Odevzdání ZP správci střelnice

mobil-man

Příspěvek#16 » čtv 14. kvě 2015, 15:39

graver píše:Jinak nemít ZP v dané situaci "u sebe" je přímo zákonem definovaný přestupek, takže by se to opravdu mohlo nějak zvrhnout.

Zase bych se na to díval z pohledu účelu normy. Účelem je, aby v případě potřeby mohla PČR zkontrolovat, že zbraň je legální a aktuální držitel má příslušné povolení. Od toho ta povinnost mít u sebe ZP a PZ (příp. potvrzení o znehodnocení zbraně). Účelu tak bude dosaženo nejen tehdy, máte-li tyto dokumenty v kapse, pověšené na krku či jinak okamžitě přístupné, ale též budou-li ve vaší dispozici k bezprostřednímu předložení. Myslím, že to by výše uvedený případ měl splňovat, stejně jako např. uložení v batohu, který máte ve skřínce na střelnici apod.
Správci bych ho však nenechával jen tak, stačí, že si opíše údaje.

DanielX

Příspěvek#17 » čtv 14. kvě 2015, 16:11

graver píše:Pravda, ty venkovní třeba. Já jsem měl na mysli kryté a neřekl jsem to jasně.
Btw: stejný DanielX, jako na DF? Jestli ano, tak čekám na další článek - ty dosavadní se mi v tom všeobecném svrabu dobře četly :-)

Děkuji, jsem velmi potěšen :-) Něco mám v plánu, ale zatím ne pohromadě. Každopádně jsem rád, že se články líbí.

marinakus

Příspěvek#18 » čtv 14. kvě 2015, 19:07

nejde přece zdaleka jen o kontrolu... ZP je můj a nechápu proč by si ho měl někdo nechávat u sebe pod jakoukoliv záminkou.... přece mu musí stačit kontrola, že ho mám stejně jako u průkazu zbraně... co by ještě chtěl dál?

TomSmith

Příspěvek#19 » čtv 14. kvě 2015, 20:18

Na jiném fóru zazněl takovýto hororový (ale asi proveditelný) scénář:
Pokud odevzdáte správci svůj ZP a on to bude vykuk, tak by pak mohl vaším ZP zaběhnout do krámu nakoupit opakovačku, broknu, nebo perkusák nebo jakékoliv Cčko kde nepotřebuje nákupku a vy si to pak můžete hodit ...

marinakus

Příspěvek#20 » čtv 14. kvě 2015, 20:44

to je asi dost přitažené za vlasy, nicméně na střelnici, kde budou chtít vlastnit můj ZP na jakoukoliv dobu chodit prostě nebudu

Blacky

Příspěvek#21 » čtv 14. kvě 2015, 21:42

Je to tvé právo. Oni se o tvou útratu prát jistě nebudou a holt půjdeš jinam no. :)

mobil-man

Příspěvek#22 » pát 15. kvě 2015, 00:14

2TomSmith:
Ano, tato varianta mě také napadla. Mimo jiné odevzdáním správci může dojít k porušení povinnosti "zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení,".
Nikde není řečeno, že správce střelnice je zrovna osoba, ke které je bezpečné ukládat zp. Osobně si však myslím, že to mají pro přehled o tom, kdo zrovna střílí a aby, jak bylo zmíněno, neodešel někdo jen tak.

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » pát 15. kvě 2015, 05:59

TomSmith píše:Na jiném fóru zazněl takovýto hororový (ale asi proveditelný) scénář:
Pokud odevzdáte správci svůj ZP a on to bude vykuk, tak by pak mohl vaším ZP zaběhnout do krámu nakoupit opakovačku, broknu, nebo perkusák nebo jakékoliv Cčko kde nepotřebuje nákupku a vy si to pak můžete hodit ...

:D
To je ale pekny plan. A vychytraly spravce strelnice, ktera zaroven funguje jako prodejna to udela tak, ze si to "libovolne C" vezme z regalu a odepise ho na udaje, ktere ma v knize strelcu. Treba po 2-3 tydnech od Tve navstevy. To same muze provest kazdy prodavac, u kteryho sis v cizim meste nahodne koupil krabicku devitek........
Kdyz si uvedomim, kolik lidi mi na strelnici cpe se zbrojakem i obcanku, tak vychytraly spravce ani nemusi za kver platit, vezme to pres HomeCredit. A vcil mudruj :D

Piggy

Příspěvek#24 » pát 15. kvě 2015, 09:26

marinakus: technická - ZP není tvůj, je to veřejná listina, tudíž majetek státu. Proto také pravidla o zacházení s ním stanoví stát a ne držitel.

marinakus

Příspěvek#25 » pát 15. kvě 2015, 11:35

Piggy: Mas samozrejme pravdu. Tim spis ho nedam nikomu, kdo na to nema opravneni, k dispozici bez meho dohledu.

Luky22

Příspěvek#26 » pát 15. kvě 2015, 11:52

Mně se nic takového nikde nestalo. Dokonce po mně nechtějí ani PZ. A na jedné venkovní střelnici, z pochopitelných důvodů ji nebudu identifikovat po mně nechtěli ani ZP. :lol:

mikky

Příspěvek#27 » pát 15. kvě 2015, 14:43

Přikláním se k názoru, že když má držitel ZP zákonnou povinnost "zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení", spadá pod to i předávání dokladu do zástavy (u OP je to zakázaný, ZP je doklad podobného charakteru, tzn. lze si dovodit jistou analogii, byť tohle by asi musel rozlousknout nějakej soud) a vůbec nechávání ZP "mimo svůj dosah". Je to stejný, jako kdybych někomu dal do ruky mojí platební kartu a pak se šel někam projít. Tohle se prostě nedělá a jestli to na nějaký střelnici chtějí, doporučuju tam nechodit, nebo jim slušně vysvětlit, že ZP jim tam nechávat nechci neb cítím, že jeho zanecháním u správce porušuji povinnost danou zákonem o zbraních... A bude-li na tom správce trvat, otočit se a odejít. A poreferovat zde, abychom i my ostatní věděli, na jaké střelnice nechodit.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#28 » pát 15. kvě 2015, 15:33

Luky22: že tě znají nebo nechtějí ZP po nikom, hlavně když zacáluje? Že bych se skoro bál tam chodit.

LRRTM1

Příspěvek#29 » pát 15. kvě 2015, 17:48

Zažívám obě situace. Znají mě a ZP si nechávají a znají mě a ZP nechtějí ani vidět. A do teď mi to bylo nějak jedno. Až teď vidím, že bez rizika nekoupím ani včely. Asi jsem lehkovážný. :-)

Luky22

Příspěvek#30 » pát 15. kvě 2015, 17:59

graver: Právě že mě tam neznali. Není to v mém kraji a byl jsem tam poprvé. Bál by ses tam chodit? To by ses možná divil. Moc hezká venkovní střelnice, střelecké boxy dokonce odděleny zdí, mají tam útulnou hospůdku - asi klubovnu. Spíš jsem si myslel, že zbroják považují za formalitu, za zdržovačku. Sám jsem se zeptal, jestli nechtějí vidět zbroják, mávli rukou. Zajímavé by bylo, kdyby tam hned po mně přišli policajti a ptali se jich, kdo že to tam střílel. To by byla sranda. :lol:

Zpět na