Odevzdání ZP správci střelnice
- mobil-man
Příspěvek#16 » čtv 14. kvě 2015, 15:39
graver píše:Jinak nemít ZP v dané situaci "u sebe" je přímo zákonem definovaný přestupek, takže by se to opravdu mohlo nějak zvrhnout.
Zase bych se na to díval z pohledu účelu normy. Účelem je, aby v případě potřeby mohla PČR zkontrolovat, že zbraň je legální a aktuální držitel má příslušné povolení. Od toho ta povinnost mít u sebe ZP a PZ (příp. potvrzení o znehodnocení zbraně). Účelu tak bude dosaženo nejen tehdy, máte-li tyto dokumenty v kapse, pověšené na krku či jinak okamžitě přístupné, ale též budou-li ve vaší dispozici k bezprostřednímu předložení. Myslím, že to by výše uvedený případ měl splňovat, stejně jako např. uložení v batohu, který máte ve skřínce na střelnici apod.
Správci bych ho však nenechával jen tak, stačí, že si opíše údaje.
- DanielX
Příspěvek#17 » čtv 14. kvě 2015, 16:11
graver píše:Pravda, ty venkovní třeba. Já jsem měl na mysli kryté a neřekl jsem to jasně.
Btw: stejný DanielX, jako na DF? Jestli ano, tak čekám na další článek - ty dosavadní se mi v tom všeobecném svrabu dobře četly
Děkuji, jsem velmi potěšen

- marinakus
- TomSmith
Příspěvek#19 » čtv 14. kvě 2015, 20:18
Na jiném fóru zazněl takovýto hororový (ale asi proveditelný) scénář:
Pokud odevzdáte správci svůj ZP a on to bude vykuk, tak by pak mohl vaším ZP zaběhnout do krámu nakoupit opakovačku, broknu, nebo perkusák nebo jakékoliv Cčko kde nepotřebuje nákupku a vy si to pak můžete hodit ...
Pokud odevzdáte správci svůj ZP a on to bude vykuk, tak by pak mohl vaším ZP zaběhnout do krámu nakoupit opakovačku, broknu, nebo perkusák nebo jakékoliv Cčko kde nepotřebuje nákupku a vy si to pak můžete hodit ...
- mobil-man
Příspěvek#22 » pát 15. kvě 2015, 00:14
2TomSmith:
Ano, tato varianta mě také napadla. Mimo jiné odevzdáním správci může dojít k porušení povinnosti "zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení,".
Nikde není řečeno, že správce střelnice je zrovna osoba, ke které je bezpečné ukládat zp. Osobně si však myslím, že to mají pro přehled o tom, kdo zrovna střílí a aby, jak bylo zmíněno, neodešel někdo jen tak.
Ano, tato varianta mě také napadla. Mimo jiné odevzdáním správci může dojít k porušení povinnosti "zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení,".
Nikde není řečeno, že správce střelnice je zrovna osoba, ke které je bezpečné ukládat zp. Osobně si však myslím, že to mají pro přehled o tom, kdo zrovna střílí a aby, jak bylo zmíněno, neodešel někdo jen tak.
- frantisek
Příspěvek#23 » pát 15. kvě 2015, 05:59
TomSmith píše:Na jiném fóru zazněl takovýto hororový (ale asi proveditelný) scénář:

To je ale pekny plan. A vychytraly spravce strelnice, ktera zaroven funguje jako prodejna to udela tak, ze si to "libovolne C" vezme z regalu a odepise ho na udaje, ktere ma v knize strelcu. Treba po 2-3 tydnech od Tve navstevy. To same muze provest kazdy prodavac, u kteryho sis v cizim meste nahodne koupil krabicku devitek........
Kdyz si uvedomim, kolik lidi mi na strelnici cpe se zbrojakem i obcanku, tak vychytraly spravce ani nemusi za kver platit, vezme to pres HomeCredit. A vcil mudruj

- mikky
Příspěvek#27 » pát 15. kvě 2015, 14:43
Přikláním se k názoru, že když má držitel ZP zákonnou povinnost "zabezpečit zbrojní průkaz a průkaz zbraně proti zneužití, ztrátě nebo odcizení", spadá pod to i předávání dokladu do zástavy (u OP je to zakázaný, ZP je doklad podobného charakteru, tzn. lze si dovodit jistou analogii, byť tohle by asi musel rozlousknout nějakej soud) a vůbec nechávání ZP "mimo svůj dosah". Je to stejný, jako kdybych někomu dal do ruky mojí platební kartu a pak se šel někam projít. Tohle se prostě nedělá a jestli to na nějaký střelnici chtějí, doporučuju tam nechodit, nebo jim slušně vysvětlit, že ZP jim tam nechávat nechci neb cítím, že jeho zanecháním u správce porušuji povinnost danou zákonem o zbraních... A bude-li na tom správce trvat, otočit se a odejít. A poreferovat zde, abychom i my ostatní věděli, na jaké střelnice nechodit.
- graver
- LRRTM1
- Luky22
Příspěvek#30 » pát 15. kvě 2015, 17:59
graver: Právě že mě tam neznali. Není to v mém kraji a byl jsem tam poprvé. Bál by ses tam chodit? To by ses možná divil. Moc hezká venkovní střelnice, střelecké boxy dokonce odděleny zdí, mají tam útulnou hospůdku - asi klubovnu. Spíš jsem si myslel, že zbroják považují za formalitu, za zdržovačku. Sám jsem se zeptal, jestli nechtějí vidět zbroják, mávli rukou. Zajímavé by bylo, kdyby tam hned po mně přišli policajti a ptali se jich, kdo že to tam střílel. To by byla sranda. 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí