První týden skrytého nošení s H&K VP9 (román)

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » úte 22. zář 2015, 22:07

Rád bych se podělil o poznatky z prvního týdne skrytého nošení mojí VP9, snad někomu v začátku pomůžou :-). Zapalte cigárko, otevřete brambůrky, docela jsem se rozepsal :-).

Hodně jsem toho načetl a s velkým respektem jsem vycházel poprvé z baráku se zbraní ve vnitřním pouzdře za opaskem. S vypuštěným bicím ústrojím a bez náboje v komoře. VP9 není zrovna subcompact, ale kupoval jsem jí s tím, že ji prostě chci a unositelná je, protože mnoho lidí co jsem potkal denně nosí P30 a to i ve verzi L nebo jiné chlapáky. Spíš jsem bojoval s morální otázkou, zda vůbec nosit zbraň chci. Donedávna jsem neznal nikoho, kdo by u sebe denně zbraň nosil (to je vlastně účel CCW, aby o tom nikdo nevěděl :-) ) a trochu jsem bojoval s pocitem, zda je to vůbec sociálně přijatelné. Naštěstí jsem člověk co si jde za svým a má rád trochu výstřednost, takže jsem se s tímhle pocitem rychle vypořádal s vědomím, že pokud budu dodržovat vše co mi předepisuje zákon, nikdo se ani nedozví, že v jeho blízkosti nějaká zbraň je a tak by to mělo zůstat.

Pouzdro jsem umístil přibližně na polohu 4-5 hodin, kde mi asi nejlépe sedělo a rozumělo si s křivkami mého zadku :-).

Moje první cesta vedla z Prahy pomocí MHD na Hlavní nádraží a následně vlakem do Brna do Trigger Servicu na drill k Aleši Lufferovi. No pár kilometrů to přeci jen je a upřímně, celou cestu jsem koukal, jestli někdo kouká :-). Ten den se poměrně oteplilo, takže jsem měl jenom triko, které pouzdro a zbraň překrývalo. Na něm samo o sobě je trochu poznat, že u sebe mám zbraň, díky obrysu pažbičky, pokud se na ni zaměříte. Já ale v 90% nosím ještě batoh, který právě část pažbičky zakryje a popruh od ramene mi pažbičku směřuje více na záda, takže ideální stav. Nevrlost při každém sundání batohu a sedání si na sedačku mohla působit trochu nepřirozeně - po chvíli jsem se už cítil spíš jako paranoik :-). Ale s každým dalším uchozeným metrem jsem si byl jistější a jistější.

V Trigger Servicu mě kromě první dynamické střelby v životě (rozuměj střelby za pohybu v různých situacích jako na LOSu), znamenala i první výstřel z mé nové VP9 vůbec. Po příchodu na střelnici jsem chvíli čekal, takže jsem stihl zbraň ještě asi třikrát rozebrat a vyčistit i to, co už tam dávno nebylo. Hlavní pozornost se soustřeďovala na hlaveň, aby byla dokonale suchá a čistá.
Po příchodu na startovní čáru a první písknutí timeru ke startu, jsem zažíval pocity a příval adrenalinu stejný, jako když jsem před lety stál startu motocyklového závodu (a zažívám je na každém startu, proto svoje koníčky miluju). Prostě mazec a adrenalin. Ale hlavně ne zbrkle a vše s rozmyslem. Z motorky můžu spadnout a ublížit sobě, tady už je to horší, takže hlavně zodpovědně. Stačil můj kiks při příchodu, když jsem vytáhl zbraň a ještě několikrát zacvičil závěrem po předchozí rozborce, zda to všechno opravdu sedí (takový ten pocit, jako když zamknete a za chvíli se vrátíte ke dveřím, zda jste opravdu zamkli). Asi nejzajímavější pro mě bylo zamyšlení nad tím, když mi u prvního přebíjecího drillu bylo řečeno, že jsem mířil už na hraně mimo bezpečný prostor. Zpětně jsem netušil jak jsem během přebíjení zbraň držel, kam mířila a celkově celý proces přebití, jakoby mi vygumovali z hlavy. Asi jsem moc řešil, jestli jsem naládoval správný počet nábojů a pak včasné přebití, abych nemusel po výměně zásobníků shazovat závěr. Vlastně jediné co jsem tam věděl na té palebné čáře jistě je to, že tohle bude můj koníček minimálně několik následujících let. Mám rád aktivity, na které je třeba se plně koncentrovat a řešení jednotlivých situací mě uchvátilo natolik, že jsem v Brně zůstal do druhého dne, kdy pokračoval ten samý drill, ale tzv. s větší motivací, kdy už nás bylo 8 a dělalo se i pořadí závodníků se symbolickým vyhlášením. Chystám se do Čelákovic na první LOS 2016, tudíž se mi tyto drilly zdají jako ideální příprava a to především psychická, jak jsem zjistil.

Dnes už to bude týden, co s sebou VP9 beru prakticky všude, pokud nepředpokládám pití nebo jinou akci. Nevěřil bych, jak rychle se dá na IWB pouzdro a zbraň celkově u sebe zvyknout. Upřímně mě asi víc obtěžuje peněženka v kapse na zadku, protože na tu často přímo dosedám. Jedinou otázkou tak pro mě zůstává, zda nosit natažené SA ústrojí s nábojem v komoře, či ne. Postupně se ale myslím propracuji k tomu, že ano. Mám k tomu celkově v hlavě blíže. VP9 jakožto služební zbraň považuji za bezpečnou a přeci jenom ji nosím, kvůli případné sebeobraně a pokud by na ni jednou došlo, je velice pravděpodobné, že budu mít k dispozici pouze jednu ruku. Na rovinu ale říkám, že pokud je náboj mimo komoru, jsem zatím rozhodně klidnější. Zkušebně nechávám natažené bicí ústrojí, abych zjistil, zda náhodou při vytahování či vybíjení zbraně ústrojí nespustím. Zatím se tak nestalo, takže bych se rád co nejdříve rozhodl k jedné variantě napořád, kvůli zvyku. Tuto otázkou tedy nechávám zatím otevřenou, ale přikláním se spíše k náboji v komoře.

Tímto srdečním výplachem bych rád odpověděl na častý dotaz, zda lze full size pistole, eventuelně compacty používat na EDC (Everyday Carry). Já říkám, že ano. S VP9 se teprve sžívám, ale zatím si dokonale rozumíme. Měřím přibližně 180 cm a 75 kg, takže se zbraň nemá za tělesné proporce moc kam schovat.

Kdo jste dočetl až sem, tak vám děkuji za pozornost a jako bonus přidám veselou příhodu z druhého dne na drillu, kdy jsem měl poměrně dobré šance na umístění, než přišla střelba pouze silnou a pouze slabou rukou, kterou jsem předchozí den zvládnul na 5x alpha + 1x miss. Tentokrát to bylo 1x alpha a 5x miss. Tento výsledek ve mě trochu uvolnil napětí z šance na výsledek a poslední drill jsem nastřílel 12x alpha, ale jednomu kolegovi se zdálo, že na první zásobník slyšel jen 5 výstřelů. Timer ukazoval celkem 12, tak se šlo k terčům. Po chvíli debaty jsem si zkontroloval oba zásobníky zda tam nezůstal náboj (nabíjel jsem na počet) a na další spekulace jsem zcela intuitivně vytáhl zbraň z pouzdra s úmyslem ukázat, že tam jako ten náboj fakt nezůstal. Kluci kolem mě rychle odskočili :-), za což bych se jim velice rád ještě jednou omluvil. Na svou chybu jsem byl velice rychle upozorněn, včetně toho, co by to znamenalo na závodech :-).

Hezký večer a budu se těšit na viděnou na střelnici a závodech ;-)

Triko s batohem nebo mikina - CCW je pak hračka (VP9 je na straně ruky s telefonem ;-) )
Obrázek

Uživatelský avatar
Prying
Příspěvky: 78

Příspěvek#2 » stř 23. zář 2015, 07:26

Pěkný report. A gratuluji.

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#3 » úte 5. dub 2016, 14:24

Vzhledem k velikosti zbraně a tvým štíhlejším proporcím - stalo se ti už, že někdo opravdu zpozoroval, že máš zbraň?

Uživatelský avatar
Rex
Příspěvky: 108

Příspěvek#4 » úte 5. dub 2016, 19:43

Hawk: s tím schováváním pistole to už nemusíš tak přehánět (tedy musíš vyhovět zákonu), protože když jsi postnul fotku s obličejem tak každý kdo tě potká už bude vědět, že jsi ten člověk co nosí..... (pokud shlédnul fotku tady). :-)

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » úte 5. dub 2016, 20:17

honzek86: Hele nestalo. Např. dneska jsem chodil po městě v krátkém bílém triku volně mimo kalhoty a pokud člověk neví kam koukat, resp. se na to nezaměří, nepozná to. Ideální je, pokud jsi postavy jako já, tak nosit ještě batoh. Občas přeci jenom v tramvaji není dobrý pocit, když za vámi někdo stojí a víceméně nemám zbraň zezadu krytou.

To, že mám zbraň odhalí jenom lidé z mého okolí, kteří vědí, že nosím a jsou zvědaví, zda ji mám u sebe, tak koukají a pokud mám třeba těsnější svetr, tak to poznají.

Rex: vzhledem k počtu držitelů ZP a lidí kolem zbraní, pronásobeným procentem, kteří tento web naštěvují nemám strach, že bych přišel o taktickou výhodu :D

Každopádně je to už půl roku, co jsem ten příspěvek psal. Samozřejmě člověk si je jistější v kramflecích, střelba a manipulace (tím pádem i jistota) se posunula mnohem dál.

Co se nošení týče, na dalším pouzdře budu mít ještě větší sklon. Podle mě ideální je 15-20°, což pokryje všechny nevšední i všední polohy.

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#6 » úte 5. dub 2016, 21:49

Můžeš přidat značku toho pouzdra? Jestli nosíš krátký bílý triko s full-sizem, tak mě to zaujalo :) a je pohodlný? - zkusil jsi to třeba k obleku nebo naopak trikem do gatí a volnou košilí navrch?
Já teda většinou nosím kabelu s notebookem a to je taky ok na zakrytí ...

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#7 » stř 6. dub 2016, 06:38

HawkCZ: koukám, že jsi jeden z mála, o kterých vím, že nenosí fullsize na 3.h s pouzdrem o nulovém dopředném sklonu. U své g17 jsem nalezl ideální místo pro 15° kydex na 4. hodině, kdy ani při dlouhé jízdě autem neregistruji, že mám na zadku kvér. 20°náklonu bych se dneska už taky nebránil, prostě se mi z toho příjemně tahá a vrací, než když jsem zkoušel z nulového sklonu tahat kolmo nahoru, což pro mě bylo fyziologicky nepřirozené. Navíc díky dopřednému sklonu je rukojeť tak schovaná, že si za mnou stojící nepomyslí nic o vyhřezlém kyčelním kloubu.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » stř 6. dub 2016, 09:52

Rough boy: přesně tak. 4. hodina a 15°-20° ideální i do auta. Upřímně mi při dlouhé cestě víc vadí na zadku peněženka, než to pouzdro :-). Já mám na tomhle pouzdře 10°, ale trochu volnější sponu na opasek, takže s tím můžu +/- 5°ještě šermovat, ale např. teď v létě, když nenosím mikinu, tak má pistol trošku tendenci se narovnávat k 0° jak je málo skloněná a převažuje ji zásobník. Takže těch 15-20° ideál :-).

honzek86: Pouzdro je od Brothers In Arms, ale ti už nevyrábějí bohužel. Obdobou je Insane (taky USA - http://www.insanekydexcreations.com/). Budu si tam teď nechávat dělat pouzdro na P30 SD s podvěsem od Viridianu (X5L), včetně magnetu na deaktivaci světla a laseru při holstrování (předpokládám, že ty lasery opravdu projdou a v červnu to bude schválený jak slibují, na ministerstvu na tu novelu už dost tlačí). Jinak ale podobnou službu udělá asi jakýkoliv IWB pouzdro tohohle typu.

Košile nenosím, takže jsem to nezkoušel :-)

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#9 » stř 6. dub 2016, 11:52

Ok ;) dik

Uživatelský avatar
RJ
Příspěvky: 19

Příspěvek#10 » stř 22. úno 2017, 09:34

Dobrý román :D . Trochu mi připoměl moje první dny skrytého nošení :) Chvíli trvalo než jsem si osvojil ideální pozici pro skryté nošení. Dnes nosím EDC v IWB kydexu se slonem 10% full size Shadow umístěný někde mezi 2-3 hodinama. Je to jediné místo, kde mi zbraň nepřekáží, mám jí po ruce a na bezpečném místě, kde pro člověka stojícího za mnou není tak lehké zbraň z pouzdra vytrhnout. Navíc při pádu na záda nepadnu na zbraň a tím si ji nezablokuji při případadné obraně pokud budu mít na sobě útočníka. Dobře se s tím sedí, dobře se s tím řídí, prostě nepřekáží. Zbraň, ač je to plná velikost, není v podstatě znatelná ani když nosím pod přilehlejším trikem v létě. Jediné co trošku nepatrně tvaruje je těch 15 mm zásobníku, ale jak již HawkCZ napsal, pokud tu zbraň na mě přímo někdo nehledá a ví vůbec co má hledat, tak se mi ještě nestalo, že by si kdokoli čehokoli všimnul a to to nosím denně a lidí kolem sebe mám dost. Za sebe jsem rád, že je to tak jak to je, i když první týden dva skrytého nošení udělá paranoika snad z každého. Dnes to vidím trochu jinak. Není to tak velký problém, jak se může zdát.



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#11 » čtv 11. led 2018, 15:11

CCW taky "provozuji". S SFP9, vnitřní pouzdro On Gear. Super věc. Nosím v pozici ve 4 se sklonem nevím jakým - možná 15% - takže pažbička pistole má hranu nad ústím hlavně. Dobře se mi "tasí" směrem šikmo nahoru. Velmi pohodlné i při nošení, neobtěžovalo mne to ani po několikakilometrovém pochodovém výletu :-). Takže taky zastávám názor, že možná sice ne každý kus železa nebo plastu, ale alespoň některé full size zbraně jsou velmi dobře nositelné.



kryton
Příspěvky: 2

Příspěvek#12 » sob 16. pro 2023, 11:47

Ahoj mam dotaz. Koupil jsem pouzdro od RH Holsters IWB HK SFP9 dráp, plný sweatguard, ulticlip XL a ideální místo pro nošeni mi přijde na druhé hodině z důvodu bezpečnosti před odcizením. Bohužel jelikož není zbraň úplně malá tak ohnout se s ni a třeba si zavázat boty je dost problém. Taky dost vnimam ze se mi zbraň v horní části docela odklaní od těla, takže se ve spodni časti zaryje do něj a nemám z toho úplně dobry pocit. Cítit hlaveň (nebo kraj pouzdra) ve slabinách není moc příjemné.

Zbran nosim bez naboje v komoře takže pravděpodobnost náhodného výstřelu je malá, ale i tak to neni příjemné. Řešil jste to někdo? Je možné odklonit nějak pistol od těla? Napadá mě tak leda širší kalhoty, aby to bylo vše volnější, ale i tak nosit pak zbraň s nábojem v komoře. No nevím.

Díky.

Uživatelský avatar
Sud
Příspěvky: 796

Příspěvek#13 » sob 16. pro 2023, 16:12

Aby sis neustřelil pytel nebo palec u nohy je právě důvod, proč mít kvalitní kydexové pouzdro. Třeba to od RH Holsters. V komoře klidně bez obav nos. Nejvíc budou trpět tvoje špeky na břiše. Nebo změň polohu nošení, třeba na 3 hodinu.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#14 » sob 16. pro 2023, 17:34

No, jestli nejlepším řešením nebude na nošení pořídit něco menšího než SFP9.



kryton
Příspěvky: 2

Příspěvek#15 » sob 16. pro 2023, 22:24

Kvalitní kydexove pouzdro snad mam, jen te strele asi nezabrani aby vylitla ven. Takze ano speky trpi ale kdyby vysel vystrel v pouzdre tak je po me protoze by to dostali pravdepodobne tepny do nohou. Zkousim ted na te treti hodine a asi se bude jednat o lepsi variantu.

Prave ze uplne nechci mensi zbran protoze mam velke ruce a nesedi mi. Mel jsem v planu glock 19, ale je maly na moji ruku a rad bych abych s ni mel jistotu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů