Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- cipis
Příspěvek#1801 » úte 27. říj 2015, 09:18
Nároky komisařů se mohou značně lišit - to je to, co mě tu posledních pár stran fascinuje. Jak se může komisař ptát, co třeba značí ta 12? Tohle jsou věci, které "jsou" v teoretické části zkoušky a tou uchazeč prošel, tak si to komisař defacto nemá co ověřovat. Praktická zkouška se skládá z bezpečné manipulace a střeleb, ne ze zkoušení vědomostí, na to je ta teoretická část. Viz.:
Takže v rámci bezpečnosti max. může požadovat, aby do 12 nenacpal 16, či do 9x19 nenacpal 9x18 apod. Ale aby chtěl slyšet, že počet kulí z určité hmotnosti olova bla bla bla, to ne.
Kód: Vybrat vše
Účel praktické části zkoušky
Je nutné upozornit, že podle zákona o zbraních je účelem praktické části zkoušky
odborné způsobilosti jednak prokázání znalostí zásad bezpečné manipulace se
zbraněmi a střelivem, a jednak zjištění elementární schopnosti žadatele střílet z
odpovídající zbraně (a přitom nadále dodržovat zásady bezpečné manipulace se
zbraní a střelivem – viz § 8 odst. 3 vyhlášky). Účelem naopak není prokázání znalostí
konkrétní konstrukce určité střelné zbraně. V případě, že žadatel např. zkušebnímu
komisaři prohlásí, že si konkrétní konstrukcí určené zbraně není jistý, popř. nezná
specifické ovládací prvky předloženého typu zbraně, nestanoví ani zákon, ani
vyhláška žádný důvod pro to, aby zkušební komisař takovému žadateli způsob
ovládání dané zbraně nemohl před provedením manipulace se zbraní slovně popsat.
Při samotné manipulaci se zbraní však zkušební komisař nesmí žadateli napomáhat
(radit, předvádět správný postup apod.), pokud jde o demonstraci znalostí bezpečné
manipulace se zbraní.
Takže v rámci bezpečnosti max. může požadovat, aby do 12 nenacpal 16, či do 9x19 nenacpal 9x18 apod. Ale aby chtěl slyšet, že počet kulí z určité hmotnosti olova bla bla bla, to ne.
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
- janek21
- dilatator
Příspěvek#1805 » úte 27. říj 2015, 12:45
U praktické jsem brokovnici končil tím, že komisař vysypal na stůl asi 12 nábojů a měl jsem vybrat ty, které do dané zbraně mohu použít. Včetně toho, že jsem musel ukázat označení ráže na náboji.
Jinak mimo manipulace značky, počet kulí z jedné anglické libry olova, atd ....
Jinak mimo manipulace značky, počet kulí z jedné anglické libry olova, atd ....
- marinakus
Příspěvek#1806 » úte 27. říj 2015, 15:25
cipis : je to tak, .... je to tu napsáno tolikrát, že jsem myslel, že už je to nepřehédnutelné.... pokud se ale komisař zeptá, proč jsou zkušební značky na zbrani, měl by to podle mě uchazeč vědět a je otázka jestli to je víc k teoretické nebo praktické části a je jedno u které zbraně se zeptá, stejně jako by asi měl vědět, že ta dvanáctka znamená ráži
- klond
Příspěvek#1809 » úte 3. lis 2015, 13:09
Tak mám další jobovku. Na zkoušce byl vyhozen uchazeč z manipulace, kdy mu komisař dal zadrápnutý náboj v šachtě a on, když při převzetí vypustil zásobník, natáhl závěr a podíval se do komory a šachty, tak náboj prý neviděl (viděli jsme přes okno, že se tam fakt chvíli koukal), ale jak byl ten školní náboj stříbrný a střelnice je podzemní polepená černými koberci a je tam fakt strašně zle vidět, tak si ho prostě nevšiml. Rána jistoty ho pak poslala domů...
- Blacky
Příspěvek#1810 » úte 3. lis 2015, 13:14
Pockej to trochu nechapu. Kde byl ten naboj? Pokud byl zasobnik ve zbrani, nemohl byt naboj v sachte, ale musel byt v komore, nebo pred. Pri vyndani zasobniku nemusel vypadnout, ale pri stazeni zaveru by musel byt videt a pochybuju, ze tam drzel tak dobre, ze by pri třesu "rukou" nevypadl. A pokud tam fakt byl a on si nevsiml, neda se nic delat. Takove chyby stoji zivoty.
- klond
Příspěvek#1811 » úte 3. lis 2015, 13:33
No když prý stáhneš závěr pomalu zpátky, tak ti na ČZ75 drápek vytahovače nezachytí náboj, ale náboj zůstane v pistoli. Takže když potom vypustíš zásobník a natáhneš závěr, tak se ti klasicky posune náboj do komory a když nestáhneš závěr podruhé, tak je konec.
Na té střelnici je fakt mizerně vidět a náboj i když tam je, tak se dá přehlédnout ... taky mi to trvalo, ale pro jistotu stahuji závěr dvakrát a pokaždé koukám do šachty. Skrz šachtu ale není pořádně vidět kvůli té tmě tam...
Na té střelnici je fakt mizerně vidět a náboj i když tam je, tak se dá přehlédnout ... taky mi to trvalo, ale pro jistotu stahuji závěr dvakrát a pokaždé koukám do šachty. Skrz šachtu ale není pořádně vidět kvůli té tmě tam...
- RomanB74
Příspěvek#1812 » úte 3. lis 2015, 13:47
> jenda76: To se mi nějak nezdá. Bez ohledu na presumpci neviny, člověk který se rozhodne být zkušebním komisařem v oboru zbraní si myslím (možná naivně) má celkově jiný pohled a přístup k právním záležitostem.
Patnáct let komisařem a riskoval by takovej průser? Nelze samozřejmě vyloučit selhání lidského faktoru z důvodu osobních problémů, ale nějak mi to do sebe nezapadá. Na jedné straně dokáže kterýkoliv komisař vyházet bez mrknutí oka 50% uchazečů u ZOZ, na druhé by riskoval svou kariéru komisaře kvůli dvěma úplatkům ve výši 17k? To jsou de-facto tři zkoušky o 10ti lidech, legálně, bez rizik a následků.
Docela by mne vyřešení tohoto případu zajímalo, ale obávám se, že kromě onoho senzačně-bulvárního titulku na Novinkách se více nedozvíme.
> klond: Prosím o upřesnění. Jednalo se o zasunutý náboj v komoře s nedovřeným závěrem a tudíž nezaskočeným vytahovačem? Ptám se, protože náboj v šachtě by našla i moje babička. Každopádně to vypadá na špatně provedenou kontrolu zbraně tedy bezdiskuzní ,,neprospěl". S jistou parafrází použiji: ,,Bůh odpouští, komisař nikoliv!"
edit: Blacky rychlejší, než jsem ,,dokončil" příspěvek.
Patnáct let komisařem a riskoval by takovej průser? Nelze samozřejmě vyloučit selhání lidského faktoru z důvodu osobních problémů, ale nějak mi to do sebe nezapadá. Na jedné straně dokáže kterýkoliv komisař vyházet bez mrknutí oka 50% uchazečů u ZOZ, na druhé by riskoval svou kariéru komisaře kvůli dvěma úplatkům ve výši 17k? To jsou de-facto tři zkoušky o 10ti lidech, legálně, bez rizik a následků.
Docela by mne vyřešení tohoto případu zajímalo, ale obávám se, že kromě onoho senzačně-bulvárního titulku na Novinkách se více nedozvíme.
> klond: Prosím o upřesnění. Jednalo se o zasunutý náboj v komoře s nedovřeným závěrem a tudíž nezaskočeným vytahovačem? Ptám se, protože náboj v šachtě by našla i moje babička. Každopádně to vypadá na špatně provedenou kontrolu zbraně tedy bezdiskuzní ,,neprospěl". S jistou parafrází použiji: ,,Bůh odpouští, komisař nikoliv!"

edit: Blacky rychlejší, než jsem ,,dokončil" příspěvek.
- klond
Příspěvek#1813 » úte 3. lis 2015, 13:56
RomanB74 píše:>
No asi ano, osobně nevím víc, ale prý ta zbraň byla při předání zajištěná s nataženým kohoutem do bicí polohy. Osobně bych si tím nalezením náboje nebyl tak 100% jistý - jednak to je stříbrný školní náboj a navíc v tom šeru v podzemní střelnici to fakt není tak, že by tam koukal a nedal se přehlédnout...
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#1814 » úte 3. lis 2015, 15:21
Dovolil bych si doplnit - bylo to na Spořilově, předpokládám. Shodou okolností jsem tam se správcem byl zrovna něco vyřizovat a slyšel jsem odcházejícího uchazeče, jak to správci vyprávěl. ALE - ten na to reagoval tak, že to přece všem účastníkům zkoušky zdůrazňoval, že to tenhle komisař s oblibou dělá a mají si na to dát majzla. Tož tak.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí