Městská Policie - pravomoci vůči legálním držitelům

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » pon 28. čer 2010, 12:25

Měl bych teoretickou otázku zvláště pro všechny zbraň trvale nosící:
"Má Městská Policie (dále jen MP) vůbec nějaké pravomoci vůči držitelům ZP, potažmo legálních zbraní?"
V zákoně je všude uváděna Policie ČR (dále jen PČR), ale znamená to, že se v otázce jakékoliv kontroly musí MP vždy obracet na PČR? Například teoreticky; pokud by chtěl strážník něco kontrolovat, tak je lepší mu vyhovět a nebo trvat na přítomnosti PČR a zdržení ještě protahovat dalším čekáním?
Dodávám, že jde jen o myšlenku na teoretické úrovni a místní možnosti získat odpověď a sám jsem zatím s nikým nic neřešil (kromě žádostí a přihlášení u příslušné PČR) a ani nevím zda to u MP neřeší nějaký interní předpis.
Pokud je zde někdo od MP, tak bych uvítal maximální otevřenost a zveřejnění všech zveřejnitelných dat v této otázce (pokud nějaké jsou).
Chtěla Vás někoho MP někdy kontrolovat? Pokud ano, tak z jakého důvodu a jak to dopadlo?

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pon 28. čer 2010, 13:58

nevím jak je to s MP, ale tak či tak i PČR ti může maximálně dát dýchnout a může chtít ukázat doklady, ale na zbraň ti nesmí ani sáhnout

Katka.Boskova

Příspěvek#3 » pon 28. čer 2010, 14:10

Městská policie je zřizována městem, nemá pravomoc ti jakkoli kontrolovat zbraň, dokonce i když tě chytnou na hlídce a daj ti dýchnout a ty nadýcháš...musejí zavolat policii státní a ta s tebou teprve něco může začít šetřit. Takže ne, Městská policie nemá pravomoc ti něco kolem zbraně kontrolovat

Kurt

Příspěvek#4 » pon 28. čer 2010, 15:15

Říkám to pořád. Nesmíte číst jen jeden zákon. Jeden zákon nic neznamená. Těch právních norem tady platí celá řada, Ústavou počínaje a obecními vyhláškami konče.
To, že se v zákoně O zbraních a střelivu nepíše o možnosti zadržet zbraň příslušníkem obecní policie prostě neznamená, že tuto pravomoc nemá.
Viz Zákon o obecní policii (553/1991 Sb. v platném znění):

§ 14

Oprávnění odebrat zbraň

(1) Strážník je oprávněn přesvědčit se, zda osoba, kterou předvádí nebo omezuje na osobní svobodě11) nebo proti které směřuje zákrok z důvodu jejího agresivního chování nemá u sebe zbraň a tuto odebrat.

(2) Strážník je oprávněn po předchozí marné výzvě k vydání zbraně odebrat zbraň osobě na místě veřejně přístupném, je-li to nezbytné v zájmu ochrany veřejného pořádku, života a zdraví osob nebo bezpečnosti majetku a hrozí-li, že zbraně může být užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Osobě, která zbraň vydala nebo jíž byla zbraň odebrána podle věty první nebo podle odstavce 1, vystaví strážník potvrzení o jejím převzetí. Odebranou střelnou zbraň podléhající registraci podle zvláštního zákona7) předá strážník nejbližšímu útvaru policie, jehož název a sídlo uvede v potvrzení podle věty druhé.

(3) Zbraní podle odstavců 1 a 2 se rozumí cokoliv, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším.12)

(4) Zbraň odebranou podle odstavce 1 nebo 2, s výjimkou střelné zbraně podléhající registraci podle zvláštního zákona7), je strážník povinen vrátit proti podpisu při propuštění osoby, nebrání-li tomu zákonné důvody, anebo ji předat spolu s osobou policii; o odebrání zbraně sepíše strážník úřední záznam.

(5) Jestliže pominuly důvody pro odebrání zbraně podle odstavce 1 nebo 2 a nebrání-li tomu jiné zákonné důvody, vrátí se zbraň tomu, kdo ji vydal nebo komu byla odebrána, pokud se tato osoba o vrácení zbraně přihlásí u úřadovny obecní policie, a jde-li o střelnou zbraň podléhající registraci podle zvláštního zákona7), u útvaru policie, uvedených v potvrzení o převzetí zbraně.

Pokud si nejste jisti odpovědí, bude zřejmě lépe mlčet, než psát o tom, že "na zbraň ti nesmí ani sáhnout". Za určitých okolností smí. Důkaz máte výše.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » pon 28. čer 2010, 21:08

sorry kurte, ale já si za svým názorem stojím. Pokud si přečteš mou odpověď, tak jsem napsal co podle mě můžou, tudíž zkontrolovat doklady a dát dýchnout. V otázce nikde nebylo nic o tom, že co se stane, když MP zjistí že jsem ožralej a mam u sebe zbraň. Původní otázka je směřována na běžnou kontrolu, tudíž to na co jsem odpověděl a pokud nenadýchám, nepoužiju zbraň KN a NO (pouze ji nosim) a mam v pořádku doklady, tak mi policie (MP či PČR) nesmí na zbraň ani sáhnout, protože k jejímu předložení mě snad může vyzvat jen "Příslušný útvar policie". Nebo mě oprav, třeba se pletu. Ale žiju v domění, že pokud mam zbraň u sebe, mam k ní i k sobě doklady, nepoužiju ji (jakkoliv, tudíž ji mam stále v pouzdře), nejsem pod vlivem čehokoliv a nedostanu se do podezření z trestného činu = jdu normálně po ulici a policie (MP i PČR) udělá namátkovou kontrolu dpkladu totožnosti, tak i když odmyslim to, že díky skrytému nošení o mé zbrani nic vědět nebudou, tak i když uvidí siluetu přes triko (splňuje zákoné podmínky skrytého nošení) může mi dát dýchnout, pak si vyžádá doklady a tím končí

Kurt

Příspěvek#6 » pon 28. čer 2010, 21:20

Otázka zněla:

"Má Městská Policie (dále jen MP) vůbec nějaké pravomoci vůči držitelům ZP, potažmo legálních zbraní?"

Odpověď zní: ano.
Tečka.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » pon 28. čer 2010, 21:35

lol a já snad napsal že nemá :?: :lol: :lol:
když zacituju jako ty následující větu: "Například teoreticky; pokud by chtěl strážník něco kontrolovat, tak je lepší mu vyhovět a nebo trvat na přítomnosti PČR a zdržení ještě protahovat dalším čekáním?" Na to jsem odpověděl a myslim že dle stávajích legislativy. Ty jsi citoval zákon, v jakém případě má MP právo odebrat zbraň, ale otázka zněla zda má MP nějaké pravomoce vůči legálně držené zbrani a otázka byla rozšířena o možnou kontrolu držitele zbraně z hlediska MP

PS: chceš mi říct kurte, že pokud půjdeš po ulici a zastaví tě MP nebo PČR příslušník a řekne ti ukaž, či odevzdej mi svou zbraň (bez udání důvodu, pouze na základě kontroli), tak mu ji prostě dáš???

Kurt

Příspěvek#8 » pon 28. čer 2010, 21:43

rabbit3278 píše:lol a já snad napsal že nemá :?: :lol: :lol:

Ne, ty jsi napsal "na zbraň ti nesmí ani sáhnout".
Což je "poněkud" v rozporu s tím, co je napsáno v mnou citovaném zákoně ("Strážník je oprávněn po předchozí marné výzvě k vydání zbraně odebrat zbraň osobě na místě veřejně přístupném,"....).
Přiznej, že jsi o tomhle ustanovení nevěděl a nemusíme se tu přetahovat o slovíčka.
Tvoje odpověď zkrátka byla chybná (smí-li odebrat, smí i "sáhnout" ;)).
Výklady toho, co je a co není součástí otázky raději nechme na toho, kdo otázku položil.

rabbit3278 píše:PS: chceš mi říct kurte, že pokud půjdeš po ulici a zastaví tě MP nebo PČR příslušník a řekne ti ukaž, či odevzdej mi svou zbraň (bez udání důvodu, pouze na základě kontroli), tak mu ji prostě dáš???

Problémy s očima, nebo s porozuměním psanému textu? Zopakuji znova, co jsem psal, soustřeď se: "Pokud si nejste jisti odpovědí, bude zřejmě lépe mlčet, než psát o tom, že "na zbraň ti nesmí ani sáhnout". Za určitých okolností smí. Důkaz máte výše."

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pon 28. čer 2010, 21:53

no uzavřem to kurte asi tak že každý máme svůj názor jak byla položena otázka. Já napsal že na zbraň nesmí ani sáhnot jako reakci na otázku, tudíž v důsledku běžné kontroly, viz příklad dotazovaného, což je pravda. Navíc když odcituji tebou popsaný zákon: "Strážník je oprávněn přesvědčit se, zda osoba, kterou předvádí nebo omezuje na osobní svobodě11) nebo proti které směřuje zákrok z důvodu jejího agresivního chování nemá u sebe zbraň a tuto odebrat". Tento první odstavec (od kterého se odvozují následují) už jasně udává, že jsi se choval protiprávně, či jsi v podezření že jsi tak jednal, tudíž je to mimo hypotetický příklad v prvním přízpěvku. To máš fuk. Myslim že díky naší rozmluvě, jsem tu odpověděli kompletně na položenou otázku, ať už byla myšlena jakkoliv :lol:

PS: z mého pohledu byla prostě celé otázka díky příkladu postavena do roviny běžné kontroly, né do roviny kontroly v důvodu podezření z přestupku či trestého činu

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » úte 29. čer 2010, 07:41

2Katka: Díky za názor.
2Rabbit: Díky za názory a podobný úhel pohledu jako já.
2Kurt: Díky za cennou citaci zákona o kterém jsem nevěděl a neméně cenný komentář.

Na základě zmíněného, tedy předpokládám, že tedy MP má právo řešit prakticky jakoukoliv situaci přímo a nemusí čekat na PČR.

Stačí, když má (jakýkoliv) důvod k předvedení?
Jaké mohou být důvody k předvedení?
Nebo je odpověď už v druhé části odstavce - pouze z důvodu agresivního chování?

Může MP řešit přestupek typu: "nesprávné skryté nošení"?
Příklad1: Jdete po náměstí a potřebujete se kouknout do batohu. Při sundávání batohu Vám vykoukne zbraň a vy si oděv vzápětí upravíte, ale zbraně si všimne strážník/městský kamerový systém.
Jaký by měl být správný postup strážníka MP a jaké má pravomoci vůči Vám?

Příklad2: Jdete po náměstí a potřebujete se kouknout do batohu. Při sundávání batohu Vám vykoukne zbraň a vy si toho nevšimnete a pokračujete si v nevinné chůzi s neskrytou zbraní u pasu. Zbraně si všimne strážník/městský kamerový systém.
Jaký by měl být správný postup strážníka MP a jaké má pravomoci vůči Vám?

Odpověď prosím můžete koncipovat na dva typy strážníků MP:
Typ PRACANT: V rámci pořádku si jen bude chtít ověřit zda jde o zbraň legální, případně poskytnout radu.
Typ SVINĚ: Bude to potvora a bude nám to chtít "dát vyžrat" a trestat a trestat co to půjde finančně i všemožně jinak.

Kurt

Příspěvek#11 » úte 29. čer 2010, 09:37

JIP: ono je to celé veselé a prase aby se v tom vyznalo - jako obvykle. :roll:
Tak důvody k omezení na osobní svobodě jsou jasné:
(2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu; příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.

Důvody k předvedení taky, ale nebudu je tu citovat, protože jsou příliš obsáhlé - k nahlédnutí zde: http://business.center.cz/business/prav ... estni_rad/ jde o paragrafy 90, 98 a 158 (odst. 6). Jenže ne vždy je k tomu oprávněna MP - leckdy pouze "policejní orgán", což není orgán libovolný, nýbrž orgán Policie ČR. :lol:

Naštěstí jsem tuto situaci nikdy nemusel řešit a tak teď budu psát jen své domněnky: agenda ZP a zbraní dle zákona 119/2002 Sb. spadá do kompetence MVČR, které ji vykonává prostřednictvím svých organizačních složek (zejména, ale nejen, PČR). Tedy nic neopravňuje kohokoliv jiného ke kontrole zbraně, či ZP. Všechno, co MP může, vyplývá z jiných, obecných norem, snad kromě mnou výše citovaného paragrafu Zákona o obecní policii není MP nadána jakoukoliv pravomocí vůči držiteli ZP, než vůči komukoliv ostatnímu.
Tedy: pokud má podezření na spáchání přestupku či TČ, může strážník zakročit. Konkrétní vymezení je kompetencí je takové:
Obecní policie při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku a plnění dalších úkolů podle tohoto nebo zvláštního zákona
a) přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku,
b) dohlíží na dodržování pravidel občanského soužití,
c) dohlíží na dodržování obecně závazných vyhlášek a nařízení obce,
d) se podílí v rozsahu stanoveném tímto nebo zvláštním zákonem na dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích,
e) se podílí na dodržování právních předpisů o ochraně veřejného pořádku a v rozsahu svých povinností a oprávnění stanovených tímto nebo zvláštním zákonem činí opatření k jeho obnovení,
f) se podílí na prevenci kriminality v obci,
g) provádí dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích5) v obci,
h) odhaluje přestupky a jiné správní delikty, jejichž projednávání je v působnosti obce,
i) poskytuje za účelem zpracování statistických údajů Ministerstvu vnitra (dále jen „ministerstvo“) na požádání údaje o obecní policii.

Můžeme se dohadovat o tom, co je porušení skrytého nošení - podle mého nic z toho, co je tu uvedeno. Problém je, že "Každý je povinen uposlechnout výzvy zakročujícího strážníka." To znamená, že má-li nějaký horlivý příslušník MP pocit, že je třeba zakročit, není jiné cesty, než jej uposlechnout. Na zavolání PČR doporučuji trvat, ostatně je to v zájmu i toho strážníka - nemá totiž jak jinak zjistit, zda tu zbraň, kterou u vás nalezl, držíte legálně (to je zároveň odpověď na "typ pracant").
Uf, prozatím vše. :)
A propos: "osoba blízká" funguje i v tomto případě. ;)

Edit: jo, ještě jsem zapomněl dodat, že u nás si kluci od MP nosí neskrytě gewehry i když si jdou pro svačinu do masny (je to přes půl náměstí) a to i přesto, že jak známo "Strážník obecní policie je oprávněn nosit zbraň viditelně při plnění úkolů obecní policie." - těžko říct, jaký úkol plní při nákupu sálamu, ale úkol obecní policie to na 100% není.

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » úte 29. čer 2010, 10:01

2Kurt: Díky za odpověď, ale legálnost zbraně by si MP mohla ověřit z dokladů: Průkazu zbraně potažmo ZP, ne?
Může tedy požádat o předložení těchto dokladů?

Celé by se to tedy vyřešilo takto:
>> ukažte prosím doklady ke zbrani >> samozřejmě tady máte >>> v pořádku. jen si prosím dejte pozor na skrytost nošení >>> jejda díky za upozornění >>> nemáte za co, mějte se pěkně >>> vy taky, naschle.

A nebo?
>> ukažte prosím doklady ke zbrani >> nic Vám neukážu. Nic Vám do toho není a není to ve Vaší pravomoci. Trvám na přítomnosti PČR. >>> ?

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » úte 29. čer 2010, 10:18

no já na to koukam tak, že pokud mě jakýkoliv orgán typu PČR, MP, Vojenská policie, atd požádá o předložení dokladu ke zbrani, tak nebudu dělat problémy a ukážu, nic to nestojí a když budu dělat problémy bude to jen horší. Pokud po mě někdo bude chtít ukázat či nedej bože odevzdat zbraň, budu trvat na přítomnosti PČR a příslušník co mi zbraň odebere mi na místě vystaví potvrzení, kde budou napsány všechny údaje, které jsou v PZ a jméno a číslo příslušníka co mi to odebral plus důvod odebrání

Kurt

Příspěvek#14 » úte 29. čer 2010, 10:48

JIP: nic jej neopravňuje k tomu, aby kontroloval ZP či PZ. To, zda mu v případě takové žádosti vyhovím, je už čistě na mém uvážení (se slušností se to nesmí přehánět, na druhou stranu, proč to neodbýt rychleji, než čekat na příjezd PČR, že).
On dokonce nemá právo kontrolovat ani kupříkladu tzv. "Zelenou kartu" při silniční kontrole - tuto pravomoc svěřil zákonodárce pouze PČR (asi věděl proč) - ale napadne vás to v tu chvíli, kdy po vás najednou nějaká uniforma chce "Doklady od vozidla"?

Zpět na