Spontánní výstřel

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#1 » čtv 24. pro 2015, 18:28

Opět možná téma na hraně, ale...
Chtěl jsem to dát původně do Střelby obecně, možná i do ZOZ, ale dávám to sem, neb se to týká náboje samotného jako takového.
Inu otázka na teoretiky, kteří se zabývají studiem nábojů a taky na chemiky, pyrotechniky, zbrojíře - může dojít k samovolné iniciaci zápalky a následně prachové slože tak, že dojde k výstřelu ze zbraně bez vnějších příčin? Ptám se na to z důvodu jednak nošení náboje v komoře a taky ve vláknu o Zkouškách odborné způsobilosti se aktuálně rozebírá bezpečný stav zbraně, pokud je povel "Střelbu přerušit!"
Nemyslete si, že rozebírám "totální blbost", protože když jsem sloužil ZVS ve Stříbře, byl tam případ u bigošů, že když měli u pluku nástup stráží a rozdílení, došlo u jednoho vojáka (údajně) k explozi munice v sumce a ten (nebo ten vedle stojící) to odskákal svým životem... :(
Čili v tomto ohledu nevidím nošení v komoře nebo zajištění nabité zbraně pojistkou jako 100% bezpečné. I když pravděpodobnost takového spontánního výstřelu je 0.0000000001% a méně. Ale není nulová!
Co vy na to?



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#2 » čtv 24. pro 2015, 19:03

Každé zařízení má urcitou pravdepodobnost selhání, tato je ale velice nízká. Alespoň tedy za běžné teploty. Myslím že daleko nižší, než např. pravděpodobnost selhání brzd ve vozidle. K té také může dojít a stejně všichni jezdíme. Pokud jde o explozi náboje v sumce, nevěřím že by byla energie náboje taková, aby způsobila závažné poranění, nebo dokonce smrt. Několikrát jsem byl svědkem exploze pěchotních nábojů a jejich energie byla vždy minimální. Ps. Jinou otázkou je samovolné odpálení náboje ponechaného ve zbrani rozpálené dlouhodobou střelbou. To je nebezpečný jev, ke kterému u automatických zbraní dochází a je nutno s ním počítat. U Sa 58 je to myslím okolo 270 ran odpálených v dlouhé dávce...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#3 » čtv 24. pro 2015, 19:32

při explozi náboje mimo zbraň jsou daleko nebezpečnější případné střepiny z nábojnice než střela, která nezískala potřebnou energii v hlavni a že by odešly další náboje nabité ve stejném zásobníku je podle mě totální nesmysl.... i ten samovolný výstřel bez vnějšího podnětu je hodně nesmyslný ale když pánbůh dopustí (tím chci jen říct, že i nemožné se někdy může asi stát)

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#4 » čtv 24. pro 2015, 19:36

ad jamira: Ta historka z vojny mi přijde jako "urban legend" nebo-li latrínová zpráva. Zažil jsem a hlavně slyšel na vojně ledacos, a různé krkolomné historky obvykle maskovaly skutečnou příčinu průšvihu, což byla obvykle nějaká nekázeň. Pokud k tomu vůbec došlo.

Pokud se týká exploze v sumce, následky by nebyly veliké, jak píše Chip. Něco podobného mimochodem před časem absolvoval jeden známý, zavinil si to sám a nemohu to bez souhlasu dotyčného moc rozebírat.

Samovolný výstřel při nošení v komoře je podle mě zase jen výmluva pro případ selhání lidského faktoru. Sorry.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#5 » čtv 24. pro 2015, 19:56

ten samovolný výstřel náboje v rozpálené komoře možný je.. byl to jeden z největších problémů při snahách o beznábojnicové sřelivo.... ale okolnosti, kdy k tomu může dojít při klasické konstrukci náboje jsou natolik specifické, že při normální rychlosti střelby fakt těžko

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#6 » čtv 24. pro 2015, 20:00

To samozřejmě ano, je to známé z kulometů a při konstrukci se s tím počítá.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#7 » čtv 24. pro 2015, 20:44

Jestliže by došlo k samovolnému odpálení náboje, pak je určitě bezpečnější, když je ten náboj v komoře. Hlaveň je na to konstruovaná a vzhledem ke způsobům nošení hlaveň většinou (ne vždy - vertikální pouzdra) směřuje téměř kolmo k zemi. Horší by bylo, kdyby se nějak odpálil náboj v zásobníku, nedejbůh v rezervním.

Takže k původnímu problému: pokud jde o vybití po povelu "Střelbu přerušit!", pak je, díky všem nábojům mimo komoru, v případě samovolného odpálení riziko naopak větší.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#8 » čtv 24. pro 2015, 21:31

To není docela pravda. Při nechtěném výstřelu má projektil opouštějící hlaveň stejnou energii, jako při každém výstřelu. Riziko je tedy stejné, jako při každém jiném výstřelu.

Naopak při explozi náboje projektil opouští náboj s malou rychlostí a tím pádem téměř bez energie. Efekt je často rozložen do všech stran a následky jsou podstatně menší, než při usměrnění výstřelu hlavní a získání rychlosti projektilu. Opakuji, že jsem se s tím už setkal. Ostatně, kdo chce, najde na YouTube třeba videa s hromadným odpálením střeliva při požáru apod. Není to žádné drama, jak se učí i hasiči.
https://www.youtube.com/watch?v=3SlOXowwC4c

Ano, při nechtěném výstřelu na střelnici a při dodržení všech zásad by výstřel šel bezpečným směrem, ale to už nebude platit při nošení. Ano, holstr zvyšuje šanci, že nedojde ke zranění, ale i tak to může odnést noha nebo něco jiného - není každé pouzdro stejné a stejně umístěné.

Samovolné odpálení je čistě hypotetická konstrukce a nemá smysl s tím adeptům plést hlavu. Pokud se týká činnosti po povelu "Střelbu přerušit!", je potřeba dělat to, co požadují komisaři. Naše praxe při závodech je poněkud odlišná, ale nebudu s tím ze stejného důvodu kalit vodu.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#9 » čtv 24. pro 2015, 22:09

peggy : :clap:

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#10 » čtv 24. pro 2015, 22:26

Za těch pár let co jsem na světě jsem se se samovolným odpálením ještě nesetkal a ani o něm neslyšel. Co jsem slyšel, tak pouze to, co se stalo nyní již bývalému spolužákovi: spadl mu na zem brokový náboj a při dopadu došlo k jeho iniciaci. Nic moc se mu nestalo a jak později zjistil, jednalo se jen o citlivou zápalku, protože nedošlo k dopadu na zápalku, ale pouze kovový (mosazný) okraj náboje. Říkal mi, že to byla velice, ale velice malá pravděpodobnost (snad jedna k miliónu nebo víc) a že sám už o takovém případu kdysi sice slyšel, ale nejednalo se o nic, co by mělo vést k jakémukoliv znepokojení.
Na téma smrtelného zranění explodujícím nábojem jsem letos viděl jeden díl Bořičů mýtů. A zkoušeli tam např. spontánní výstřel při silně puštěné muzice (pušky SKS Simonov, r. 7.62x39). Doporučuji tento seriál, neb někdy se v něm vyskytnou zajímavé střelecké pokusy.
Co se týče explodujícího náboje, tak v Bořičích mýtů zjistili to, co popisuje Peggy, takže žádná tragédie.



cora
Příspěvky: 60

Příspěvek#11 » čtv 24. pro 2015, 22:41

@Georg: s tím brokovým nábojem je to pěkná blbost... zápalku mnohdy nedokáže iniciovat třeba jen lehce ojerý úderník, a to tam udělá vryp tak 0,5mm (typicky Browing a SellBell náboj)

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#12 » pát 25. pro 2015, 00:06

cora -
1) jak jsem koupil, tak prodávám. Nenapsal jsem, že náboj byl iniciován nárazem jakéhokoliv předmětu na zápalku, ale že nějakým způsobem došlo (při výrobě, nebo pozdější manipulaci) ke zcitlivění vnitřní části zápalky, kdy poté stačil jakýkoliv menší náraz na kovovou (mosaznou) část náboje, přičemž ani nemuselo jít o úder zápalníkem na zápalku. V daném konkrétním případě šlo o náraz mimo zápalku.
2) tvrdíš, že se nikdy nic takového takhle nestalo ? Tak jo, když to tvrdíš, já se s tebou hádat nebudu :D , nikdy jsem však nenašel důvod, proč by si takovou historku vymýšlel
3) o jakou značku náboje šlo už nevím, je tomu více jak 16 let.
4) neiniciovaných nábojů jsem sám osobně viděl desítky. A to různých ráží, včetně akustických.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#13 » pát 25. pro 2015, 14:05

peggy píše:To není docela pravda. Při nechtěném výstřelu má projektil opouštějící hlaveň stejnou energii, jako při každém výstřelu. Riziko je tedy stejné, jako při každém jiném výstřelu.

Naopak při explozi náboje projektil opouští náboj s malou rychlostí a tím pádem téměř bez energie. Efekt je často rozložen do všech stran a následky jsou podstatně menší, než při usměrnění výstřelu hlavní a získání rychlosti projektilu.


U samovolného odpálení je riziko právě v tom, že nemůžeš předvídat, co se stane, co kam poletí (projektil, části nábojnice).

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#14 » pát 25. pro 2015, 14:17

To sice ne, alespoň ne zcela, ale energie, jak už jsem psal je řádově menší. Dál to nehodlám rozebírat, podle mě není co.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#15 » pát 25. pro 2015, 14:24

peggy píše:.. Ta historka z vojny mi přijde jako....latrínová zpráva......


Tak to je přesný :mrgreen:

Lynx: sice nemůžeš předpokládat kam co poletí ale jednotlivé fragmenty mají velice malou energii, takže s vystřelenou střelou se to vůbec nedá srovnávat.

A vůbec říkat tomu spontání výstřel je zavádějící, samo od sebe k němu nedojde. Pouze nějakým mechanickým poškozením může dojít k iniciaci zápalky. Bezdýmý střelný prach je vcelku inertní záležitost. Daleko nebezpečnější je třeba kanystr benzínu který mnoho z nás vozí v kufru auta.

:oops: Peggy byl rychlejší

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů