Spontánní výstřel

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#16 » pát 25. pro 2015, 15:21

I malá energie střepiny stačí na protržení např. tepny na zápěstí. Když už se bavíme o tak nepravděpodobných situacích, nemůžete tohle vyloučit :)

A mně přijde pravděpodobnější, že by úlomek směřoval na ruku, než že by odražená střela ohrozila druhého.

Uživatelský avatar
j.v.
Příspěvky: 160

Příspěvek#17 » pát 25. pro 2015, 15:52

Střela (z volně položeného & odpáleného náboje) s největší pravděpodobní neodletí skoro vůbec nikam, protože energie exploze půjde cestou nejmenšího odporu - tj. přes stěny nábojnice. Dtto pro odpal v zásobníku - u něj pak už bude jen záležet na materiálu, ze kterého je vyrobený. Plast by mohl mít vlivem exploze větší tendence k prasknutí zatímco kovový se nafoukne. Ale to už dost teoretizuju :)

Každopádně... To takhle jednou Hickok45 vařil lugery https://www.youtube.com/watch?v=8ad9e0mO8Q4

A tady je ještě jedno destrukční video, mnohem názornější (a člověk si může hned udělat představu i o tom, jak (ne)bezpečné je dnešní moderní střelivo) https://www.youtube.com/watch?v=3SlOXowwC4c

Celkově si ale taky myslím, že celá story je přinejmenším podezřelá, protože náboje samy od sebe prostě jen tak nebouchají. Něco (nebo většinou někdo, když pomineme výjimku výrobní vady) jim vždycky musí pomoct.

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#18 » pát 25. pro 2015, 17:31

Celá story se vám všem může zdát podezřelá ale vězte, že i když jsem tam tenkrát v pětaosmdesátém na tom místě nástupu stráží nebyl, vím, co pak následovalo, jak se to tam rojilo vojenskými prokurátory, inspekcemi z GŠ MO a dalšími nepříjemnými průvodními okolnostmi. Jinak náš prapor BPP letectva byl vzdušnou čarou cca 200m od brány pluku, kde se to stalo...
V dalších příspěvcích co jste psali, jste mne ale vůbec nepochopili ! To, že došlo (asi) k explozi náboje 7.62x39 v zásobníku v sumce, jsem psal ne z toho důvodu, že bych se obával toho, že takovýto (skoro) volně položený náboj udělá větší škodu v nejbližším okolí, ale proto, že se to vůbec stalo a že je jistá nenulová pravděpodobnost, že kdyby takovýto náboj-"inverzní selhač" byl v tu chvíli v nábojové komoře a zbraň náhodou nechtěně mířila ne-bezpečným směrem, tak by mohlo dojít k větší tragédii... Proto jsem se taky na začátku obracel s dotazem na teoretiky, chemiky, znalce nábojů , prachů atd., zda vůbec principiálně může k takové samoiniciaci dojít.

Uživatelský avatar
j.v.
Příspěvky: 160

Příspěvek#19 » pát 25. pro 2015, 18:15

V zápalce máš třaskavinu, což je látka nestabilní a ráda a ochotně explodující, pokud jí dáš správný podnět (některé super-nestabilní výtvory chemiků, kteří svého času pracovali na výzkumu správného raketového paliva, například občas explodovaly poté, co se na ně dotyčný pouze ošklivě podíval, ale to odbočuju).

Takže velmi zhuštěně řečeno: ano, existuje nenulová pravděpodobnost, že se náboj odpálí "sám od sebe", ale ta pravděpodobnost je někde hluboko za hranicí statistické chyby a nemá cenu se jí zabývat.



gastly
Příspěvky: 116

Příspěvek#20 » pát 25. pro 2015, 19:20

Doporučím najit si někoho se slušným balistickým programem a nechat si vypočítat % nespálenýho prachu, pří STANDARDNÍM průběhu výstřelu přes hlaveň. Nebo vem plachtu 5x5 m, natáhni na zem a nad plachtou střílej z čeho chceš. Je jedno, jestli z malorážky, nebo z kulometu.Obojí ti ukáže že + - 10% prachu nedokáže shořet ani při podpoře plnýho tlaku. Upni náboj do svěráku, hřebíkem odpal zápalku a zjistíš, že střela nedokáže prorazit karton 50 cm daleko a nábojnice se max otevře, ale NEFRAGMENTUJE. 90% kraválu ti obstará zápalka( odpal v nedovřené komoře, kde střela naráží na překážku (třeba jenom na přechodové kužel) to už je jiný kafe, ale to se tu neřeší že?
A co se týče tý stráže v roce 1985, tak v Tachově nám na nástupu řekli, že nejakej debil, naládoval do samopalu slepák, namáčknul to sousedovi na pupík a zmáčknul s tím, že bude sranda.Tak sme hned vyzkoušeli, že slepé samopalák, fakt přefoukne 10mm silnou větvičku, položenou na ústí. (jak nám tvrdil politruk) Vzhledem k tomu, že víc mimořádek s úmrtím ve stráži si nepamatuju, dovolím si předpokládat, že se jedná o tentýž případ.

A kdyby jste tušili, jakou story dokážou vyprodukovat dva kluci +- 50 let po tom, co podpálí střeliště.............. Pepa.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#21 » sob 26. pro 2015, 08:47

gastly: :thumbup:



Dancek
Příspěvky: 325

Příspěvek#22 » sob 26. pro 2015, 11:19

Udělal jsem pokus doporučený Gastlym, do QL jsem zadal 25 grs prachu D063, 123 grs FMJ střelu SaB a OAL 55,63 mm.
S 390 mm (SA 58) dlouhou hlavní vyšla počáteční rychlost střely 712 m/s, energie střely 2018 J, tlak 3395 barů a vyhořet by mělo téměř 97 % prachu.
Pak jsem zkrátil hlaveň na 33 mm, tj. po konec dosedacího kužele a rychlost střely vyšla 19 m/s, energie střely 1 J, tlak 819 barů a vyhořet by mělo jen 5,24% prachu.
Jinak souhlasím s názorem, že na vojně se někdy blbnulo opravdu hodně a popis takovýchto průserových událostí byl dosti často hodně odlišný od toho, jak k události ve skutečnosti došlo.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#23 » sob 26. pro 2015, 12:34

jamira píše:...

To, že ti jen tak samovolně bouchne náboj, je asi stejně pravděpodobné, že až půjdu po ulici, praští mě do hlavy meteorit.



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#24 » sob 26. pro 2015, 13:46

Dancek: "Pak jsem zkrátil hlaveň na 33 mm, tj. po konec dosedacího kužele a rychlost střely vyšla 19 m/s, energie střely 1 J, tlak 819 barů a vyhořet by mělo jen 5,24% prachu."

Zajímavé, ba až neuvěřitelné výsledky. Z toho by vyplývalo, že střelu vypálenou z dvoupalcového revolveru (délka hlavně kolem 50mm) by šlo bezmála chytat do ruky...

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#25 » sob 26. pro 2015, 13:54

No ono záleží i na použitém prachu, že? Do kosy se nejspíš používá jiný než do. 357my ;). Na druhou stranu při odpálení mimo hlaveň chybí i opora komory, nabojnice se otevře a plyny utečou cestou nejmenšího odporu....



cora
Příspěvky: 60

Příspěvek#26 » sob 26. pro 2015, 15:05

ano, nejdůležiější je usměrnění energie, tzn. v první řadě nábojová komora... pokud se energie "rozprchne" do stran, tak je jasný že kulka moc neplechy nenadělá.
U 2" revolverů je nižší výkon jasný, ale dostatečný na účinnou sebeobranu zblízka, na to jsou designované. Mám S&W 360 PD, do 10 m se s tím dá trefit, dál je to celkem loterie. A střelba s .357 Magnum je celkem zážitek... :D Ale v kapse je to skoro neviditelné a těch cca 350g člověk ani necítí...
http://www.smith-wesson.com/webapp/wcs/ ... rrorView_Y



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#27 » sob 26. pro 2015, 17:15

"Kulka moc neplechy nenadělá". Hm, a zkoušel to z vás někdo? Odpálit náboj třeba v ohni? Přiznám se bez mučení, já ano. Bylo to v létech mé bouřlivé puberty. Našli jsme s kamarády náboje v jedné řece. Hlavně pistolové, pár trochu větších, ale také tři zvlášť vyvedené kousky ráže 12,7mm! Nejspíš do kulometu. Samozřejmě jsme nikomu nic neřekli, natož je odevzdávat. Z těch půlpalcových jsme ve svěráku vykývali střely a prach vysypali. Ostatní jsme odpalovali jen tak. Krabička od sirek, do ní směs dusičnanu draselného s práškovým cukrem a náboj. Hezky to bouchalo a nám se to náramně líbilo. Jednou nás napadlo jeden náboj odpálit proti kmenu stromu. Strom, menší topol, pár centimetrů od kmenu náboj do hromádky dusičnanu improvizovanou zápalnici... a bum! Byli jsme strašně zvědavi, co to udělalo. Mysleli jsme že nic, nábojnice se roztrhne, tlak unikne. Střela se zaryla do stromu! Ne hluboko, dno střely bylo zároveň s okrajem kmene. Ale zaryla se! A lidské tělo je určitě měkší, než dřevo. Takže bacha. Tenkrát za totáče jsme blbli tak, že dnes bysme za podobné hrátky skončili nejspíš v kriminále. Laborovali jsme se směsí suříku a hliníkového prášku, odpalovali pařezy v lese... Dnes to vidím tak, že jsme byli strašní idioti a jsem rád, že mám obě ruce zdravé a že vidím. Stáli při nás všichni svatí.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#28 » sob 26. pro 2015, 18:23

9Luger - ale tady bylo dno nábjnice podeprene, u volne polozeneho naboje (vodorovne) to bude jinak

http://rucevzhuru.cz/index.php/video/st ... -zbra.html



gastly
Příspěvky: 116

Příspěvek#29 » sob 26. pro 2015, 19:27

To Luky. A pojem střelivina a trhavina se používají proč??? Žeby rozdílné rychlosti hoření? Pokud použiješ tlakovou vlnu z výbuchu trhaviny k fouknutí čehokoliv proti něčemu, co neuhne.......Třeba při explozi granátu na štěrku,(v účinném dosahu) je šance že tě trefí něco z granátu zcela zanedbatelná oproti marastu co stebou provede odfouknuté štěrk. (lítá to o dost rychlej, než 360 m/s.takže každé kousek šutru těžší než 8g je roven výstřelu z lugru) RG 5 má plech cca 1mm a 300g tritolu (útočný granát)
AD 2. U náboje z řeky lze předpokládat zaoxidování střely s nábojnicí. Tím i zvýšení výtažné síly, tím roste tlak.... A máme tu všecko, jenom ne náboj (nabité v zásobníku k použití průměrně inteligentním tvorem) u něhož dojde k iniciaci ( zda samovolné, nebo iniciované je fuk)
Taky mám tyto pokusy za sebou, přežil sem dva roky u bigošú, v rotě která střílela fakt hodně a zpětně se dost divím, že všichni jsme to přežili. Ale srovnáváš nesrovnatelné.
A vzhledem k tomu, že ani terminátor neunese nadkritický množství střeliva, lze konstatovat, že pokud komukoliv zahoří náboj mimo komoru, o nic nejde.A v komoře je to zadokumentováno pouze u přehřátých kulometů nevhodné konstrukce. O jiným opravdu samovolným výstřelu nevím. Pepa.
Než to nadatluju Steiner dá video. Tak doplním. Dostanu li se do situace, že mnou nesené náboje jsou iniciovány vnějším teplem, mám závažný problém, asi hořím.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#30 » sob 26. pro 2015, 19:49

gastly : promiň ale tvoje TTD jsou úplně mimo, kde jsi vzal těch 300g TNT v RG5? ....za prvé RG5 neexistuje, RGCv5 je kouřový cvičný granát a skutečný ostrý RG4 má náplň TNT 105g ale o to tolik nejde.... dusičnan draselný s práškovým cukrem určitě není trhavina a na rychlost střely by její zapálení určitě nemělo vliv.... to nic nemění na tom, že tu o účinnosti takto odpálené střely někdo kecá

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů