Registrace pistole



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#16 » úte 17. čer 2014, 09:45

Dík... Pracovní jsou v pohodě...

Nejasné je to, jestli se do lhůty počítá i den prodeje. V některých zákonech, pokud je uváděna nějaká lhůta, bývá napsáno, kdy lhůta začíná běžet, např. "... počínaje dnem následujícím..." apod. To v našem není, proto mi to není naprosto jasné, chápala?



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#17 » úte 17. čer 2014, 13:46

V těch některých zákonech je to buď zbytečně navíc, nebo se jedná o výjimku z obecných zásad pro počítání lhůt.
V případě lhůt stanovených v ZoZ se použijí ustanovení správního řádu a ten říká:
§ 40
Počítání času
(1) Pokud je provedení určitého úkonu v řízení vázáno na lhůtu,
a) nezapočítává se do běhu lhůty den, kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty; to neplatí, jde-li o lhůtu určenou podle hodin; v pochybnostech se za počátek lhůty považuje den následující po dni, o němž je jisto, že skutečnost rozhodující pro počátek běhu lhůty již nastala,
b) končí lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let uplynutím toho dne, který se svým označením shoduje se dnem, kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty; není-li v měsíci takový den, končí lhůta posledním dnem měsíce,
c) připadne-li konec lhůty na sobotu, neděli nebo svátek,25) je posledním dnem lhůty nejbližší příští pracovní den; to neplatí, jde-li o lhůtu určenou podle hodin,
d) je lhůta zachována, je-li posledního dne lhůty učiněno podání u věcně a místně příslušného správního orgánu anebo je-li v tento den podána poštovní zásilka adresovaná tomuto správnímu orgánu, která obsahuje podání, držiteli poštovní licence nebo zvláštní poštovní licence anebo osobě, která má obdobné postavení v jiném státě; nemůže-li účastník z vážných důvodů učinit podání u věcně a místně příslušného správního orgánu, je lhůta zachována, jestliže je posledního dne lhůty učiněno podání u správního orgánu vyššího stupně; tento správní orgán podání bezodkladně postoupí věcně a místně příslušnému správnímu orgánu.
(2) V pochybnostech se lhůta považuje za zachovanou, dokud se neprokáže opak.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#18 » úte 17. čer 2014, 15:36

Dík, to vše vysvětluje a moc mi to pomohlo... Tak je to v poho bez problémů a následků. Ještě jednou díky!!!

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#19 » pát 5. úno 2016, 16:17

Dovolím si použít starší vlákno. Zde jedno vyjádření MVČR k procesu registrace zbraně, zveřejněné na internetu. Myslím, že je tam dost odpovědí na otázky typu "jak můžu nakládat se zbraní předtím, než dostanu PZ" atd. Cituji:

Potřeboval bych poradit s problémem který se týká registrace zbraně a vydání průkazu zbraně. Dle zkušeností na jednotlivých odděleních policie dochází k následujícím situacím:

1) při registraci zbraně je nabývajícímu vystaven průkaz zbraně na počkání - ideální stav.

2) při registraci je nabývajícímu odebráno oznámení o nabytí vlastnictví, nákupní povolení a sdělen termín kdy si má přijít vyzvednout hotový průkaz zbraně - dotyčný odchází v podstatě bez jakéhokoliv dokladu (v případě, že kupní smlouva byla ústní) se zbrani domů.
Problém je v tom, že někteří se obávají případného postihu, protože zákon nařizuje v případě, že máte u sebe zbraň, nutně musíte mít u sebe i průkaz zbraně.

Prosím o sdělení jaký je správný postup, aby nenastaly žádné potíže s naplňováním litery zákona.

Děkuji předem

Odpověď:

odbor bezpečnostní politiky
oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství

Praha 18. února 2013
Počet listů: 1


Stanovisko odboru bezpečnostní politiky MV
k postupu při registraci zbraně

Oba v dotazu uvedené postupy příslušného útvaru policie při registraci zbraně lze pokládat za v souladu se zákonem, ačkoli přesný důvod pro ponechání si povolení u příslušného útvaru policie nám není znám. Pokud nelze provést registraci zbraně a vydat průkaz zbraně na místě, musí příslušný útvar policie rozhodnout o jeho vydání bezodkladně, nejdéle však do 30 dnů, tedy ve lhůtách stanovených pro vydání rozhodnutí ve správním řízení zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Zbraň nemůže její držitel, kterému nebyl dosud vydán průkaz zbraně, nosit. Zbraň však může přemísťovat (např. odnést koupenou zbraň z obchodu domů, příslušnému útvaru policie k registraci) v režimu držení, kterým se podle ustanovení § 2 odst. 2 písm. a) bod 2. zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zbraních“), rozumí mít zbraň nenabitou a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo.

Při případné kontrole by držitel zbraně předložil pouze zbrojní průkaz. Výjimku nebo povolení nemusí mít držitel zbraně vždy při sobě, ke splnění povinnosti proto postačí, pokud je na výzvu příslušnému útvaru policie předloží ve stanovené lhůtě. Pokud by u sebe držitel zbraně neměl průkaz zbraně z důvodu, že zbraň dosud nebyla registrovaná, a zbraň by měl při sobě v režimu držení, nedopouštěl by se protiprávního jednání, protože splnění povinnosti mít u sebe průkaz zbraně by po něm s ohledem na probíhající proces registrace nebylo možné vyžadovat. Držitel zbraně by proto neměl souhlasit s případným projednání tohoto jednání v blokovém řízení, případně by se měl proti rozhodnutí o přestupku odvolat.

Zde je na místě vykládat zákon o zbraních podle jeho smyslu a sledovaného cíle, nikoli podle doslovného znění. Vyžadovat splnění povinnosti mít při sobě průkaz zbraně v situaci, kdy to po jejím držiteli nelze spravedlivě požadovat, není v žádném případě cílem právní úpravy.

Mgr. Milena Bačkovská
vedoucí oddělení



mr.BSE
Příspěvky: 4

Příspěvek#20 » sob 6. úno 2016, 09:36

Díky za informaci. Zrovna předevčírem jsem byl ve stejné situaci jako je bod č. 2. Zbraň nešla registrovat protože nebyla zavedena centrálním registru zbraní (prodejce měl technický problém při její registraci) a musel jsem půl dne mít zbraň v držení a bez PZ. Tak teď už vím, že jsem se ničeho protiprávního nedopustil [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Uživatelský avatar
Simona
Příspěvky: 50

Příspěvek#21 » pon 8. úno 2016, 12:08

Nevíte někdo jak dlouho v Praze trvá běžně doba od podání šediváku k PZ ?



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#22 » pon 8. úno 2016, 12:41

Soukalka dva týdny.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#23 » pon 8. úno 2016, 12:48

Sdružení taky.



janpolasek
Příspěvky: 120

Příspěvek#24 » pon 8. úno 2016, 14:11

To je dost zvláštní, u nás průkaz zbraně vždycky na počkání. Loni jsem vyřizoval PZ 3x a nikdy jsem tam nebyl déle jak 15 minut. Je k tomu nějaký důvod, proč ho nevydají hned? Zbraň už člověk stejně má, tak co.



Rapidos
Příspěvky: 29

Příspěvek#25 » pon 8. úno 2016, 15:52

Je to jak kde a jak kdy, podle toho jak se jim chce a jak moc jsou vytizeni. Vysocina .. dnes - pondeli rano sedivak. Prukaz zbrane ve stredu k vyzvednuti. Kdyby to opravdu horelo, napr. nakupni na nejakou opravdu zajimavou koupi, tak se nechaji bez vetsich problemu ukecat na ten samy den.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#26 » pon 8. úno 2016, 18:20

když to tu čtu, doufám že mě to udělají na počkání. mám trvale bydliště jinde než žiju a rád bych to zvládl za jednu návštěvu.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#27 » úte 9. úno 2016, 08:11

Proč to zase všici komentujete? Byl jasně daný dotaz s jasými odpověďmi. Tohle mi připadá, jako snaha někoho nasrat. 6e to trvá na různých místech ruzně je všeobecně známo. Ještě by mě zajímalo, kolik občanů tam každý pracovní den přijde. Jestli je to stejný jako v Pze, nebo se to pohybuje jinak.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#28 » úte 9. úno 2016, 08:31

janpolasek píše:To je dost zvláštní, u nás průkaz zbraně vždycky na počkání...Je k tomu nějaký důvod, proč ho nevydají hned? ...

Je. Už jen třeba ten, že na to mají ze zákona 30 dnů. Takže když ho vydají za 14 dnů, tak je evidentní, že jich mají hodně. Naopak na vystavení ZP po rozšíření o skupinu jsem čekal jen 3dny. Resp. v pondělí jsem žádal a ve středu mi volali, ať si přijedu. Holt v Praze se (alespoň v soukalce) stojí denně fronta až na schody a v Horní Dolní, kde mají pavučinu na klice, tam si můžou dovolit to dělat na počkání...tak to prostě je.



rcc
Příspěvky: 205

Příspěvek#29 » stř 9. bře 2016, 20:01

Zdravím znalce, potřeboval bych ujištění, že když dnes jako fyzická osoba (držitel pouze ZP) ve středu prodám zbraň kat. B, oznámení o převodu vlastnictví budu díky úředním hodinám mé PČR moci podat až následující týden v pondělí, kupující bude mít možnost díky odlišným úředním hodinám na jeho PČR podat oznámení a nechat si vystavit průkaz zbraně již tento pátek? Neřeším, zda mu ho vydají na počkání. Jde mi o to, zda díky registru zbraní není potřeba nejprve oznámení prodávajícího a následně pak až kupujícího. Díky za odpověď.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#30 » stř 9. bře 2016, 20:04

Není, nezáleží na tom, kdo přijde dřív.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Government, Seznam.cz a 14 hostů