Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#2881 » čtv 18. úno 2016, 22:09

Diky, v tom jsem nemel jasno a dobra rada. Jen se mi to nezda u toho papirku, predpokladal jsem, ze by stacilo rict, ze bych bezne vycistil zbran. No zeptam se na to na strelnici.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#2882 » čtv 18. úno 2016, 22:19

Rozhodně u zkoušek odpovídat tak, jak píše wigum.
Ono to ale svoje opodstatnění má. Uvízlou střelu není až tak těžké vyklepnout mosaznou tyčkou, ale není to vše, proto je doporučena návštěva puškaře. Ono když se to neumí, tak se toho dá spíš víc po....
Stočený papírek simuluje přerušený (chybějící, vydrolený) vývrt- opět je "návštěva puškaře" správná odpověď.



KlokanXM
Příspěvky: 95

Příspěvek#2883 » čtv 18. úno 2016, 22:41

Jen bych doplnil, že u zkoušky nahlásím závadu a zbraň předám řídícímu či komisaři. Nemám ZP takže jí nikam k puškaři nosit nemůžu .... V budoucnu ano k puškaři, u zkoušky nee

Takže správná odpověď je - zbraň musí k puškaři ....

Hlaveň je třeba kontrolovat jak po rozebrání tak před složením - během čištění v ní mohla zůstat část lacetky, či čehokoliv na čištění. (stejně jako pozůstatky po vytloukání střely tyčkou)

PS to není z mé hlavy, obojí je komentář jednoho komisaře. (než se na mně vrhnete :-) )

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#2884 » čtv 18. úno 2016, 22:47

KlokanXM: když už vymýšlíš až takové situace, jen bych doplnil, že během zkoušky je řídící střelby komisař. takže během zkoušky jí předáš komisaři nebo správci střelnice.
ale to by musela být docela smůla, zažít slabou ránu s uvízlou kulkou v hlavni přímo při zkoušce. :-)



KlokanXM
Příspěvky: 95

Příspěvek#2885 » čtv 18. úno 2016, 23:21

Ahoj, nevymýšlím, psal jsem že to je od komisaře. A nejde o uvízlou při střelbě, ale o ten papírek v hlavni při zkoušce a o rozborku při zkoušce.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#2886 » čtv 18. úno 2016, 23:34

KlokanXM: tak v tom případě se mě to nezdá. přece při manipulaci mě komisař pokládá otázky, jak bych dané situace řešil, v době když bych měl zbraň. tedy v době, kdy budu mít ZP, ne? pokud nebudu mít ZP, nebude to moje zbraň, nebudu tam střílet sám a v tu chvíli si takovou věc vyřeší instruktor, který bude stát vedle mě a nebudu to řešit já. už vidím, jak někdo bez ZP dělá rozborku zbraně, protože mu nevystřelila a instruktor stojí vedle a dívá se na to. to mě přijde celá ta otázka podivná, pokud to je o tom, že se ti to stalo, aniž bys měl ZP.
někteří komisaři si už fakt teda trochu vymýšlí. :-)



KlokanXM
Příspěvky: 95

Příspěvek#2887 » pát 19. úno 2016, 00:33

Stejné jako řešení selhače .... jak ho řeší policajt při zásahu, ty při obraně a jak ho řešíš dle zákona u zkoušky ....

Tohle vlákno je o zkoušce, né o tom, co je potom.



Čop
Příspěvky: 145

Příspěvek#2888 » pát 19. úno 2016, 06:36

Přátelé, já se omlouvám, že jako nezkušený (a nezkoušený - jdu příští týden) zasahuji do Vašich debat, ale dostávám z toho tak trochu kopřivku. Teď už jsme v situaci, kdy řešíme průjem psa tchýně komisařova souseda. Nebylo by lepší skutečně dát přednost popisům a zkušenostem z toho, co se stalo při zkoušce konkrétním lidem? Pokud máme problém - jako například rána jistoty při slabém výstřelu (já se určitě zeptám komisaře, protože podle mého názoru v tomto případě riskuju, že si vystřelím do ucpané hlavně), zkusme požádat o názor místní zkušené borce, kteří si vydělávají jako komisaři, nebo se pravidelně zúčastňují zkoušek ostatních uchazečů.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#2889 » pát 19. úno 2016, 07:03

Čop: Nevím, kde budeš dělat zkoušky, ale v Liberci to je tak, že komisař sám předem řekne, jak si to asi představuje. Ten můj trval na ráně jistoty a řekl to už při poučení před zkouškou. Syn skládal včera, od praktických už nevyletěl nikdo, jen jich část nenapsala test.

Já myslím, že na to, že se zeptáš, jestli dát ránu jistoty při podezření na ucpanou hlaveň, tě asi nikdo soudný nevyrazí.

PS: Pokud porovnám reálný průběh zkoušky a to, co se tu vede za řeči, tak si myslím že naprostá většina komisařů bude v klidu, pokud neuděláš zásadní kopanec. Což se dost liší od řečí tady.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#2890 » pát 19. úno 2016, 07:08

Já bych se moc přimlouval za to, ať se tady ta snůška posledních 40ti stran doměnek, polopravd a agresivních kydů pár zabanovaných lidí smaže a jede se na novo. Chudáci nováčci, v tomhle už se nikdo nevyzná a jestli někdo bude dělat zoz podle rad od strany č. 153, tak pánbůh s ním a stejně to podle mě neudělá. :roll:

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#2891 » pát 19. úno 2016, 07:12

Čop: jak se tu dočteš, ránu jistoty při selhači si každý komisař vysvětluje po svém. tohle ti tu sebezkušenejší střelec líp neporadí. mě osobně přijde že pokud zkontroluju, že mám zásobník pryč a není v komoře ani v zásobníkové šachtě nic, tak nemá ani nic co do případné ucpané hlavně vyletět (alespoň takovou silou aby hrozila nějaká destrukce zbraně). ale u zkoušky bych to neřekl. takže tam jsem závadu se selhačem řešil vypuštěním kohoutu a následnou rozborkou. s tím, že jsem okomentoval, že ránu jistoty nedávám, protože by mohla být nevystřelená střela v hlavni. komisař na to neřekl nic, jen mě pochválil, že vypouštím přes dva palce a ne jako ten předemnou jedním.
podle mě v tomhle je jediná rada. zeptat se a nebo ho vypustit, tím nemůžeš nikoho ohrozit a pokud komisař vyžaduje ránu jistoty, tak tě maximálně upozorní, že by raději viděl ránu jistoty.

Uživatelský avatar
Alf
Příspěvky: 78

Příspěvek#2892 » pát 19. úno 2016, 07:51

Ahoj. Ja byl vcera na tom zacviku na kapslovne. Vana je pohodar, bylo nas tam 6 a trvalo to asi 4 hodiny. Nakonec jsme si i zastrileli. Poprve jsem mel jen jeden zasah v terci, protoze jsem spatne tiskl spoust a strhaval to. Pak mi dal vybitou zbran, natahl jsem ruce a na zaver postavil nabojnici a ja to zkousel na prazdno aby pri cvaknuti nespadla. Pak mi dal zase 5 ran a uz jsem vedel jak mackat spoust a vsech 5 do cernyho  . Netusil jsem jaky to strileni dela rany v podzemni strelnici, i prez sluchatka jsem mel posit ze strilim z kanonu  . K ty manipulaci nam toho ukazal dost a rikal ze je dulezity si tu zbran s rukou zautomatizovat, treba koupit pistolku v hrackarstvi a s ni doma porad nacvicovat zvednuti zbrane, uchop, prst mimo spoust a neusale mireni do bezp.prostoru. Nekterejm to delalo fakt problem i pri patem , sestem pokusu rozborky, furt jim sel prst na spoust nebo neudrzeli bezp.prostor. To je to co nas nemuze naucit, to si musi kazdej zautomatizovat doma. Ukazal nam vsech 5 druhu zavad atd. On je taky komisar a rikal ze on sam nedela zaludnosti a zbytecne se na nic nevyptava a ze vetsina komisaru co tam chodi na ZOZ jsou taky v poho, ale nas eckare ujistoval, ze manipulaci budeme mit jen z kratkou a to z tou co jsme si zkouseli. CZ 85. Je stejna jako 75 ale ma ovladaci prvky na obou stranach aby jsme ji prej mohli odkladat na stul prirozene pro pravaky. Ptali jsme se ho jestli ho budeme mit u zkousky jako komisare a rikal ze to nevi, ze se to dovidaj az 10 dni pred zkouskou, ale kazdopadne tam bude a rekne nam na co si dat pozor podle toho kterej komisar tam bude a jeste nam prej tesne pred zkouskou vse ukaze.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#2893 » pát 19. úno 2016, 09:12

Jen k tomu treningu - ja si koupil CO2 imitaci CZ75, doporucuju, je to podobne tezke, drzeni se trenuje dobre, vypousteni zasobniku a kohoutu taky, navic se s tim da strilet klidne na zahrade nebo i doma a trenovat mireni - z 10m se celkem spolehlive trefuju do vzduchovkoveho terce, pulka do cerneho.

Uživatelský avatar
Alf
Příspěvky: 78

Příspěvek#2894 » pát 19. úno 2016, 09:24

Já mám plynovku atak zoraki 914, tak zkoušim na ní :-) Pochopitelně jen manipulaci, střelbu ne :mrgreen:

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#2895 » pát 19. úno 2016, 10:51

paza píše:No to, že střela ze slabého výstřelu zůstane v hlavni, vyhodí se nábojnice od ní a kdyby někdo omylem nevyndal zásobník, tak se nabije nový náboj a ránou jistoty se vystřelí další střela do ucpané hlavně. A to by hlaveň nemusela mít ráda. Alespoň tak si to vysvětluji.....


Kdo to takhle vysvětluje, nemel by to ani ucit, ani zkouset proboha...

Manipulace se zbrani by mela vychazet z:
- nekolikanasobne bezpecnosti
- univerzalnosti (tzn. aby to fungovalo na 90% zbrani stejne)
- jednoduchosti

Takze několik rozdilu, které je potřeba do te logiky manipulace zahrnout:
a) Glock (a asi nejake další zbrane) nejdou rozebrat rany jisoty... A Glocku tu bude kolik - 30%
b) Pistole 1911 (nejrozsirenejsi na svete) nejdou rozebrat, aniz by si clovek strcil pracky před lauf
c) rana jistoty je proste jen poslední uplne krizova kontrola toho, ze ten naboj tam skutecne není, pricemz se uz vychazi z toho, ze bran byla skutecne poctive vybita (ale pocita se s tim, ze skoro každý nahodny vystrel vysel ze zbrane, o které byl clovek presvedcen, ze je vybita).

Dusledky:
a) + c) = Rana jistoty ANO !!! (pokud fakt nejde o nejaky historicky model kterých uz ale moc neni)
b) bezprostredne po kompletne provedene kontrole a vybiti zbrane nevadi, když clovek zamiri mimo uhel nebo strci pracky před zbran. Jen nesmí mirit na nikoho dalšího

A ted vztazeno na PSOUK - slaby vystrel...
Pokud VYBIJU ZBRAN spravne a kompletne (tzn. vyndam zasobnik, stahnu zaver a vyhodim naboj z komory - idealne opakovane, PROVEDU VIZUALN IKONTROLU SACHTY A KOMORY, spustim zaver) a chci provest tu "tecku" - tedy ran ujistoty - kde tam muze byt naboj ???
Jestli někdo uci vybiti bez vizualni kontroly, tak at vrati zbrojak nebo prukaz komisare.
A na zaver otázka:
Dejme tomu, ze ma clovek slabsi chvilku, coz se muze stat nakonec komukoliv kdykoliv a porusi několik bezpečnostních pravidel a proste se mu stane, ze mu naboj v komore zustane a strela v laufu taky...
Když v tu chvili vystrelim, bude lepsi, když:
a) vystrelim mirenym smerem (skrin), kde zlikviduju manželce desatery saty a sobe zbran
NEBO
b) při vybijeni vystrelim smerem, kde muze byt hola zed a to, co vyline se muze kamkoliv odrazit a nekoho zabit
???

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Lonestar, MontyCZ, trojda33 a 32 hostů