Zbroják, zbraně a policejní kontroly

Co jinam nepatří...


Geo89
Příspěvky: 35

Příspěvek#136 » pát 5. čer 2015, 09:25

Apep : tohle mas nejak podlozeny nebo je to jen nazor ? Mi prijde dost za hranou, aby existence prostoru v aute vzbudila DUVODNE podezreni.. Podezreni ano, ale duvodne ? To uz tam snad musi byt neco dalsiho, viz Serz



Sent from my iPhone using Tapatalk

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#137 » pát 5. čer 2015, 09:29

Apep : Domovní prohlídka je přípustná jen s povolením soudce. Prohlídka vozidla není samozřejmě totéž ale pořád je to určité omezení osobní svobody, takže ten nějaký skutečný důvod by tam být měl... třeba jak uvádí Serž.



Pupak
Příspěvky: 318

Příspěvek#138 » pát 5. čer 2015, 09:55

Apep: Proto je tam to slovo DŮVODNÉ, tj. podezření musí vycházet z reálných faktů, nikoli něčího pocitu nebo nedejbože pravděpodobnosti. To je fakt pitomost, přesně jak píše KarlosP, a bylo by to naprosto zbytečný do zákona psát, protože by pak mohl kdokoli cokoli. Že na to státní aparát se.e je věc jiná.



Apep
Příspěvky: 93

Příspěvek#139 » pát 5. čer 2015, 10:53

Ano domovní prohlídku povoluje soudce. Ale tomu soudci aby to povolení vydal stačí důvodné podezření k tomu že se tam něco najde. Tudíž může vydat povolení k prohlídce prostor kde "podezřelý" přebýval/přebývá, ale pravděpodobnost že tam něco najdou může být skoro nulová.
Ano příklad od Serze je výborný. Tak to i stojí v zákoně o PČR (§ 42). A logicky proč bych kontroloval všechny auta, když má jet v bílým.
Ovšem Celní zákon dává možnost celníkům takovou kontrolu provést kdykoliv.
§ 48
Vykonávání celního dohledu
(1) Kdo má, nebo je pravděpodobné, že má zboží, které podléhá celnímu dohledu, může být podroben celní kontrole.
§ 50
Osoba, u které je důvodné podezření, že má u sebe zboží podléhající celnímu dohledu, je povinna umožnit celnímu úřadu provádění celního dohledu v dopravních prostředcích, zavazadlech, provozních skladech a na jiných místech, v nichž se toto zboží nachází a předložit mu veškeré doklady vztahující se k tomuto zboží.

Protože neexistuje žádné další zákonné omezení (např. vzdálenost od hranice nebo existence nějakého důkazu) může celník tohle podezření vznést prakticky kdykoliv. Na základě čeho jinak asi celníci denně kontrolují kamiony, dodávky a osobáky, nebo na letišti kufry? Je potřeba u toho ale používat zdravý rozum. Spíš prohlídnu osobák u kterého vidím, že má naloženo hromadu krabic, než auto, která je očividně prázdné.

Jinak z téhle logiky opravdu vypadá že každý muž je podezřelý ze znásilnění. Ovšem znásilnění je TČ a aby šlo podezření z TČ musí jít o zjištěný čin a proti té osobě svědčí stopy i další podklady, které byly doposud shromážděny.

Uživatelský avatar
Horacio
Příspěvky: 70

Příspěvek#140 » pát 5. čer 2015, 11:58

Důvodné podezření je subjektivní pocit policisty nebo celníka. Vemte si jako důvod provedení kontroly osoby, respektive zjištění totožnosti ustanovení, podle kterého je orpávnění dáno skutečnosti, se že se člověk podobá osobě v pátrání. Za to se vejde každý. Lze kontrolovat kohokoliv a cokoliv, pouze se to musí umět odůvodnit a to opravdu není složité Na druhou stranu, pochybuju o tom, že by někdo z policajtů prováděl kontroly bezdůvodně, na to jsou moc líní.



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#141 » pát 5. čer 2015, 18:23

To Horacio: Děkuji náčelníku že jsi se nás zastal... :-) :-)



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#142 » sob 6. čer 2015, 18:45

Bezdůvodné kontroly neexistují, to je pravda. Nicméně často bývá skutečným důvodem kontroly čárkování, nebo v případě městské polocie doplnění chybějících prostředků v obecní pokladně. Pak se, v případě že narazí na občana, který zná svá práva, vymýšlí na rychlo nějaké zástupné důvody, třeba jak tu popisoval Horacio, protože jak známo, když budeme kontrolovat dostatečně důkladně a trpělivě, máme relativně velkou šanci, že nakonec nějakou špínu vyhrabeme.



Paulus
Příspěvky: 96

Příspěvek#143 » pát 26. úno 2016, 10:12

V zákoně je to naprosto jasné....
Kontrolovat zbraně může pouze a jen příslušný útvar policie.
Dopravák toto právo nemá.... On Vás může pouze legitimovat a auto může také prohledavát, ale to musí mít důvod a ten Vám je povinen zdělit a jestli se Vám nezdál i tak respektujte, věřte, že když to řádně ohlásíte tak mu to moc příjemný nebude jen to chce řádně rozmáznout. Ale šacovat Vás (batoh, kapsy, peněženka) nemůže protože to je úroveň osobní prohlídky a ta je možná jen ve specifických případech a vždy o ní musí být proveden záznam. Pokud toto není naplňováno dochází k porušení zákona. A už je průser. Ihned pořizovat údaje či rovnou zavolat policii na policii i to je možnost a tak dále a tak dále. Potom to rozmáznout a věřte, že to ty uniformovaný dementy to přejde. Dnešní policie je opravdu silné dno. Jsem rád že už ani já a nikdo koho znám nemusí dnes oblékat uniformu = stydět se za sebe.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#144 » pát 26. úno 2016, 10:47

Můžu se Vás zeptat. Pokud by mě zastavila městská policie a při vyndávání dokladů si všimnou zbraně, můžou mě oni kontrolovat zbraň, doklady ke zbrani a podobně?



kitrab
Příspěvky: 10

Příspěvek#145 » pát 26. úno 2016, 11:02

Správný dotaz, už jsi byl na ZoZ ?
NE.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#146 » pát 26. úno 2016, 11:06

kitrab: ano byl. děkuju.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2233

Příspěvek#147 » pát 26. úno 2016, 11:07

Podle mne nemůžou, ale mohli by se cítit ohroženi a tasit.

Marně vzpomínám na nějaký důvod, proč by mne měla stavět městská policie a chtít doklady. Ale pokud už by došlo k ukazování, tak bych dopředu upozornil, že mám u sebe legálně drženou zbraň a že se nemají lekat, když si jí, náhodou, všimnou. Jinak ji máš mít skrytě, takže by asi neměla vypadnout na chodník, když hledáš doklady :-)

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#148 » pát 26. úno 2016, 11:27

kolombo: jo možná slušně upozornit a zabránit pak nějakému nedorozumění. jinak naposledy mě kontrolovali, když jsem zastavil na zákazu, abych si vyřídil telefon a nemusel jsem volat za jízdy.



Paulus
Příspěvky: 96

Příspěvek#149 » pát 26. úno 2016, 12:12

Tak zrovna u nás, mluvím za Prahu západ dosti akční MP = plniči obecních kas.
Jinak toto je už taky o sféře skrytého nošení. Slovy výkladu zákona za normální okolností musí být nošena zbraň skrytě. To znamená PČR mě zastaví a chtěl vidět kufr a já se přehrabuju a vyleze mi bunda košile pomalu až trencle jak jsem ohnutej a vyleze v i bouchačka na pásku. To je v pořádku, stejně tak jako když se natahuju jak péro někam k regálu někomu se objeví pupek jinému pistole. A tak podobně, stejně jako na veřejné toaletě v případě nás pánů. Takže asi Tak skrytě nosit Ano, ale za standartních podmínek.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#150 » pát 26. úno 2016, 12:16

Jo, tak to rád čtu, protože jeden neví, jak to Policie bere a tyto případy mohou v reálu nastat.....

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů