Nutná obrana, krajní nouze...



petmad
Příspěvky: 91

Příspěvek#406 » čtv 10. bře 2016, 22:03

Chip: Fajn, to beru. Ale teď si vem situaci, že nejde o měření péra, ale prostě regulérní útok. Ono se to podle mě nedá zobecnit. Co budeš dělat v případě útoku? Budeš doufat, že ti maximálně ukopne zrcátko nebo že ti nezabije dítě?

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#407 » čtv 10. bře 2016, 22:04

A zbývá těch deset procent, kdy je situace opravdu vyhrocená a máš oprávněný strach o život. Není lepší být na tu situaci teoreticky připravený?



Carloss
Příspěvky: 2938

Příspěvek#408 » čtv 10. bře 2016, 22:12

Absolutní teoretická připravenost na jakoukoli, rozuměj na každou situaci je reálně prakticky zhola nemožná, neb každá situace se nějak vyvíjí a to každá jinak. Tedy připravenost... spíš hlavně ta mentální. Být připraven nepanikařit a co nejvíc reálně průběžně tu situaci vyhodnocovat a reagovat adekvátně na daný stav - průběh. Říct si předem, že jestliže mi někdo bude "klepat" na vokýnko, tak ho smáznu... to je poukázka v tom lepším případě do pekel, byť bych na to byl sebevíc připraven jinak, než mentálně.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#409 » čtv 10. bře 2016, 22:13

Petmad: rozhodně není dobrý jako první věc začít kolem sebe střílet. Vím, že je to hooodně těžké, ale nejdůležitější je zachovat alespoň trochu chladnou hlavu a situaci řešit s rozmyslem.

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#410 » čtv 10. bře 2016, 22:27

Ohledne te pripravenosti a vubec reakce ve vypjatych situacich mam osobni zkusenost. Nacapal jsem zlodeje. Nebudu zabihat do podrobnosti. Ale doslo ke rvacce. Celou dobu i v tom stavu naprosteho vypeti, kdy je clovek nabuzen vselijakymi hormony, jakoby nejaky hlas vzadu rikal, "Bacha, drz se zpatky, musi to bejt nutna obrana." Az kdyz uz to trvalo dlouho, pac nas policajti nemohli najit (operacni nedostal jednoznacne informace, kde se vec odehrava), zacalo vitezit to zvire ve mne a i kdyz jsem ho drzel v kata gatame a on si stezoval, ze nemuze dejchat, tak jsem ho v tom nechal. Akorat jsem si rikal, ze jakmile by zvadnul, budu muset povolit a poskytnout prvni pomoc. Z teto zkusenosti dovozuju, ze clovek, ktery nad tematem NO nekdy uz vazne premyslel, ma proste uz nekde zakodovanou potrebnou opatrnost a chova se podle toho. Jeste bych mel dodat, ze to byla moje prvni obdobna zkusenost.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#411 » čtv 10. bře 2016, 22:49

Chip píše:Tohle jsou s odpuštěním hlouposti. Jak dochází k cca 90% podobných napadení mezi řidiči? Jeden na druhého zatroubí, ukaže fuck off, ten druhý mu odpoví, pak se vzájemně vybržďují a ukazují si kdo má delší ocas. Skončí to tak, že jeden vybuchne, vyleze z auta a druhý buď taky, nebo se posere a zamkne se jako školák....

Pod tohle bych se podepsal, poněvadž na 90 a možná i víc % se do týhle situace dostaneš tím "měřením péra". Kdysi mě jeden doveda předjížděl přes plnou čáru a v protisměru se mu za horizontem vyhouplo auto. Tak mi to poslal před předek, že jsem musel jít celkem fest na brzdy. Zezadu jsem ho problikal a z okýnka ukázal, co si o něm myslím (zde měření péra začíná :mrgreen: ). Jemu to nedalo a ve městě, asi o dvě auta přede mnou na semaforech vylezl z auta a štrádoval si to ke mě (zde měření péra pokračuje :mrgreen: ). To mě nasralo a když byl skoro u auta, otevřel jsem prudce dveře a pašáka sundal dveřma na zem. Pak jsem vylezl a dali jsme si hezky česky do držky. Nakonec jsme si sedli každej do auta a šli jsme si po svým.
Ok, nebylo to zrovna dobře, dnes, kdyby se nic nestalo tak bych se na něj vykašlal. Holt jsem tenkrát řešil s horkou hlavou. Mobil byl tehdy vzácnost, kamery skoro nikde nebyly a zbraně taky moc ne. Věřím, že kdybych se na něj vykašlal, tak se nic nestrhlo. Jen tak bezdůvodně ti nikdo nenaběhne k autu a nebude si tě chtít vytáhnout. Ale jsou individua, kterým ten spouštěcí impulz stačí fakt slabý.
Každopádně kdybych se do té situace dostal dnes, tak:
1) nejspíš neotevřu dveře hned, vozím dvě děti.
2) nikdy bych nepootevřel okýnko. Jednak i částečně pootevřené jde snáz rozbít, druhak mi tam pašák může nastříkat slzák a řeším přesně opačnou věc
3) podle vizáže magora bych si rozmyslel, jestli se ho mám vůbec pokoušet dveřma sundat (ale jde to, ne že ne, případně se mu zpětným pohybem dveří dá přibouchnout ruka až se pochčije bolestí)
4) pokud vím, že jsem se něčím provinil já, tak bych včas vystoupil a pokusil bych se to urovnat omluvou
5) hrozbu zbraní bych viděl až v případě, když dotyčný útočník bude v pazouře třímat zbraň (dlažební kostku, bejzbolku, teleskop nebo co já vím) a bude neodvratně hrozit to, že po první ráně do okna, které se vysype, bude následovat další a to rovnou do mé lebky.
6) střelba by pro mě v téhle situaci přicházela v úvahu až tehdy, když by něčím rozbil okno a v tu chvíli bych byl ohrožený na životě, navíc v nevýhodě v omezeném prostoru, odkud není v tu chvíli úniku.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#412 » pát 11. bře 2016, 09:19

petmad píše:... Fakt jsem z toho byl dneska vyklepanej ještě hodinu. Nemyslím, že bych byl nějak extra velká citlivka, ale samotná ta situace člověka rozhodí. A kdyby se to stalo přímo mně, tak to nebude prdel...

Neber to jako, že je to myšleno nějak proti tobě, ale když někoho rozhodí jen pohled na někoho, kdo cloumá někomu jinému klikou od dveří auta, tak by zbraň nosit neměl.
Ale to už se dostáváme dost od tématu.



petmad
Příspěvky: 91

Příspěvek#413 » pát 11. bře 2016, 09:24

To je věc názoru. :) Myslím, že jsem normálně celkem odolný, ale ta situace fakt nebyla příjemná. Nebylo to jen "cloumání klikou", ale regulérní útok magora.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2236

Příspěvek#414 » pát 11. bře 2016, 09:51

Pokud to nejde napasovat na nutnou obranu nebo krajní nouzi, tak je lépe použít mobilní telefon a číslo 158. A řekl bych, že i tohle je jeden z důvodů, proč by se hodila kamera se záznamem do auta.

V případě ČR bych to viděl na OPRAVDU nutnou obranu a OPRAVDU krajní nouzi.



Piggy
Příspěvky: 1885

Příspěvek#415 » pát 11. bře 2016, 10:40

Mobil a 158 v každém případě jako první volbu - i když se situace nakonec rozchodí, nevznikne tím žádná škoda.
Akorát může působit trochu divně, pokud se někdo do takových situací dostává a volá moc často. :roll:



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#416 » pát 11. bře 2016, 10:58

Obecně v NO situaci je samozřejmostí křičet veškeré vhodné fráze jako "neubližujte mi", "přestaňte útočit", "budu se muset bránit", "opravdu se budu muset bránit", "dejte pryč ten nůž/teleskop/pepřák/zbraň", "nechte mojí ženu napokoji", "neberte mi můj kabát", apod. Nahlas, kvůli svědkům. S mobilem a 158 úplně souhlasit nemůžu, na to nejspíš nebude čas a nebudete mít volné ruce, pokud nemáte zrovna hands-free a 158 na rychlé volbě. Na to ovšem zase doporučuju mít nainstalovaný nějaký záznamník hlasu nebo hovorů, který dokážete aktivovat co nejrychleji. Pokud se bavíme o situaci v autě, nejlepší je prostě ujet, pokud to aspoň trochu jde - klidně za cenu pomačkaných plechů (to je taky KN/NO). Jinak troubit, opět kvůli svědkům. Střelba uvnitř/zevnitř auta je až naprosto krajní možnost, kdy opravdu hrozí přímé a reálné nebezpečí, protože i z menších ráží vám ta rána může v pohodě natrhnout ... bubínky.

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#417 » úte 5. dub 2016, 14:36

Jeden právník mi taky velmi zajímavým způsobem vyložil, že KN hlavně nemusí být jen o použití zbraně nebo síly vůbec ... prý se jedná v obecnější rovině o čin, kterým bych v jiné situaci porušil zákon, ale tady se to promíjí. Jako příklad uvedl řízení pod vlivem alkoholu, použití cizí věci, aniž by to bylo posouzeno jako krádež apod. Zatímco NO je mnohem užší spektrum scénářů (něco jako podmnožina KN, ale ne tak úplně).



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#418 » úte 5. dub 2016, 14:49

Na to pozor - KN a NO spolu nijak významně nesouvisí a NO rozhodně nelze považovat za "podmnožinu" KN ani se zavřenýma očima, protože KN a NO řeší zcela odlišné scénáře.

Scénář KN je, že se od přírody a náhodně děje nějakej průser: povodně, kočka na stromě, dítě zabouchnutý v autě, útočící divočák, apod. Podstatné je, že se odvrací nebezpečí, které není přímým důsledkem aktuálního protiprávního jednání nějakého člověka.

Scénář NO je, když někdo(!) dělá nebo se chystá dělat něco protiprávního a vy mu v tom chcete zabránit: zloděj bere kabelku, páníček křičí "Azore trhej!", mladík pořvává "naval prachy", apod., tj. jedná se o nebezpečí, které je přímým důsledkem protiprávního jednání nějakého člověka a ten člověk zrovna jedná, nebo se evidentně jednat chystá.

Jinak ano, KN a NO je právní konstrukt, který tzv. "vylučuje protiprávnost činů jinak trestných" v zájmu jakéhosi "vyššího dobra" a skutečně nesouvisí přímo s násilím nebo sebeobranou.

Uživatelský avatar
Jirka-t
Příspěvky: 150

Příspěvek#419 » úte 5. dub 2016, 15:04

Trošku odbočím, nechci k tomu zakládat samostatné vlákno, když se to hodí sem. Jak by se ze zákona řešila situace použití zbraně nabytou ke sběratelským účelům k obraně? Dám teoretický příklad. Mám doma zbraň registrovanou k ochraně ŽZM a k tomu ještě na Ačko registrovanou, zcela funkční, ale neověřenou zbraň s minimem nábojů. Ostrou pistoli mám mimo provoz, čekám např. na díly od výrobce, avšak sbírková je zcela funkční a teď uvažujme opravdu ten nejhorší scénář, jediný snad možná akceptovatelný, že dojde k napadení mé osoby, či rodiny u mě doma. Čemu následně čelím, když k obraně použiju sběratelskou zbraň?



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#420 » úte 5. dub 2016, 15:07

Pokud máš zbraň legálně, tak se proti ZoZ neproviníš vůbec nijak a bude se to posuzovat jako jakýkoliv jiný případ NO. Podle ZoZ by to bylo "legální" i v jakékoliv jiné situaci, kdy budeš mít sběratelskou zbraň "legálně" u sebe, tj. třeba při transportu v uzavřeném obalu (vidíš mladíka co chce znásilnit holku, otevřeš kufr, nabiješ svojí předovku a mladíkovi ustřelíš nádobíčko) nebo na střelnici, apod.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: flowingCZ, Piggy a 44 hostů