Bezpečný prostor

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#1 » pát 8. dub 2016, 16:44

Nechci zbytečně plevelit téma o zkoušce, tak to dám do volné diskuze. Snad to i předejde zbytečnému matení uchazečů o ZP.
K tématu mě inspirovala moje návštěva na kafe a pokec na našem oddělení pro zbraně. Jsme tak debatovali o počtu žádostí, kvalitě uchazečů a zkouškách. A nějak jsme se dostali na bezpečný prostor. A debata se ubrala k jeho bezpodmínečnému dodržování a vyžadování komisařem u zkoušky. Jeden starší četník, tam jasně řekl, že po vybití, kontrole zbraně a ráně jistoty, další dodržování bezpečného prostoru určeného komisařem považuje za kravinu. Navíc, když se prý dost setkává, že za bezpečný prostor je určen plakát na zdi nebo okno, či dveře. A to samé si myslí o každém kontrolování zbraně, vždy když ji uchazeč položí na stůl a následně ji za půl minuty zase zvedá.

Tak jaký je váš názor? A co na to zdejší komisaři?



notobi
Příspěvky: 661

Příspěvek#2 » pát 8. dub 2016, 16:51

lepší 100x zbytečně kontrolovat než jednou udělat fatální chybu

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#3 » pát 8. dub 2016, 16:53

Ono mu spíš šlo o to, že kdyby po kontrole komisař chtěl ukázat značky a žadatel by to neudžel v BP, on ho vyhodil a žadatel s tím nesouhlasil, že by byl rozhodně na straně vyhozeného žadatele.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4 » pát 8. dub 2016, 17:28

No, to samozřejmě může. Taky může udělat zkoušky a dělat komisaře sám. Pokud u zkoušky řeknu, že zbraň považuji za zkontrolovanou pro další manipulaci, je to asi jasné. Pokud řekne jiný komisař, že chce zbraň kontrolovat pokaždé, když ji vezmu do ruky, je to asi jasné také.

Uživatelský avatar
DAveDOG
Příspěvky: 189

Příspěvek#5 » pát 8. dub 2016, 17:50

U zkoušky chtěl komisař vidět značky až na rozebrané pistoli. Což je asi ten nej postup.



jaro.63
Příspěvky: 73

Příspěvek#6 » pát 8. dub 2016, 18:41

Téma je bezpečný prostor a řešíte manipulaci. Pokud komisař řekne, :!: že okno je bezpečný prostor, tak při manipulaci se zbraní mířím pouze na sklo v tom okně. Při mé ZOZ byl stůl 2m před oknem a všichni museli tento úhelný směr dodržet. :thumbup:

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#7 » pát 8. dub 2016, 18:46

A je to tak správně? Míření bezpečným směrem (bezpečný prostor je něco jiného, přestože je to takto blbě vžité) přece není asi nikdy otázkou míření do prostoru velikosti sklepního okénka.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#8 » pát 8. dub 2016, 19:02

Dovednost uchazeče udržet zbraň osou hlavně do bezpečného prostoru s odstupem času vnímám jako zkoušku, jestli např. při závad či běžné manipulaci dokáže budoucí střelec podvědomně se zbraní zacházet tak, aby neohrozil osoby na vedlejších palpostech. U zkoušek jsem dělal rozborku cz75 s mířením do bezp. prostoru do té doby, než jsem oddělil závěr od těla zbraně, anšto to to bylo po mě tak vyžadováno. Ač, trochu nelogicky, poněvadš v tu chvíli je to pro mě už mrtvé železo.
Pokud komisař vyzve uchazeče po ráně jistoty k ukázání značek na zbrani a pak ho za to vyhodí, tak je to podle mě špatně, poněvadž v tu chvíli má uchazeč zbrañ již uvedenou do bezpečného stavu.
No a pokud si někdo ráno u trezoru nadrcne a zasune kvér do pouzdra na apendixu, tak ho poruší logicky hned, páč si míří na koule. Toť můj názor.



zUT
Příspěvky: 66

Příspěvek#9 » sob 9. dub 2016, 18:24

Já si teda především myslím, že by komisař při zkoušce v žádném případě neměl určovat bezpečný prostor směrem na okno nebo dveře nebo v tom bezpečném prostoru chodit.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#10 » sob 9. dub 2016, 19:04

Tak v tomhle pripade mi to zavadne nepridjde, komisar musi mit na to extra kvalifikaci a tim padem urcite vi, co dela - ze se tam nevaleji ostry naboje atp... Je to proste jen zkouska.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#11 » sob 9. dub 2016, 19:27

jaro.63 píše:Téma je bezpečný prostor a řešíte manipulaci. Pokud komisař řekne, :!: že okno je bezpečný prostor, tak při manipulaci se zbraní mířím pouze na sklo v tom okně. Při mé ZOZ byl stůl 2m před oknem a všichni museli tento úhelný směr dodržet. :thumbup:


Ovšem, proč na něj máš mířit, když jsi zbraň zkontroloval, dal ránu jistoty? Ta zbraň je v tomto případě mrtvá a vystřelit nemůže. Takže při následné manipulaci u rozborky jsem taky toho názoru, že si jí můžu naštelovat kam chci, aby se mi dobře rozebírala a ne se kroutit jak psí víno, abych nesmyslně mířil na třeba plakát na zdi.



jaro.63
Příspěvky: 73

Příspěvek#12 » sob 9. dub 2016, 21:54

wigum: souhlasím s tebou, že když mám zhraň zkontrolovanou, tak je bezpředmětné se dohadovat, kam může nebo nesmí při rozborce směřovat hlaveň, ale když někdo u ZOZ se zbraní zahne víc než měl, končí(když je komisař přísný. Pokud si zbraň kontroluji a rozebírám doma, svůj bezpečný prostor si zvolím sám a je jenom na mě, jestli jsem tak zodpovědnej , že to udělám stejně precizně jako u ZOZ před komisařem. Měl jsem ZOZ nedavno a bezpečný prostor určený komisařem byl směr okno. Kontrola zbraně zda není v nabitém stavu- směr okno, rozborka a sborka-směr okno, nabíjet a střílet-směr okno, závada při střelbě-směr okno, toto zkušební komisař bedlivě hlídal. Každý komisař si určí bezpečný prostor podle aktuálních možností střelnice (místnosti, kde se ZOZ provádí).

Uživatelský avatar
Jirka-t
Příspěvky: 150

Příspěvek#13 » sob 9. dub 2016, 22:03

Co se týče zkoušky, tak jak jsem psal vedle, zeptat se. Já to udělal. Komisař dal povel a já se zaptal, vypuštění x RJ, do jakého okamžiku vyžaduje bezpečný prostor. Přesně, podle mého přesvědčení, byl bezpečný prostor vyžadován pouze do okamžiku oddělení závěru od rámu.

Takže bezpečnost nade vše, ale všechno má svoje meze, takže oddělenou samostatnou hlavní budu klidně žonglovat (pokud to umím, nebo si mohu dovolit koupit novou), u té už nemá smysl nahlížet na ní vždy, jako by byla nabitá.



jaro.63
Příspěvky: 73

Příspěvek#14 » sob 9. dub 2016, 22:21

«Jirka-t» Já se nezeptal a BP pro mě existoval pokud ta 75 byla pohromadě.



Enerccio
Příspěvky: 623

Příspěvek#15 » ned 10. dub 2016, 13:16

Nemelo by tohle vlakno byt v "Obecne o zbranich"?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: jaryn a 10 hostů