Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby
- maravysta
Příspěvek#106 » čtv 19. čer 2014, 17:21
Nevím kde jinde bych se zeptal, kdyžtak prosím o přemístění.
Vyprané a hrubě osušené nábojnice jsem chtěl vysušit tak, že jsem je dal do trouby a nechal je tam asi 10 minut sušit. Po vytažení z trouby jsou nábojnice matné a jdou do šeda. Po ochlazení malého vzorku ve vodě se jim vrátí původní zbarvení, ostatní nechám pozvolna vychladnout. Je to normální vlastnost mosazi nebo jsem je nějak přepekl?
Vyprané a hrubě osušené nábojnice jsem chtěl vysušit tak, že jsem je dal do trouby a nechal je tam asi 10 minut sušit. Po vytažení z trouby jsou nábojnice matné a jdou do šeda. Po ochlazení malého vzorku ve vodě se jim vrátí původní zbarvení, ostatní nechám pozvolna vychladnout. Je to normální vlastnost mosazi nebo jsem je nějak přepekl?
- ryucz
-
Prase
- Prase
Příspěvek#109 » ned 28. zář 2014, 11:48
Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost s ultrazvukovým čištěním nábojnic ?
Svého času jsem kupoval nábojnice 45 AUTO, které byly ultrazvukově čistěné, Všechny byly naprosto bez špíny, lesk jak mosaz.
Už tuto možnost nemám, tak pokukuji po něčem podobném.
Například toto http://www.tipa.eu/cz/cisticka-ultrazvukova-ultrasonic-iii-600ml/d-85311/?gclid=CIvV8-Pcg8ECFQcewwodZGgArQ
Děkuji za všechny rady.
Prase
nemáte někdo zkušenost s ultrazvukovým čištěním nábojnic ?
Svého času jsem kupoval nábojnice 45 AUTO, které byly ultrazvukově čistěné, Všechny byly naprosto bez špíny, lesk jak mosaz.
Už tuto možnost nemám, tak pokukuji po něčem podobném.
Například toto http://www.tipa.eu/cz/cisticka-ultrazvukova-ultrasonic-iii-600ml/d-85311/?gclid=CIvV8-Pcg8ECFQcewwodZGgArQ
Děkuji za všechny rady.
Prase
- fejfarz
Příspěvek#110 » ned 28. zář 2014, 12:22
Pro menší čištění je to super. Na větší množství nábojů nic moc. Já tak čistím a přidávám do toho kapku jaru a trochu potravinářské kyseliny citronové mají jí v každém tescu za pár kaček. Cyklus dělám tak 4x 5 minut. Suším po vyprání v sušičce na ovoce jak jsem psal výše , ale dá se taky na topení nebo na sluníčku. Ta sušička je nejrychlejší. Točím je tam hodinu a není problém 

- peggy
Příspěvek#111 » ned 28. zář 2014, 13:52
Čistím stejně jako fejfarz, suším půl hodiny v troubě. Objem 600ml mi přijde neprakticky malý, já mám 2,5 litru a zvládne to i ledacos jiného. je to tento model:
http://www.ultrasound.cz/ultrazvukova-cisticka-CL4820

http://www.ultrasound.cz/ultrazvukova-cisticka-CL4820

- Vashan
Příspěvek#112 » pon 13. říj 2014, 09:55
maravysta píše:Po vytažení z trouby jsou nábojnice matné a jdou do šeda. Po ochlazení malého vzorku ve vodě se jim vrátí původní zbarvení.
Nemáš náhodou tvrdou vodu? U nás je a pokud vyperu v pračce nebo přemáchnu "růčo" spolehlivě se mi tam udělají mapy. Suším na sluníčku, v zimě na půdě.
- jka
Příspěvek#113 » stř 7. led 2015, 23:13
peggy píše:Čistím stejně jako fejfarz, suším půl hodiny v troubě. Objem 600ml mi přijde neprakticky malý, já mám 2,5 litru a zvládne to i ledacos jiného. je to tento model:
http://www.ultrasound.cz/ultrazvukova-cisticka-CL4820"
Ahoj,
jestli máš ověřený postup čištění s touhle čističkou, můžeš mi prosím prozradit nějaké detaily?
Jako třeba:
- kolik nábojnic a jak tam házíš do jedné várky (volně, v platíčkách, ...)?
- jak dlouho čistíš jednu várku?
- jaký používáš roztok?
- ještě něco, co mě nenapadlo?
Já mám zatím takové rozpačité výsledky a radši bych se nechal poučit, než zkoušet různé slepé uličky

Edit: opravený link v citaci
- peggy
Příspěvek#114 » pát 9. led 2015, 15:44
Čistím podle velikosti nábojnic tak 50-150 ks na jednu várku, je to spíš maximum. Puškových 50 ks max., revolverových 150 max. Je to v podstatě množství, které se vejde pod hladinu. menší množství se pere lépe a rychleji.
Peru odzápalkované nábojnice, volně sypané. Platíčka jsem zkoušel, ale nevidím v tom výhodu.
Roztok samo-domo, nejlepší je první lázeň jen voda se lžičkou Jaru, asi 2x 480 sekund s ohřevem. Pak je lepší jarovou vodu vyměnit, a přidat lžičku kyseliny citronové. Peru další 2-4 cykly po 480 sekundách, podle potřeby, kontroluji především nečistoty v lůžku zápalky. Během praní trochu prohazuji nábojnice v košíku, aby se promíchaly. Když jsou namátkou vybrané nábojnice všechny čisté (8-9 z 10), vyjmu košík a propláchnu vše teplou vodou z kohoutku.
Suším buď volně na novinách, nebo v troubě tak na 70°C. Pomalé sušení je lepší, co se týče flekatění. Flekatění lze prý zamezit taky oplachem v destilované vodě, to ale odzkoušené nemám.
Vyprané a usušené nábojnice nejsou vyblýskané, jako z vibrační pračky, ale jsou čisté. Na přiloženém obrázku jsou vyprané nábojnice před sušením (v zátravkách je ještě vidět kapka
)

Peru odzápalkované nábojnice, volně sypané. Platíčka jsem zkoušel, ale nevidím v tom výhodu.
Roztok samo-domo, nejlepší je první lázeň jen voda se lžičkou Jaru, asi 2x 480 sekund s ohřevem. Pak je lepší jarovou vodu vyměnit, a přidat lžičku kyseliny citronové. Peru další 2-4 cykly po 480 sekundách, podle potřeby, kontroluji především nečistoty v lůžku zápalky. Během praní trochu prohazuji nábojnice v košíku, aby se promíchaly. Když jsou namátkou vybrané nábojnice všechny čisté (8-9 z 10), vyjmu košík a propláchnu vše teplou vodou z kohoutku.
Suším buď volně na novinách, nebo v troubě tak na 70°C. Pomalé sušení je lepší, co se týče flekatění. Flekatění lze prý zamezit taky oplachem v destilované vodě, to ale odzkoušené nemám.
Vyprané a usušené nábojnice nejsou vyblýskané, jako z vibrační pračky, ale jsou čisté. Na přiloženém obrázku jsou vyprané nábojnice před sušením (v zátravkách je ještě vidět kapka

- Bohuliby
Příspěvek#115 » pát 9. led 2015, 22:54
Jsem přebíjecí amater, zatím si vystačím s petkou od coly, lžíce polévková pracího prášku a třepu, dokud mě to baví, nebo pokud mě u TV manželka nesjezdí, že dělám bordel.
Vypláchnu důkladně a na plech a na hadr vyrovnám, jsou čisté, alespoň si to myslím.
Je mně ale naprosto jasné, že časem půjdu do čističky.
Vypláchnu důkladně a na plech a na hadr vyrovnám, jsou čisté, alespoň si to myslím.
Je mně ale naprosto jasné, že časem půjdu do čističky.
- peggy
Příspěvek#116 » sob 10. led 2015, 09:43
Ono jako základ určitě stačí odmastit a zbavit nábojnice oddělitelných nečistot, které by mohly způsobovat problémy. A u mokrého praní důkladně usušit. V nouzi se dají přebíjet i neprané nábojnice. Ale jak poznamenal jeden z přebíječů, "Nablýskané naboje střílí lépe" 

- MM
Příspěvek#118 » ned 11. led 2015, 16:52
Tak ja som dnes vyskusal Bohulibeho metodu - pranie v 2l PET flaske od Coly. 200 nabojnic .38 Special nechava kopec miesta na hrkanie s flasou. Prve 'pranie' ~ 5 min s pouzitim 1/2 polievkovej lyzice pracieho prasku, potom vymena vody, 1/2 lyzice sody a stava z polovice citrona (nemal som kyselinu), este raz 5 min a vyplachnut. Akurat sa to trochu blbo z tej flase sype von, ale to doladim inou flasou.
Susene pri ~ 70oC na plechu v rure, pohoda, ziadne flaky. Pri kontrole obcas este zacistim lozko zapalky vatovou tycinkou na ucho.
Za mna spokojnost a palec hore - na toto mnozstvo uplne postacujuca metoda, pekne to vycistilo aj ocadene nabojnice. Skusim pridat 'namacaci' pobyt v pokoji v oboch roztokoch, mozno to lepsie uvolni tie obcasne zbytky spod zapalky.
Bonusom je posilnovanie predlakti pri hrkani, ako drobny nedostatok by som videl reakciu drahej polovicky : ... deti, vas otec sa uz uplne zblaznil ...
Susene pri ~ 70oC na plechu v rure, pohoda, ziadne flaky. Pri kontrole obcas este zacistim lozko zapalky vatovou tycinkou na ucho.
Za mna spokojnost a palec hore - na toto mnozstvo uplne postacujuca metoda, pekne to vycistilo aj ocadene nabojnice. Skusim pridat 'namacaci' pobyt v pokoji v oboch roztokoch, mozno to lepsie uvolni tie obcasne zbytky spod zapalky.
Bonusom je posilnovanie predlakti pri hrkani, ako drobny nedostatok by som videl reakciu drahej polovicky : ... deti, vas otec sa uz uplne zblaznil ...

- sided
- MM
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva