Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby

maravysta

Příspěvek#106 » čtv 19. čer 2014, 17:21

Nevím kde jinde bych se zeptal, kdyžtak prosím o přemístění.
Vyprané a hrubě osušené nábojnice jsem chtěl vysušit tak, že jsem je dal do trouby a nechal je tam asi 10 minut sušit. Po vytažení z trouby jsou nábojnice matné a jdou do šeda. Po ochlazení malého vzorku ve vodě se jim vrátí původní zbarvení, ostatní nechám pozvolna vychladnout. Je to normální vlastnost mosazi nebo jsem je nějak přepekl?

ryucz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#107 » ned 6. črc 2014, 16:54

Já měl po mokrém čištění troubu na 110°C(Změřeno) a nic podobného jsem nezaznamenal. (sušil jsem cca hodinu a pak nechal vychladnout na vzduchu)

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#108 » ned 6. črc 2014, 23:28

Já je suším v sušičce na ovoce nechám je tam hodinu točit a pak vychladnout na vzduchu a pohoda :lol:

Prase

Příspěvek#109 » ned 28. zář 2014, 11:48

Dobrý den,

nemáte někdo zkušenost s ultrazvukovým čištěním nábojnic ?

Svého času jsem kupoval nábojnice 45 AUTO, které byly ultrazvukově čistěné, Všechny byly naprosto bez špíny, lesk jak mosaz.

Už tuto možnost nemám, tak pokukuji po něčem podobném.
Například toto http://www.tipa.eu/cz/cisticka-ultrazvukova-ultrasonic-iii-600ml/d-85311/?gclid=CIvV8-Pcg8ECFQcewwodZGgArQ

Děkuji za všechny rady.

Prase

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#110 » ned 28. zář 2014, 12:22

Pro menší čištění je to super. Na větší množství nábojů nic moc. Já tak čistím a přidávám do toho kapku jaru a trochu potravinářské kyseliny citronové mají jí v každém tescu za pár kaček. Cyklus dělám tak 4x 5 minut. Suším po vyprání v sušičce na ovoce jak jsem psal výše , ale dá se taky na topení nebo na sluníčku. Ta sušička je nejrychlejší. Točím je tam hodinu a není problém :-)

peggy
moderátor

Příspěvek#111 » ned 28. zář 2014, 13:52

Čistím stejně jako fejfarz, suším půl hodiny v troubě. Objem 600ml mi přijde neprakticky malý, já mám 2,5 litru a zvládne to i ledacos jiného. je to tento model:

http://www.ultrasound.cz/ultrazvukova-cisticka-CL4820

Obrázek

Vashan

Příspěvek#112 » pon 13. říj 2014, 09:55

maravysta píše:Po vytažení z trouby jsou nábojnice matné a jdou do šeda. Po ochlazení malého vzorku ve vodě se jim vrátí původní zbarvení.

Nemáš náhodou tvrdou vodu? U nás je a pokud vyperu v pračce nebo přemáchnu "růčo" spolehlivě se mi tam udělají mapy. Suším na sluníčku, v zimě na půdě.

jka

Příspěvek#113 » stř 7. led 2015, 23:13

peggy píše:Čistím stejně jako fejfarz, suším půl hodiny v troubě. Objem 600ml mi přijde neprakticky malý, já mám 2,5 litru a zvládne to i ledacos jiného. je to tento model:

http://www.ultrasound.cz/ultrazvukova-cisticka-CL4820"

Ahoj,
jestli máš ověřený postup čištění s touhle čističkou, můžeš mi prosím prozradit nějaké detaily?
Jako třeba:
- kolik nábojnic a jak tam házíš do jedné várky (volně, v platíčkách, ...)?
- jak dlouho čistíš jednu várku?
- jaký používáš roztok?
- ještě něco, co mě nenapadlo?

Já mám zatím takové rozpačité výsledky a radši bych se nechal poučit, než zkoušet různé slepé uličky ;)

Edit: opravený link v citaci

peggy
moderátor

Příspěvek#114 » pát 9. led 2015, 15:44

Čistím podle velikosti nábojnic tak 50-150 ks na jednu várku, je to spíš maximum. Puškových 50 ks max., revolverových 150 max. Je to v podstatě množství, které se vejde pod hladinu. menší množství se pere lépe a rychleji.

Peru odzápalkované nábojnice, volně sypané. Platíčka jsem zkoušel, ale nevidím v tom výhodu.

Roztok samo-domo, nejlepší je první lázeň jen voda se lžičkou Jaru, asi 2x 480 sekund s ohřevem. Pak je lepší jarovou vodu vyměnit, a přidat lžičku kyseliny citronové. Peru další 2-4 cykly po 480 sekundách, podle potřeby, kontroluji především nečistoty v lůžku zápalky. Během praní trochu prohazuji nábojnice v košíku, aby se promíchaly. Když jsou namátkou vybrané nábojnice všechny čisté (8-9 z 10), vyjmu košík a propláchnu vše teplou vodou z kohoutku.

Suším buď volně na novinách, nebo v troubě tak na 70°C. Pomalé sušení je lepší, co se týče flekatění. Flekatění lze prý zamezit taky oplachem v destilované vodě, to ale odzkoušené nemám.

Vyprané a usušené nábojnice nejsou vyblýskané, jako z vibrační pračky, ale jsou čisté. Na přiloženém obrázku jsou vyprané nábojnice před sušením (v zátravkách je ještě vidět kapka :-) )

Obrázek

Bohuliby

Příspěvek#115 » pát 9. led 2015, 22:54

Jsem přebíjecí amater, zatím si vystačím s petkou od coly, lžíce polévková pracího prášku a třepu, dokud mě to baví, nebo pokud mě u TV manželka nesjezdí, že dělám bordel.
Vypláchnu důkladně a na plech a na hadr vyrovnám, jsou čisté, alespoň si to myslím.
Je mně ale naprosto jasné, že časem půjdu do čističky.

peggy
moderátor

Příspěvek#116 » sob 10. led 2015, 09:43

Ono jako základ určitě stačí odmastit a zbavit nábojnice oddělitelných nečistot, které by mohly způsobovat problémy. A u mokrého praní důkladně usušit. V nouzi se dají přebíjet i neprané nábojnice. Ale jak poznamenal jeden z přebíječů, "Nablýskané naboje střílí lépe" :-)

jka

Příspěvek#117 » sob 10. led 2015, 21:13

Díky za tipy, vyzkouším.

Mokré čištění v lahvi jsem zkoušel, ale asi mě nebavilo tím třepat dost dlouho, aby to k něčemu bylo ;)

MM

Příspěvek#118 » ned 11. led 2015, 16:52

Tak ja som dnes vyskusal Bohulibeho metodu - pranie v 2l PET flaske od Coly. 200 nabojnic .38 Special nechava kopec miesta na hrkanie s flasou. Prve 'pranie' ~ 5 min s pouzitim 1/2 polievkovej lyzice pracieho prasku, potom vymena vody, 1/2 lyzice sody a stava z polovice citrona (nemal som kyselinu), este raz 5 min a vyplachnut. Akurat sa to trochu blbo z tej flase sype von, ale to doladim inou flasou.
Susene pri ~ 70oC na plechu v rure, pohoda, ziadne flaky. Pri kontrole obcas este zacistim lozko zapalky vatovou tycinkou na ucho.

Za mna spokojnost a palec hore - na toto mnozstvo uplne postacujuca metoda, pekne to vycistilo aj ocadene nabojnice. Skusim pridat 'namacaci' pobyt v pokoji v oboch roztokoch, mozno to lepsie uvolni tie obcasne zbytky spod zapalky.
Bonusom je posilnovanie predlakti pri hrkani, ako drobny nedostatok by som videl reakciu drahej polovicky : ... deti, vas otec sa uz uplne zblaznil ... :lol:

sided
moderátor

Příspěvek#119 » ned 11. led 2015, 17:21

Teda pánové to hrkání flaškou nechápu. Je o moc jednodušší zavázat nábojnice do nahavice starých džín a hodit do pračky. Buď samostatně nebo třeba s montérkama.

MM

Příspěvek#120 » ned 11. led 2015, 18:15

Jasne, ale u niekoho to moze byt logisticky problem - u nas je pracka dost vytazena a riesit kedy si tam mozem hodit svoj bordel - to je jednoduchsie 2x5 min zahrkat flaskou. Pracku vyskusam ked budem mat tak ~ 1000 nabojnic a budem to prat naraz.

Zpět na