Co ještě je skryté nošení?

dave1354

Příspěvek#106 » úte 12. dub 2016, 10:03

Přesně tak. Myslím si, že vědomí širokého okolí o tom, že existují zbraně i mimo A/PČR a tyto se (považte!) dokonce mohou na veřejnosti nosit je celkem mizivý.. kdybych u některých lidí vyloženě nechtěl, aby to věděli, a kdyby to některým jiným přítelka omylem neřekla, nevěděl by to nikdo. Včetně případu, kdy jsem neprozřetelně vyrazil s kolegy do jídelny a kde se vzala, tu se vzala pípací brána s policajtem. Vymluvit se dá celkem obstojně ze všeho a normálního člověka v životě nenapadne, že zrovna vy nosíte. EDIT - a to nosím v kraťasech pod trikem 1911. Vidět moc není, ale když fouká blbě vítr, je to určitě trochu poznat..

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#107 » úte 12. dub 2016, 10:15

Marinakus: Díky, nějak tak na to pohlížím také. Samozřejmě jak jsem psal se snažím takovým situacím vyvarovat co nejlépe to lze. Už tak se jako nosiči chováme výrazně zodpovědněji jak běžný občan. Pokud by moje chvilkové odhalení zbraně řešila policie velmi tvrdě s nějakým maximálním možným postihem tak v tomhle státě fakt už není něco v pořádku, když dennodenně potkávám řidiče co nesvítí, kouří při řízení a někdy kouří i telefonují zároveň, nebo prostě telefonují a policie tohle veskrze nepostihuje, nebo spíše nezvládá v tom množství postihovat. Takových prohřešků by se dalo vyjmenovat kvanta. Tak snad by vůči občanovi, který prokázal, že je bezúhonný a spolehlivý nepostupovali přehnaně přísně při spatření obrysu nebo chvilkovému nezakrytí zbraně. Společenská nebezpečnost takového přestupku je řekl bych menší než jiných přestupků, které policie buď nepostihuje nebo postihuje nedostatečně často a přísně.

Apep

Příspěvek#108 » úte 12. dub 2016, 10:31

Nošení etuje nebo nějaké ledvinky na zbraň mi přijde úplně stejné jako mít vybouleninu pod bundou/trikem. Prostě má tam zbraň nebo mobil?? Jinak potkal jsem dost profesionálů u kterých byla zbraň bezpečně poznána a to byli lidi i z Ochranné služby. Hodně jsou na to zrádná saka, protože se zachytávají nebo za chůze planou za člověkem a hned je skoro vše vidět. Prostě to chce najít kompromis mezi udržením skrytého nošení a efektivitou použití zbraně.

cipis

Příspěvek#109 » úte 12. dub 2016, 10:35

Když budete policajtům ukazovat v kufru povinnou výbavu a při tomto "ohnutí" vám vyleze pistole či jiná zbraň, tak je to dle MV v pořádku, protože se nejedná o "standardní" podmínky.
S tím obrysem atd. - nesouhlasím s tím, že by to nesmělo být vůbec vidět, jak už psali mnozí přede mnou, nesmí být vidět samotná zbraň, o obrysu není ani slovo. Takže čistě teoreticky je v pořádku vnější pouzdro, co má třeba klopu nebo tak něco. V extrémním případě i šátek/kšiltovka přes zbraň v otevřeném pouzdru, jak jsem už několikrát viděl u agentur (ty mají samozřejmě taktéž skryté nošení, pokud třeba nemají výjimku od MV). Proti zákonu z toho nic není. Samozřejmě, otázka je, jestli je to tak i bezpečné, ať už kvůli krádeži, pohoršení, fóbie ze zbraní, atd. Osobně bych byl také zastáncem open carry, bohužel v Evropě na to nejsou lidé zvyklí. Že by to bylo něco těžce kontraproduktivní, to se také říct nedá, pro někoho je to sice lákavá možnost získat zbraň, ale pro ty inteligentnější zloděje je to spíš varování "běž radši někam jinam".

Další postřeh bych měl k tomu, jak my, držiči a nosiči, vnímáme zbraně pod tím trikem - problém je totiž ten, že máme "profesní" deformaci" a pak tu zbraň vidíme úplně všude. Navíc i naše vlastní nám připadá, že musí být naprosto vidět, že to musí každý poznat atd. Ale opak je pravdou, kdybych se třeba u návštěvy kolegů v práci s jedním nesrazil bokem, tak by to ani nepoznal. A to jsem měl tričko a měl za to, že to každý pozná. Takže vesměs jsou to spíš náhody, vítr, vlezení na stůl, spadnutí, atd., které to nějak prozradí. Takže nějaké boule bych se tak nějak nebál, navíc si lidi stejně myslí, že tam máš foťák, mobil, peněženku, teleskop, boční vývod atd. Navíc, a to je podstatné, celkem dost se mění mínění a i to "překvapení" při onom náhodném zjištění už je spíše pozitivní než negativní.

Pablo.gs

Příspěvek#110 » úte 12. dub 2016, 10:59

V létě nosím běžně pod trikem za opaskem, na 2 hodinách šrajtofli se všema dokladama, kartama a penězma (někdy je po dvoudením objíždění klientů docela tlustá, cca 6 cm). Schválně jsem si zkusil dát na to místo do vnitřního pouzdra Shadow a můžu říct, že ta šrajtofle připomíná kvér a rýsuje se stejně, možná i víc. Pokud ten kvér ale za tou boulí chci hledat, což běžnej člověk nedělá. Nosiči zbraní v tomto mají trochu profesionální deformaci a hledají ho tam. Tu šrajtofli běžně tahám z pod trika při placení na benzince, dokonce i při silniční kontrole PČR, ale ještě se mi nestalo, že by se při tom někdo tvářil vyděšeně, skákal pod pult, nebo policajt šahal k opasku.

Apep

Příspěvek#111 » úte 12. dub 2016, 11:03

Pokud vím tak neexistuje žádná výjimka ze skrytého nošení pro agentury. Viz třeba ostraha letiště Ruzyně nosí zbraně v kožené taštičce na opasku, zbraň není vůbec vidět ale každý ví že doklady v tom nejsou. U mě ani přítelkyně nepoznala, že mám zbraň a to jsem měl pod bundou compact pistoli ve fobus opaskovém pouzdře, takže obavy že začne panikařit někdo v metru fakt nemám a s policajtama si když tak rád pokecám. Tvrdit, že zbraň nesmí vůbec poznat ani snad když děláš stojku mi přijde úplně mimo. Ale nemyslím si, že bychom se někdy dopracovali k otevřenému nošení, aspoň v současné společnosti vůbec. K zamyšlení: střelnou zbraň musíte nějak schovávat a zabezpečit, přitom úplně volně můžete po městě chodit třeba s mečem za opaskem.

mikky

Příspěvek#112 » úte 12. dub 2016, 11:48

Z mojí zkušenosti, chodim mezi lidma, po firmě, kamarádech i s přítelkyní s drobkem na apendixu, vždycky buď pod trikem, nebo košilí a nikdy si nikdo ničeho nevšiml. A to jsem ne vždycky měl zrovna XXL triko. Obzvlášť některý košile mívám dost na těsno. Přítelkyně nepozná, jestli nosim, dokud si "nesáhne". Přesto, kdyby někdo opravdu chtěl, tak si toho obrysu všimne.

Pravda, nemam full size, ale dvouřadej compact. Pažbička vždycky trohu vyčuhuje, ale na apendixu to naštěstí moc vidět neni.

Všechny vaše řeči o "obrysech" a "zřejmosti" jsou z legislativního hlediska scestný. Dokud zbraň nebo její část není za "standardních" okolností přímo viditelná, je to prostě v pořádku. A to se bavíme jen o nošení ;)

Co se týče letištní ochranky - předpokládám, že ochranka v prostorách letiště zbraně nenosí, ale drží a tudíž se viditelnost neřeší.

Taktický pohled na skryté nošení je pak úplně jiná věc, ale stejně vás můžu uklidnit, že si té pistole 99,9 % lidí opravdu nevšimne. A ten zbytek bude jen hádat...

sided
moderátor

Příspěvek#113 » úte 12. dub 2016, 14:08

OT smazaný.

Werewolf

Příspěvek#114 » stř 13. dub 2016, 07:32

Pro nezkušeného, co znamená "na apendixu"?

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#115 » stř 13. dub 2016, 07:38

Werewolf: Apendix = Slepé střevo, tzn nošeno uprostřed břicha uvnitř kalhot nad ptákem ;) je to dosti kontroverzní způsob nošení. Někdo to propaguje, jiní se bojí o své poklady.

Sedmej

Příspěvek#116 » stř 13. dub 2016, 07:41

ArnieX: slepé střevo je v pravé části břicha. je i nepatrná varianta, že ho máš vlevo nebo ještě nepatrnější, že vůbec, ale uprostřed asi ne. :)

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#117 » stř 13. dub 2016, 08:13

Čistokrevnej appendix iwb kydex je tohle (viz příloha). Zbraň je vždy trochu vpravo, nebo trochu vlevo v závislosti na pravo/levo rukosti nositele. Každopádně jsme trochu OT, takže bych navrhoval u tohodle skončit.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

sided
moderátor

Příspěvek#118 » pát 29. dub 2016, 10:07

sided píše:OT smazaný.

Rough boy

Příspěvek#119 » pon 12. zář 2016, 13:52

notobi píše:Mě se zeptala na co to.chci tak jsem řekl.nejspíš kosu. Ona, že ta nejde nosit skrytě takže jen sport a bylo ;-) ...

Měl jsi jí říct, že to vůbec nechceš nosit skrytě. Že to budeš mít opřený vedle postele naprosto neskrytě. Co jí do toho sakra je? Nikde není napsaný, že na ochranu ZŽM to musím tahat ven z baráku :x
Asi bych se při přebírání nákupka odvolal a do odvolání bych to hezky napsal.

Piggy

Příspěvek#120 » pon 12. zář 2016, 16:35

"Skryté nošení" ve smyslu zákona je třeba i v autě pod sedadlem řidiče (zatím je to sice místo pro hasičák, ale časem kdoví?).
Přátelé italské opery používají již desítky let houslová pouzdra. A nebo se dá vzít dlouhý plášť, batoh, futrál na bourací kladivo atd., atp.
Naproti tomu si umím představit i žádost o držení na ochranu ŽZM bez nošení - ale proč by to někdo chtěl takhle kleštit?

Zpět na