Nákupní povolení

Jirka-t

Příspěvek#1141 » sob 9. dub 2016, 21:29

A co takhle, že si prodejce nechá originál nákupka a mně vrátí pouze kopii? Docela mě to překvapilo a dotazoval jsem se (2x), ale byl jsem ujištěn, že tento postup je správný. Jedná se o renomovaného prodejce, takže nepředpokládám nějakou habaďůru, ale z toho, co jsem tady zatím vyčetl (nákupko střežit jako oko v hlavě), je to přinejmenším podivné...

Sedmej

Příspěvek#1142 » sob 9. dub 2016, 21:34

Jirka-t: mě prodejce neudělal ani čárku na NP. jen si udělal kopii. na policii, když jsem z nenznalosti chtěl použité nákupko odevzdat, mě policista řkl, že je to moje, že jsem si to zaplatil a ani on nemá právo mi ho brát. Sice nechápu k čemu mě nyní je, ale podle toho mě přijde, že se prodejce, kde jsis kupoval zbraň zachoval podivně.

Jirka-t

Příspěvek#1143 » sob 9. dub 2016, 21:44

ono celkově s tím papírovým nákupkem by to neměla bý nějaká kovbojka. PČR to vydá, tzn. má záznam, že můžeš koupit, přijdeš k registraci zbraně, máš v databázi platné nákupko na to, co registruješ, hotovo, vyřešeno, navíc CRZ. Takže když ti nákupko sežere pes, nemělo by to ničemu bránit, dle selského rozumu. Samozřejmě, pokud ti ho sežere až po koupi, aby měl prodávající, nemající přístup do CRZ, alespoň nějaké krytí proti přestupku...

edit: výše uvedenému nahrává situace, kdy mám štos 5 nákupek, koupím, na žádném nákupku známka toho, že zrovna toto bylo použito, zapomenu, na které jsem koupil... A co teď? Zase jsme u CRZ a ochraně lesů ČR

HonzaLBC

Příspěvek#1144 » sob 9. dub 2016, 22:25

No ale nákupem zbraně to nekončí, se totiž to nákupko ve skutečnosti jmenuje Povolení k nabytí vlastnictví / držení / nošení zbraně kategorie B, takže žádné koupíš, přijdeš k registraci zbraně, máš v databázi platné nákupko na to, co registruješ, hotovo, vyřešeno.
Až se třeba jednou rozhodne CRZ zachovat třeba jako registr vozidel a při nějaké kontrole u sebe budeš mít zbraň, kterou registr označí za sběratelskou bez povolení nosit, tak se ten papír může hodit, při následném podávání vysvětlení přestupku.

Jirka-t

Příspěvek#1145 » sob 9. dub 2016, 22:33

tak tohle už snad "supluje" PZ (správně "nákupko" supluje PZ) po registraci a pokud jde o situaci před registrací, tak jen blázen by měl u sebe zbraň v režimu nošení, ať už sběratelskou nebo ostrou...

Sedmej

Příspěvek#1146 » sob 9. dub 2016, 22:41

HonzaLBC: slyšel jsi o někom, kdo kdy potřeboval NP (myslím v pozdější době po zakoupení zbraně)? jako u sebe to nikdo nenosít, jako PZ a ZP. při řešení průšvihu si to policie snad primárně ověří stejně u sebe.

Jirka-t: NP těžko může spuplovat PZ, když na něm kolikrát je uveden pouze druh zbraně a nic víc konkrétního.

Jirka-t

Příspěvek#1147 » sob 9. dub 2016, 22:49

Sedmej: máš pravdu, myslel jsem to v kombinaci se šedivákem, když jedeš z obchodu, zastaví tě hlídka PČR a CRZ je mimo, myslím, že pořád je lepší mít u zbraně nákupko a šedivce, než jen krochnu v kastlíku.

HonzaLBC

Příspěvek#1148 » sob 9. dub 2016, 22:52

Jirka-t: Myslím samozřejmě až po registraci, ale na PZ se nepíše, jestli je na zbraň povolení nosit nebo třeba jen držet. A zbraň kategorie B nebude sběratelská nebo ostrá, i ta sběratelská bude ostrá, ale na sběratelskou nebude povolí nosit, ale jen držet.

Sedmej: Sice zatím neslyšel, ale všechno je jednou poprvé :-) Beru to v souvislosti s jinou mou zkušeností, silniční kontrola, ověření auta v registru s výsledkem, že podle registru mám rok a půl propadlou technickou (samozřejmě chyba), ale co když se podobná chyba objeví v CRZ, je to taky jen registr ... A až se to potom bude řešit, tak se mi ten papír může hodit, ikdyž by policajti měli mít taky ten stejný papír někde uložený, by měli mít ...

Sedmej

Příspěvek#1149 » sob 9. dub 2016, 23:00

HonzaLBC: nevím co všechno máš o zbrani na NP ty, ale já tam mám vyplněný pouze druh zbraně. není tam značka, vzor ani výrobní číslo. takže to NP povolení je vzhledem k dokazování, že tu konkrétní zbraň co mám u sebe, můžu opravdu nosit uplně bezcenné. podle NP povolení nikdo nepozná jakou zbraň to vlastně můžu nosit. kromě toho, že nějakou samonabíjecí pistoli.

HonzaLBC

Příspěvek#1150 » sob 9. dub 2016, 23:16

Tak v NP mám samozřejmě třeba taky jen pistole samonabíjecí, ale při zadávání do CRZ se spojí zbraň s číslem NP. Takže pokud by se třeba stalo, že policajt při zadávání klikne u toho NP na sběratelský důvod bez nošení místo na důvod OŽZM s nošením a tím by vzniknul problém s nošením při kontrole, tak mám papír, že to povolení s tímhle číslem je na OŽZM s povoleným nošením a né na sběratelství, jak to mají špatně v registru zadané.

Sedmej

Příspěvek#1151 » sob 9. dub 2016, 23:31

HonzaLBC: i kdyby se uklepl, mají tam kopii toho NP i žádost o NP. jasně, můžeš mě napsat, kdyby jim to vyhořelo. pak ano, bude fajn, že to někde skladuješ ty. a kdybys vyhořel i ty, můžete se všichni obrátit ještě na prodejce, ten by měl kopii taky skladovat.
už se tu budeme dohadovat jen v kruhu. jestli je někde v zákoně nebo v obdobné literatuře napsané, že to mám skladovat po dobu vlastnictví zbraně, pak se ti omlouvám a máš pravdu. jinak to je prostě na každém. já jenom tu nutnost to roky skladovat nevidím.

HonzaLBC

Příspěvek#1152 » sob 9. dub 2016, 23:54

Tak není to v zákoně napsané, že si to musíš skladovat, můžeš to klidně vyhodit, třeba i s kupní smlouvou (pokud třeba není na zbraň záruka), tu už potom taky v podstatě nepotřebuješ, když už je v CRZ zbraň odhlášená od původního vlastníka a zaregistrovaná a přepsaná na tebe, je to každého věc, já si to třeba nechávám, zřejmě to vážně v životě už nebudu potřebovat, ale těch pár listů navíc ve složce na věci kolem ZP mě už nezabije, ale povinnost to není.

mihlit

Příspěvek#1153 » ned 10. dub 2016, 09:27

Jirka-t píše:A co takhle, že si prodejce nechá originál nákupka a mně vrátí pouze kopii? Docela mě to překvapilo a dotazoval jsem se (2x), ale byl jsem ujištěn, že tento postup je správný. Jedná se o renomovaného prodejce, takže nepředpokládám nějakou habaďůru, ale z toho, co jsem tady zatím vyčetl (nákupko střežit jako oko v hlavě), je to přinejmenším podivné...

Tak zrovna s tímhle by třeba v Královéhradeckém kraji neuspěl. Policie chce nákupko zpět. Já když něco kupuji, tak vždy si rovnou sebou beru kopii. V práci máme docela slušnou kopírku a nepoznám, co je originál a co kopie. Ani při koukání na podpis, jestli je vytlačený nepomáhá, protože kopírka tam tu vytlačeninu vystínuje. Nicméně, když jsem s tím přišel jednou na policii a vrátil nákupko, tak mi to hned vrátil zpět, že to není originál, že chce originál a ne kopii.

hugofalfar

Příspěvek#1154 » ned 10. dub 2016, 10:59

To je nějaký divný. V Ústí nad Orlicí při registraci zbraně, když jsem jim vracel nákupko, mi řekli, že si ho mám nechat, že je moje.

Piggy

Příspěvek#1155 » ned 10. dub 2016, 11:09

Kdyz uz se tu resi kazdodenni obvyklosti jako pozary, povodne a zhrouceni registru, nadhodim problem z druhe strany: prodam zbran, odevzdam PZ se sedivakem a najednou nemam vubec zadny doklad. Ani o tom, ze jsem tu zbran kdysi mel, ale hlavne o tom, ze ji uz nemam.
Stejne jako poloprevod u auta.

A co to má dělat s nákupkou?

Zpět na