Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Carloss
Příspěvek#1412 » stř 26. srp 2015, 20:01
A proto říkám: Jakákoli automatizace je prostě na škodu. Podvědomé kontroly, člověk udělá pohyby, jak má nadtillováno a nakonec BUM!. Jen proto, že jej v něktteré z fází cokoli, byť sebevíc nepodstatného, vyruší. Ani to vyrušení si jeden nakonec neuvědomí... Automatizace v těhle případech je vždy spíše ke škodě. Pochybnosti vedou k jistotě... Kolik případů nejen nechtěného výstřelu po kontrole proffesionály už bylo... Tohle jsou jen drobnosti... Ale takhle padaj třeba i letadla... Dlouholetý pilot s mnoha nalétanými hodinami spadne jen proto, že po několikáté sedí ve stroji jiném, než je zvyklý, protože nebyl naprosto soustředěný - jednal podvědomě...
Já odkládám se staženým závěrem... a vyndaným zásobníkem.
Já odkládám se staženým závěrem... a vyndaným zásobníkem.
- marinakus
- mikymoto
Příspěvek#1414 » stř 26. srp 2015, 20:17
No ona ta rána jistoty do bezpečného prostoru má svůj smysl. V baráku je prý nejlepší plná knihovna (ideálně komplet 28. dílů Ottova slovníku naučného), naopak jedním z nejblbějších cílů je radiátor
Stačí si přečíst níže uvedený odkazy.
http://www.strelectvi.cz/forum/vystrel- ... t2285.html
http://forum.mujglock.com/tak-jsem-si-d ... t1268.html
http://forum.gunshop.cz/nahodny-vyst-el ... e1ef5bef1b

Stačí si přečíst níže uvedený odkazy.
http://www.strelectvi.cz/forum/vystrel- ... t2285.html
http://forum.mujglock.com/tak-jsem-si-d ... t1268.html
http://forum.gunshop.cz/nahodny-vyst-el ... e1ef5bef1b
- Grasel
Příspěvek#1415 » stř 26. srp 2015, 20:20
Jo, provozní slepota je prevít... Je to přesně ta situace, kdy hledáš na ponku položenej šroubovák, čumíš na něj a stejně ho nevidíš.. Stejný je to i s nábojem v komoře, 100x tam nebyl, najednou jo, přehlídneš a ... BUM a už se utíká pro žufan, lžicu, hobl a míchá se fajnová 

- DavidS
Příspěvek#1416 » stř 26. srp 2015, 20:20
K tomu bych ještě dodal, že rána jistoty má být mířená, takže doma určitě ne, leda že máte Glocka kde vám nic jiného nezbývá (nebo ano ? měl jsem ho v ruce všehovšudy 2x) navíc vypuštění (přes 2 palce, to se mu vysloveně líbilo - jeden palec přes zápalník a druhým vypouštět kohout) šetří zbraň a kdybyste nedejbože špatně zkontrolovali komoru (např. šero) a přitom byl prasklý vytahovač (stalo se, popsáno na fóru gunshop.cz pod tématem nechtěný výstřel) tak pořád vám to nepráskne. Jinak souhlasím s Carlossem - drill ano ale ne zbrklost, uvědomovat si co zrovna dělám a proč to dělám. Teda pokud můžu radit, když o vydání ZP jsem zažádal dnes 

- Serz
Příspěvek#1418 » stř 26. srp 2015, 20:31
Ono automatizace, neautomatizace, ale kdyz vyjde nechtena rana, je to zanedbani dulezite povinnosti ulozene zakonem. Co to taram, zanedbani bezpecne manipulace je to. Pak se muzete tak akorat orosit (hlavne mimo strelnici, pripadne vybijeci zarizeni) a premyslet, kam to asi letelo a koho to po ceste potkalo. Nicmene, po tech 11 letech mam taky zautomatizovano, ale delam velky rozdil, jestli mirim do valu, nebo vybijim doma. Nerad bych, aby to vyznelo stylem "mne se to stat nemuze", ale prehlednout, byt' bez naboje nebo zavady, se mi jeste nepovedlo a snad ani nepovede. Doma byly ruzne vyhrady ke zbranim, nejakou dobu trvalo vysvetlit co a proc a jak...
- DavidS
- Carloss
Příspěvek#1420 » stř 26. srp 2015, 20:38
Pokud: Není poškozený vytahovač, ale to by se zase zaseklo dalším nábojem, nebo se vlivem pomalého vracení závěru nezachytí drápek vytahovače do drážky nábojnice, což by mělo důsledek stejný. Leč... u zkoušky... bych na toto nespoléhal, neb komisař nejspíš ukoní zkoužku v okamžiku, kdy prvně stáhne frekventant závěr dozadu a ve zbrani bude zásobník. Možná ještě o půlkrok dřív (sáhhne na závěr se sázobnikem ve zbrani). A vůbec bych se tomu nedivil, neb postup je jasný jediný a popsaný: Zásobnik ven pak další manipulace se závěrem. Nic jiného přípustné není (včetně spoléhání se na následnou indikazi sásobníku ve zbrani lítáním patron, nebo zásekem závěru...).
- DavidS
Příspěvek#1421 » stř 26. srp 2015, 20:46
Přesně tak, komisař vás za to vyhodí v každém případě. To je jen taková rada, až budete mít zbraň - to nemám ze své hlavy ale všiml jsem si, že to tak dělá hodně lidí. Komisaři jsem řekl, že několikrát stáhnu závěr a potom zkontroluju komoru, aby se tomu nedivil. Nedivil. Když jsem kontroloval komoru, tak se zeptal, jestli je ještě něco dalšího co bych mohl kontrolovat. Řekl jsem mu, že se ještě můžu podívat do šachty jestli je zásobník skutečně venku a udělal jsem to ale to bylo spíš už jen tak mimo soutěž... Přitom pán při přípravě mi řekl "Do šachty nemusíte koukat, teď jste ho přece vyndal" 

- HawkCZ
- Carloss
Příspěvek#1423 » stř 26. srp 2015, 20:59
Já to shrnu do pořadí a kombinace opatření: 1. Zásobník ven. 2. Stažení závěru. 3. Kontrola komory. 4. Kontrola šachty. 5. Několikeré zatahání závěrem. 6. Rána jistoty. Jedině toto je komplexně přípustné. Každý krok je kontrolován pohledem a následně další manipulací v kroku následujícím. Cokoli by se prohodilo systém kontroly zbraně naruší.
Ne jednou se mi přihodilo na LOSu, že jsem po situaci stáhl závěr, sudí řekl "vidím.. jistota..."... naštěstí jsem si já všiml, že něco bylo jinak.. a hle... zásobník byl ve zbrani... Všiml jsem si natolik včas, že... Zvednutá ruka - moje - a opakování vybití... k výstřelu nedošlo a DQ tedy nebylo... Ale pot mě polil...
Ne jednou se mi přihodilo na LOSu, že jsem po situaci stáhl závěr, sudí řekl "vidím.. jistota..."... naštěstí jsem si já všiml, že něco bylo jinak.. a hle... zásobník byl ve zbrani... Všiml jsem si natolik včas, že... Zvednutá ruka - moje - a opakování vybití... k výstřelu nedošlo a DQ tedy nebylo... Ale pot mě polil...
- Serz
Příspěvek#1424 » stř 26. srp 2015, 21:01
V armade je ted strasne moderni tzv. bezpecnostni stereotyp. Zahrnuje kvedlani zaverem, div z toho zbran nevystrikne a taky vizualni kontrolu zasobnikove sachty. Nelibi se mi to, nesouhlasim s tim, delal bych to jinak, ale nejake chytre hlavy to takhle vymyslely
- Carloss
Příspěvek#1425 » stř 26. srp 2015, 21:03
HawkCZ píše:Me naopak pri priprave ucili zkontrolovat sachtu jak po vyndani zasobniku pohledem zdola, tak nasledne hmatem prstu, a pak jeste i pohledem shora skrz okenko. Komisar byl velice spokojeny, odchazel jsem s pochvalou.
Ano, malík silné ruky může do šachty... Pořád ale platí pozor na tu automatizaci... Časem si člověk opravdu zvykne takovým způsobem, že nějakou tu odlišnost mozeg prostě ignoruje, protože tomu mozku to prostě nesedí do schematu... A to není nic proti nikomu konkrétně.... Tak mozeg prostě funguje.. hajzl... Má tendenci realitu, v případě odlišností, pasovat do zavedených schemat. A to bývá právě zdroj omylů v těch lepších případech a průšvihů v těch horších.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí