Kolik zbraní aby musel být trezor

Carloss

Příspěvek#16 » stř 31. říj 2012, 23:11

Položme si jednoduchou otázku: Proč právě do dvou zbraní není nutné nic zvláštního, pouze vhodné zabezpečení (kterým může být právě to, že je mám prostě u sebe)? Protože zákon dovoluje nosit právě dvě zbraně (a tím mít právě ty dvě pod neustálou osobní kontrolou). Tedy mít právě dvě zbraně neustále pod osobní kontrolou. Vše nad dvě už pod takovou kontrolou mít nelze, je tedy nutno je speciálně zabezpečit. Tak vnímám záměr zákona já. Ovšem můj názor není relevantní. To je pouhý selský rozum. Od výkladu zákonů jsou tu jiné instituce...

Alcatraz

Příspěvek#17 » čtv 1. lis 2012, 01:50

Prave dva kusy podle me nesouvisi IMO s nosenim dvou zbrani, ale proste s tim, aby neprudili povinnosti kvuli nekomu, kdo ma jedinou zbran na noseni se dvema krabickama naboju, kterou pred spanim odlozi do nocniho stolku. A popravde pravdepodobnejsi mi prijde varianta, ze to tam proste chtela myslivecka lobby. Na druhou stranu, kdo z normalnich strelcu i s jednou zbrani ma min nez 500 naboju. Ja mam problem vlizt se do tech 10000 :/

Carloss

Příspěvek#18 » čtv 1. lis 2012, 07:20

Tenhle stát, že by chtěl někoho neprudit??? Teď tu o Červený Karkulce... Vidím v tom jen jisté čistě logické souvislosti... I kdyby to bylo jak říkáš, tak leda ta část myslivecká... No nic...

KITTbx

Příspěvek#19 » čtv 1. lis 2012, 20:50

Alcatraz píše: Na druhou stranu, kdo z normalnich strelcu i s jednou zbrani ma min nez 500 naboju. Ja mam problem vlizt se do tech 10000 :/

Já, jsem tedy nenormální?!?
8-)

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » pát 2. lis 2012, 12:55

Tak 500ks je přehnaně málo, já když jdu například pro malorážkové, tak je pětistovka jen to fikne.
10000 hraničí s menším muničním skladem ne? Nebyl by orientační soupis množství a ráží?

Alcatraz

Příspěvek#21 » sob 3. lis 2012, 12:24

2100x .22LR Eley Sport (puskove)
1200x .22LR Blazer (pistolove treningove - jsou to uz jen tri maly krabicky)
1900x .22LR Lapua sypane (4 piksly, to prece nic neni :) melo byt pistolove, ale neujalo se tak dobre, ale je mi lito to vyhodit)
400x .22LR Ruzne testovaci znacky po 2-4 krabickach (Geco Pistol, SB, SB Club, Federal)
1400x 9mmL MagTech 9A (pistolove treningove, posledni varka, nez zkusim svoje, tzn. dalsich nejmin 2000 komponent, protoze nejblizsi jsou v Praze :/)
300x 9mmL SB (testovaci/rezervni)
1200x 7.62x54R (resp. ted 200, dalsi bednicka si hovi v Praze az pojedu kolem)

Prave ze na jednu stranu to vypada hrozne, ale pritom rozlozene je to nic. Malorazky kupuju po 4-5 krabickach a pak je proste pasu. A to v tom neni .308, kterou bych si rad koupil, zadna pistole na noseni (9mmM, 7.65Br), ktera taky nejmin 500 prida a az zjistim jak levne strilet z Mausera, tak par tech.

Blby je, ze tady proste nikde neni dobrej obchod, takze to vzdycky musim objednat/privyzt/poslat zdaleka, takze brat to cestou z prace po 300 proste nemuzu. A to zase netrilim tak moc. Chodim +-1/tyden a vystrilim tak 60-120 z pistole a 20-60 z pusky.

Mit strelnici bliz nez 30km a mit lepsi oteviraci dobu nez patek/sobota po obede, byl bych uz uplne spokojenej.

KITTbx

Příspěvek#22 » sob 3. lis 2012, 21:27

Hm, to mi přijde opravdu jako životní náplň.
Já mám doma sotva naplněný zásobník do každé a sotva malou krabku k tomu.
Jasně, obchodů a střelnic mám kolem dost.
Přesto zakládání domácích muničních skladů, no bez komentáře ;-)

Alcatraz

Příspěvek#23 » ned 4. lis 2012, 00:08

no prave, to je o dostupnosti. Mit moznost koupit naboje co chci do druhyho dne, maximalne do tydne, taky nedrzim takovej buffer. Ale cokoliv jde pod 500, tak uz musim zacit premyslet kam pro to zase 100km pojedu a ze kdyz pockam jeste mesic, tak rovnou muzu vzit i jiny. Tady mi to taky "objednaji", ale bude to drazsi, nez kdyz jich jinde koupim 2k i s cestou.

Navic trpim dracim syndromem a rad lezim na velke hromade, takze se tomu urputne nebranim :) Ale mit min nez 500, tak jsem teda nervozni. Protoze tak ve 1/3 pripadu nemaji ani nouzove naboje na strelnici. A treba pred srazem ZK mi jednosusse dosly. V patek odpoledne v obchode nic, na strelnici uz taky nic a ja jel na sraz s poslednima 80, ktery vydrzely asi tak dlouho, jako nemluvneti cisty pleny.

Mimochodem, jestli nekdo jezdi do havlbrodu na strelnici, klidne mu 3 pixly zabalenych lapui prenecham :)

mobil-man

Příspěvek#24 » ned 4. lis 2012, 11:04

Za kolik ty lapua a jake jsou treba proti Geco standard .22 LR? ;)

Patrik
moderátor

Příspěvek#25 » ned 4. lis 2012, 12:20

Copak má tohle společné se zabezpečením zbraní a střeliva?

Makarovnik

Příspěvek#26 » stř 15. kvě 2013, 13:53

Několikrát tu padlo, že když má někdo více než 2 zbraně, musí mít certifikovaný trezor. Možná to tak je, nejsem právník, nicméně počty zbraní uváděné v zákoně se vztahují ke zbraním drženým, nikoli nošeným. Alespoň tak je to tam napsáno: "(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů..."
Dá se to chápat i tak, že když má někdo 3 nebo 4 zbraně, může mít teoreticky 1-2 u sebe v režimu nošení a na zbývající 2 držené (uložené někde v bytě) trezor být nemusí, protože podmínka max. 2 kusů držených kusů mimo trezor není porušena. To samé by mohlo platit i při 12 zbraních (10 v certifikovaném trezoru + 2 nošené) a potřebě trezorové místnosti. Vím, že to zní jako blbost (a možná to i blbost je), ale u zákonů přece platí, že se vychází z jejich skutečného znění a ne z logiky věci, ne?

frantisekkozisek

Příspěvek#27 » stř 15. kvě 2013, 14:28

Kdyby to opravdu platilo, pak by to ale znamenalo, že ty dvě nošený musíš nosit 24 hodin denně, každej den.
Ale tyhle debaty mně připadaj už celkem trapný. Buď ten trezor mám, ne proto abych vyhověl zákonu, ale prostě proto abych zbraně zabezpečil před zneužitím, ať už kýmkoliv. Obzvlášť pokud má někdo děti a nemá trezor. To mi připadá jako vrchol nezodpovědnosti (nikoho takovýho neznám). No a nebo ten trezor prostě nemám a vymejšlím jakýkoliv nejblbější výmluvy proč bych ho dle zákona vlastně mít nemusel.

nico

Příspěvek#28 » stř 15. kvě 2013, 14:31

Amen

Makarovnik

Příspěvek#29 » stř 15. kvě 2013, 15:29

No nevím, já mám kupříkladu bytelný trezor snad ještě z 1. republiky a dvě pistolky, takže potud vše v pořádku. A koketuju s myšlenkou na koupi třetí zbraně, přičemž jednu krátkou skutečně každý den nosím a nevidím na tom nic divného nebo trapného. Pravda, trochu trapně si nejspíš budu připadat, když se ukáže, že musím skutečně kvůli liteře zákona vyměnit ten krásný a plně funkční trezor za nejspíš mnohem méně odolnou moderní plechovku, zato však s potřebným certifikátem. Připadá mi to jako nesmysl, kterému bych se rád vyhnul, ale ne za cenu porušení zákona...
Vyvarujme se prosím přemoudřelých moralistických plků a držme se tématu vlákna, ok?

frantisekkozisek

Příspěvek#30 » stř 15. kvě 2013, 15:43

To je ovšem úplně jiná situace, než na kterou jsem reagoval. Já jsem to bral v rovině "mám trezor" X "nemám trezor"

Zpět na