Volby do evropského parlamentu -

vvitty

Příspěvek#151 » úte 4. čer 2024, 15:12

Blacky píše::)
ale pak je tu taky hromada jinejch veci, co s EU prisla a bez ni by proste nebyly. Volny pohyb osob a zbozi treba.

Takhle na papire/monitoru to vypada hezky. Ale jen do te doby nez zabrednes do detailu a zjistis ze uz to tak uplne neplati - nebo aspon ne pro vsechny.

Driv byla celnice na hranicich za Rozvadovem. Dneska kontrolujou nebo zastavujou auta o kus dal na dalnicnim odpocivadle ... k celnicim je jen krok.

Volny pohyb zbozi se pro male firmy pomalu vytraci. Teda, ne ze by neslo zbozi poslat kamkoliv po EU - dokud nezacnes zjistovat ze na to abys neporusoval predpisy potrebujes v cilove zemi registraci producenta obaloveho odpadu, elektroodpadu, registraci tady, registraci tamhle, na nektere pouze pres entitu sidlici v danem state (prostrednici si radi prijdou na sve). Takze ano, pro velkou firmu typu Amazon je pohyb zbozi opravdu volny protoze si v kazde zemi zaplati cloveka co tohle obstara. Pro male firmy se ty narodni hranice opet uzaviraji.

A uz se tesime na ESG - to ty male firmy zabije uplne. Teda ono se jich to jako na prvni krok netyka, jenze pokud korporace odebira zbozi od malych firem bude na to tlacit aby mohla reportovat a kdo nema ESG tak na seznamu dodavatelu dlouho nezustane.

kolemjdoucí

Příspěvek#152 » úte 4. čer 2024, 19:46

ante píše:No tak po včerejší TV debatě Turka s Nerudovou je to myslim mnohem jasnější. Oba dva z kola ven. U mne na tom vydělali Svobodní.

Svobodní mi sedí asi nejvíc (ale nevěřím, že projdou - odhad je, že dostanou 2,7 % - jsem zvědav jak se trefí). Po tom včerejším duelu ale uvažuju o Turkovi. Když se STAN tolik snaží mu pomoci, byla by to škoda. Prostě, "po žních půjdeš k Turkovi". :D

risa2000

Příspěvek#153 » úte 4. čer 2024, 21:03

Chtěl jsem se podívat na Turka, ale z té debaty na Primě jsem vydržel 10 minut. Kdo to dal dokonce má můj obdiv, ale podle těch prvních deseti minut, i kdyby se Turek v půlce zvedl, nebo obě dámy na konci seřezal, tak bych nemohl říct ani popel.

audis

Příspěvek#154 » úte 4. čer 2024, 21:29

kolemjdoucí píše:e, že dostanou 2,7 % - jsem zvědav jak se trefí). Po tom včerejším duelu ale uvažuju o Turkovi. Když se STAN tolik snaží mu pomoci, byla by to škoda. Prostě, "po žních půjdeš k Turkovi". :D

na to se vypdrdni. Vol srdcem / rozumem. neohlížej se kde sou ostatní.

Sedmej

Příspěvek#155 » úte 4. čer 2024, 22:09

Bylo by zajímavé, kdyby jedny volby byly naprosto bez průzkumů, které ovlivní rozhodování mnoha lidí.

Jarda K

Příspěvek#156 » stř 5. čer 2024, 06:26

Ano, to je sen. Že by drni přestali používat volební průzkumy a jednou jedinkrát to zkusili vlastní hlavou...

getsome

Příspěvek#157 » stř 5. čer 2024, 06:57

Všechny diskuze, včetně téhle, jsou plné urážek a posměšků směrem k lidem, kteří by se potenciálně odvážili nechat ovlivnit průzkumy. Z toho vyvozuju, že vy hrdinové zásadně volíte vlastní "hlavou" a nic takového vás neovlivňuje. A vzhledem k počtu takových poznámek napříč diskuzemi je zjevné, že vás je tak výrazná většina, že průzkumy vlastně neovlivňují nikoho. Takže v čem je problém? :lol:

MojeTikka

Příspěvek#158 » stř 5. čer 2024, 20:30

Blacky píše:ale pak je tu taky hromada jinejch veci, co s EU prisla a bez ni by proste nebyly. Volny pohyb osob a zbozi treba.

Hm, no, volny pohyb osob souvisi se Schengenem a nikoli s EU. Stran zbozi existoval EUR1 uz pocatkem 90. let, dodnes vyuzivany Tureckem, napriklad.

Ono je asi dobry si ty vyhody EU nejprve sepsat na papir a skutecne si overit, ze prisly az se vstupem do EU. Podobne, jako volny trh prace. Ja osobne jsem pracoval v Rakousku v polovine devadesatek a nebyl to zadny problem. Podobne nebyl zadny problem zalozit nekde v Nemecku, nebo Rakousku firmu (kdo tehdy chtel SPZ 'na prani', casto zakladal s. r. o. v Rakousku i z tohoto duvodu, protoze tam tyto SPZ umeli), atd.

Ve finale se ukaze, ze ono toho neni zase az tak moc, co skutecne souvisi s EU.

MojeTikka

Příspěvek#159 » stř 5. čer 2024, 20:33

Napriklad s EU zmizely budky na hranicich, ktere se ale ted diky nesmyslne a nezvladnute imigracni politice (nulova ochrana vnejsi hranice) zase objevily, napriklad na nemecke strane. Takze zrovna tohle je vec, ktera se castecne zase vratila. Naopak, dokud jsme nebyli v EU, nemusela nas nejaka imigracni politika vubec zajimat.

Podstatne pro nas, strelce, je, ze dokud jsme nebyli v EU, nikdo nam nekecal do nasi funkcni zbranove legislativy. EU nam neprinesla ve zbranich absolutne NIC, co by nam nejak slouzilo ku prospechu. NIC.

MojeTikka

Příspěvek#160 » stř 5. čer 2024, 20:36

risa2000 píše:Chtěl jsem se podívat na Turka, ale z té debaty na Primě jsem vydržel 10 minut. Kdo to dal dokonce má můj obdiv, ale podle těch prvních deseti minut, i kdyby se Turek v půlce zvedl, nebo obě dámy na konci seřezal, tak bych nemohl říct ani popel.

Turka sleduju uz dlouho, zejmena u Veselace. V podstate ma moje sympatie, ale na velkou politiku nema. Pochopil jsem to v okamziku, kdy se nechal nachytat jak malej Jarda, ze neni pripraven do debaty a tape v tom, ve ktere firme je vlastne jednatelem a kde uz ne. Neco takoveho se nekomu, kdo chce fakt huste bojovat s politickejma sibrama, proste nesmi stat. Tim pro mne ve volbach skoncil.

Petr z Braníka

Příspěvek#161 » stř 5. čer 2024, 21:47

Blacky píše::) ale pak je tu taky hromada jinejch veci, co s EU prisla a bez ni by proste nebyly. Volny pohyb osob a zbozi treba. Dale ty kontroverzni dotace. Holt cesi to rozkradaji, ale i tak je diky tomu mnoho dobreho. I to pouhe "ze patrime do EU" má hromady pozitivnich vlivu.

Sumasumárum i kdyz bych EU parlament nejradsi rozpustil, pravomoce EU hoodne oklestil, tak furt lepsi, nez v ni nebejt. to proste uz neni mozný. A kdo tohle riká a tvrdí, ze zaridi ,tak proste lze a toho volit proste není možný. :)

Ale HOWG, už mlčím.

Tohle je už tak hodně zamemorovaná mantra, že už je dnes téměř nemožné do obecného povědomí vrátit originální fakta. Je mnoho, mnoho věcí, které jmenuješ a fungují na jiných smlouvách a principech, než je členství v EU. Nejlépe shrnuto tady
https://youtu.be/VYXOEwIFZgo?si=kOoeaNzsZLoxrt-Z

vvitty

Příspěvek#162 » čtv 6. čer 2024, 00:01

Po shlednuti toho co kandiduje jsem si rikal ze se na volny letos poprve po dlouhe dobe vykaslu.
Po shlednuti debaty p. Nerudove jsem nazor zmenil a rozhodne volit pujdu, pochopitelne nekoho jineho.

MojeTikka

Příspěvek#163 » čtv 6. čer 2024, 00:11

Jo, tuhle jsem mluvil s jednou sousedkou, prej ji ten jeji mlati. Jenze nosi domu velky penize, maj spolu dve deti a hypo na barak,... to se proste odejit neda, to je prece jasny. A tak ji bude mlatit dal.

Jarda K

Příspěvek#164 » čtv 6. čer 2024, 06:34

getsome píše:Všechny diskuze, včetně téhle, jsou plné urážek a posměšků směrem k lidem, kteří by se potenciálně odvážili nechat ovlivnit průzkumy. Z toho vyvozuju, že vy hrdinové zásadně volíte vlastní "hlavou" a nic takového vás neovlivňuje. A vzhledem k počtu takových poznámek napříč diskuzemi je zjevné, že vás je tak výrazná většina, že průzkumy vlastně neovlivňují nikoho. Takže v čem je problém? :lol:

:-D Že by ve vás? :-P

Sud

Příspěvek#165 » čtv 6. čer 2024, 10:47

Tak mi to nedalo a na tu "debatu" na Primě jsem se podíval taky.
Potvrdilo mi to několik věcí.
Sledovat politické debaty v televizi fakt nemám dělat.
Nerudová je nevolitelná
Turek se argumentačně točí v kruhu a nemá koule přiznat "ano, řekl jsem to (to je pravda), protože...." a vlastně nevím, co má v plánu v EU parlamentu dělat.

Zpět na