Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

cipis

Příspěvek#1561 » úte 21. úno 2017, 13:36

Kotvení je předepsáno, dokonce i kolik kN. Je to až na konci toho předpisu.
Pro zbraně to splňuje akorát chemická kotva nebo ocelová hmoždina. Do toho panelu lze použít oboje, ta chemie mi přijde lepší. Na ukotvení je potřeba 2x průměr 12mm minimálně. I to standardní blato (ale můžeš sehnat tyče i 8.8) závitových tyčí by to mělo splňovat.

A už tu debatu vedeme po několikáté, prostě trezory/skříně do 1 tuny je nutno kotvit, tečka. :)

kolemjdoucí

Příspěvek#1562 » úte 21. úno 2017, 13:39

Tak to bych prosil odkaz do normy - stačí kapitola. Argument "tečka" neobstojí. Náhled kapitol je zde: http://csnonlinefirmy.unmz.cz/html_nahledy/91/75394/75394_nahled.htm

Já jsem kupoval kotvicí šrouby u firmy bedimex společně se skříní. Byl u toho i jakýsi certifikát. https://www.bedimex.eu/rozperna-hmozdinka-kotva-k-upevneni-trezoru-m12x110-10-ean8591838800006-skup190.php
Naposledy upravil(a) kolemjdoucí dne úte 21. úno 2017, 13:47, celkem upraveno 2 x.

cipis

Příspěvek#1563 » úte 21. úno 2017, 13:41

Jj, to je ta ocelová hmoždina, akorát to jde jen do betonu a ještě dobrého. Proto preferuji tu chemii, ta drží i v porobetonu.

paza

Příspěvek#1564 » úte 21. úno 2017, 13:49

Já si myslím a také to tak u kotev, které mají něco vydržet, dělám, že ideální jsou chemické kotvy. Je s tím parádní práce, vyvrtají se potřebné otvory do zdiva či panelu (čím hlubší tím lepší) a je jedno, když se díra uvnitř nějak vytluče nebo vydrolí a není zcela válcová, což u hmoždiny snižuje pevnost, tady je to naopak výhodou, pak se uříznou vhodné délky z nerezové (hlavně kvůli pevnosti) závitové tyče, tady je výhoda, že se využije plná hloubka díry. Délku je třeba volit tak, aby při vložení na doraz do díry vyčnívala ven délka závitové tyče, počítající i s tlouštkou stěny trezoru, tlouštkou podložky a výškou matice plus malinká rezerva třeba na nerovnost stěny. Uříznuté kusy (po opravě konců závitů po řezání) odmastím, díry se vytřou kartáčkem, aby byly bez drtě a úlomků zdiva po vrtání a vyfoukají se pumpičkou. Pak nastává fáze, kdy se musí docela spěchat, do těch děr se natlačí chemická kotva až jsou skoro plné a točením se do toho zašroubují ty závitové tyče (je dobré si je předem položit tak, aby nedošlo k přehození pokud jsou jejich délky, dané hloubkami děr ve zdivu, různé!), vytlačená chemická kotva se otře tak, že pěkně dočistí otvory, hned se na tyče nasune třeba ten trezor, tím se ty závitové tyče krásně vystředí vůči otvorům trezoru a nechá se to vytvrdit. Pak se jen dají podložky a matice a nikdo s tím už nikdy nehne. Nemá to chybu!

MM

Příspěvek#1565 » úte 21. úno 2017, 14:18

Jednu chybu to ma. Ked clovek manipuluje v casovom tlaku so 100+ kg trezorom a snazi sa ho napasovat na sroubovnice bez toho aby ich poskodil - to vsetko kym ta kotva dotuhne a nebude s tym mozne ani pohnut :mrgreen:. A dorazne doporucujem oblepit posledny kus zavitu sroubovnice nejakou paskou aby sa to lahsie cistilo, a cistit okamzite po tom co je trezor dorazeny tam kde ma byt - inak je to fakt zazitok.

Co sa pevnosti tyka - koli upgrade som kedysi jeden trezor demontoval ... snazil som sa ho neposkodit a rovnako neposkodit stenu / dlazbu. Ta trocha kotvy co vytiekla po dorazeni medzi trezor a stenu (mal som "dobry" napad ze jej tam dam viac, nech sa to presne takto roztlaci) ho drzala takou silou ze to zabralo 1/2 hodinu najprv setrneho a postupne stale zurivejsieho mlatenia ho vobec uvolnit. Za mna pevnost chemickej kotvy+++.

jhora

Příspěvek#1566 » úte 21. úno 2017, 14:31

Ta chemická kotva zní dobře. Mám trezor usazený na koberci a dalo docela práci ho tam dostat. Jsem na to sám, takže nehrozí, že bych dokázal trezor posadit na připravené tyče (navíc je v rohu, ani ve dvou by to nebyla hitparáda). Jak moc šílený je nápad vyvrtat díru do podlahy rovnou skrz otvor v podlaze skříně (koberec nekoberec) a dělat to rovnou "ve skříni"? Koberec není nic moc kvalitního, když to zateče trochu pod něj nebo se poškodí nad rámec vrtání otvorů, tak mi to nijak nevadí.

paza

Příspěvek#1567 » úte 21. úno 2017, 14:35

Jo, to jsem vynechal - vždy (kotvil jsem už více trezorů) jsem kotvil do zadní stěny, ne do podlahy. Pod trezor dávám, jak jsem již opakovaně psal, kus jekoru půdorysu jako trezor, a ten pod ním zůstane, díky jekoru se trezor poměrně dobře šoupe a hlavně - to je docela důležité, dávám na konce závitových tyčí smršťovací bužírky délky cca 20cm, na konci je zahřátím smrštím, takže se chytnou do závitů a nesjedou a navíc díky smrštění nepřidají skoro žádný průměr. Bužírky pak při přiblížení trezoru prostrčím otvory v zádech trezoru a pomocí nich se pak trezor snadno navádí na ty závitové tyče. Pak se, po vytvrdnutí chemické kotvy bužírky sešroubují nebo se naříznou a strhnou a závit je čistý. Bužírky se na konce závitových tyčí musejí dát předem, potom na nějaké hraní s nimi už není čas!
Naposledy upravil(a) paza dne úte 21. úno 2017, 14:39, celkem upraveno 1 x.

jhora

Příspěvek#1568 » úte 21. úno 2017, 14:39

U mě bohužel kotvení do zdi není možné (je to defakto papír, urazil bych to kladivem a asi ve skříniani nejsou otvory), tj. já musím do podlahy

MM

Příspěvek#1569 » úte 21. úno 2017, 14:47

@jhora - to vyvrtanie cez trezor je problem. Nakolko potrebujes vacsi otvor nez to co je v trezore / skrini. Prave koli tomu aby sroubovnica bola dostatocne drzana chemickou kotvou okolo nej. Co sa da spravit je zaznacit, odsunut, vyvrtat, vycistit, nasunut trezor naspat, skontrolovat nasucho sroubovnice - zvnutra naplnit kotvou a zakrutit sroubovnice ... ale osobne som po prvej takejto skusenosti radsej riesil ako s trezorom manipulovat nez toto.

jhora

Příspěvek#1570 » úte 21. úno 2017, 14:57

Tohle zní proveditelně. A jak jsi tu manipulaci vyřešil? budu na to sám, nějak si nedovedu představit že bych to celé zvedl a nasunul na šroubovnice.

paza

Příspěvek#1571 » úte 21. úno 2017, 15:00

Zvednout ne, musel bys díry v podlaze podle šablony vyvrtat, vyčistit, naplnit chemickou kotvou, pak na ně přesně nasunout trezor a pak skrz ty díry ve dně trezoru zašroubovat závitové tyče do těch děr již plných chemické kotvy a nechat vytvrdit.
A protože bude potřeba více času, tak to chce dělat ne v horku a chemickou kotvu mít také chladnou (takže asi vyvětrat a tu patronu s chem. kotvou trochu zchladit), tím se prodlužuje doba než to ztuhne.

Dodatek: jo nebo, jak píše kolega MM, a to by bylo opravdu lepší, naplnit díry chemickou kotvou až bude trezor ustavený a to přímo těmi dírami ve dně, to by jistě šlo navlečením bužírky nebo hadičky na tu trysku ampule s chemickou kotvou a nějak odhadnout jaké množství tam nacpat.
Naposledy upravil(a) paza dne úte 21. úno 2017, 15:26, celkem upraveno 2 x.

MM

Příspěvek#1572 » úte 21. úno 2017, 15:13

Ja som riesil niekolkokrat a vzdy inak. Po nazbieranych skusenostiach a osadzovani "velkeho" sa mi osvedcila "klzna plocha" (plech na dlazbe) s ktorym sa to dalo posuvat bez problemov (a pri minimalnom nakloneni vytiahnut pripadne opatovne vlozit). Pokial nenarazas na sroubovnice co uz su osadene tak je to o to jednoduchsie, ide to ale aj tak - viz pomocky typu paska alebo buzirka co spominal kolega. Tym sa to navedie do otvorov.

Inak plnit je mozne aj z vnutra trezoru - to som tiez raz robil. Ale fakt nepodcen rychlost s ktorou je to schopne zatuhnut - aj ked do podlahy nepojdes tak hlboko ako do steny. Aby sa ti nestalo ze ti to zatuhne v polovici zakrucania :D. Chladenie je dobry napad.

Quirinus

Příspěvek#1573 » úte 21. úno 2017, 15:24

A co zvětšit díry ve dnu toho trezoru a pak kotvy udělat skrz dno s trezorem usazeným na místě? Jen tam pak našroubuješ nějakou pořádnou "podložku". 8-)

MM

Příspěvek#1574 » úte 21. úno 2017, 15:25

Nestracas zasahom do materialu trezoru ako takeho certifikaciu ? Inak samozrejme, pohodlne by to bolo :).

paza

Příspěvek#1575 » úte 21. úno 2017, 15:29

Tak s tím bych si hlavu nelámal, při použití velkoplošné podložky, která má nejen velký průměr ale i tlouštku několik milimetrů to žádné ohrožení pevnosti dna nemůže znamenat. A ty velkoplošné podložky dát dvě a je to úplně sychr.

Zpět na