Povely/popisky k závadám
- pH13
Příspěvek#31 » sob 28. pro 2024, 11:43
U zkoušky (AVIM) jsem zbraň natahoval nadhmatem a komisař s tím neměl problém. Akorát jsem si musel hlídat, abych přitom zbraň neotočil hlavní doleva (napoprvé jsem neuhlídal a letěl).
Taky doporučoval před odložením zbraně ránu jistoty, ale neměl problém, když jsem místo toho odkládal zbraň se závěrem zachyceným vzadu s tím, že mi spíš vyhovuje vidět u položené zbraně do komory.
Můj pocit ze dvou zkoušek, které jsem absolvoval, byl, že když člověk vysvětlí, proč něco dělá, a má to smysl, tak je to OK. Hlavní je nevzbudit dojem, že nevím, co dělám (což je obecná rada pro všechny zkoušky
).
Taky doporučoval před odložením zbraně ránu jistoty, ale neměl problém, když jsem místo toho odkládal zbraň se závěrem zachyceným vzadu s tím, že mi spíš vyhovuje vidět u položené zbraně do komory.
Můj pocit ze dvou zkoušek, které jsem absolvoval, byl, že když člověk vysvětlí, proč něco dělá, a má to smysl, tak je to OK. Hlavní je nevzbudit dojem, že nevím, co dělám (což je obecná rada pro všechny zkoušky

- Erix
- JirkaCV
- expres
Příspěvek#35 » sob 28. pro 2024, 16:39
No jak kde, dával jsem za přípravku 1,8k...
Zbraň jsem natahoval nadhmatem vzadu a jen kontroloval že nezakryvam vyhozni okénko. Nic nikomu nevadilo. V případě pocení rukou a problémů, případně že má zbraň kohout, tak bylo povoleno si ho natáhnout před taháním závěru zbraně.
Rozborce cz75 kdy se líp chytalo na ozub díky právě natazenemu kohoutu a závěr nemá takovou vůli.
ALE neradim to univerzálne, bez zeptani zda je povoleno.
Jinak téměř vždy při střelbách chtěl každý komisař po kontrole a pokynů, odkládat vybitý zásobník, zaver2x, rána jistoty a pak závěrem v zadní poloze zachytit odlozit.
Používám i na střelnici kde se chodí k tercum. Všichni odloží a mají závěry když to de vzadu. Pohledem člověk letmo zkoukne a cíti se líp
Zbraň jsem natahoval nadhmatem vzadu a jen kontroloval že nezakryvam vyhozni okénko. Nic nikomu nevadilo. V případě pocení rukou a problémů, případně že má zbraň kohout, tak bylo povoleno si ho natáhnout před taháním závěru zbraně.
Rozborce cz75 kdy se líp chytalo na ozub díky právě natazenemu kohoutu a závěr nemá takovou vůli.
ALE neradim to univerzálne, bez zeptani zda je povoleno.
Jinak téměř vždy při střelbách chtěl každý komisař po kontrole a pokynů, odkládat vybitý zásobník, zaver2x, rána jistoty a pak závěrem v zadní poloze zachytit odlozit.
Používám i na střelnici kde se chodí k tercum. Všichni odloží a mají závěry když to de vzadu. Pohledem člověk letmo zkoukne a cíti se líp

- Erix
- expres
Příspěvek#37 » sob 28. pro 2024, 18:50
Pokládám vystříleno, zásobník venku, závěr zachytím a nechám směr cca terče. Dělají tak i ostatní. Beru že záchyt závěru vzadu je jakás takas aspoň vizuální kontrola pro ostatní.
ps. Že du k tercum a někdo toho využije si ani nepředstavuji, věřím optimisticky lidem se ZP.
ps. Že du k tercum a někdo toho využije si ani nepředstavuji, věřím optimisticky lidem se ZP.
- Erix
Příspěvek#38 » sob 28. pro 2024, 19:41
No, ale hlaveň míří na tebe, i když zkontrolováno, takže rozpor vůči zkoušce. Na střelnici budiž, ale jak je to na závodech, tam to taky leží na pultíku a někdo "povolaný" hlídá? Sice trochu OT, ale teď mě to napadlo.
Jasný, že když se jde k terčům, tak je stop ⛔ střelby na všech stanovištích daného směru. Jinak jsem viděl i struny či vlaječky do komory, pravda mají to profi střelci, když potkám.
Jasný, že když se jde k terčům, tak je stop ⛔ střelby na všech stanovištích daného směru. Jinak jsem viděl i struny či vlaječky do komory, pravda mají to profi střelci, když potkám.
- expres
Příspěvek#39 » sob 28. pro 2024, 20:29
Ano, zkouška je jedna věc a druhá praxe. Aspoň si myslím že ten dril na zkoušku má cenu (třeba o proti autoškole, kde je reálný provoz mimo). Jak kontrola hlavně mi pomohla odhalit kus patche po čištění co mi tam zůstal, tak kontrola po vytažení s trezoru a před čištěním ( v komoře náboj). Vše díky opakovanému drilu na zkoušku.
Ps: na té střelnici ten závěr považuji za slušný od kolegů střelců a aspoň nějakou malou "pojistku"
Ps: na té střelnici ten závěr považuji za slušný od kolegů střelců a aspoň nějakou malou "pojistku"
- cipis
Příspěvek#40 » sob 28. pro 2024, 22:26
Na zkousce je to vec komisare, jestli se chodi k tercum a nejsou tam pojezdy, jak si necha odlozit zbrane.
V praxi se to neresi, to bys ani nevytahl pusku z obalu/kufru auta apod., protoze to vzdycky jak na svinu na nekoho bude mirit. Zasadni vec je ale nemanipulovat se zbranemi, kdyz je nekdo u tercu. Na pripadnou manipulaci je pak urceno misto nekde jinde, kdyz to provozni rad strelnice umoznuje, treba u bocniho valu.
V praxi se to neresi, to bys ani nevytahl pusku z obalu/kufru auta apod., protoze to vzdycky jak na svinu na nekoho bude mirit. Zasadni vec je ale nemanipulovat se zbranemi, kdyz je nekdo u tercu. Na pripadnou manipulaci je pak urceno misto nekde jinde, kdyz to provozni rad strelnice umoznuje, treba u bocniho valu.
- dan
Příspěvek#41 » ned 29. pro 2024, 00:17
S tou praxi s tebou nesouhlasim. Uplne vyhnout se tomu sice neda, ale to neznamena, ze to muzu neresit. Nakonec, mit smer hlavne pod kontrolou je dobry navyk, tak proc ho netrenovat porad. A vetsinou se to udelat da.
A obracene ? Nerad lezu pred hlaven cizi zbrane. Pro teamovou praci s ostrou zbrani je kriticke mit navyk, ktery co mozna automaticky hlida zda pred nejakou nelezu. Radeji si do hlavy vkladam jednoduche "neustale hlidej zda nelezes pred nejakou hlaven" nez daleko slozitejsi "pred hlaven nelez, ledaze A, B, C vyjimky". Cim slozitejsi pravidlo, tim vetsi sance udelat pod tlakem v nevhodnou chvili osudovou chybu. Za vhodnejsi a bezpecnejsi mam pokud si vsichni zbran ulozi do pouzdra. Myslim opaskoveho, nikoliv transportni obal. Tam na nikoho nemiri, ani kdyby snad byla nabita.
Takze obe situace jsou otazkou budovani urcitych dulezitych navyku,
To se ale samozrejme zkousky netyka. A ani streleb, kterych se ucastni lide, co zadne pouzdro nemaji. Ale takovych akci se ucastnim spis vyjimecne.
A ano, zkouska na ZP je samostatna, strelecka disciplina. Nektere drily, ktere jsou pro jeji slozeni nezbytne je nutne se pro strelbu sebeobrannou co nejrychleji odnaucit.
A obracene ? Nerad lezu pred hlaven cizi zbrane. Pro teamovou praci s ostrou zbrani je kriticke mit navyk, ktery co mozna automaticky hlida zda pred nejakou nelezu. Radeji si do hlavy vkladam jednoduche "neustale hlidej zda nelezes pred nejakou hlaven" nez daleko slozitejsi "pred hlaven nelez, ledaze A, B, C vyjimky". Cim slozitejsi pravidlo, tim vetsi sance udelat pod tlakem v nevhodnou chvili osudovou chybu. Za vhodnejsi a bezpecnejsi mam pokud si vsichni zbran ulozi do pouzdra. Myslim opaskoveho, nikoliv transportni obal. Tam na nikoho nemiri, ani kdyby snad byla nabita.
Takze obe situace jsou otazkou budovani urcitych dulezitych navyku,
To se ale samozrejme zkousky netyka. A ani streleb, kterych se ucastni lide, co zadne pouzdro nemaji. Ale takovych akci se ucastnim spis vyjimecne.
A ano, zkouska na ZP je samostatna, strelecka disciplina. Nektere drily, ktere jsou pro jeji slozeni nezbytne je nutne se pro strelbu sebeobrannou co nejrychleji odnaucit.
- cipis
Příspěvek#42 » ned 29. pro 2024, 01:16
Já to myslel tak, že v praxi leží vybité zbraně se závěrem vzadu na stavu, a nikdo neřeší, že se pak před těmi hlavněmi promenádujeme, když jdeme k terčům.
Jinak samozřejmě na ploše krátká zbraň do pouzdra, dlouhá na popruhu.
A to hlídej se, jestli nelezeš někomu před hlaveň, tak je samozřejmě základ.
Jinak samozřejmě na ploše krátká zbraň do pouzdra, dlouhá na popruhu.
A to hlídej se, jestli nelezeš někomu před hlaveň, tak je samozřejmě základ.
- dan
Příspěvek#43 » ned 29. pro 2024, 01:40
No a proto nemam rad, kdyz se prace na strelnici organizuje tak, ze se zbrane pokladaji tak, ze se pred ne leze. Nuti me to potlacovat navyk, ktere si ve skutecnosti chci pestovat. Za me se hlavne vzdycky daji natocit tak, aby nemirily primo k tercum, ale na urcenou stranu vedle nich. A k tercum se pak jde z druhe strany, takze perd hlavni nikdo ani neprojde, natoz aby se pred ni zdrzoval. Kdyz uz se tedy zbran vubec musi pokladat a opoustet.
- Erix
Příspěvek#44 » ned 29. pro 2024, 09:02
Jj, souhlas s danem. Trochu paranoia, ale opravdu i mně osobně není příjemný jakýkoliv pohled na ústí zbraně. Ani při čištění nekoukáme zepředu, ale od komory, což je bezpečná strana.
Apropo kdosi zmiňoval kopyto se Sa61, který jaksi nevybil a nechal ležet, nastala porucha a Škorp začal krotit a přitom se točil. Ano, kdyby byl zásobník venku, nic by se nestalo. Tehdy to asi nikoho netrefili, ale bylo to o fous. Proto chápu ty, co nechávají po vzoru závodů závěr vzadu, někdo dává i vlaječky nebo strunu (stačí barevná z kroviňáku) + mírně zbraně vytočí (pomyslná přímka udělá max úhlopříčku do rohu prostoru terčů, nebo varianta s bočními stolky).
To vypáskování zásobníku bych taky nepodceňoval, nahrané se tam nějaká aktivní osůbka a rázem má nabito (jasně i jeden náboj může vložit ručně do hlavně)
Apropo kdosi zmiňoval kopyto se Sa61, který jaksi nevybil a nechal ležet, nastala porucha a Škorp začal krotit a přitom se točil. Ano, kdyby byl zásobník venku, nic by se nestalo. Tehdy to asi nikoho netrefili, ale bylo to o fous. Proto chápu ty, co nechávají po vzoru závodů závěr vzadu, někdo dává i vlaječky nebo strunu (stačí barevná z kroviňáku) + mírně zbraně vytočí (pomyslná přímka udělá max úhlopříčku do rohu prostoru terčů, nebo varianta s bočními stolky).
To vypáskování zásobníku bych taky nepodceňoval, nahrané se tam nějaká aktivní osůbka a rázem má nabito (jasně i jeden náboj může vložit ručně do hlavně)
- cipis
Příspěvek#45 » ned 29. pro 2024, 11:26
Jsou situace, kdy to proste jinak nejde. Doneses si na stolecek par kousku, nechas je tam lezet, jdes k tercum, nachystas si terce, zeleza, ... a jdes zpatky. A to same udela 5-10 lidi vedle tebe, protoze jsou vsichni u stolecku na palebne care.
Za tehle situace neni realne ty hlavne nekam otacet, krom tech tercu. Doleva, doprava nemuzes, tam jsou kolegove, dozadu take ne, tam je zase prichod na pal posty. A dolu nebo nahoru neni kam. Ke stoleckum se stojany nevlezou, davat je za zada je vic nebezpecne nez je proste nechat volne lezet se zaverem vzadu smerem k tercum. To by se tam totiz jinak otacelo 10 lidi treba 5x, s kazdym kouskem. Ne kazdy chodi strilet s 1+1.
Dat to uhlopricne taktez nepomuze, furt se pred tou hlavni muze nekdo projit.
A vypaskovani a osubka? To je uz trochu moc, ne?
To uz by selhal totalne spravce strelnice. Coz ostatne je jeho jedina budouci cinnost, totiz zajistit bezpecnost.
Za tehle situace neni realne ty hlavne nekam otacet, krom tech tercu. Doleva, doprava nemuzes, tam jsou kolegove, dozadu take ne, tam je zase prichod na pal posty. A dolu nebo nahoru neni kam. Ke stoleckum se stojany nevlezou, davat je za zada je vic nebezpecne nez je proste nechat volne lezet se zaverem vzadu smerem k tercum. To by se tam totiz jinak otacelo 10 lidi treba 5x, s kazdym kouskem. Ne kazdy chodi strilet s 1+1.
Dat to uhlopricne taktez nepomuze, furt se pred tou hlavni muze nekdo projit.
A vypaskovani a osubka? To je uz trochu moc, ne?
To uz by selhal totalne spravce strelnice. Coz ostatne je jeho jedina budouci cinnost, totiz zajistit bezpecnost.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí