BP zbraně - tovární i vlastní, fotky, zkušenosti...

Black Powder a vše co k tomu patří

matias

Příspěvek#31 » ned 4. kvě 2014, 15:57

Jo, plně chápu, že autor - mušketýr musí psát poněkud obecněji, nebude
asi své know how jen pouštět do luftu. Proto raději k vyobrazené revolve-
rové poušce s kolečkovým zámkem. Velmi neobvyklé řešení - se zrcadlově
obráceným ramenem pro křesací kámen. Krásná pasířská práce zdobeného
krytu kolečka. Předpokládám, že je odnímatelný. Kámen se opotřebovává
a určitě by jej poškodil. A nebo je to jinak? Převratným řešením bude přenos
shluku jisker k BP prachu v komorách. Náznak přístupu k zátravkám je do-
konale skryt. Hlaveň je předpokládám hladká. Ráže? Jakou navážku určila
zkušebna?

mušketýr

Příspěvek#32 » ned 4. kvě 2014, 18:09

matias
dělal jsem jí před 23lety..a ve zkušebně neprošla,ztroskotalo to na doložení jakosti mat. a myslím že mi chyběly nějaké výpočty...pak už nebyl čas věnoval jsem se firmě .....tak má buben plnej bez komor....vracím se ke zbraním zase až nyní...mám už zase na to čas a když se budou líbit tak třeba někomu udělám radost z pěkného kousku.....foto je ukázka mojí práce.....

matias

Příspěvek#33 » ned 4. kvě 2014, 19:34

Jo, díky. Já jsem si to myslel. Třeba na to bude čas posléze. To bývá
vždycky běh na dlouhou trať. Bez balíku podrobné dokumentce se prak-
ticky téměř vždy jedná o trnitou cestu pokusů - omylů. Třeba pomohou
střelci ze ZK, kteří mají více zkušeností než já.

fixfokus

Příspěvek#34 » ned 4. kvě 2014, 19:52

Výroba předovek před 200 (?) lety: https://www.youtube.com/watch?v=QWormsx ... BfXPm1PE27
Tomu říkám machři :idea:

mušketýr

Příspěvek#35 » ned 4. kvě 2014, 20:23

krása,k tomu se dá jen dodat......zrození zbraně......

fixfokus

Příspěvek#36 » ned 4. kvě 2014, 20:57

Čas od času si to pouštím a pořád koukám s otevřenou hubou, jaký skvost dokázali tehdejší mistři vytvořit s tak primitivními nástroji.
Strojové výrobky jsou zajisté přesnější a technicky dokonalejší, ale ruční práce dává věcem (a nejen zbraním...) duši. Ale o tu dnes jde málokomu, bohužel.

mušketýr

Příspěvek#37 » ned 4. kvě 2014, 21:11

duši? mám tesařkou sekeru na srubu po svém...pra pra pra dědovy asi 180let....a normálně to cítíš,ale musíš to vnímat.....omlouvám se toto téma sem nepatří jen osobní reakce

pelanj

Příspěvek#38 » pon 5. kvě 2014, 09:55

Pokud by se nějaká pěkná zadovka chystala na trh, tak prosím o SZ, kdybych si toho náhodou nevšiml. Mě by se moc líbila "dostavníková" brokovnice/kulovnice - dvě krátké hlavně a pušková pažba.

mušketýr

Příspěvek#39 » pon 5. kvě 2014, 15:37

snad pak na zakázku..

mušketýr

Příspěvek#40 » úte 6. kvě 2014, 08:10

matias;
Ano papírování je hodně,ale jedná se o zbraně a je úpně jedno.....jestli je to "železo" i když si myslím,že ten název mají právo používat úplně jiní lidé...ale budiž respektuji to...nebo černoprachá zbraň.Slouží lidem pro zábavu,obranu tak musí být 100%spolehlivá a hlavně bezpečná.....zbraň slouží člověku ne zvedá jeho ego..proto se musí respektovat.....pouze můj názor..

mušketýr

Příspěvek#41 » pon 2. čer 2014, 05:21

Ahoj.....dotaz..myslíte,že bude problém,když osadím zadovky zápalkou 209? Na dotaz ve zkušebně mi nebylo jednoznačně odpovězeno. Děkuji

TomSmith

Příspěvek#42 » úte 3. čer 2014, 22:18

Na to je těžká odpověď. Ono když zákon nespecifikuje co je perkusní zápalka tak se i zkušebna bude kroutit jak had, ale jasnou odpověď asik nedá ... co když by ses s nima chtěl soudit ;)
Někteří chytří prodejci prodávají "speciální" ;) perkusní 209tky a to tak že i od dodavatele mají v papírech u těch zápalek slovíčko perkusní. Pak to kupující má takto i na účtence a oni prodej nemusí hlásit na PČR.
Lze ale argumentovat (a už to zkušebna i použila) tím jak vypadá resp. v historii vypadal perkusní zámek a nevím jestli se dá najít nějaký historický perkusní zámek používající zápalku podobnou té 209tce. No a pak taky na střelnici náhodou se nacházející aktivní příslušník PČR může pak majitele takové zbraně prudit.
Pokud to jde tak bych radil používat klasické perkusní zápalky, zvlášť pokud jde o perkusní zadovku.

mušketýr

Příspěvek#43 » stř 4. čer 2014, 05:26

děkuji...udělám obě varianty,tvar kohoutku bude pro obě dvě..sice trochu pracnější,nechci odcházet od myšlenky vše schované při zavření zraně...

TomSmith

Příspěvek#44 » stř 4. čer 2014, 18:10

To bude nejlepší. Tak to v některých státech praktikuje Ardesa u svých inline předovek. Mají výměnný dnový šroub a úderník, takže lze prodávat obě verze. Buď dnový šroub kde je klasický malý piston na perkusní zápalku nebo dnový šroub s 209 zápalkou. Pak v zemích nebo US státech kde je 209 problém, prodávají verzi na perkusní zápalky.
I pro tebe bude jednodušší když na zkušebnu poneseš zbraň pracující s perkusní zápalkou, budeš tak mít daleko větší šanci že ti to označí Dčkem.

matias

Příspěvek#45 » čtv 18. zář 2014, 18:27

Nevím, jestli byl Pavel Rak z tohoto fora odejít nebo odešel sám, ale je o něm zajímavý
článek v časopise Zbraně + náboje č. 10/2014

Zpět na