AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- risa2000
-
Motostrelec - Příspěvky: 139
- Motostrelec
Příspěvek#3032 » pát 16. pro 2022, 11:40
CzechJoker > Ano taky si qver stavim tak aby s nim šlo pracovat jednou rukou a to jak levou tak pravou a cestu zkracování laufu u raže .223Rem jsem zavrhnul dávno. U této ráže krom všech jejich výhod, není rádno se připravovat o každý joule energie a že je to už na 100m sakra znát.
Nicmeně než zkracovat lauf, tak aby šlo s puškou pracovat v pohodě jednoruč, jdu cestou neověšovat "XYtacticoolkokotin" , zvolit ne těžký profil hlavně a slim duralové předpažbí. Zkrátka hmotnost ARka s tím nejnutnějším (kolimec. záložní mechaniky a světlo) nepřelezt 3,5kg a je to na jednoruč v pohodě.
Co se týče osy mířidel, u ARka v pohodě, ale samozřejmě musíš zvolit adekvátní výšku montáže a mechanik pro ARko určených. Pak není problém střílet i s pažbou nad ramenem a zbraní položenou na plocho.
risa2000 > jasně 1/8 pro lehké střely je lepší, ale proč bych to řešil když svejma 55gr 1/7 nemám problém zmasakrovat zálepku na 50m a na 100m desítku na pistoláku. Za mě dostatečná přesnost a "žádný" limit pro těžké střely na 500m-plus, zvěř a případné překážky v podobě balisticky odolnějších materiálů.
PS: když vidim na jaké vzdalenosti se fajtí v současné době na UK tak bych se v realitě dnešní doby určitě nezavíral v bublině CQB.
Ale je to muj pohled na svět a nikomu ho rozhodně nevnucuji. Tak to berte jen jako jeden z možných pohledů
Nicmeně než zkracovat lauf, tak aby šlo s puškou pracovat v pohodě jednoruč, jdu cestou neověšovat "XYtacticoolkokotin" , zvolit ne těžký profil hlavně a slim duralové předpažbí. Zkrátka hmotnost ARka s tím nejnutnějším (kolimec. záložní mechaniky a světlo) nepřelezt 3,5kg a je to na jednoruč v pohodě.
Co se týče osy mířidel, u ARka v pohodě, ale samozřejmě musíš zvolit adekvátní výšku montáže a mechanik pro ARko určených. Pak není problém střílet i s pažbou nad ramenem a zbraní položenou na plocho.
risa2000 > jasně 1/8 pro lehké střely je lepší, ale proč bych to řešil když svejma 55gr 1/7 nemám problém zmasakrovat zálepku na 50m a na 100m desítku na pistoláku. Za mě dostatečná přesnost a "žádný" limit pro těžké střely na 500m-plus, zvěř a případné překážky v podobě balisticky odolnějších materiálů.
PS: když vidim na jaké vzdalenosti se fajtí v současné době na UK tak bych se v realitě dnešní doby určitě nezavíral v bublině CQB.
Ale je to muj pohled na svět a nikomu ho rozhodně nevnucuji. Tak to berte jen jako jeden z možných pohledů

- getsome
Příspěvek#3033 » pát 16. pro 2022, 12:14
@risa2000 když napíšu, že gongy na 300m v pohodě rozezvoníš s 12,5" a na 25–100m je to víc než dost hlavně, tak se místní fuddové a svazarmosauři vždycky zblázní, protože popisuju kvér "na práci" a není to 18" roura, se kterou se honí desítky v sedě na židličce a s bipodem, zatímco vedle na stavu stojí termoska s čajem 

- morho
- Střelec
Příspěvek#3035 » pát 16. pro 2022, 12:42
Já na záběrech z UA viděl ale zase spoustu dlouhých laufů, i B2 v 16", myslím, že to, co je vidět na zveřejněných záběrech moc nevypovídá, protože člověk neví, co je to za složku a ani jakým způsobem zbraň nafasovali (např. protože byla zrovna po ruce, když přeženu).
- Ychtyl
-
Motostrelec - Příspěvky: 139
- Motostrelec
Příspěvek#3039 » pát 16. pro 2022, 14:01
Hele, já třeba nějaký čas hodně toužil po semi HK MR223 v 11" Čim víc sem nad nim přemýšlel, tim víc to pro mě byl etalon v ARkách, ovšem do doby než jsem si s nim zastřílel. Nadherně zpracovaná, přesná, bez vůlí která jiná ARka běžně mají, ALE tězká na čumák jako prase... Jako, perfektní flinta, ale v mých očích najednou uplně ztratila tu eleganci váhy a vyvážení prapůvodních AR15/M4/M16.
U HK to dělá těžký profil laufu. A proto jsem skončil raději u lehkého profilu, plynovky a z duvodu zvolené ráže 5.56 raději přidal pár palců na délce.
Tudíž taky hodně zvažuj profil laufu a system pohonu automatiky, co se ergonomie týče, není to jen o delce.
U HK to dělá těžký profil laufu. A proto jsem skončil raději u lehkého profilu, plynovky a z duvodu zvolené ráže 5.56 raději přidal pár palců na délce.
Tudíž taky hodně zvažuj profil laufu a system pohonu automatiky, co se ergonomie týče, není to jen o delce.
- risa2000
Příspěvek#3040 » pát 16. pro 2022, 20:01
Motostřelec: Věřím, že to, že většina "armádních" hlavní je s vývrtem 1:7 má svůj důvod, jen jsem měl potřebu reagovat na tvoje "vezmi 1:7 protože těžší střely" tím, že ne nutně, nebo všude. Možná na jiných značkách, nebo jiných délkách hlavní, profilech. ale moje zanedbatelná zkušenost říká, že těžší střely (do 77gr) mi chodí z obou vývrtů stejně a lehké chodí líp z 1:8. Jestli to je pro někoho dostatečný důvod, aby kvůli tomu sháněl vývrt 1:8 nevím. Pro mne je a pokud budu kupovat další AR-15, vím, že do 1:7 už nepůjdu (ale taky je potřeba říct, že budu nejspíš kupovat ještě delší hlaveň 18").
getsome: To, že gongy nebo obecně přesnost do 100-200 m bude stejná jak s 12" tak se 16" jsem nezpochybňoval (a ani si to nemyslím). A ani nechci podobnou polemiku vyvolávat. Šlo jen o to, že původní tazatel jasně napsal, že to chce na 25-100 m a dostal radu vezmi kraťase protože CQB.
16" vs 12" není jenom o tom, že to vyčnívá o 4" dál, ale taky o tom, že se jinak chová při střelbě, ať už zvukově/výšlehem, nebo zpětným rázem. 16" má většinou mid gas system oproti carbine u 12". Navíc, ne každý chce chytat pušku za úsťovku. Takže komu vyhovuje 12" tak mu to přeji, mě nevyhovovala, takže ji nemám. Zato mi vyhovovala 16", která bude na 25-100 m stejně dobrá, ne-li lepší, než 12".
getsome: To, že gongy nebo obecně přesnost do 100-200 m bude stejná jak s 12" tak se 16" jsem nezpochybňoval (a ani si to nemyslím). A ani nechci podobnou polemiku vyvolávat. Šlo jen o to, že původní tazatel jasně napsal, že to chce na 25-100 m a dostal radu vezmi kraťase protože CQB.
16" vs 12" není jenom o tom, že to vyčnívá o 4" dál, ale taky o tom, že se jinak chová při střelbě, ať už zvukově/výšlehem, nebo zpětným rázem. 16" má většinou mid gas system oproti carbine u 12". Navíc, ne každý chce chytat pušku za úsťovku. Takže komu vyhovuje 12" tak mu to přeji, mě nevyhovovala, takže ji nemám. Zato mi vyhovovala 16", která bude na 25-100 m stejně dobrá, ne-li lepší, než 12".
- izerS18
Příspěvek#3043 » sob 17. pro 2022, 17:08
Na tabulky se vykašli.
S tabulkou nestřílíš a už vůbec ne s tak lehkými střelami jako 45 či 50gr. A už úplně se na ně vykašli, pokud nepořizuješ AR 15 na lov či na zabíjení nepřátel s neprůstřelnou vestou, kde je pro probití rychlost střely to hlavní. A když už bude 223 na lov, tak střílíš těžkou střelou typicky od 69gr a délka hlavně opět nehraje roli. Vše od 10,5" výše zasahuje spolehlivě ve 300m cíl.
Hlavně si nějakou AR 15 vyzkoušej (píst, plyn různých délek) alá jak jsi psal o Brenovi. Důležité je, jak rychle budeš schopen opakovat výstřel a opakovaně zasahovat cíl.
Protože buď jsi talent od přírody a dáš vždy headshot a nebo bohužel nejsi a budeš se muset trefit vícekrát. A tam pak hraje roli to, jak se ti zbraň drží, jak si s ní rychlý. Na 90% činností používám 12,5" hlaveň, kluci v armádě mají i 10,5" a nikdo z nich neřeší nějakou ztrátu FPS vůči 18", ale hlavně to, jak co nejvíce střílet a umět se trefit

Hlavně si nějakou AR 15 vyzkoušej (píst, plyn různých délek) alá jak jsi psal o Brenovi. Důležité je, jak rychle budeš schopen opakovat výstřel a opakovaně zasahovat cíl.
Protože buď jsi talent od přírody a dáš vždy headshot a nebo bohužel nejsi a budeš se muset trefit vícekrát. A tam pak hraje roli to, jak se ti zbraň drží, jak si s ní rychlý. Na 90% činností používám 12,5" hlaveň, kluci v armádě mají i 10,5" a nikdo z nich neřeší nějakou ztrátu FPS vůči 18", ale hlavně to, jak co nejvíce střílet a umět se trefit

- getsome
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX