Novela evropske smernice o zbranich

Lynx

Příspěvek#3841 » čtv 11. čer 2020, 20:48

Ad připomenutí se před hlasováním, možná bych to teď udělal obráceně - poděkoval těm, kteří hlasovali pro. Nejen bič, ale i cukr je občas potřeba.

kk

Příspěvek#3842 » čtv 11. čer 2020, 21:06

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/mate ... anu-109143

Máte právo vzít zbraň, jste-li napadeni. Senát vyslyšel myslivce a 102 000 občanů

a uz je to tady... jakoby to drive nebylo mozne, proste idiot se najde vzdy ze :(

Indian

Příspěvek#3843 » pát 12. čer 2020, 09:09

Jeden zajímavý komentář: Česko je 8. nejmírumilovnější země světa. Dostupnost zbraní obtížá - tedy hodnocení jako ve škole za 1. Podle mne dobrý neutrální vyvážený článek s dobrým závěrem.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kome ... 2006120801

jezekif

Příspěvek#3844 » pát 12. čer 2020, 12:25

Až na to, že Lipold to myslel ironicky (je to znát především v závěru článku):
Rozum velí tvrdě vybojované mírové výsledky střežit jako oko v hlavě, a český Senát proto reagoval vzápětí: navrhl, aby v ústavě bylo výslovně zapsané právo bránit svůj nebo cizí život se zbraní v ruce nebo případně i v něčem jiném. ...
To dává smysl. Kdo jiný by měl prokouknout a odrazit útok na svobodu zbrojení než světová osmička na žebříčku míru? Přehlídka na počest vítězství je v plánu.
Příště bychom si mohli povědět něco o našich vyhlídkách v indexu vyplašenosti.

Svůj názor na Lipolda, ventilovat nebudu, slušně to nejde.

Letec 12

Příspěvek#3845 » pát 12. čer 2020, 13:03

Jezekif, souhlas. Též jsem v tom viděl jen ironii a výsměch střelcům. Psal to člověk co nesnáší zbraně, protože mu to tak řekli a ještě si myslí, že je vtipný.

pavelg

Příspěvek#3846 » pát 12. čer 2020, 14:45

Ke směrnici: http://nonserviam.cz/ja-se-o-svou-brokovnici-bojim/

k tomu Lipoldovi a senátnímu návrhu
"„právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“."

Já jsem měl dodnes za to, že bránit život svůj nebo jiného člověka mám právo jaksi základní lidské, nezadatelné, nepodléhající podmínkám jiného zákona.
Z mého hlediska je to formálně krok zpět ...
Vždyť i u NO se zbraní se řeší dvě věci odděleně - 1. šlo-li o NO a 2. byla-li zbraň držena legálně
Tj. i nelegání zbraní je možno se legálně nutně bránit a dostane člověk jen flastr za nelegální ozbrojování.
Dodejme, že většina zbraní je u nás volně k dispozici bez regulací.

Takže za mě ten návrh je v lepším případě zbytečný, v horším (a pravděpodobnějším) umožňuje omezovat možnosti NO nějakým nespecifikovaným dalším zákonem. A to je taky asi důvod, proč to prošlo Senátem ....

Letec 12

Příspěvek#3847 » pát 12. čer 2020, 15:20

V západní Evropě je zakázáno bránit se čímkoli a jakkoli. To je ten kontext, který ti uniká.

pavelg

Příspěvek#3848 » pát 12. čer 2020, 16:09

A to my už spadáme do jurisdikce té západní Evropy?

LordSalix

Příspěvek#3849 » pát 12. čer 2020, 16:18

Tady cítím trochu rozpor..

"Já jsem měl dodnes za to, že bránit život svůj nebo jiného člověka mám právo jaksi základní lidské, nezadatelné, nepodléhající podmínkám jiného zákona."

VS

"A to my už spadáme do jurisdikce té západní Evropy?"

Jak píše Letec, tohle právo (v kontextu naší společnosti) vychází ze zákona a když ho nebudeme všemi možnostmi (byť tohle je spíše jen gesto) upevňovat, tak se taky může stát, že ho mít nebudeme.

Piggy

Příspěvek#3850 » pát 12. čer 2020, 17:24

Nejde spíš o to, aby se zachovala možnost nabývat palné zbraně za účelem ochrany?

HonzaLBC

Příspěvek#3851 » pát 12. čer 2020, 17:39

pavelg píše:A to my už spadáme do jurisdikce té západní Evropy?

No mám pocit, že ten soud, který zamítnul žalobu proti zbraňové směrnici EU skoro takový pocit měl :-(

pavelg

Příspěvek#3852 » pát 12. čer 2020, 18:07

LordSalix píše:Jak píše Letec, tohle právo (v kontextu naší společnosti) vychází ze zákona a když ho nebudeme všemi možnostmi (byť tohle je spíše jen gesto) upevňovat, tak se taky může stát, že ho mít nebudeme.

Možná to celé špatně chápu, ale dejme tomu znění zákona:
"právo vařit pokrm sobě či jinému člověku i s použitím nože a lžíce je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon"

by mi nepřipadlo jako něco, co rozšiřuje moje práva, nebo působí jako nějaká pojistka proti šílenostem eurobolševiků a Britů.

gogan

Příspěvek#3853 » pát 12. čer 2020, 18:32

Toho sis ještě nevšiml :mrgreen: ?
Viz nucená implementace (nejen) "zbraňové" směrnice. A to nemluvím o "nařízeních" o kterých se nediskutuje vůbec... https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_cs
Když jsem si při hledání kdy přijde na řadu projednávání senátní návrh na úpravu Listiny práv a svobod procházel program jednání senátu tak těch bodů týkajících se různých zpráv, analýz, harmonizací atp přímo se týkajících EU legislativy je tam značné procento. A to je program v současnosti značně ovlivněn jednáním o "koronavirové" legislativě.
Ano úprava Listiny základních práv a svobod je svým dopadem spíše gesto, ale v dnešní době díky za něj.
Ten dovětek „... za podmínek, které stanoví zákon“ mě při mém hnidopišství přijde podivný spíše z hlediska právní hierarchie zákon by měl vycházet z deklarovaných "základních práv a svobod" a ne "základní práva" ze zákona.
Jak už tu někdo psal, možná to senát projednal jen díky tlaku části veřejnosti (petice, e-maily senátorům ...), ale i tak by to bylo pozitivní, že vůle skupiny která v dnešní Evropě "není v módě" ještě něco zmůže.
Kéž by to zafungovalo i poslanecké sněmovně a v implementaci "směrnice" se podařilo alespoň dosáhnout maxima změkčení (de facto nevíme jak zákon bude vypadat, víme jen že se rozhodli implementovat, jelikož střelci nejsou Agrofert a pokuty za jejich zájmy platit nebudeme :| ) https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... rvni-cteni

pavelg

Příspěvek#3854 » pát 12. čer 2020, 18:46

Že si to myslí eurobolševici a následníci myšlenek 30. let, to je evidentní. Je o tom přesvědčen i ten jejich takzvaný soud.
Děsivé je, že to takhle berou i naši poslanci a senátoři a mnozí si nedovedou představit, že by to mohlo být jinak.

Je žertovné, že někdo spoléhá na takovou srandu, když druhá strana nerespektuje ani jasně formulované VLASTNÍ zákony a pravidla.

iloveguns

Příspěvek#3855 » pát 12. čer 2020, 18:57

My nespadáme do jurisdikce západní Evropy, ale spadáme do jurisdikce Evropské unie jako její člen. Zavázali jsme se k tomu Lisabonskou smlouvou. V západní Evropě jsou státy, které členy EU nejsou, tak není vhodné klást rovnítko mezi zapadní Evropu a EU.

Zpět na