Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- HV
Příspěvek#4186 » stř 8. čer 2016, 09:00
To není vůbec špatný nápad. Jen je třeba mít zkušenosti s průběhem zkoušky (ne každý má takové znalosti), vědět co očekávat a počítat s tím, že se vše může odehrávat i dost odlišně. Osobně bych si na to nyní po dvou ZOZ troufl. Jako čerstvý uchazeč ani náhodou. Ale ta simulace stresu je fajn.
Nebát se optat je v pořádku. V mém případě to ovšem nedopadlo dobře, i když nemohu předjímat přímou souvislost. Ideální je, když komisař vše řekne sám a nečeká, že na nedostatek informací o svých požadavcích někoho vyleje.
Nebát se optat je v pořádku. V mém případě to ovšem nedopadlo dobře, i když nemohu předjímat přímou souvislost. Ideální je, když komisař vše řekne sám a nečeká, že na nedostatek informací o svých požadavcích někoho vyleje.
- stopper
Příspěvek#4187 » pát 10. čer 2016, 06:43
Na stránkách jedné střelecké školy je u řešení závad uvedeno, že:
"Poté provedeme ránu jistoty a zbraň položíme ovládacími prvky (pojistkou a záchytem závěru nahoru)".
To se myslí výhozním okénkem dolů, tj. na pravý bok?
Vždy jsem viděl položení okénkem nahoru, aby bylo vidět.
"Poté provedeme ránu jistoty a zbraň položíme ovládacími prvky (pojistkou a záchytem závěru nahoru)".
- kolombo
Příspěvek#4189 » pát 10. čer 2016, 07:03
Základ je, že zbraň musí ležet tak, aby ji uchazeč u ZOZ mohl rovnou uchopit a nemusel si ji přehazovat mezi rukama. Za to by asi vyletěl.
Takže pravák pažbu doprava, levák pažbu doleva. Pokud leží jinak, je potřeba si ji na stolku obrátit a u toho se musí stále mířit bezpečným směrem. Já ji vzal dvěma prsty za pažbu a proste ji, podle osy hlavně, otočil o 180°. Až pak jsem ji vzal do ruky a provedl kontrolu zbraně.
Takže pravák pažbu doprava, levák pažbu doleva. Pokud leží jinak, je potřeba si ji na stolku obrátit a u toho se musí stále mířit bezpečným směrem. Já ji vzal dvěma prsty za pažbu a proste ji, podle osy hlavně, otočil o 180°. Až pak jsem ji vzal do ruky a provedl kontrolu zbraně.
- P.V.
Příspěvek#4190 » pát 10. čer 2016, 07:27
stopper píše:Na stránkách jedné střelecké školy je u řešení závad uvedeno, že:
Taky jsem na to před ZOZ narazil a na kurzu na střelnici v Brandýse, kde jsem pak ZOZ děla, se na to ptal. Správce, který kurzy dělá, mi odpověděl, že pravák položí pistoli (CZ75) okýnkem nahoru, levák pojistkou a je to jedno a nemá smysl si kloubit ruku.
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#4191 » pát 10. čer 2016, 07:30
podle nějakých teorií z roku pytel má ležet tak, aby byly vidět ovládací prvky, což znamená v tomto případě pojistka, nebo pokud je odložená se závěrem vzadu na záchytu tak obráceně, tzn. výhozním oknem nahoru, aby bylo prej vidět do komory (u 75ky tam stejně vidíte akorát h...).
- mikymoto
Příspěvek#4192 » pát 10. čer 2016, 10:09
kolombo píše:Základ je, že zbraň musí ležet tak, aby ji uchazeč u ZOZ mohl rovnou uchopit a nemusel si ji přehazovat mezi rukama. Za to by asi vyletěl.
No to nemusí být pravda. Nás při výcviku učili (a já s tím ztotožňuji), že manipulace musí být bezpečná za jakýchkoliv, i nepříznivých podmínek. A schválně nám pokládali zbraň na stůl v různých polohách tak, aby se nedala snadno vzít do střílející ruky a chtěli abychom ji sebrali. Vtip byl v tom nesnažit se ji za každou cenu vzít do té střílející ruky za cenu akrobacie a vykloubení ruky.
Prostě jsem bral pistoli nejdřív nestřílející rukou (u mě levou) a prvním pohybem v ruce ji otáčel tak, abych umožnil její převzetí silnou rukou a zároveň po celou dobu dodržoval bezpečný směr. Když už pistole na stole byla natočená fakt blbě, tak jsem ji pouze prsty přímo na stole bez jejího zvedání otočil do příznivějšího směru a pak na ni teprve šahal.
Dle mého názoru je bezpečnější zbraň zvednou levou a hned přebírat pravou, než se snažit pravou podebírat pistoli ležící na pravém boku. U zkoušky nebyl problém s tímto postupem.
- kolombo
- mikymoto
Příspěvek#4194 » pát 10. čer 2016, 10:57
Nemluvím o přehazování, ale o přebírání z jedné ruky do druhé. Pokud pistole leží na pravé straně, tak ji prostě bez toho, že bych si ji přizvedl levou rukou nedokážu zvednout. Když se ji pokusím vzít přímo pravačkou, tak se budu snažit strčit prsty pod rukojeť a jediné čeho dosáhnu bude to, že mi pistole bude buď jezdit po stole. Nebo ji sice pravačkou zvednu, ale rozhodně ji nebudu držet správně (tedy prsty obepínat pažbičku s kohoutem v poloze mezi palcem a ukazovákem) - tzn. že opět bez pomoci levé, kterou bych si ji přidržel při přehmátnutí s ní nebudu manipulovat bezpečně.
- kolombo
Příspěvek#4195 » pát 10. čer 2016, 11:09
??????
Vzít tu zbraň dvěma prsty za pažbu a prostě si ji stranově převrátit ? A teprve pak ji brát do silné ruky ?? Kde co přizvedáš ?? Přebírání z ruky do ruky je prakticky totéž, co přehazování z ruky do ruky. Ono to přehazování nebylo myšleno tak, že ji levou hodím a pravou letící chytám ...
Vzít tu zbraň dvěma prsty za pažbu a prostě si ji stranově převrátit ? A teprve pak ji brát do silné ruky ?? Kde co přizvedáš ?? Přebírání z ruky do ruky je prakticky totéž, co přehazování z ruky do ruky. Ono to přehazování nebylo myšleno tak, že ji levou hodím a pravou letící chytám ...
- Sedmej
Příspěvek#4196 » pát 10. čer 2016, 11:12
mikymoto: mě na kurzu tenkrát učili si pistoli na stole bezpečným způsobem otočit tak, abych jí mohl zvednout střílející rukou (ono zase tolik možností, jak tam může být nevhodně položená není). a právě se vyhnout nějakému přehazování zbraně z jedné ruky do druhé.
- Rough boy
Příspěvek#4197 » pát 10. čer 2016, 11:15
Nás na kurzu učili, abychom pistoli, která v tu chvíli před námi leží odložená jakoby pro leváka (hlaveň míří směrem k terči, rukojeť směrem doleva) uchopili prsty za rukojeť, otočili doprava a přitom ji uchopili celou rukou. Při této manipulaci je zbraň namířená stále směrem k terči, pouze se otáčí kolem podélné osy. Velmi jednoduché, nikdo z kurzu neměl s uchopením zbraně problémy a nebyl tím pádem vyhozen za přehazování z ruky do ruky.
EDIT: v podstatě jak píše kolombo, jen s tím rozdílem, že jsem ji uchopil už při tom stranovém převracení. Zvládly to i slečny.
Zkusil jsem to s revolverem, se kterým to jde hůř, než s pistolí:
https://ulozto.cz/x3huNyJA/vid-20160610-121152-3gp
EDIT: v podstatě jak píše kolombo, jen s tím rozdílem, že jsem ji uchopil už při tom stranovém převracení. Zvládly to i slečny.
Zkusil jsem to s revolverem, se kterým to jde hůř, než s pistolí:
https://ulozto.cz/x3huNyJA/vid-20160610-121152-3gp
- mikymoto
Příspěvek#4198 » pát 10. čer 2016, 11:31
Dobře tak jinak. Co konkrétně je nebezpečného a špatného na tom, že zbraň levou rukou zvednu a poté co si ji otočím do vertikální polohy (celou dobu míříc do bezpečného prostoru) ji převezmu do ruky druhé. celou tu dobu neztratím kontakt se zbraní, nedotknu se spouště a mířím kam mám. Neměl s tím problém ani komisař u zkoušky.
Vždyť při manipulaci se zbraní (kontrola, rozborka) snad používáme většina z nás obě ruce ne? V čem se liší to, že používám obě ruce od začátku od toho, že je použiju až za 2 vteřiny později?
Vždyť při manipulaci se zbraní (kontrola, rozborka) snad používáme většina z nás obě ruce ne? V čem se liší to, že používám obě ruce od začátku od toho, že je použiju až za 2 vteřiny později?
- xmonika
Příspěvek#4199 » pát 10. čer 2016, 14:56
Včerejší včerejší zkouška na Rajské zahradě - komisař František Vrba, naprosto korektní průběh podle zákona, dobře zorganizováno, na nic se zbytečně nečekalo, 10 lidí psalo testy jeden vypadl (73 bodů) 8 nedorazilo, cca 5 lidí na opakování. Všichni objektivně řešili stejnou závadu (zádržka), tři lidi neprošly manipulací (mimo bezpečný prostor, prsty na spoušti), nastříleli všichni. Doplňující otázky v praktické části byly ale neměly na nic vliv. Kromě C stříleli všichni z KKZ.
Říkal správce střelnice, že musejí zdražovat poplatek za zkoušku, zejména kvůli absencím, blokuje jim to hodně termínů a přichází obvykle půlka lidí. Škoda. Jinak prý měla Praha minulý měsíc 1000 nových přihlášek k ZOZ.
Odesláno z mého PLK-L01 pomocí Tapatalk
Říkal správce střelnice, že musejí zdražovat poplatek za zkoušku, zejména kvůli absencím, blokuje jim to hodně termínů a přichází obvykle půlka lidí. Škoda. Jinak prý měla Praha minulý měsíc 1000 nových přihlášek k ZOZ.
Odesláno z mého PLK-L01 pomocí Tapatalk
- cmk
Příspěvek#4200 » pát 10. čer 2016, 20:16
K te zbrani a uchopu...
Co se tyce techniky - ano, jednoznacne nejlepsi je tu zbran nejdriv dostat do stavu, v jakem se da bezpecne chytit a zvednout (tedy pro pravaka na levy bok hlaven smerem k tercum). Ale obecne - od zkousky muze byt vyhozen jedine ten, kdo svyk jednaim ohrozi, nebo by v realu ohrozil sebe nebo kohokoliv. Tudiz kdyby to bylo na pravem boku, ja to zvedl levou a pak to bezpecne prehodil z jedne do druhe (tzv. premodleni - standardni technika obranne a prakticke strelby), neni to spravne duvod k ukonceni zkousky.
Jinak z mych poslednich zkousek zacinam mit 2 pocity:
- lidi pochopili, ze zkouska neni jednoducha a nedostanou to zadarmo
- takze jich chodi mene, ale jsou lepe pripraveni
Procentuelni pocet lidi, kteri vyleti z prakticke se snizuje - naroky mam stale stejne.
Co se tyce techniky - ano, jednoznacne nejlepsi je tu zbran nejdriv dostat do stavu, v jakem se da bezpecne chytit a zvednout (tedy pro pravaka na levy bok hlaven smerem k tercum). Ale obecne - od zkousky muze byt vyhozen jedine ten, kdo svyk jednaim ohrozi, nebo by v realu ohrozil sebe nebo kohokoliv. Tudiz kdyby to bylo na pravem boku, ja to zvedl levou a pak to bezpecne prehodil z jedne do druhe (tzv. premodleni - standardni technika obranne a prakticke strelby), neni to spravne duvod k ukonceni zkousky.
Jinak z mych poslednich zkousek zacinam mit 2 pocity:
- lidi pochopili, ze zkouska neni jednoducha a nedostanou to zadarmo
- takze jich chodi mene, ale jsou lepe pripraveni
Procentuelni pocet lidi, kteri vyleti z prakticke se snizuje - naroky mam stale stejne.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí