Novela evropske smernice o zbranich

DZimmy

Příspěvek#4321 » ned 20. pro 2020, 08:59

Moc to nesleduju a tak mě to zaskočilo. Ale to co tenhle týden schválil senát zní super, ne? Teda asi až na ty nové skupiny? Znamená to, že se ČR opravdu postavila proti EU?
Sorráč za debilní otázku, ale kdyby mě někdo zasvětil, tak by to bylo super. Klidně SZ, ať to tu neznečišťujeme. Díky moc. :)

Idahou

Příspěvek#4322 » ned 20. pro 2020, 09:08

V porovnání se samotnou směrnicí to je skutečně dost dobrej výsledek a defacto přináší víc možností než restrikcí

DZimmy

Příspěvek#4323 » ned 20. pro 2020, 09:12

A odkud se to vlastně vzalo? Bylo to v plánu nebo je to revolta proti EU, nevíte?

Piggy

Příspěvek#4324 » ned 20. pro 2020, 09:55

Jaká revolta? Jak proti EU?
Vždyť jsme se přece snažili udělat to co nejlíp a nejpřesněji podle směrnice - copak to není vidět?
Zakázali jsme všechno, co jsme měli zakázat, a navíc jsme vytvořili naprosto jasný a přehledný postup pro udělování výjimek, aby v tom nikdo nemusel tápat a něco si domýšlet.
A to už vůbec nehovořím o tom, že řadu novinek ze směrnice jsme implementovali s +/- čvrtstoletým předstihem.
Takže já bych očekával velikou pochvalu od EU za iniciativu a snaživost.

jezekif

Příspěvek#4325 » ned 20. pro 2020, 11:10

Co pochvalu, státy, které nemají implementováno zaplatí, jak EU vyhrožovala a peníze budou beze zbytku připsány na účet těm co mají :lol:

Pavluso

Příspěvek#4326 » ned 20. pro 2020, 12:03

Teď jsem proletěl ten navrh a myslím ze můžeme dost spokojeni :) jsou tam teda dost nepochopitelně věci jako možnost používání dneska Ackoveho v krátkých.... apod. Ono se to časem vychyta. Bude asi kupa zmatků, ale myslím ze tohle je jedna z malá věci která opravdu povedla :)

Sud

Příspěvek#4327 » ned 20. pro 2020, 14:54

Jestli se to ale nevychytá změnou toho zákona, vyhláškou, případně jiným právním předpisem, tak se tady zas budeme dohadovat jestli jo nebo ne.

cipis

Příspěvek#4328 » ned 20. pro 2020, 17:59

Pavluso, už jsem psal v jiném threadu, proč je konečně povolené používání "jiných" střel nepochopitelné? Celá desetiletí se tvrdí, že FMJ zrovna na sebeobranu není nejlepší typ střely. A ty vhodné byly právě celá desetiletí nepochopitelně zakázané.

Pavluso

Příspěvek#4329 » ned 20. pro 2020, 18:24

Cipis: já s použitím JHP naprosto souhlasím, ale trosku mě děsí ta formulace. Chce to důvodovou zprávu. A poznámky pod čarou.

Vemte si jen přechodně ustanovení v bodě 8 se chce aby si každý výjimku zařídil a v bodě deset se deklaruje ze zbraň za předchozí právní úpravy je na nabitá v souladu se zákonem a vše v pořádku???

cipis

Příspěvek#4330 » ned 20. pro 2020, 18:28

To jsou ale právě ty detaily, co se špatně hledají. To je třeba ten grandfathering. Takže kdo si to koupil kdysi, tak automaticky dostane výjimku, je to defacto jen formalita, kdežto ten, kdo si to chce koupit nově, tak na tu výjimku už bude mít více papírování.

Arc

Příspěvek#4331 » ned 20. pro 2020, 18:33

Len malá vsuvka k tým FMJ vs HP ->
Keby sa FMJ nazýval projektil so zvýšenou penetráciou a nie celoplášťová strela; a keby sa HP nazýval projektil so sníženou penetráciou a nie projektil so zvýšeným ranivým účinkom, tak by to zákondarca zaradil do kategórii obrátene. Hold smola že sa to preložilo z angličtiny tak ako sa preložilo, ten desivý názov je jediný dôvod prečo je to tak obmedzované až zakazované. Je samozrejme pravda že HP strelivo má vyšší ranivý účinok, ale keď už sa využíva zbraň ako ultima ratio tak je to žiadúce. Naopak penetrácia FMJ ktorá dokáže prestreliť 2 ľudí a zastaviť sa v treťom aj v kalibri ako je 9x19 žiadúca v rukách civilov či policajtov nie je.

vaclaff

Příspěvek#4332 » ned 20. pro 2020, 21:23

DZimmy píše:A odkud se to vlastně vzalo? Bylo to v plánu nebo je to revolta proti EU, nevíte?

Je výsledek usilovné práce LEXu a LigaLibe.

Idahou

Příspěvek#4333 » pon 21. pro 2020, 06:30

Mimo LEXu i samotnému MVČR které, jak jsem pochopil, do toho do začátku šlo s tím, že přizvalo odbornou veřejnost. Aktuální ministr vnitra byl dost pro a zároveň byl zástupcem navrhovatele u tisku 92 (mininovela, změny ve skupinách atd.)
Jak pak kdo hlasoval je k nahlédnutí zda:
https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=74153&o=8
https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=74147&o=8
Výbor pro bezpečnost, který doporučil schválení:
https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4901
A hromada zpravodajů a zástupců navrhovatele, podrobněji se to rozebíralo na fórum LEX

risa2000

Příspěvek#4334 » pon 21. pro 2020, 13:27

Tuší někdo, proč právě ODS a SPD hlasovaly proti.

cipis

Příspěvek#4335 » pon 21. pro 2020, 13:42

Co jsem pochopil, tak kvůli obecnému principu, že se do toho hrabe kvůli EU, protože jednotlivé změny podpořili.
Kdesi to někde vysvětlovali.

Zpět na