Nákup střeliva - A1

Piggy

Příspěvek#61 » ned 8. čer 2025, 06:43

Kdysi jsem věřil, že v EU je něco jako "volný pohyb zboží".

Erix

Příspěvek#62 » ned 8. čer 2025, 06:49

To se zrušilo a nahradilo volným pohybem osob, které si pro to přijedou i např. z Afriky. :lol: Sranda, další odpověď Google AI:
" Koupě částí nábojů (jako jsou nábojnice, prach, rány apod.) v zahraničí vyžaduje povolení od Ministerstva vnitra, pokud jde o zbraně a střelivo nevojenského charakteru. Podle zákona o zbraních je dovoz zbraní a střeliva nevojenského charakteru, včetně nábojů, podřízen regulaci."

dan

Příspěvek#63 » ned 8. čer 2025, 07:08

Sorry, ze uz to musim rict tak otevrene, ale placas paty pres devaty, a povetsinou jde o nahodne nesmysly nemajici zadnou oporu v existujicich pravnich predpisech ani realne praxi. Zkus obcas pouzit vlastni hlavu nebo aspon vymen tu AI jejiz nazory prezentujes. Promin.

Erix

Příspěvek#64 » ned 8. čer 2025, 08:00

Tak zrovna tady problém nevidím, krom toho, že jsem záměrně vložil AI odpověď s chybou, kdy robot překládá střelu = rána.
Jinak veškerá data lze k tomu nalézt a už i kdysi se to řešilo např. na střelectví.
Opravdu to nefunguje stylem: "Jé, miláčku, když jsme v tom Římě, hele tam je můj oblíbený obchod, kouknu co tam mají. Jé, zápalky za 30h na naše a k tomu takové co u nás nemají - 1000 ks prosím. :? Buď budeš mít EZP ok(jen nepřekročit limit, jestli je, pokud ne, tak musíš doložit důvod cesty, pokud tě někde zastaví. Asi nezastaví, ale dle mě je to "černý" dovoz + celníci k tomu mají taky svoje. ;)

marinakus

Příspěvek#65 » ned 8. čer 2025, 08:13

dan : Člověče, nechci kecat ale mám silný dojem, že CRZ prodej střeliva kat. A-1 neumožní, pokud není držitel ZP zároveň držitelem příslušné výjimky. Už jsem takový prodej dlouho nedělal. Ono to střelivo zrovna levné není a počáteční zájem o něj už hodně vyprchal.

Jarda.Jezek

Příspěvek#66 » ned 8. čer 2025, 09:17

Erix píše:Taky si myslím, že je tam chyba a při převozu minimálně chybělo "povolení", myšleno pro ty zápalky. Jako soukromník si třeba v Polsku koupím perkus (volně prodejné), přivezu k nám a půjdu na PČR registrovat a hle: "Pane, jako hezký, že to registrujeme, ale ne přeskočil jste něco? Co zbrojní průvodní list k dovozu, neznáte zákon? "

U komponent tam taky něco mezinárodního bude a soukromník "bez ničeho" si IMHO hraje s ohněm. Třeba jsem zkusil moderní AI: lze, ale na základě Evropského zbrojního pasu či je nutno uvést důvod cesty, zejména pozvání, vše platí pouze pro střelivo pro zbraně kat. B a C. Typ a množství může být omezeno.
P.S.: SZS bych opravdu neaplikoval, jelikož jako "subjekt" je velice právně slabý. -> Možný námět na změnu!

Nějaký zákon pro registraci zbraně vyžaduje doložit způsob nabytí?

Co poruším, když od náhodného kolemjdoucího nabydu vlastnictví zbraně?

(předpokladejme ZP, NP, výjimky mám dle potřeby)

Jasně dovoz je jiná, ale nikdo mě nechytil a přiznávat se nemusím.

dan

Příspěvek#67 » ned 8. čer 2025, 10:11

marinakus píše:CRZ prodej střeliva kat. A-1 neumožní
Nevim a nemuzu vyzkouset, protoze neznam nikoho, kdo by A1 vyjimku nemel a soucasne nemel ani ZP sk. A.

Ale totez jsem si kdysi myslel o prodeji bezneho B streliva osobe pouze s Eckem, kde jsme predpokladal, ze CRZ vi jake raze dotycny smi nabyvat a nedovoli prevod niceho na co narok nema - a houby, je mu to uplne fuk. Jedinny co vim, ze urcite hlida je existence nakupka u prevodu zbrane.

Na druhou stranu, ze to ten prevod dovoli neznamena, ze to nekdy pozdeji nevyhodnoti nejaky off-line kontrolni mechanismus a neznacne se to setrit. Ale rozhodne bych se to bal pouzit jako metodu pro prodejce jak overit, ze dotycny narok ma. No a navic, ne kazdej prodavac ma pristup do CRZ. Teda, zatim. S novym zakonem uz proste mit bude muset, protoze zapis prevodu musi probehnout okamzite, a ne az nekdy pozdeji ...

Erix

Příspěvek#68 » ned 8. čer 2025, 10:18

No, tak to je pěkné, že ČEZ je takto "děravé". :? Ona i sama PČR jednu dobu zvažovala, že registr předá jinam, aby měla více volno a méně starostí. No uvidíme, co za novou bude mít úplně nový registr, snad to nebude takový "Bartoš software" jako u stavebka. :)

To Jarda. Jezek:
No, záleží na situaci, zda ona osoba je třeba oprávněna zbraň mít, jestli není "neregistrovaná", nebo zda je to dědictví,... Každopádně jsem reagoval na nákup zápalek mimo ČR. Také jsem už viděl, že i střely byly prodávány u nás, a myslím že i ze zahraničí, jako závaží, aby nebyl "problém". Byl bych jen tedy opatrný a zbytečně nezavdal vzniku " senzace" pro média a nedělal vítr na mlýn EU. ;)

Jarda.Jezek

Příspěvek#69 » ned 8. čer 2025, 11:01

Závaží není střela asi proto, že nemá cip.

Mám za to, že můžu legálně (tj například převodem od vlastníka) nabýt cokoliv (zbraň, střelivo..), k čemu mám dle zákona oprávnění. Nic mi neukládá povinnost jakkoliv zkoumat totožnost převodce, původ předmětu převodu, ověřovat právo převodce předmětem nakládat ani nic takového sdělovat policii.

Prostě přijdu na oszbm se zbraní, že jsem ji legálně nabyl a oni mi ji nemůžou nezaregistrovat. Samozřejmě, až poté, co se neprokážou podezření, jakékoliv policie může mít. Ovšem není mou povinností tomu asistovat, že?

Osobu blízkou přece nemůžu udat, že držela zbraň nelegálně, než mi ji prodala, bych řekl.

Pokud jde o zápalky, převoz přes hranice bez povolení asi ošajslich bude, ale to se naštěstí nehlásí. Docela by mě zajímalo, jaké SP zápalky se dají levně v Itálii koupit a kolik stojí. Hlavně cestu přes třetí země se zápalkami by se mi nechtělo riskovat bez potřebných papírů.

dan

Příspěvek#70 » ned 8. čer 2025, 11:12

Jarda.Jezek píše:Pokud jde o zápalky, převoz přes hranice bez povolení asi ošajslich bude
Ja ti prave nevim. Me se to z hlediska nasich zakonu zda byt celkem v poradku. Jen u SZS si uplne jisty nejsem, tam by to VojMat byt mohl. O pravidlech tretich zemi nic rict nemuzu.

Erix

Příspěvek#71 » ned 8. čer 2025, 11:41

To Jarda.Jezek:
Ok, jasné, už to nechme. Jen takový špek. Co když koupím krochnu a nebude čistá a půjdu registrovat. Co se bude dít? Stát se to může a odhalení nastane třeba později. :?:

Tak záleží, jak se to v Itálii odepisuje (nějaký registr, výdej do spotřeby obchodníka,či jinak?). :? Asi to taky nějak musí vykázat a vůbec bych se nedivil, kdyby se to časem začlo propisovat i do CRZ.

Takže když to zase stočím na střelivo A1, třeba budu někde ve státě EU a budou tam mít zajímavé A1 střelivo a třeba jej budu chtít jen do sbírky. Myslím, že legálně bez nějakého papíru nebo alespoň EZP si asi ani neškrtnu. Možná prodají, ale už budu minimálně na hraně, spíše za.
Naposledy upravil(a) Erix dne ned 8. čer 2025, 11:47, celkem upraveno 1 x.

Jarda.Jezek

Příspěvek#72 » ned 8. čer 2025, 11:44

U nás EZP opravňuje k nabývání střeliva? A jinde v zahraničí?

Piggy

Příspěvek#73 » ned 8. čer 2025, 11:51

Jarda.Jezek píše:Nic mi neukládá povinnost jakkoliv zkoumat totožnost převodce, původ předmětu převodu, ověřovat právo převodce předmětem nakládat ani nic takového sdělovat policii.
Prostě přijdu na oszbm se zbraní, že jsem ji legálně nabyl a oni mi ji nemůžou nezaregistrovat. Samozřejmě, až poté, co se neprokážou podezření, jakékoliv policie může mít. Ovšem není mou povinností tomu asistovat, že?
Pokud se třeba ukáže, že ta zbraň byla kradená/neregistrovaná/s pozměněným číslem/vražedná apod., budeš asi mít problém.
Mmch. na EZP jsem už na Slovensku náboje kupoval.

Erix

Příspěvek#74 » ned 8. čer 2025, 11:52

To Jarda.Jezek:
No na to, co tam bude psáno oprávnění budu mít, ale vždy s výhradou - nutno se přizpůsobit dané zemi a to nejen cílové, ale i po "cestě". Pokud cokoliv z toho někde bude nelegální, tak to je tabu . Nebo jak to myslíš?

To Piggy:
Takže když to přeženu, tak při pocitu, že to smrdí nekupovat, nebo koupit a nechat ověřit přes balistiku? Sice už paranoidní chování, ale dejme tomu. Ono i nádobíčko z dřívějšího SSSR asi čisté nebude, zbraně z WWII taky ne, jen se ověří případný čin na území dnešní ČR.
Třeba někdo po letech udělá řez -> balistika před zjistí to, co před lety u registrace ne a už to jede. :? No to jsem zase něco našel.

No k těm nábojům - no to je ono, takto to prý funguje a je to ok, jen toho nesmí být moc. ;) Stejně tak můžeš jet na soutěž na SK, dojde ti tam střelivo a tak si normálně pytlík koupíš a, zase Ok. Pokud si koupíš pytlíků 10, tak už to bude okaté a navíc na " pozvání " to těžko případně obhájíš, když tě budou stavět(jako závod skončil a toto zbylo?), nebo až se to opravdu vždy propíše do nového systému evidence střeliva. Zatím asi cizí stát nikam nic nehlásí, že?

dan

Příspěvek#75 » ned 8. čer 2025, 13:06

Jarda.Jezek píše:U nás EZP opravňuje k nabývání střeliva?
Ano, za stanovenych podminek. Na "jinde" odpovedet obecne nelze, tohle je vec narodnich legislativ a kazda to muze mit uplne jinak.

Zpět na