Nákup střeliva - A1
- ante
- alabaj
Příspěvek#93 » pon 9. čer 2025, 17:39
Petr z Braníka píše:marinakus píše:dan : Člověče, nechci kecat ale mám silný dojem, že CRZ prodej střeliva kat. A-1 neumožní, pokud není držitel ZP zároveň držitelem příslušné výjimky. Už jsem takový prodej dlouho nedělal. Ono to střelivo zrovna levné není a počáteční zájem o něj už hodně vyprchal.
Nedivím se. Já jsem si toho koupil jednu krabičku, abych je měl na běžné nošení a tyhle bych použil jedině, kdybych měl střílet doopravdy, při obraně. Vzhledem ke statistikám mohu předpokládat, že mi ta krabička stačí na celý život.
Nejde jen o to to nosit, měl by sis s tím i zatrénovat, létá to jinak než klasický FMJ a podobně, to raději nos to s čím máš natrénováno než kupovat blbosti s řízenou deformací. Doporučuju si sám vyzkoušet do kusu plecka ve starý mikině co to udělá versus FMJ . Nenech se zlákat videi do gelu a opravdu si to vyzkoušej. Pak nos to s čím si zvyklej ne něco co nemáš ani vyzkoušeno, pak bys mohl být překvapen.
- Erix
- dan
Příspěvek#96 » pon 9. čer 2025, 19:10
Ze dvou duvodu ne. Ze si to mas vyzkouset, ten uz tu zaznel. Druhy je, ze ty naboje nemaji neomezenou zivotnost. Presneji receno, nemaji neomezeny pocet nabiti do zbrane.Petr z Braníka píše:Vzhledem ke statistikám mohu předpokládat, že mi ta krabička stačí na celý život.
Pokazde, kdyz naboj vjizdi po lavce do komory se v nabojnici trochu uvolni. Po dostatecnem poctu nabiti se nejprve vic zarazi dovnitr a ve finalni fazi se naopak uvolni az tak, ze zacne vypadavat. Trva to mnoho nabiti, ale nakonec k tomu dojde. Ja mam uz druhou sadu drahych A1 naboju, ty prvni (Sterlingy) jsme nakonec vystrilel, kdyz uz mi strely zacaly z naboju vypadavat. A ta sada co pouzivam ted (XRG) uz zacina byt zrala na rotaci taky.
Kdyz strela zacne vypadavat je uz pozde, k vymene by melo dojit davno pred tim, hned jak se strela zacne zasouvat dovnitr. U tehle naboju si zadne zavady urcite nepreju, to je proste radsi jednou za 2-3 roky vystrilim a poridim novy. V celkovy cene toho, co za ty dva roky vystrilim to uz zas az takove navyseni nakladu neni. A rovnou se tim (aspon trochu) vyresi to, ze si s tim strelivem mas obcas i zatrenovat.
K rade, ze si mas EDC nosit bezny strelivo se rozhodne nepripojuju. A1 neni synonymem pro "neprolitne to". Lze koupit A1 strelivo, ktere telem prolitne prakticky stejne ochotne jako FMJ. A i to, ktere ma celkem rozumne vysledky v testech neznamena, ze se nezacne chovat jako FMJ pote, co necim proleti nez dosahne zamysleneho cile. Je to otazka osobnich preferenci, ale ja se rizikum "vedlejsich ztrat" predejit alespon pokusim, i kdyz to treba nakonec nevyjde. Krome krestanske lasky k bliznim me k tomu vede predevsim kalkul, ze kdyz se o snizeni rizik prokazatelne pokusim, bude mi to priznano k dobru i kdyz to nevyjde.
Naposledy upravil(a) dan dne pon 9. čer 2025, 19:28, celkem upraveno 3 x.
- Erix
Příspěvek#98 » pon 9. čer 2025, 19:17
To dan:
A střídáš i zásobník a pořadí nábojů, nebo to máš třeba půl roku, rok pořád stejně a nejvíce se "opotřebí" jen první náboj? Jinak to zatlačení střel je trochu strašák - zvednutí tlaků.
Jinak tady padlo, že někde při nákupu může být po prvotní identifikaci kupujícího případná hlubší kontrola provedena (výjimek,...) až se zpožděním několika hodin. To jako fakt? Toto bych u soudu vysvětlovat jako prodejce nechtěl.
A střídáš i zásobník a pořadí nábojů, nebo to máš třeba půl roku, rok pořád stejně a nejvíce se "opotřebí" jen první náboj? Jinak to zatlačení střel je trochu strašák - zvednutí tlaků.

Jinak tady padlo, že někde při nákupu může být po prvotní identifikaci kupujícího případná hlubší kontrola provedena (výjimek,...) až se zpožděním několika hodin. To jako fakt? Toto bych u soudu vysvětlovat jako prodejce nechtěl.

- dan
Příspěvek#99 » pon 9. čer 2025, 19:23
Sterlingy jsme vypaskovaval, takze se na prvni pozici stridaly. Asi to diky tomu trvalo dele, ale nakonec ty strely skutecne zacaly vypadavat. Ted uz jsme dokoupil zasobniky, taze nevypaskovavam, jen vymenim zasobniky. Tim zustava na prvni pozici stale stejny naboj. A kdyz uz se mi nelibi, tak ho vystrelim. Uz jsme jich takhle vystrelil pet, 40 zbyva.
S tim, ze opotrebeni naboje "zatlacenim" nema na jeho funkci a spolehlivost vliv mas dost mozna pravdu, ale tady jde o muj kozich a ten ja nebudu riskovat proto, abych v horizontu nekolik let usetril par drobnejch. Your mileage may vary.
S tim, ze opotrebeni naboje "zatlacenim" nema na jeho funkci a spolehlivost vliv mas dost mozna pravdu, ale tady jde o muj kozich a ten ja nebudu riskovat proto, abych v horizontu nekolik let usetril par drobnejch. Your mileage may vary.
- Klicky
Příspěvek#102 » pon 9. čer 2025, 20:27
Erix píše:Tak nahoďte, pokud máte vyzkoušeno, vaše A1 oblíbence.Snad to není nějaký "smrťák" model s ostny ala US produkce.
Jinak mít vyzkoušeno, se určitě vyplatí. Já teďka sháním info k JHP nábojům pro ráži 7.62x25.
Mě Steyr v .40 papá v pohodě 165gr hydra shoky od Federalu.
Fixem značím náboje co jsem už měl xkrát v komoře a oak točím. Nakonec to vystřílím na střelnici a jedu na novo
Do subcompactu v 9mm jsem teď kupoval FTX od hornandy. 115gr nebyly tak jsem vzal “holčičí” 100gr. Příští tejden půjdu otestovat jednu krabičku a uvidím jak šlapou
- Klicky
Příspěvek#103 » pon 9. čer 2025, 20:30
dan píše:Sterlingy jsme vypaskovaval, takze se na prvni pozici stridaly. Asi to diky tomu trvalo dele, ale nakonec ty strely skutecne zacaly vypadavat. Ted uz jsme dokoupil zasobniky, taze nevypaskovavam, jen vymenim zasobniky. Tim zustava na prvni pozici stale stejny naboj. A kdyz uz se mi nelibi, tak ho vystrelim. Uz jsme jich takhle vystrelil pet, 40 zbyva.
U zatlačenýho náboje se zvyšuje tlak v komoře. Nevím jak moc hrozí poškození zbraně, ale pistole mám moc rád na to abych skrz ně hnal “vadný” střelivo
- Murphy
Příspěvek#105 » úte 10. čer 2025, 05:55
dan píše:Sterlingy jsme vypaskovaval, takze se na prvni pozici stridaly. Asi to diky tomu trvalo dele, ale nakonec ty strely skutecne zacaly vypadavat. Ted uz jsme dokoupil zasobniky, taze nevypaskovavam, jen vymenim zasobniky. Tim zustava na prvni pozici stale stejny naboj. A kdyz uz se mi nelibi, tak ho vystrelim. Uz jsme jich takhle vystrelil pet, 40 zbyva.
Nosis tedy naboju tolik, kolik se vejde do zasobniku, ne +1?
Ja u nizkokapacitniho Kevina nosim +1, a ten +1 vkladam rovnou do komory, nez dorazim zasobnik. (Coz ale prvoplanovite nedelam pro snizeni opotrebeni prvniho naboje, jen jsem liny nacuknout ze zasobniku, ten pak vyhodit a doplnovat.)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí