Zbrojní průkaz

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#91 » ned 24. úno 2013, 13:03

Teď jsem dělal zkoušky ve Velvarech a 3 neudělali testy ihned skončili s tím že můžou přijít za 3 měsíce na opravu a 3 potom neudělali manipulaci a těm bylo řečeno že můžou přijít k dalším zkouškám tj. za měsíc na opravu. Mimochodem já to udělal :lol:

Alcatraz

Příspěvek#92 » ned 24. úno 2013, 13:27

mě taky instruktor na střelnici říkal, že když dělám ABE, tak budu muset nastřílet z malorážky 4/5 bez opory. A taky sem tomu věřil :) Naštěstí to nebyl problém.

V Jihlavě jsem slyšel o případech, kdy z manipulace někoho vyhodili a mohl jít po posledním znovu. U střeleb to samé. I na naší zkoušce byl jeden, co si šel zopakovat jen střelbu z malorážky z minulého termínu.

Valda83

Příspěvek#93 » ned 24. úno 2013, 13:34

To Alcatraz:
Ja mam taky ABE a z malorazky jsem nestrilel na zkouskach a ani na manipulaci, ty dlouhy dal komisar jen Cckarum. A ty tam dusil, se jich vyptaval na druhy zbrani, jestli jde do malorazky dat brokovej naboj atd. Jsem byl rad za tu kratkou :D

Alcatraz

Příspěvek#94 » ned 24. úno 2013, 13:37

rozborku a části jsme dělali ze všeho, ale střelbu taky jen z pistole. I kdyby ti na zkoušce malorážku dal a tys nenastřílel, tak tě nemůže vyhodit, tak proč ti ji vůbec dávat. To já jen, že ani lidi, co jsou u zkoušek "pořád" a u kterých by jeden čekal závaznou odpověď, nemusí mít pravdu.

frantisekkozisek

Příspěvek#95 » ned 24. úno 2013, 13:41

Když nenastřílíš tak tě přece musí správně vyhodit a je jedno jestli to je malorážka, pistole nebo brokovnice.

Valda83

Příspěvek#96 » ned 24. úno 2013, 13:53

Ale ja prave delal sborku, rozborku a manipulaci z kratke a strelbu taky jen z kratke. Na dlouhy jsem si vubec nesahl. A tady na foru jsem se docetl ze kdyz delas na E tak s dlouhyma nestrilis a ani na rozborky atd. Pravdou je ze komisar muze cokoliv a klidne ti ji da hlavne kdyz tam mas i to B.

Alcatraz

Příspěvek#97 » ned 24. úno 2013, 14:31

frantisekkozisek: jenže i zkouška se řídí pravidly a komisař tě musí hodnotit stupněm "prospěl", pokud na A/B nastřílíš z malorážky, nebo z brokovnice, nebo z pistole. C musí nastřílet ze všech třech současně. E musí nastřílet z pistole.

Proto ABE střílí prakticky jen z pistole. Malorážku nebo brokovnici ti dát může, ale na úspěšnost to nebude mít vliv, protože díky E všechno záleží jen na pistoli.

Rozborka a bezpečná manipulace se dělá ze zbraní, ze kterých se střílí. Takže z pistole stačí. Ale může ti dát i malorážku a brokovnici, protože to odpovídá skupině AB a při bezpečné manipulaci nesmíš udělat chybu ani s jednou. (A jak jsem psal, může ti je dát i ke střelbě, jen to nebude mít vliv na výsledek.)

Marvvin

Příspěvek#98 » ned 24. úno 2013, 15:06

b) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B,

nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle tří minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny E.

Z toho podle mně teda vyplývá, že pro splnění E-čka je to jasný - pistole se musí nastřílet, pro Bčko je tam kulová zbraň pevně a pak až slovo pistole nebo brokovnice - takže jediný co by se teoreticky podle mého názoru nemuselo nastřílet je brokovnice a to snad ani nejde netrefit se.... ale třeba si ojen blbě vykládám - cituji přímo ze zákona.

frantisekkozisek

Příspěvek#99 » ned 24. úno 2013, 15:19

Marvin: máš pravdu, celý znění je zde http://zbranekvalitne.cz/legislativa/384-2002#p5

Proto taky, když jsem dělal zkoušky já a jeden uchazeč nastřílel z pistole, ale z malorážky ne, musel na praktickou za měsíc znova.

Alcatraz

Příspěvek#100 » ned 24. úno 2013, 21:01

ne, nemá pravdu. Zákony (a povšimněte si, že všechny a vždy) drží kodex "A, B nebo C" a "A, B a C". Je to tak všude a vždy. Nikdy tento zápis neznamená, že si někam dáváš logické spojky jiné, než jsou napsané. Tedy "A, B nebo C" nikdy neznamená něco jako "A a ( B nebo C )". Vždy ta poslední spojka určuje, jestli je to všechno, nebo libovolný.

Pro porovnání rozdílu doporučuji kouknout do zákona a porovnat § 9 odst.2 a § 10 odst.1. Rovněž význam věty ze stejného zákona: "zbraně, střelivo a munici, ... které jsou ve vlastnictví státu, krajů nebo obcí"

Pokud by to mělo být jak píšete vy, muselo by být napsáno: malorážkou a brokovnicí nebo pistolí (tak jak je v zákoně na mnoha místech rovněž uvedeno).

Jediný, co jsem napsal špatně je skupina C. Správně má C musí střílet jen z kulovnice a brokovnice, z pistole ne.

Valda83

Příspěvek#101 » ned 24. úno 2013, 23:56

Tohle je to stejny jak u ridicaku, mam sice na skupinu B do 3500Kg, ale muzu ridit i nenalozenou avii tu malou. U tech zbrani je to "stejny" pokud mam na B a C mel bych umet rozebrat a slozit a vystrelit s toho co me muze prijit do ruky. Ja chodil strilet bez ZP 9tkou a pak az jsem si zadal o ten ZP tak pri tech pripravkach jsem s malorazkou z 5 ran netrefil ani jednou terc. Zjistil jsem ze jsem sice pravak, ale neumim zavrit levy oko. A pak strilet s brokovnice a malorazky slabou rukou to bylo strasny. Jsem chodil nastrelovat jen malorazku a to jsem vystrilel pred tema zkouskama tak cca 500 naboju nez jsem se do toho dostal. 9 a brokovnice jsou v pohode. Zakon je zakon ale myslim si ze by se melo strilet se vseho.

fíša

Příspěvek#102 » pon 25. úno 2013, 00:07

Pozor, v lednu se měnilo oprávnění řidičáku, tak bych o tý avii moc nemluvil.
A ohledně přimhoření oka, stačí čelenka a kousek papírku, nic složitého.

Valda83

Příspěvek#103 » pon 25. úno 2013, 00:23

To fíša:
Jsi me dostal no :(...... :D

fíša

Příspěvek#104 » pon 25. úno 2013, 00:25

Nechtěl jsem nikoho dostávat, jen mne zajímali změny od toho ledna. Tak aby si lidi uvědomili, že co platilo ještě do toho 19.1.2013 tak už nemusí být pravda.

Valda83

Příspěvek#105 » pon 25. úno 2013, 10:40

To je pravda u nas se zakony a narizeni vlady se meni co mesic pomalu. Jsem predaval revizni spravu a vratili me ji, ze se opiram o neplatny normy, tak se divam na stranky uradu pro normalizaci a ejhle mesic neplatna. A to je se vsim. Jenze neznalost zakona neomlouva. Si obcas pripadnu jak pravnik. Furt studovat paragrafy :(

Zpět na