Čištění dlouhé malorážky

Dlouhé zbraně .22LR

risa2000

Příspěvek#151 » pát 9. kvě 2025, 13:25

Zrovna jsem si pořídil svoji první malorážku (CZ457) a když se mě v CZUB prodejně ptali, jestli mám něco na čištění, tak jsem napůl žertem odpověděl, že malorážky se přece nečistí. Načež se rozjela diskuse na téma čištění obecně a malorážek zvlášť. Z té jsem pochopil, že minimálně malorážky od CZ se čistí. A čistí se úplně normálně jako každá jiná zbraň. Tím nemyslím po nějakém konkrétně daném počtu výstřelů ale prostě po určité době nebo určitém zatížení se vyčistí a to pravidelně. A vždycky střílí líp ta čištěná, než ta nečištěná (říkali v prodejně).
Tím nechci říci, že zpochybňuji autentické zkušenosti místních profíků.
Můj závěr z toho je, že si to budu muset vyzkoušet a vyladit sám.

iloveguns

Příspěvek#152 » sob 10. kvě 2025, 14:21

Řekli to správně. Čistí se po určité době nebo po určitém počtu výstřelů. Každá flinta je trochu jiná a tak si každý musí vyzkoušet počet výstřelů než si lauf "sedne" a soustřel je nejlepší. Potom následuje série několika stovek výstřelů, kdy jsou soustřely konzistentní, a to období trvá tak dlouho, dokud se lauf nezašpiní tak, že přesnost klesne. Pak se flinta musí vyčistit, a ten celý cyklus se opakuje. Chybu dělá ten, kdo jde na střelnici, tam vypráská krabičku 50 nábojů, tedy počet kdy si ještě ústí laufu ani "nesedne", a doma ji hned po příchodu vyčistí, na další návštěvě střelnice vypráská opět krabičku, doma hned vyčistí, a tak stále dokola.

Gimpel

Příspěvek#153 » sob 10. kvě 2025, 16:11

Debata je stále dokola a stran kolegy (nechcá se mi listovati) snad ,,Hafajs" marná.
Zkušenosti celých generací závodníků dotyčný ignoruje.
Dodávám, že záměrně špinavý lauf, si závodníci nechávají i u krátkých terčovek. Tedy po jakousi dobu, než jim klesne i přesnost. Tuto ,,alchymii" znám již z časů lepších.

iloveguns

Příspěvek#154 » ned 11. kvě 2025, 17:44

Už jsem předtím někde psal, že pokud má někdo malorážku na plcání do plechovek, tak ať si ji čistí třebas po každé ráně a je to jedno. Ale pokud budeš střílet vážně míněné soutěže ISSF, tak si uvědom, že desítka na terči na 50 metrů má průměr 10,4 mm, a ty ji musíš teoreticky zasáhnout každou ranou, nebo alespoň téměř každou ranou, pokud i v nižší soutěži chceš stát na bedně. Střela má průměr 5,6 mm. Takže si můžeš dovolit maximální rozptyl flinty teoreticky max. 18-20 mm opsané kružnice, ale pokud se bude rozhodovat při stejném počtu bodů i na desetiny bodů, tak musíš zasahovat co nejvíc desítek středových, a ty jsou ještě menší. Tak si snadno spočítej, jak velký rozptyl si u flinty můžeš dovolit. A pokud půjdeš na závod s čerstvě vyčištěnou flintou, které není "usazená", tak akorát tak padneš na hubu a soupeři se ti vysmějí.

Zpět na