Výzva k doložení zdravotní způsobilosti po 1.1.2026, reálná zkušenost?

oldlamehand

Příspěvek#31 » stř 28. led 2026, 10:03

dan píše:
oldlamehand píše:Nevíte náhodou někdo, zda zbraně nemůže ke kontrole předložit i vedlejší držitel místo hlavního?
Byt vedlejsim drzitelem nestaci, jeste te hlavni drzitel musi k jejich predlozeni jeho jmenem zmocnit. Zakon o zbranich a strelivu jednani v zastoupeni nevylucuje a uplatni se tak obecna pravni uprava, ktera jednani v zastoupeni umoznuje.
Samozrejme, zmocnenec musi byt opravnen se zbrani nakladat, ale to vedlejsi drzitel muze. Plna moc je nutna, idealne plna moc specialni, ve ktere bude vyslovne uvedeno, ze jsi zmocnen udelat prave tohle. Samotny fakt, ze jsi vedlejsi drzitel nestaci.
Muze(!) se ti ale stat, ze nebudou vedet zda to je mozne, nebudou si vedet rady a pokusi se to vyresit tvrzenim, ze to mozne neni, a ze musi prijit hlavni drzitel osobne. Pak se budes muset rozhodnout zda ustoupis, nebo budes pisemne, ze zbrane zkontrolovat odmitaji, s uvedenim zakonneho duvodu odmitnuti. Nejspis zjisti, ze zadny takovy zakonny duvod nejsou schopni uvest - a kontrolu nakonec provedou. Ale znamena to jit do konfliktu. Na druhou stranu, jak sami rikaji, prijit muzes na jakekoliv OSZBM ...

Chtěl jsem to zjednodušit, ne komplikovat. Než vyřizovat ověřenou plnou moc, raděj vyšlu manželku, ať své zbraně ke kontrole předloží sama. :-)

dan

Příspěvek#32 » stř 28. led 2026, 12:37

Nemyslim, ze je treba overena ...

DAveDOG

Příspěvek#33 » pát 30. led 2026, 09:46

Dnes mi volali z OSZBM že mi v dubnu končí platnost, jestli o tom vím. Poté co jsem řekl že už mám zdrav. posudek nachystaný a jen čekám až mi vyjde volno na úřední den, mi připomněl abych nezapomněl vzít zbraně ke kontrole a že mě tedy nebude obesílat.

paza

Příspěvek#34 » pát 30. led 2026, 10:36

Jo, Policie funguje fakt dobře, já jsem, na Praze 5, maximálně spokojen a patřičně si toho vážím :thumbup: :thumbup: :thumbup:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#35 » sob 31. led 2026, 16:11

JirkaCV píše:Co se týče zdravotní způsobilosti, uznají i potvrzení podle starého zákona. Vzory podle nového zákona se tu už nějakou dobu toulají, oficiální vzor neexistuje.
Odkud mají info, že za dva roky bude nový zbrojní zákon?

S tímhle tvrzením opatrně !!!

Doktoři jsou zmatení jak lesní včely. Spousta z nich vůbec neví, že nějaký nový zákon o zbraních je, netuší, že jsou nové podmínky zdravotní způsobilosti (i když skoro stejné, jako staré). Takže už existuje případ, kdy doktor 9.1.2026 vystavil "Potvrzení zdravotní způsobilosti pro zprojní PRŮKAZ skupin ABDE".
Takové potvrzení zcela logicky nebylo přijato.

Každý, kdo půjdete pro potvrzení od teď, pohlídejte si doktora, že ví, že už jsou nové podmínky a nový text potvrzení.

JirkaCV

Příspěvek#36 » sob 31. led 2026, 17:19

V Chomutově, zcela logicky, takové potvrzení přijímají. Byl jsem u toho, i řeč jsme na to téma dali.

v.k.

Příspěvek#37 » stř 4. bře 2026, 03:06

Hlasim ze v Brne na Bratislavske akceptujou bez potizi posudky podle sablony ze steleckeho fora.

Jeste jedna vec, ktera mozna vsem nedoklapla.
Prestoze se posudky podle noveho zakona musi dokladat kazdych 5 let, tak zbrane se budou i nadale kontrolovat kazdych 10 let.
Ted napoprve jsou logicky spojene s kontrolou zbrani, protoze vyprsel puvodni interval 10let, ale nadale to bude znamenat kontrolu zbrani pri kazdem druhem posudku zdravotni zpusobilosti.

MojeTikka

Příspěvek#38 » stř 4. bře 2026, 07:07

To je jak s popelnicema, u nas se vyvazej kazdej druhej tejden a fura lidi v tom ma hokej. Ja jim ty krochny radeji vezmu vzdycky, zas tak moc kufru jich nemam a na nektere kousky se panove ourednici radi koukaji.

dan

Příspěvek#39 » stř 4. bře 2026, 07:15

Zbrane je drzitel povinen predlozit pri registraci a na vyzvani. Nic o deseti letech v zakonu neni, kdy vyzvani prijde je plne na rozhodnuti PCR.

Muze to byt tak, ze PCR oznamim, ze jim hodlam prinest posudek a oni toho vyuziji a vyzvou me, muze se povest, ze tam s posudkem zbrane bez vyzvani prinesu a oni je zkontroluji, uplne klidne se ale take muze stat, ze me s nimi vyzenou, ze ted me k jejich predlozeni nevyzvali a videt je prave dnes proste nechteji. Obzvlast, kdyz si uvedomime, ze neni tak uplne pravda ani to, ze posudek se musi dokladat kazdych pet let. Dalsi posudek musi byt pred tim, nez vyprsi platnost predchoziho, pricemz platnost zacina dnem vystaveni, nikoliv predlozeni, takze asi vsichni budou nosit posudky nejmene o par dnu az tydnu drive nez prijde "petileta obratka".

dan

Příspěvek#40 » stř 4. bře 2026, 07:23

A mame prvni znamou realnou zkusenosti s NEdolozenim zdravotniho posudku. Pan vyssiho veku (79) se rozhodl, ze po doktorech uz litat nechce. Zbavil se zbrani s vedomim, ze mu ZO po nepredlozeni posudku odejmou. OSZBM se ale zaleklo, ze (dost mozna uplne poprve) bude nejprve vyzyvat k dolozeni, pak spravni rizeni o pozastaveni platnosti ZO a nakonec dalsi spravni o odejmuti - a zacalo vyjednavat at se ZO prohlasenim vzda. Kdyz prohlasil, ze nikam jezdit nehodla, mu prohlaseni pripravili a dojeli si k nemu domu aby ho podepsal.

JirkaCV

Příspěvek#41 » stř 4. bře 2026, 07:24

§145
(2) Krajské ředitelství policie vyzve držitele zbrojního oprávnění nebo držitele zapsané autorizace k předložení jím držených zbraní nejdéle do uplynutí 10 let ode dne vydání zbrojního oprávnění nebo ode dne jejího zápisu do centrálního registru zbraní a následně alespoň jednou za 10 let. Při určení způsobu a místa předložení zbraní přihlédne krajské ředitelství policie k oprávněným zájmům jejich držitele.

Pokud rovnou předložím při dokládání zdravotní způsobilosti, pak šetřím čas sobě i cajtům.

dan

Příspěvek#42 » stř 4. bře 2026, 08:19

Obavam se, ze na to nemusi koukat stejne jako ty. Je tam zrovna sam a za tebou fronta deseti lidi. Opravdu nemusi byt nadseny, ze ty ses rozhodnul, ze pro nej je uspora casu, kdyz bez vyzvani nebo alespon predchozi domluvy privezes na kontrolu celej svuj arzenal.

Ale ano, moje chyba, maximalni desetileta lhuta v zakonu je. Ale porad je to "na vyzvu" a v ni ti reknou kam to mas privezt. Coz vubec nemusi byt to OSZBM, kde ty si myslis, ze jim usetris cas.

JirkaCV

Příspěvek#43 » stř 4. bře 2026, 08:51

Jasně, pokud mám doma trezorovku plnou harampádí, asi to bez domluvy tahat nebudu. Já ty svoje dva kousky strčím do baťohu, zdržení u přepážky deset minut. Navíc, ne všude se tvoří fronty až za roh. Zatím jsem před sebou měl max. tři lidi. Alespoň si člověk pokecá :)

cipis

Příspěvek#44 » stř 4. bře 2026, 10:33

Aktivní blbec horší jak třídní nepřítel - i toto občas moc dobře platí.
To jsou postupy obdobné tomu, jak se tu řešilo hromadné podání či oznámení online atd. atd.
Oni jsou tu pro nás, ne my pro ně. Ano, ulehčit jim třeba jo, ale zrovna to neohlášené nošení zbraní je blbost, byť to je zdržení "jen" deset minut. Pro někoho to nemusí být "jen" ...

Piggy

Příspěvek#45 » stř 4. bře 2026, 11:18

Podle mě obecně platí, že pokud přijde zákazník/pacient/klient/žadatel/cokoliv bez objednání nebo mimo pořadí s tím, že chce "jenom..." něco, měl by okamžitě dostat přes hubu.
Obvykle to "jenom" zabere víc času a námahy, a také rozhodí plynulost a návaznosti v systému.

Zpět na