ČZ vz.75B výdrž
- mekom
Příspěvek#1 » sob 30. čer 2012, 17:26
Ahoj,
prosím o radu ve věci nedávno koupené zbraně ČZ vz75. Pistole je r.v. 94 nicméně vypadá velice zachovale, za 2 měsíce co ji mám jsem vystřílel už pár krabiček nábojů a nikdy ani sebemenší náznak jakéhokoliv problémů, žádná závada, prostě nic. Potřeboval bych ale poradit, asi mám nějakou mánii nebo fobii a zbraň čistím někdy i každodenně, i když nestřílím. Problém je, že jen ji přinesu domů, hned ji rozeberu, vytáhnu pružiny aby se naunavovali. Vytáhnu i pružinu ze zásobníku aby zbatečně nebyla stlačená a neunavovala se... Jak jsem již psal, vše funguje naprosto dokonale, i pružiny...
Zajímalo by mě, jaká je životnost pružin ( vratná,bici a v zásobníku) a hlavně, jestli má nějaký smysl takhle zbraň "šetřit a hýčkat" a jestli můžu nechat napáskovaný zásobník třeba i několik dní aniž by pružina utrpěla. Díky chlapi za radu a za "vyléčení z mé mánie"
prosím o radu ve věci nedávno koupené zbraně ČZ vz75. Pistole je r.v. 94 nicméně vypadá velice zachovale, za 2 měsíce co ji mám jsem vystřílel už pár krabiček nábojů a nikdy ani sebemenší náznak jakéhokoliv problémů, žádná závada, prostě nic. Potřeboval bych ale poradit, asi mám nějakou mánii nebo fobii a zbraň čistím někdy i každodenně, i když nestřílím. Problém je, že jen ji přinesu domů, hned ji rozeberu, vytáhnu pružiny aby se naunavovali. Vytáhnu i pružinu ze zásobníku aby zbatečně nebyla stlačená a neunavovala se... Jak jsem již psal, vše funguje naprosto dokonale, i pružiny...
Zajímalo by mě, jaká je životnost pružin ( vratná,bici a v zásobníku) a hlavně, jestli má nějaký smysl takhle zbraň "šetřit a hýčkat" a jestli můžu nechat napáskovaný zásobník třeba i několik dní aniž by pružina utrpěla. Díky chlapi za radu a za "vyléčení z mé mánie"
- sided
Příspěvek#2 » sob 30. čer 2012, 17:49
mekom píše: jestli má nějaký smysl takhle zbraň "šetřit a hýčkat" a jestli můžu nechat napáskovaný zásobník ......
Smysl to nemá,

Co se pucování týče, není od věci po střelbě vyčistit ale daleko důležitější je čím čistit než jak často. Ale na pucování je tu samopstatný vlákno.
- mobil-man
Příspěvek#3 » ned 1. črc 2012, 11:10
Tohle je spíš otázka filozofická ve smyslu, jestli člověk má sloužit věci (ať už je to zbraň, auto...), nebo má věc sloužit člověku.
Pokud vás to hodně baví a je to koníček, tak proč si s ní takhle každý den nehrát. Racionální to asi nebude a pružiny tak jako tak jednou odejdou, jen si to chce spočítat, jestli ty hodiny strávené touto činností jsou výhodnější, než pružina za desítky korun.
Pokud vás to hodně baví a je to koníček, tak proč si s ní takhle každý den nehrát. Racionální to asi nebude a pružiny tak jako tak jednou odejdou, jen si to chce spočítat, jestli ty hodiny strávené touto činností jsou výhodnější, než pružina za desítky korun.
- nico
Příspěvek#4 » ned 1. črc 2012, 12:08
Mám tu zásobník k mé pětaosmě, co byl plně napáskován (15) téměř nepřetržitě. Letos to bude 20 let. Pružina stále "pružinuje" perfektně. :) A jestli tě dokonale neuklidní tohle, tak už nevím. ;) Chápu tě a jsem podobný typ. Nicméně rozumně kvalitní zbraň je dělaná na to, aby toho dost snesla a určitě tě nenechá na holičkách jenom proto, že jsi včera zapomněl nechat odpočinout všechny pružiny. :)
Za těch dvacet let jsem při čištění zmíněného zásobníku pružinu párkrát (3-5x) lehce natáh. Nikdy však proto, že by to bylo nutné. Nerad bych ti tímhle zapříčinil další, pro změnu natahovací, fóbii. :) Ale hlavně, jestli pružina někdy odejde, nová stojí pakatel.
Užívej si v klidu radost ze své zbraně a střelby z ní. Čisti si tak často, jak tě to jen baví, ale rozhodně se tímhle netrap.
Za těch dvacet let jsem při čištění zmíněného zásobníku pružinu párkrát (3-5x) lehce natáh. Nikdy však proto, že by to bylo nutné. Nerad bych ti tímhle zapříčinil další, pro změnu natahovací, fóbii. :) Ale hlavně, jestli pružina někdy odejde, nová stojí pakatel.
Užívej si v klidu radost ze své zbraně a střelby z ní. Čisti si tak často, jak tě to jen baví, ale rozhodně se tímhle netrap.
- AEndy
Příspěvek#5 » pon 2. črc 2012, 07:52
Mám v pětasedmě nepřetržitě napáskováno, pro "pocit" nepřetěžování v zásobníku na 15 mám 11 (10+1 do komory), ale jak je psáno, pružina se opotřebovává spíše počtem cyklů stlačení-natažení, takže z mýho pohledu jí spíš zbytečně opotřebováváš. Jestli jí nosíš, nalámej do ní nastálo 13 fazolí a neřeš to 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí