Přebíjení 9mm luger

To-Těžko

Příspěvek#2221 » pon 2. bře 2026, 09:10

zarozak: Ostuda to určitě není ;) Jen musís postupovat dle operací a mezi tím, skladovat rozdělané náboje + hromada času u lisu. Nedokážu si představit, když bych dělal 5tis nábojů v krátké době, tímto způsobem.

Jak jsi udával navážky prachu D032 4,0 až 4,2grs pro Alsu 124grs. Tak i když tohle tabulkově je horní hranice, pořád je to slabší než origo. Moje laborace pro stejnou střelu, Oal 29,0mm sypu D032 4,4grs z 5" hlavně to lítá v průměru 335m/s zvládá to na 25m trefovat "pivní tácek" Ba 9 1/2 musím sypat 4,6grs. Abych se dostal na stejné hodnoty. Oba prachy jsou sypané z barelu.
Přesnější jsou náboje s Ba9 1/2 a stále nemají tak vysoké tlaky, jaké jsou u D032 :!:

JZFireworks

Příspěvek#2222 » pon 2. bře 2026, 09:53

Ahoj,
Střely AlsaPro 140gr FMJ
29,25mm
4,2gr BA9
280-290m/s z P10C
Fungující laborace, spolehlivá. Přesnost taková jako zvládnou moje ruce.
Vyzkoušeno v Skorpion EVO + výfuk, parádní zvuk :-D

Kdyby se někomu hodilo… ;)

Tomak

Příspěvek#2223 » úte 3. bře 2026, 09:52

:D brzo se hodit bude.

kolombo

Příspěvek#2224 » úte 3. bře 2026, 13:36

zarozak píše:Mám jednooperák Lee (nesmějte se prosím). Mimo brutální oser jsem na něm ovšem nevyrobil ještě ani jeden zmetek :lol:

Já teď taky přešel z Loadmaster a Turret Ultimate.

Vždy se používá jen jedna matrice ale operace se rovnou řetězí. Zmetky zmizely :-)
Ale jedu pomaleji.

4mike

Příspěvek#2225 » úte 3. bře 2026, 17:28

Aspoň nenabouráš

v.k.

Příspěvek#2226 » stř 4. bře 2026, 03:00

To-Těžko píše:v.k. Trošku jsi nepochopil, já na 3 děrovém lisu nepracuju. Ale z minulosti s ním mám zkušenosti. Proč si ubírat kvalitu, když náboj proženu ještě žehličkou na konci operace a mám klid. Každý máme na kvalitu jiné nároky jak vidím :)

Ano, Paganinimu stačí klidně 3 struny, pokud hraje pro nahluchlé, nikdo nic nepozná :lol:

Tu blahosklonnost si nechej pro nekoho jineho, ja jsem te pochopil. Ja reagoval na tyto tvoje vyroky:

Tedy laboruje s usazovací matricí, zároveň na zaškrcení. Z tohodle nebudou padat nikdy kvalitní náboje, to je realita.

a
Usazovat a zároveň škrtit usazovací matricí je prasárna a nikdy nedocílíš konzistence. Ať se ti to líbí, nebo ne

Triderovy progresivni lis jsem zminoval protoze to je typicka Lee aplikace pro kombinovanou usazovaci a krimpovaci matrici. A ta funguje pro 9L samozrejme uplne plnohodnotne, pokud to spravne nastavis.
Stejny koncept a prakticky totoznou konstrukci matric pouziva napr. i DAA.
Asi maji vsichni co to pouzivaji zasadne jine naroky na kvalitu nez ty. A nebo nemas pravdu.

Héfaistos

Příspěvek#2227 » stř 4. bře 2026, 10:12

Při usazování a krimpování v jedné matrici (tj. v jednom kroku) dochází při procesu krimpování stále k posunu střely!Zkuste si delaborovat střelu usazenou a zakrimpovanou v jednom kroku a střelu usazenou a krimpovanou ve dvou matricích a porovnejte krimpovací drážky na střelách pod mikroskopem (ideálně komparačním). Jasně uvidíte, že v prvním případě je krimpovací stopa na střele "roztáhlá", kuželovitá - to jak při procesu krimpování, když nabíhal kužel matrice co škrtí, se střela stále pohybovala, neboť byla stále tlačena do nábojnice.

V případě rozdělení uzasení a krimpování do dvou kroků a dvou matric tak při procesu krimpování střela stojí na místě a zakrimpuje se tedy s nábojnicí dohromady daleko lépe a pevněji, drážka zakrimpování na střele je pod mikroskopem "ostřejší" než v prvním případě.

Další nezanedbatelnou věcí je, že při krimpování během usazování působí na stěny nábojnice zvýšený tlak - nábojnice se už krimpuje/zaškrcuje, ale stále probíhá pohyb střely dolů, až do ukončení pohybu nábojnice vůči matrici. Zvláště těch pár posledních setin mm je svislý tlak na stěny nábojnice enormní a daleko vyšší, než při krimpování BEZ posunu střely a může vést k mikrodeformacím stěny nábojnice. Obvykle jsou tyto deformace v rámci pružnosti materiálu a na tvaru nábojnice se nepodepíší, ale v případě silnějšího škrcení se nábojnice mírně zdeformovat může.

Takže pro opravdu perfektní náboje (obzvláště puškové a revolverové) je rozdělení usazování a škrcení naprostou nezbytností, bez toho se opravdu kvalitní náboje vyrábět nedají.

Pozn - konzistentní OAL dokážete udělat při obou metodách, ale výtahová síla a kvalita zaškrcení už bude daleko konzistentnější v případě rozdělení usazování a škrcení do dvou kroků.

To-Těžko

Příspěvek#2228 » stř 4. bře 2026, 11:41

Héfaistos: Naprostou souhlasím, co jsi napsal. Jak jsem psal nahoře, dělat 2v1 je prasárna. Bohužel je zde stále hodně "odborníku" co tvrdí opak.

V.K. To že se to dá vyrobit na 3 dílné matrici, je jedná věc, ale kvalita nebude taková, jako s poctivou 4 dílnou matricí a dobrým seřízením. Chápu, když to někdo vyrábí třeba na jednooperáku, tak šetří další operaci navic. Ale tvrdit, že žehlička je zbytečná, je technická neznalost, jak to funguje !
Vůbec si neuvědomuješ, že přebíjet celoplášťové střely, hodně odpouští chybám nastavení. Ale stačí začít přebíjet olověné střely, nebo poplastované např. EPRX a tady se bez žehličky a opravdu precizního nastavení neobejdeš !

4mike

Příspěvek#2229 » stř 4. bře 2026, 13:53

Héfaistos píše:Při usazování a krimpování v jedné matrici (tj. v jednom kroku) ......

Kašli na argumenty, názor je jako díra do pr...., každý má nejakou a mne ta jeho taky nezajímá.

Jarda.Jezek

Příspěvek#2230 » stř 4. bře 2026, 14:45

Taky jsem na jednooperáku skládal FMJ do nerozhrdlené nábojnice a zároveň usazoval, škrtil a nežehlil. Taky to střílelo.
Ale na dobře udělaný náboj s měkkou střelou je podle mého 6 pozic minimum. Když jsem to posledně počítal, tak se mi s nábojnicemi v rámci jednoho cyklu stane asi 17 různých operací. A umím si představit, že by jich mohlo hravě být i víc a stále by to vedlo ke zlepšení kvality.

4mike

Příspěvek#2231 » stř 4. bře 2026, 17:51

20260304_173245.jpg

LRN 123gr, 3,5gr AS, OAL 28,1+0.1, PF 127+-1
(na 5 pozic)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

zarozak

Příspěvek#2232 » stř 4. bře 2026, 20:14

Zkusil jsem ty vubec neskrcene naboje, zasahy blize ke stredu jsou oal 29mm a ty vice vlevo jsou 28,50mm. Lepsiho vysledku se strelou Alsa FMJ 124grs proste na 25m nejsem schopen dosahnout napric prachy, navazkami, oaly a vsim. Toto je strileno z opory, precizne s max vyloucenim chyby strelce. Co tedy je spatne?

Obrázek

4mike

Příspěvek#2233 » stř 4. bře 2026, 20:48

Co to je za kver, jaky ma rozmery vyvrtu,.... ?
BTW Alsy nebudou litat jednou dirou.

zarozak

Příspěvek#2234 » čtv 5. bře 2026, 04:03

CZ 75 compact, ale lítá to stejně mizerně např. i z 08 s novým laufem. Jsou nějaké laciné střely, které jsou fakt u většiny osvědčené a přesné?

4mike

Příspěvek#2235 » čtv 5. bře 2026, 07:22

"nová hlaveň" nic negarantuje, krom toho, že není vyrezlá. To neznamená totéž co LW 1/16 ,355"
Už jsem potkal nový kvéry, .... (hanba výrobci)
hele a co obyč Vlašimky FMJ124 ?
mně třeba z volnějšího vývrtu lítaly hezky topstřely 145gr

Zpět na