Přebíjení 9mm luger
- To-Těžko
Příspěvek#2221 » pon 2. bře 2026, 09:10
zarozak: Ostuda to určitě není
Jen musís postupovat dle operací a mezi tím, skladovat rozdělané náboje + hromada času u lisu. Nedokážu si představit, když bych dělal 5tis nábojů v krátké době, tímto způsobem.
Jak jsi udával navážky prachu D032 4,0 až 4,2grs pro Alsu 124grs. Tak i když tohle tabulkově je horní hranice, pořád je to slabší než origo. Moje laborace pro stejnou střelu, Oal 29,0mm sypu D032 4,4grs z 5" hlavně to lítá v průměru 335m/s zvládá to na 25m trefovat "pivní tácek" Ba 9 1/2 musím sypat 4,6grs. Abych se dostal na stejné hodnoty. Oba prachy jsou sypané z barelu.
Přesnější jsou náboje s Ba9 1/2 a stále nemají tak vysoké tlaky, jaké jsou u D032
Jak jsi udával navážky prachu D032 4,0 až 4,2grs pro Alsu 124grs. Tak i když tohle tabulkově je horní hranice, pořád je to slabší než origo. Moje laborace pro stejnou střelu, Oal 29,0mm sypu D032 4,4grs z 5" hlavně to lítá v průměru 335m/s zvládá to na 25m trefovat "pivní tácek" Ba 9 1/2 musím sypat 4,6grs. Abych se dostal na stejné hodnoty. Oba prachy jsou sypané z barelu.
Přesnější jsou náboje s Ba9 1/2 a stále nemají tak vysoké tlaky, jaké jsou u D032
- kolombo
Příspěvek#2224 » úte 3. bře 2026, 13:36
zarozak píše:Mám jednooperák Lee (nesmějte se prosím). Mimo brutální oser jsem na něm ovšem nevyrobil ještě ani jeden zmetek
Já teď taky přešel z Loadmaster a Turret Ultimate.
Vždy se používá jen jedna matrice ale operace se rovnou řetězí. Zmetky zmizely
Ale jedu pomaleji.
- v.k.
Příspěvek#2226 » stř 4. bře 2026, 03:00
To-Těžko píše:v.k. Trošku jsi nepochopil, já na 3 děrovém lisu nepracuju. Ale z minulosti s ním mám zkušenosti. Proč si ubírat kvalitu, když náboj proženu ještě žehličkou na konci operace a mám klid. Každý máme na kvalitu jiné nároky jak vidím![]()
Ano, Paganinimu stačí klidně 3 struny, pokud hraje pro nahluchlé, nikdo nic nepozná
Tu blahosklonnost si nechej pro nekoho jineho, ja jsem te pochopil. Ja reagoval na tyto tvoje vyroky:
Tedy laboruje s usazovací matricí, zároveň na zaškrcení. Z tohodle nebudou padat nikdy kvalitní náboje, to je realita.
a
Usazovat a zároveň škrtit usazovací matricí je prasárna a nikdy nedocílíš konzistence. Ať se ti to líbí, nebo ne
Triderovy progresivni lis jsem zminoval protoze to je typicka Lee aplikace pro kombinovanou usazovaci a krimpovaci matrici. A ta funguje pro 9L samozrejme uplne plnohodnotne, pokud to spravne nastavis.
Stejny koncept a prakticky totoznou konstrukci matric pouziva napr. i DAA.
Asi maji vsichni co to pouzivaji zasadne jine naroky na kvalitu nez ty. A nebo nemas pravdu.
- Héfaistos
Příspěvek#2227 » stř 4. bře 2026, 10:12
Při usazování a krimpování v jedné matrici (tj. v jednom kroku) dochází při procesu krimpování stále k posunu střely!Zkuste si delaborovat střelu usazenou a zakrimpovanou v jednom kroku a střelu usazenou a krimpovanou ve dvou matricích a porovnejte krimpovací drážky na střelách pod mikroskopem (ideálně komparačním). Jasně uvidíte, že v prvním případě je krimpovací stopa na střele "roztáhlá", kuželovitá - to jak při procesu krimpování, když nabíhal kužel matrice co škrtí, se střela stále pohybovala, neboť byla stále tlačena do nábojnice.
V případě rozdělení uzasení a krimpování do dvou kroků a dvou matric tak při procesu krimpování střela stojí na místě a zakrimpuje se tedy s nábojnicí dohromady daleko lépe a pevněji, drážka zakrimpování na střele je pod mikroskopem "ostřejší" než v prvním případě.
Další nezanedbatelnou věcí je, že při krimpování během usazování působí na stěny nábojnice zvýšený tlak - nábojnice se už krimpuje/zaškrcuje, ale stále probíhá pohyb střely dolů, až do ukončení pohybu nábojnice vůči matrici. Zvláště těch pár posledních setin mm je svislý tlak na stěny nábojnice enormní a daleko vyšší, než při krimpování BEZ posunu střely a může vést k mikrodeformacím stěny nábojnice. Obvykle jsou tyto deformace v rámci pružnosti materiálu a na tvaru nábojnice se nepodepíší, ale v případě silnějšího škrcení se nábojnice mírně zdeformovat může.
Takže pro opravdu perfektní náboje (obzvláště puškové a revolverové) je rozdělení usazování a škrcení naprostou nezbytností, bez toho se opravdu kvalitní náboje vyrábět nedají.
Pozn - konzistentní OAL dokážete udělat při obou metodách, ale výtahová síla a kvalita zaškrcení už bude daleko konzistentnější v případě rozdělení usazování a škrcení do dvou kroků.
V případě rozdělení uzasení a krimpování do dvou kroků a dvou matric tak při procesu krimpování střela stojí na místě a zakrimpuje se tedy s nábojnicí dohromady daleko lépe a pevněji, drážka zakrimpování na střele je pod mikroskopem "ostřejší" než v prvním případě.
Další nezanedbatelnou věcí je, že při krimpování během usazování působí na stěny nábojnice zvýšený tlak - nábojnice se už krimpuje/zaškrcuje, ale stále probíhá pohyb střely dolů, až do ukončení pohybu nábojnice vůči matrici. Zvláště těch pár posledních setin mm je svislý tlak na stěny nábojnice enormní a daleko vyšší, než při krimpování BEZ posunu střely a může vést k mikrodeformacím stěny nábojnice. Obvykle jsou tyto deformace v rámci pružnosti materiálu a na tvaru nábojnice se nepodepíší, ale v případě silnějšího škrcení se nábojnice mírně zdeformovat může.
Takže pro opravdu perfektní náboje (obzvláště puškové a revolverové) je rozdělení usazování a škrcení naprostou nezbytností, bez toho se opravdu kvalitní náboje vyrábět nedají.
Pozn - konzistentní OAL dokážete udělat při obou metodách, ale výtahová síla a kvalita zaškrcení už bude daleko konzistentnější v případě rozdělení usazování a škrcení do dvou kroků.
- To-Těžko
Příspěvek#2228 » stř 4. bře 2026, 11:41
Héfaistos: Naprostou souhlasím, co jsi napsal. Jak jsem psal nahoře, dělat 2v1 je prasárna. Bohužel je zde stále hodně "odborníku" co tvrdí opak.
V.K. To že se to dá vyrobit na 3 dílné matrici, je jedná věc, ale kvalita nebude taková, jako s poctivou 4 dílnou matricí a dobrým seřízením. Chápu, když to někdo vyrábí třeba na jednooperáku, tak šetří další operaci navic. Ale tvrdit, že žehlička je zbytečná, je technická neznalost, jak to funguje !
Vůbec si neuvědomuješ, že přebíjet celoplášťové střely, hodně odpouští chybám nastavení. Ale stačí začít přebíjet olověné střely, nebo poplastované např. EPRX a tady se bez žehličky a opravdu precizního nastavení neobejdeš !
V.K. To že se to dá vyrobit na 3 dílné matrici, je jedná věc, ale kvalita nebude taková, jako s poctivou 4 dílnou matricí a dobrým seřízením. Chápu, když to někdo vyrábí třeba na jednooperáku, tak šetří další operaci navic. Ale tvrdit, že žehlička je zbytečná, je technická neznalost, jak to funguje !
Vůbec si neuvědomuješ, že přebíjet celoplášťové střely, hodně odpouští chybám nastavení. Ale stačí začít přebíjet olověné střely, nebo poplastované např. EPRX a tady se bez žehličky a opravdu precizního nastavení neobejdeš !
- 4mike
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1645
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2230 » stř 4. bře 2026, 14:45
Taky jsem na jednooperáku skládal FMJ do nerozhrdlené nábojnice a zároveň usazoval, škrtil a nežehlil. Taky to střílelo.
Ale na dobře udělaný náboj s měkkou střelou je podle mého 6 pozic minimum. Když jsem to posledně počítal, tak se mi s nábojnicemi v rámci jednoho cyklu stane asi 17 různých operací. A umím si představit, že by jich mohlo hravě být i víc a stále by to vedlo ke zlepšení kvality.
Ale na dobře udělaný náboj s měkkou střelou je podle mého 6 pozic minimum. Když jsem to posledně počítal, tak se mi s nábojnicemi v rámci jednoho cyklu stane asi 17 různých operací. A umím si představit, že by jich mohlo hravě být i víc a stále by to vedlo ke zlepšení kvality.
- zarozak
Příspěvek#2232 » stř 4. bře 2026, 20:14
Zkusil jsem ty vubec neskrcene naboje, zasahy blize ke stredu jsou oal 29mm a ty vice vlevo jsou 28,50mm. Lepsiho vysledku se strelou Alsa FMJ 124grs proste na 25m nejsem schopen dosahnout napric prachy, navazkami, oaly a vsim. Toto je strileno z opory, precizne s max vyloucenim chyby strelce. Co tedy je spatne?

- 4mike
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX