Koncesované živnosti - Puškař

Uživatelský avatar
scorpions.cz
Příspěvky: 505

Příspěvek#16 » pát 24. bře 2017, 08:00

Nevím jak je to s právnickou osobou (píšeš založím firmu). Já jsem FO- OSVČ . Můj zástupce musel doložit nejenom koncesi ,ale i výučák a potvrzení (čestné prohlášení, potvrzení od účetní ...) ,že tu činnost opravdu vykonává .(nestačí tedy jenom že ji má) Ale jak zde bylo napsáno ,každý ŽÚ má jiné nároky :D
Jinak zaměstnávat ho nemusím.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#17 » pát 24. bře 2017, 08:53

Jako doklad o praxi slouzi pracovně právní vztah (viz. zakon), danove priznani s danym předmětem podnikani (odpovidajici koncesi) a nebo v krajním případe faktury na dane služby za kvartály nebo jednotlivé mesice v pozadovanem období.

Vzdelani pripadne jine podmínky chce zivnostak vždy znovu, pokud jeste nemají naskenované originály v systému (od srpna 2014). Kazdy zivnostak se k uznavani některých dokladu stavi trochu rozdílné, takže co ti nekde projde, jinde nemusí.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#18 » pát 24. bře 2017, 14:13

Odborného zástupce máš vedeného u své živnosti v každém případě, pokud ho máš. I jako FO na živnosťáku. Zaměstnávat ho nemusíš, stačí vše vyřešit např. smlouvou.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#19 » pát 24. bře 2017, 14:43

Nestačí, ty smlouvu s odpovědným zástupcem dokonce musíš mít uzavřenou. Měla být definovat rozsah vztahu a případnou odměnu (ta být ale uvedena nemusí). Tato smlouva se dokládá až při případné kontrole.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#20 » pát 24. bře 2017, 18:57

Při kontrole koho? Nehádám se, jen se fakt ptám. Mě to netrápí ale kolegu by mohlo. Zatím nikdo nic neřešil.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » pát 24. bře 2017, 22:08

Živnosťák, teoreticky by mohla i policejní kontrola, protože těm hodně záleží na té odpovědné osobě.

§ 11 živnostenského zákona - (1) Podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři podnikatele.

Jedno z vyjádření: Jaký smluvní vztah pro odborného garanta?
Živnostenský zákon však neupřesňuje, jakými předpisy se vztah podnikatele a odpovědného zástupce řídí. Je zde pouze uvedeno, že má jít o vztah smluvní. To ostatně potvrzuje i daňová poradkyně Vlasta Zachová ze společnosti Malosvatoňovická. Jestliže se týká podnikání dle živnostenského zákona, je vhodné upozornit na ustanovení § 11 odst. 1 a 4 a s odkazem na paragraf 7. Pokud se nejedná o volnou živnost, pak u ostatních musí být odpovědný zástupce ve „smluvním vztahu“. Proto dle našeho právního řádu je možné na odpovědného zástupce dle živnostenského zákona uzavřít pracovněprávní nebo obchodně závazkový vztah, uvádí Vlasta Zachová.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#22 » sob 25. bře 2017, 19:49

HawkCZ : Naprosto souhlasím. Má být uzavřen smluvní vztah. Písemně nebo ústně? Samozřejmě je smlouva písemná lepší. Máme s kolegou, kterému dělám dohled cca 7 let ústně. Policajty to fakt nezajímá. Je fakt, že mu dělám i statutární osobu. Taktéž přes ústní smlouvu. Pouze zaznamenáno na živnosťáku a na žádosti o licenci.

Uživatelský avatar
miguel.cz
Příspěvky: 9

Příspěvek#23 » sob 25. bře 2017, 21:10

Děkuji moc za odpovědi. Už tedy zbývá jen někoho takového sehnat :/.
Nemáte nějaký tip, kde s hledáním takové osoby začít?

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#24 » sob 25. bře 2017, 21:26

marinakus: Kdysi jsem čerpal odsud - http://www.ipodnikatel.cz/Zalozeni-zivn ... -osvc.html kde je uvedeno, že smlouva musí mít písemnou formu. Možná by stálo za dotaz autorovi.

Odpovědná osoba se kromě koncese na Živnostenském úřadě uvádí mimo jiné v žádosti o zbrojní licenci a tuto osobu Policie důkladně prověřuje.

miguel.cz: Taková osoba se shání hodně blbě. Z pravidla musí mít nějaký dobrý důvod, tzn. buďto mu dáš hodně peněz, nebo k tobě dotyčný musí mít nějaký vztah, proč by to měl dělat.

Jenom dodám, že kolem 50% držitelům koncesních listin z oboru zbraní a střeliva, by za dnešních podmínek, již znovu vydány nikdy nebyly. Vzhledem k tomu, že je to ovšem v kompetenci ŽÚ, určitý manévrovací prostor pro to, co ŽÚ uzná např. jako praxi nebo i vzdělání, stále je. Ale hodně omezený. Především v oblasti zbraní si dnes nikdo na úřadě nedovolí šlápnout vedle.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#25 » ned 26. bře 2017, 11:10

HawkCZ : Pokud je odpovědná osoba sama držitelem koncese a licence, už prověřená je. Proč myslíš, že by spousta koncesí dnes neprošla. Většinou je tam problém s praxí nebo požadovaným vzděláním. To první prostě člověk časem získá a na to druhé prostě musí mít odpovědnou osobu na věky. Podmínky se ale nemění.

Uživatelský avatar
miguel.cz
Příspěvky: 9

Příspěvek#26 » stř 5. dub 2017, 21:44

Díky za info. Tím se toto téma mění na "Hledám někoho s koncesí, zn. dobrého a levného :)".



iloveguns
Příspěvky: 1423

Příspěvek#27 » stř 5. dub 2017, 22:06

Stačí jen na dva roky. Výuční list v oboru puškař a rok praxe mám. Když mi bude někdo s koncesí a s kvalifikací dělat odpovědnou osobu ty další dva roky, stačí jen formálně, tak mi to bude stačit k získání praxe na ty dva chybějící roky.



MartyCZe
Příspěvky: 35

Příspěvek#28 » úte 3. dub 2018, 14:14

Zdravím, píšu sem znovu i když se to asi hlavního tématu netýká.

Pokuď chci dělat úpravy/opravy zbraní kat. D (jmenovitě zbraně na vzduchovou kartuš - vzduchovky, airsoftové zbraně, paintballové zbraně), čeká mě stejné běhací kolečko nebo je to jinak?

Jde mi o to, že u těhle zbraní si dneska pro vlastní potřebu (popř kamarádů) jsem schopny opravit/upravit takřka cokoliv, ale po celé ČR se najednou vyrojilo x lidí co se s tím prezentují jako živnostníci, i když u několika z nich vím, že vůbec ZP ani licenci nevlastní.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: JYbour, ludwyg a 26 hostů