Novela evropske smernice o zbranich

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#4111 » pát 23. říj 2020, 07:11

Poslanci rozhodnou o nových pravidlech pro držení střelných zbraní

Lidem, kteří mají zbrojní průkaz, zůstane zřejmě na deset let a jeho platnost se jim nezkrátí na polovinu. Po pěti letech by ale měl následovat zdravotní přezkum. Sněmovna bude v pátek schvalovat novou zbraňovou legislativu, která reaguje na nová pravidla Evropské unie pro držení zbraní.

Výbor podpořil i možnost používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní, takzvané noktovizory.

Členové výboru podpořili pozměňovací návrh poslance za ANO Pavla Růžičky, aby úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, musely mít trezory pro jejich uložení.

Nepodpořili návrh, podle kterého by se i veřejně na střelnici mohly učit zacházet se zbraní děti mladší deseti let, a to kdyby výuku prováděl rodič.

Druhý návrh zákon, který má schvalovat Sněmovna,zakáže zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Na druhou stranu zavede dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Jejich účastníci by spadali do zálohy k zajištění bezpečnosti a obrany státu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zako ... domaci_kop



Idahou
Příspěvky: 486

Příspěvek#4112 » pát 23. říj 2020, 07:12

Tak dneska se bude projednávat nová zbraňová legislativa
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/snemo ... vu/1949470

Podrobnosti by měly být na stránkách vlády, ale zrovna mi to nejde načíst
http://www.vlada.cz/cz/jednani-vlady

Edit: o chloupek pomalejší



pavelg
Příspěvky: 3125

Příspěvek#4113 » pát 23. říj 2020, 07:17

Tak nezbývá než doufat, že např. střelecký klub bude patřit do skupiny 2 a ne do skupiny 1.
Jestli se zařazení bude řídit stejnými pravidly jako zařazování číslovek (1488 např.), tedy fatwou tzv. soudního znalce, tak se můžeme dočkat ledasčeho.



Idahou
Příspěvky: 486

Příspěvek#4114 » pát 23. říj 2020, 07:21

V tomhle ohledu nemám obavu - za jedno na těch klubech to u nás nestojí a za druhý to podle mě spíš cílí na takový věci jako "Střelecká divize dělnické strany" a tak



pavelg
Příspěvky: 3125

Příspěvek#4115 » pát 23. říj 2020, 07:33

na co cílí 1,8,14,18....1488 ve spojení s gumovými zákony o schvalování, podpoře atd? 15 let basy za pouhý názor na žodáky? To bylo cílem? Přitom stát vesele podporuje skutečné teroristy a EU je sem vozí.

To, jak se obhajuje gumový zákon, není podstatné, podstaté je to, co taková věc umožňuje.
Takové zákony s musí posuzovat hlavně optikou možností zneužití, a tady já vidím velký potenciál, stejně jako jsem ho viděl v zákonech o ohrožování světového míru, popírání a dalších verbálních ideozločinů.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#4116 » pát 23. říj 2020, 08:27

Tak to máš asi smůlu, to tě neochrání ani ústava =D



pavelg
Příspěvky: 3125

Příspěvek#4117 » pát 23. říj 2020, 08:32

To já vím, jen mě trochu zlobí to jásavé nadšení nad něčím, co vidím jako možný průser, hlavně když analogické případy takhle dopadly.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#4118 » pát 23. říj 2020, 08:35

Myslím, že krom eurokonformních médií nad tím nikdo zásadně nejásá. Nebo jo? přijde mi to jako volba menšího zla teď versus většího zla v budnoucnu, až nějaký aktivní domobranec odbouchne turistu v pohraničí, protože se mu nezdál odstín kůže... Něco jako zpřísnění nabývání Déčkových pistolek kvůli ynteligentům, kterých jsou furt plná média.



pavelg
Příspěvky: 3125

Příspěvek#4119 » pát 23. říj 2020, 08:52

Já jsem si nevšiml, že by EU výslovně vyžadovala zákon o zákazu organizovaných skupin k prosazování politických cílů. Tohle byla aktivita někoho v ČR. Nijak přímo to se Směrnicí nesouvisí. A nemyslím, si, že by už dnes nešlo řešit reálné jevy, kdyby nastaly. Třeba kdyby v Praze podobně jako v Paříži vydali imámové fatwu a jejich organizované oddíly vynucovaly dodržování zákonů šarie, případně vykonávali tresty.

Podle mě to přišlo tak, že se chtěla udělat cestička přes zapojení občanů do obrany státu. A někdo k tomu přilepil toto, aby se jakože zakázali ti politicky nevítaní ... Husiti, Legionáři, Kubišové, partyzáni a další. Nezdá se mi, že by tyhle skupiny existovaly, natož aby něco ohrožovaly. Naopak si myslím, že stejně jako s těmi zákony o popírání, schvalování a podpoře, když je možnost někoho zničit celkem za cokoliv, když se na to prdne znalecké razítko Mareše nebo Svobody, že to bude využito v politických nebo čistě kariérních cílech.

Třeba až půjde první skupina střelců k soudu za to, že si udělali v klubovně večírek a tam nepěkně mluvili o tom, že by se měla současná politická reprezentace vyměnit, nebo nedej přírodo něco o EU a NATO, měli tam čtvrnáctku pivo a bylo jich u stolu 18, tak to možná někoho překvapí, že to jako nemohl nikdo předvídat. No tak proto to tady píšu už teď.



kk
Příspěvky: 1019

Příspěvek#4120 » pát 23. říj 2020, 09:09

Me osobne se tam libi:
1/ ze soudy apod. museji mit trezor, vim ze to asi zas poleze do penez, ale prave treba u takovych veci se to dost hodi, v Brne maji treba primo mistnost na to urcenou vcetne vybijeciho zarizeni. A v pardubicich meli proste jen skrin na 5 dlouhych a taky to staci, lepsi nez nic, jen vybijet poslali "ven do krovi".
2/ moznost dobrovolnych streleckych kurzu, tedy doufam, ze to bude po odborne strance ok, a ne nejaka zpatlanina jen aby se nereklo.



Idahou
Příspěvky: 486

Příspěvek#4121 » pát 23. říj 2020, 09:20

pavelg píše:...Podle mě to přišlo tak, že se chtěla udělat cestička přes zapojení občanů do obrany státu...

Tak nějak bych to viděl - přišlo se s tímhle (mimochodem ve spolupráci s LEX) řešením evropské směrnice a vytvořil se z toho "benefit" ve větší podpoře střeleckých klubů ze strany státu. Zároveň se ovšem přidala pojistka, aby se to nestočilo špatným směrem. Tahle část mi příjde docela promyšlená a logická.

"záloha obrany státu" mi pak přijde spíše jako novinářskej termín. Jak jsme probírali už dřív, celé tohle je klička jak se vyhnout EU směrnici a žádný profesionál netouží po tom, aby se mu pod nohy pletl nějakej civil s rambo komplexem.

Jinak řečeno - nebál bych se toho



Idahou
Příspěvky: 486

Příspěvek#4122 » pát 23. říj 2020, 10:13

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno. (ceskenoviny.cz)
Schváleno, podrobnosti jsou v článku.
Z negativních věcí je tam zpřísnění ve formě nutnosti registrovat historické, znehodnocené a plynové zbraně.
Z pozitivních je uzákonění práva vlastnit zbraň
Z neutrálních ona podpora klubů a možnost dobrovolného střeleckého výcviku
Policjati budou moci využívat svoje zbraně při službě a nebo služební (předpokládám, že jen krátké) mimo službu

U těch záloh je to asi fakt složitější, každopádně je to dobrovolný a zmiňují se tam finanční příspěvky

Uživatelský avatar
CzechJoker
Příspěvky: 871

Příspěvek#4123 » pát 23. říj 2020, 11:30

Omlouvám se, možná to tu bylo - jak jsou na tom perkusní derringery z hlediska novely? Bude povinná registrace?



Idahou
Příspěvky: 486

Příspěvek#4124 » pát 23. říj 2020, 13:13

Na lexu vyšel článek shrnující změny:
https://www.gunlex.cz/zbrane-a-legislat ... ich-navrhu



wert
Příspěvky: 161

Příspěvek#4125 » pát 23. říj 2020, 13:32

Citace z Lexu:
Střelivo pro krátké zbraně se šokovou střelou, nebo střelou určenou k vyvolání zvýšeného ranivého účinku, by měly být přeřazeny z kat. A do kat. A-I.

Ví někdo, co tohle znamená v praxi? Konkrétně střelivo JHP v krátkých na nošení a obranu? Díky

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti