Holky na střelnici


Minulý víkend proběhl v Americe první ročník akce nazvané National Take Your Daughter to the Range Day, tedy den, kdy by tatínci či maminky měly vzít své dcerky na střelnici a naučit je střeleckým dovednostem (samozřejmě včetně důrazu na bezpečnost).

Název akce odkazuje na dvacetiletou americkou tradici Take Your Daughters (and Sons) to Work Day, kdy rodiče vezmou své potomky na jeden den s sebou do zaměstnání, aby se podívali, co vlastně jejich rodiče dělají. Oproti tomu cílí tato střelecká akce zejména na mladé dívky (byť kluci nejsou vyloučeni), aby se naučily střeleckému sportu. Mnohdy totiž zatímco jejich chlapečtí sourozenci vyrazí s otcem na střelnici nebo na lov, dívky jsou ponechány doma, protože "střelba přeci není holčičí" – to se ale tvůrci akce snaží vyvrátit.

"Myslela jsem si, že by to mohl být skvělý zážitek a možnost strávit den s mým tátou, protože jinak spolu mnoho času netrávíme," řekla šestnáctiletá Careissy Reeves, kterou přivedl její otec i spolu s třináctiletou sestrou.

Například ve střeleckém klubu San Angelo nabídli dívkám střelbu z malorážkových pušek. Po celou dobu na ně dohlížely dobrovolné instruktorky, které se postaraly o zaučení i bezpečnost při střelbě. Každá dívka navíc dostala dárkový balíček, který obsahoval střelecké brýle a ochranu sluchu, růžové tričko na památku, knižní záložky se slavnými střelkyněmi, leták o bezpečnosti při střelbě a památeční odznáček skopce, který je klubovým symbolem. Zároveň dostaly leták s pozvánkou na střeleckou soutěž, která se koná hned další týden a mladí střelci a střelkyně mají startovné zdarma – koho tento sport zaujal, může s ním tak ihned začít.

Jak akce probíhala na jedné střelnici na jihu Texasu se můžete podívat zde: Daughter Day at the Range. Všimněte si toho dětského nadšení!

K letošní premiéře se přidalo 37 různých střelnic z celých Spojených států a vzhledem k úspěšnosti se dá očekávat, že příští rok jich bude ještě více. Celá akce je organizována neziskovou organizací, kterou k tomuto účelu tvůrci založili, a funguje na principu dobrovolných finančních darů od jednotlivců i firem či organizací.

Dočkáme se někdy podobných akcí i u nás?

Zdroje: National Take Your Daughter to the Range Day, Standard-Times: Girls at home on the range


vynechány první 4 komenáře

Komentáře

Avatar
dagobert
Jo, dělám co můžu, tahám holky na střelnici, co to jen jde, od věku, kdy to jde. A na táborech je vždycky vzduchovka. :-D Holky střílí většinou líp než kluci, jsou totiž ukázněnější a narozdíl od kluků poslouchají, co se jím říká a chovají se podle toho.
Když se totiž podaří odchytit lidi v mladém věku, kdy jsou tvární, tak pak v dospělosti nemají odpor ke zbraním, i když z nich nejsou aktivní střelci. Takže když berete na střelnici tátu od rodiny, šťouchněte do něj, ať vezme i děcka od okamžiku, kdy unesou malorážku, tj. klidně i od šesti let.

Avatar
MarK
ať vezme i děcka od okamžiku, kdy unesou malorážku, tj. klidně i od šesti let.

Jen upozorním, že dle § 59 smí děti (pod dohledem) střílet ze zbraní kategorie B nebo C až od 10 let.

matyman2
Dceru nemám, ale moje žena měla zprvu odpor ke zbraním. Jednou jsem jí vzal sebou na střelnici a ejhle. Vystřílela mi tam skoro všechny náboje, co jsem měl sebou a podotkla, že to bylo prima odpoledne a teďka už se učí ke zkouškám na ZP. Jen doufám, že si vybere pro začátek nějakou levnější pistoli. Ono dva lidi v jedné domácnosti a oba fandové do zbraní a střelby už docela dost leze do peněz :evil:

Avatar
g-relax
Hezký zvyk, ale já vzal na střelnici přítelkyní (dceru naštěstí nemám) a byla to jedna z nejdražších chyb co jsem v životě udělal. Od té chvíle střílí se mnou. :-)

Dceru nemám, ale moje žena měla zprvu odpor ke zbraním. Jednou jsem jí vzal sebou na střelnici a ejhle. Vystřílela mi tam skoro všechny náboje, co jsem měl sebou a podotkla, že to bylo prima odpoledne a teďka už se učí ke zkouškám na ZP. Jen doufám, že si vybere pro začátek nějakou levnější pistoli. Ono dva lidi v jedné domácnosti a oba fandové do zbraní a střelby už docela dost leze do peněz :evil:

Pánové, vstoupili jste do historie :) . Dnes Vás citovali LN v dnešním článku Ženy si našly nového koníčka: zbraně (Přístup povolen pouze uživatelům registrovaným na webu gunlex.cz).

Avatar
fixfokus
Nebyl by taky odkaz přímo na článek v LN? Nějak se mi to nedaří najít...

jinda voyer
Taky jsem to zkoušel, ale vyšlo to v tištěné verzi a tak to není nikde na netu...leda by to někdo z těch novin naskenoval a uploadnul sem jako obrázek... :idea:

Avatar
g-relax
fixfokus, jinda voyer: Je problém se zaregistrovat na webu gunlex.cz? Členství v LEXu není podmínkou. S ohledem na smluvní podmínky s poskytovatelem monitoringu médií - společností Anopress IT, a.s. nesmíme články publikovat veřejně.

Avatar
MarK
Taky páni z LN mohli uvést, odkud to citují :(

Avatar
g-relax
MarK: Byla to slečna/paní redaktorka LN :) .

Avatar
MarK
Jsem pro rovnoprávnost, takže řeknu, že to ji neomlouvá :D