Střelba proti vlčákovi, co útočil na psa obránce

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Murphy

Příspěvek#16 » čtv 10. dub 2025, 10:52

Jenze jak mam ohodnotit cenu utociciho psa? Kdyz je treba ubahneny a s lopuchy na srsti?
Penezi bych ohodnotil ztraty napadeneho, ne utocnika.

Sobiho

Příspěvek#17 » čtv 10. dub 2025, 12:44

Ale tady je otázka věc-věc, respektive zvíře-zvíře. Tam je rovnítko. Kdyby zaútočil na člověka je tomu jinak. Jen konstatuji, taky bych si to přál jinak, aby útočník (NO), či původ ohrožení (KN) byl na tom automaticky hůře. Proto je důležité mít číslo na právníka, ideálně na trestní právo a ihned to konzultovat co vypovídat nebo hlavně nevypovídat. Kdyby uvedl, že na něj a zároveň i jeho psa zaútočil tento pes... Kazuistika je neúprosná...

cipis

Příspěvek#18 » čtv 10. dub 2025, 12:55

Sranda, že to "hned nevypovídat" je snad na všech kurzech na zbroják ... Chápu, že člověk ve stresu práskne i vlastní tetu, ale ...

Sobiho

Příspěvek#19 » čtv 10. dub 2025, 13:43

V té knize od Tomáše Gawrona je to vše moc hezky popsáno... Bohužel ty první slova rozhodují o bytí a nebytí...

DVII

Příspěvek#20 » čtv 10. dub 2025, 15:12

Já sem hodím taky pejska
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/z ... zpravy_khr

Myslím, že po tomto by soudy mohly přehodnotit svůj pohled na psa, který útočí na cokoli, ať je to člověk nebo ratlík na špagátě bez ohledu na poměr ceny útočníka a cíle. To bychom mohli dojít nakonec tomu, že důchodce se nesmí důrazně bránit útoku člověka, který platí daně z příjmu

Sobiho

Příspěvek#21 » čtv 10. dub 2025, 15:31

Souhlasím. No ono je to zase takové obecné, pes tam byl krátce a byl problémový a moc nevíme... za smrt si může s prominutím ale psovod sám. Dnes si lidé pořizují/přebírají psy, na které prostě nemají a pak to takhle dopadá, když je nezvládnou. Jediné štěstí je, že ten pes neublížil třetí osobě. Je to blbý ale je to tak, bohužel zbrojáky na psy nejsou, ale určitá plemena, by měla být podmíněna nějakou odborností v ZKO (základní kynologické organizaci). Když vidím fetky s pitbullama, vždy se ujistím o pevné pozici zbraně. A to říkám jako člověk co psy cvičil a měl s nimi i zkoušky. Útok psem této rasy a podobných (schválně nepoužívám výraz "bojová plemena" protože to je stejný nesmysl jako "útočná puška") může být velmi rychle útok likvidační, zejména, když ho psovod nemá pod kontrolou a k tomu by se takto mělo přistupovat jako k "útoku" se zbraní, a i tak bych se v tomto duchu bránil. A neřeším teď NO a KN, jen intenzitu obrany.

Petr z Braníka

Příspěvek#22 » čtv 10. dub 2025, 15:58

Murphy píše:Prijde mi zcestna myslenka hodnotit cenu. Kdyz na moji levnou vec nekdo utoci drahou veci, melo by to byt jeho riziko.

Taky si myslím. Když ukážu fakturu, že můj pes je nejdražší z celý vesnice, tak může zardousit všechny ty sousedovic vořechy, co jim je toulavá fena klopí zadarmo 6 ks každým vrhem?

Sobiho

Příspěvek#23 » čtv 10. dub 2025, 16:29

Mě už zarážel ten pes útočíčí na slepice, jak to dopadlo pro "obránce" špatně. Za mne byl tady postaven život zvířete vs. život zvířete a hodnotit finanční hodnotu psa vs. slepice je podle mne zcestné. Jak už to zde bylo napsáno, a to se mi líbí, život člověka v produktivním věku není nadřazen životu důchodce. Naopak útočník, potažmo odpovědná osoba v jasné nevýhodě vůči poškozenému a nikoliv ve výhodě, když je majetný či drahý...

Zpět na