Pětiletý kluk zastřelil svou dvouletou sestru

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
fixfokus

Příspěvek#1 » čtv 2. kvě 2013, 07:57

Pětiletý chlapec v americkém státě Kentucky ve středu střelil svou dvouletou sestru do prsou, když si hrál s puškou, kterou dostal jako dárek k narozeninám. Podle odkazu v článku se jednalo o ".22 caliber rifle". Mám 2 děti zhruba v tom věku, a rozhodně nemám v plánu vychovat je v duchu "zbraně jsou špatné, áááno", ale dát 5 letýmu klukovi volně k používání funkční malorážku, to je hodně za hranou. Chudák malá :cry:

http://zpravy.idnes.cz/petilety-kluk-za ... anicni_brm

kleofash

Příspěvek#2 » čtv 2. kvě 2013, 08:07

Zmiňují tam jakousi dětskou pojistku. Ví někdo o co jde?

mocima

Příspěvek#3 » čtv 2. kvě 2013, 08:56

Jestli je ta diskuse pod clankem odrazem toho, co obycejni lide chteji, tak se jdu pomalu s obyvateli trezoru loucit.
Demagogie slavi uspechy. :-(

fixfokus

Příspěvek#4 » čtv 2. kvě 2013, 09:17

wtf is "obyčejní lidé"? Ti samí "obyčejní lidé", kteří po každé takové (velmi zřídkavé) tragédii volají po zákazu zbraní, budou po jiné tragédii, kdy bude někdo přepaden a zabit (mnohem častější), žehrat na stát, který sebral svým občanům možnost se bránit. Názor "obyčejných lidí" je velmi gumový a nelze na něj spoléhat.

Jinak, je to tragédie, o tom žádná. Kyž si představím, že by můj starší kluk (necelých 5) zastřelil toho mladšího (2 a 1/2), radši s nákupem počkám...

Carloss

Příspěvek#5 » čtv 2. kvě 2013, 09:48

Jako vždy se ukazuje, že "nešťastná událost" je dílem souhry po sobě jdoucích okolností, tzv. řetězec událostí a příčin. Byl-li by tento řetězec ve kterémkoli místě přerušen (nebyla by splněna "continuita" událostí), k neštěstí by nedošlo. Já jsem takových faktů napočítal v tomto případě asi sedm. Je to neštěsí a nemůže za to jediná osoba, ale nejspíše celý systém, životní styl v regionu, několik jednotlivců, zřejmě by se dal najít jako jeden z viníků i ve firmě vyrábějící "zbraně pro děti" (což absolutně nechápu)...

Joe

Příspěvek#6 » čtv 2. kvě 2013, 10:05

Nemůžu si pomoct, Novinky mi přijdou serioznější než Idnes (cokoliv mi přijde serioznější než idnes...):

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerik ... estru.html

Bratránek na vesnici měl asi od 7 let vzduchovku. V Kentucky mají ke zbraním ještě blíže, 5-letý kluk má holt malorážku. "Nabitou" a "volně k používání" už je buď blbost dospělých nebo dost možná jen podsunutá informace antigun pisálků.

Clair

Příspěvek#7 » čtv 2. kvě 2013, 11:03

-Nedbalost rodičů ve výchově dítěte se zacházením se zbraní (když už si s ní smí hrát).
-Nedbalost rodičů, že zbraň byla bez dohledu nabitá a s vypnutou pojistkou.
-Jako dárek, to neřeším, taky jsem dostala zbraň v 6ti letech :-)
Jasný verdikt: zbraně jsou špatné, zabíjejí malé děti!! :-)

Valda83

Příspěvek#8 » čtv 2. kvě 2013, 12:52

Tohle uz se neda nazvat ani jako americka militantni demence :x jak muzu dat 5 letymu klukovi pusku a jeste nabitou? Ja malymu kupuju treba lego :) a nedaji si rict a nedaji. Dobre jim tak, dokud se nepouci. Te holcicky je me lito ta s toho nema chudinka ani rozum. Jedna vec je mit doma zbran a druha dat vedome 5ti letymu diteti zbran. Me to hlava nebere. Muj malej si na zbran sahl jen jednou, rozum s toho nema jen zvedavost, ale i tak jsem ji zkontroloval 100x. U glocka se me libi to ze po vystrelu naprazdno a neni znovu natazena tak je spoust vypustena, takze nejde ani zmacknout.

@Clair nic proti ale:
-Nedbalost rodičů ve výchově dítěte se zacházením se zbraní (když už si s ní smí hrát).
sorry ale 5ti lety dite se nema co ucit zachazet se zbrani, beru teoretickou vychovu kdy se pta a ja odpovim
-Nedbalost rodičů, že zbraň byla bez dohledu nabitá a s vypnutou pojistkou.
pokud by meli takovy zakon jako my tak by se nic nestalo, tzn zbran vybita, bez zasobniku a naboje v komore
-Jako dárek, to neřeším, taky jsem dostala zbraň v 6ti letech
v tomhle pripade beru darek to ze to dam rodicovi (kdyz uz) a ten by mel rict jo dostal jsi pusku, ted ji zamcu a pak pujdem spolu strilet, kdyz budes hodnej, bla bla bla

Jasný verdikt: zbraně jsou špatné, zabíjejí malé děti!!
muj verdikt: zbrane jsou jak male deti, musi byt neustale pod dohledem

Georg

Příspěvek#9 » čtv 2. kvě 2013, 20:19

Tak co mě osobně zaujalo na té události, je to, že se jedná o dlouholetou tradici. Děti dostávájí zbraně a učí se snimi zacházet. Už v 5-ti letech. V Evropě zas na druhou stranu 5-ti leté děti dostávají Lego (nebo jinou hračku - nemám nic proti Legu, sám sem si s ním v dětství hrál :D ). Kdo má pravdu, když chce tvrdit, že ta "emerická" či "evropská" tradice je špatná ? Podle čeho se to pozná ? 100 lidí bude tvrdit, že na dlouholeté tradici darování zbraní malému dítěti není nic špatného, 100 lidí bude tvrdit opak.
Něco jiného je, jak zodpovědně se k tomu postaví rodiče. Já osobně na této tradici také nevidím nic špatného. Špatný mi příjde jen nezodpovědný přístup těch rodičů, kteří zbraň ponechají bez dozoru. Je to o výchově rodičů, kteří v tomto konkrétním případě selhali.

Alcatraz

Příspěvek#10 » pát 3. kvě 2013, 02:49

vsak neni na tom nic divnyho, ale nemusi to byt zrovna malorazka. Jinak v 5 letech jsem ze vzduchovky strilel uz taky. A v 6 jsem vzdycky trefil vsech sest panacku, i toho prtavce na konci, co mu cumela jen hlavicka. To neznamena, ze sem si se zbranema mohl hrat, sam sem ji v leze ani nezlomil. Ale na praktickem vycviku neni nic spatneho. Tady zustava rozum stat nad tim, jak se dostal sam k nabojum a proc nevedel, ze na nikoho nesmi mirit ani ze srandy. To bylo prvni co nam rekli, nez nam to vubec dali do ruky.

Zpět na