Dojde ke zvýšení cen střeliva?
Diskuse o nestřeleckých událostech všeho druhu
-
Pentlochnap - Příspěvky: 16
- Pentlochnap
Příspěvek#1 » stř 6. bře 2024, 10:47
Následující článek se sice zabývá dělostřeleckým střelivem, houfnicemi a tanky, ale mám špatnou zkušenost, že po něčem takovém následuje i pohyb na trhu se střelivem do klasických ručních zbraní.
Ale každý z nás si to musí posoudit sám a budu rád, když se budu mýlit a ceny neporostou.
Tady je onen článek:
https://www.reuters.com/world/europe/inside-europes-drive-get-ammunition-ukraine-russia-advances-2024-03-06/
V prohlížeči se dá poměrně jednoduše přeložit do češtiny (pravé tlačítko myši a z roletky vybrat "Přeložit do jazyka čeština" ).
Ale každý z nás si to musí posoudit sám a budu rád, když se budu mýlit a ceny neporostou.
Tady je onen článek:
https://www.reuters.com/world/europe/inside-europes-drive-get-ammunition-ukraine-russia-advances-2024-03-06/
V prohlížeči se dá poměrně jednoduše přeložit do češtiny (pravé tlačítko myši a z roletky vybrat "Přeložit do jazyka čeština" ).
- JirkaCV
- Government
- Government
Příspěvek#9 » stř 6. bře 2024, 22:35
Já to říkám stále, nejsou drahé zbraně ale právě to střelivo do nich, to máte jako u tiskáren a aut, do obou se lejou "pohonné hmoty" a když to po rocích sečtete, budete koulet oči.
Dnes se proto absolutně nedivím že lidi preferujou kalibr .22 LR i při nákupu pistolí, je to nepopíratelnej fakt že střelba je tak vyjde podstatně míň peněz.
Čím silnejší kalibr, kvalitnejší výrobce a propracovanejší náboj, tím vyšší cena
Dnes se proto absolutně nedivím že lidi preferujou kalibr .22 LR i při nákupu pistolí, je to nepopíratelnej fakt že střelba je tak vyjde podstatně míň peněz.
Čím silnejší kalibr, kvalitnejší výrobce a propracovanejší náboj, tím vyšší cena
- Jarda K
Příspěvek#10 » čtv 7. bře 2024, 10:32
JirkaCV píše:Nechápu, co je na NC tak problematického. Už na střední v chemii jsme ji vyrobili jednoduchým nalitím levné kyseliny dusičné na levný kousek vaty. Je to ta nejlevnější součást střeliva.
No a to bude ten problém. Ono postavit fabriku na výrobu té kyseliny není ze dne na den. A je potřeba čpavek, který se žene do kotle přes platinová síta a přitom hoří... Je to pak taková "samooplozující" technologie, kdy po najetí se kotelna zbourá, neb ten kotel tu fabriku uživí. Jak teplem tak elektřinou.
- MojeTikka
Příspěvek#11 » čtv 7. bře 2024, 10:38
JirkaCV píše:Nechápu, co je na NC tak problematického. Už na střední v chemii jsme ji vyrobili jednoduchým nalitím levné kyseliny dusičné na levný kousek vaty. Je to ta nejlevnější součást střeliva.
Problematicke je na tom vsechno, krome samotneho nitracniho procesu. Takze bezpecnost prace, pozarni predpisy, manipulace, skladovani, milion papiru z EU... az po samotne financovani fabriky, ktere je podle soucasneho nastaveni EU fujky, takze bankam se do toho nechce. A tohle vsechno taky prodrazuje vyrobu, ktera sama o sobe je jednoducha a levna.
- Sobiho
Příspěvek#12 » čtv 7. bře 2024, 11:33
Nedávno jsem to řešil s kolegou od kterého nakupujeme chemii včetně NL. Problém je v tom, že je nedostatek kyseliny dusičné a další dusíkatých látek, protože jejich výroba je drahá a uzavřely se výrobní linky. Aktuálně surovinu vyrábí "u nás" jen jeden velký pán a vozí to ze svého rodného Slovenska. A rozjet novou výrobu na NCHLP dnes je prakticky díky předpisům nemožné.
- Klicky
Příspěvek#13 » čtv 7. bře 2024, 12:27
Government píše:
Kupoval jsem pistoli v ráži 22 letos a mám pocit že z toho vlastně střílím skoro zadarmo, skvělá věc.
- Government
- Government
Příspěvek#14 » čtv 7. bře 2024, 16:01
Přesně, kalibr .22 LR dostaneš rovnou v 500 kusovém min-box balení a je nejen lacinejší, ale i lehčí.
Já jsem se jenom tak vybral zabrousit svou CZ TS 2 Orange a ona mi to slečna schroustla 100 kusů 9mm 8g - 124gr FMJ/JHP střeliva(GECO, STV a S&B) za pár minut jako by se nechumelilo, ta zbraň žere doslova trávu okolo sebe, ani raz se nezasekla.
Já jsem se jenom tak vybral zabrousit svou CZ TS 2 Orange a ona mi to slečna schroustla 100 kusů 9mm 8g - 124gr FMJ/JHP střeliva(GECO, STV a S&B) za pár minut jako by se nechumelilo, ta zbraň žere doslova trávu okolo sebe, ani raz se nezasekla.
- Loboo
Příspěvek#15 » pát 8. bře 2024, 15:53
Jsou tu lehké náznaky viz. Habresto - volejte řediteli:
12: S lehkou nervozitou vzhlížíme k dubnu, kdy má sb aktualizovat ceník a někteří jazykové tvrdí, že se nejen vrátíme tak kde to bylo u lugerů, ale dojdeme na 7,2Kč kus. Někdo tvrdí, že to je kec. Vyberte si. Jakmile se však cena zvedne, automaticky jde nahoru alsa, bestbullet, aguila a všechno po cestě taky.
12: S lehkou nervozitou vzhlížíme k dubnu, kdy má sb aktualizovat ceník a někteří jazykové tvrdí, že se nejen vrátíme tak kde to bylo u lugerů, ale dojdeme na 7,2Kč kus. Někdo tvrdí, že to je kec. Vyberte si. Jakmile se však cena zvedne, automaticky jde nahoru alsa, bestbullet, aguila a všechno po cestě taky.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí