CZ 75 SP-01 Shadow

Doolittle

Příspěvek#106 » pon 23. čer 2014, 08:30

to Albert a Chip: Díky moc za odpovědi. Jsou jasné a naprosto pochopitelné. Nerad něco zkouším nebo se v čemkoli hrabu, když nevím jistě, zda bych po mém zásahu věc mohl v klidu užívat :D

Morboj

Příspěvek#107 » pon 23. čer 2014, 09:39

To Albert: netýká se to sice až tak shadow, ale podle mě bicí pružina mimo to, že ovlivňuje odpor spouště, přece taky klade odpor závěru po výstřelu, takže s vratnou "nějak" souvisí, ovlivňuje zdvih hlavně stejně jako vratná pružina ?? Nebo to chápu celé blbě :)

Albert

Příspěvek#108 » pon 23. čer 2014, 22:23

Ano čistě laicky (nejsem odborník) je v tom logika. Když budu mít silnou bicí pružinu tak závěr musí pro natažení kohoutu spotřebovat větší energii a naopak. V případě že mám i silnou vratnou pružinu, tak energie uvolněná při výstřelu si musí poradit s překonáním odporu vratné i bicí pružiny. Konkrétně u Shadow tam mimo jiné hraje trochu roli i radius na víku úderníku (díl č. 56). Já mám tento rádius na radu jednoho nejmenovaného střelce trochu upravený a je to i hodně znát při dynamickém natažení.

Nicméně co do zdvihu zbraně vs kombinace pružin... I když podle výše popsaného tam souvislost zřejmě je, obě pružiny se ale mění za jinými účely. Bicí samozřejmě pro snížení odporu, u Shadow pak typicky kvůli DA a vratná se pak následně řeší s ohledem na laboraci použitého střeliva a individuální pocity konkrétního střelce (někdo rači když je závěr rychlejší, někomu naopak vyhovuje když je pomalejší apod.)

Albert

Příspěvek#109 » pon 23. čer 2014, 23:04

Ještě trochu jinak, opět laicky... rozdíl mezi tím jestli mám bicí pružinu 16lb nebo 13lb bude mít na zdvih zbraně asi zanedbatelný vliv.

Morboj

Příspěvek#110 » úte 24. čer 2014, 05:51

Tak nějak to asi bude, díky. Otázkou je, co by na to řekl skutečný odborník :D Zeptám se...

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#111 » úte 24. čer 2014, 19:38

Jak síla bicí pružiny, tak i tvar destičky úderníku má samozřejmě vliv na rychlost odemykání závěru. Při použitím destičky vlevo (po mírném dopasování) si můžete dovolit slabší vratnou pružinu a závěr pak při návratu neklopí celou pistoli dolů.
Mimochodem bicí pružina se v angličtině nejmenuje mainspring (hlavní pružina) pro nic za nic.
Obrázek

Tohle video je sice o ladění 2011, ale princip je stejný: https://www.youtube.com/watch?v=w3UVLm2GajI

Morboj

Příspěvek#112 » úte 24. čer 2014, 20:29

Díky za pěknej obrázek...
Mohl bys prosím popsat jak by podle tebe měl vypadat ideálně vyladěný Shadow ( vlastně jakákoli jiná pistole ) ve smyslu rychlého návratu do záměrné ( samozřejmě na IPSC ) - slabá vratná pružina, výše popsaná destička úderníku, slabši bicí bružina / event. s úpravou úderníku pro spolehlivé odpalování /, kovové vedení, těžká kule + rychlý prach, odlehčený závěr ?? Co je povolené a není mě až tak nezajímá, nestřílím s shadow production.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#113 » úte 24. čer 2014, 21:03

Tak to je otázka na někoho s větší praxí - já znám jen teoretický princip... Ale to co jsi napsal koresponduje i s mým přesvědčením :) .

Jako všechno, hranatá destička úderníku s sebou taky přináší jistá úskalí - jednak zvětší sílu potřebnou k natažení závěru a pak taky víc zatěžuje čep kohoutu a jeho usazení. A pokud není dobře dopasovaná, může následně pokazit "půl pistole".

Chip

Příspěvek#114 » úte 24. čer 2014, 21:57

Nejsem zbrojir,jen dlouholety strelec ipsc,takze ti zkusim poradit co vim. Nejdulezitejsi je kvalitni a kratky chod spouste. Nevim zda mas Shadowa sa, ktery lze naladit na bodovku, nebo sa/da. Kazdopadne je dulezita skutecne kratka spoust. 2. Mekci vratna,bici a udernikova pruzina, prave kvuli slabsim laboracim a tezsim strelam. 3. Vodici tycinka z tezkeho kovu, zbran je tezsi na predek a klidnejsi. 4. Vylapovani vodících drazek. 5. Vylehceny bici kohout,kvuli rychlejsimu dopadu a zmenseni otresu. 6.Kvuli zmenseni zpetneho razu nekdo pouziva tlumici soustavy pruzin, typu Sprinco atd. Rana je pak mekci a delsi, takze spouste lidi to zase nevyhovuje. Zrovna tak je to i s buferem na vodici tycince. To je asi tak vsechno. Na zaver, bych rad varoval pred tzv. vyzbrojnim fetisismem. Nelze nahradil nedostatek dovednosti technikou. Naladena zbran pomuze dobremu strelci, ale spatnemu vubec, takze clovek ktery na levelu 1 nestreli ani 40 % by nemel ladit zbran,ale susit a strilet...

Morboj

Příspěvek#115 » stř 25. čer 2014, 06:03

Díky, myslím, že to co jsi napsal bude zajímat víc lidí...

K "lazení" zbraně jsem se dostal poté jsem koupil v devítce Edge / spíš pro radost, 40-cítka je na můj vkus drahý střílení / a v porovnání se Shadow / mám SA od TZ - paráda / je ta zbraň dost líná - subjektivně i objektivně. Závěr zbraně s hlavní má v porovnání se shadow o 127g víc a je to prostě znát, tak přemýšlím jak to vyladit, aby to bylo svižnější / odlehčovat závěr se mi zatím nechce /. Trénuju a suším docela dost a tomu odpovídají i procenta :) Myslím, že význam to pro mě už má...

aula

Příspěvek#116 » úte 22. črc 2014, 11:24

Nezjišťoval někdo, jestli se dá koupit zvlášť ta niklovaná spoušť z modelu Shadow? Na e-shopu ji nemají.

ianraider

Příspěvek#117 » úte 22. črc 2014, 11:52

Morboj - Edge mám dva,odlehčený od Prommersbergera, a normální v základu.Nějak jsem ale nezpozoroval,že mu chybí ,,svižnost,, :lol: Většinu střelců co znám a stěžovali si na tento problém, měli čajíčky náboje. :lol: Nyní čekám na výrazně odlehčený EDGE. Jestli se někde potkáme, kontaktuj mě a můžeme si ukázat pár vychytávek.

Morboj

Příspěvek#118 » úte 22. črc 2014, 12:51

Ten pocit "pomalého závěru" byl asi recoil master na kterej nejsem zvyklej :D S klasickou vodící tyčkou a nábojem na faktoru se to hýbe svižně...V porovnání se Shadow je kvalita naprosto někde jinde, ale čekat 4 měsíce na tři 9mm zásobníky, než se někdo z USA uráčí je poslat...

ianraider

Příspěvek#119 » úte 22. črc 2014, 12:53

Mám to štěstí,že vlastním 10 zasobníků,z toho dva US norma

N560

Příspěvek#120 » úte 22. črc 2014, 20:06

Ahoj, na poslední střelbě se mi se Shadowem stalo, že nešlo spouští spustit kohout. Kolega vedle mi pomohl tím, že povolil červíka, který je v jazýčku spouště a tím pádem jde spoušť stisknout dál a pistole odpálí. Vrtá mi ale hlavou, proč k tomu došlo? Buď se za těch cca 3000 ran ten červík ve spoušti více zašrouboval (možné by to bylo, on je tam totiž zcela volný a jde absolutně bez odporu šroubovat dovnitř i ven) a nebo se něco podrbalo uvnitř, a tímto se to jen obejde. Aby pistole spouštěla, tak je ten červík v podstatě vyšroubovaný tak, aby nevyčuhoval ze spouště (vlastně by tam teď ani nemusel být asi). Je to kvůli DA spouštění, u SA spustí i když kousek kouká ven. Prosím o radu, zda je to nějaká závada, a nebo je to normal. Dík moc.

Zpět na