Walther PPS

Glock a spol.
roman77

Příspěvek#121 » ned 27. zář 2015, 21:15

já zásobník plním celý a nechávám ve zbrani 24 hodin, druhý prázdný je v kufru, po 24 hodinách provedu změnu - plný vyprázdním a prázdný naplním a vložím do zbraně...

tomas fuk

Příspěvek#122 » ned 27. zář 2015, 22:39

A jsme u toho. Jak jsem napsal, pravidelne cyklovani je pro pruzinu zasobniku vetsi zlo, nez když bude rok stlacena. At si paskuje každý jak uzna za vhodne.

Magic

Příspěvek#123 » ned 27. zář 2015, 22:53

Co jsem zkoumal zahranicni fora, tak tohle uz je skoro dilema rovne noseni v komore vs nenoseni v komore :-). Nekdo presne tvrdi, ze dulezite je jak casto se cykluji naboje (kolik se jich zasobnikem prozene) a nekdo zase, ze pri plne nabitem muze dojit casem k unave pruziny.

Zrejme zvolim kompromis a to ze nabiju napr. jen 5 ze 7 (max. kapacita) a jednou za cas vyprazdnim na strelnici, ale to bude tak x za par tydnu. Pak muzu cyklicky pouzit jiny zasobnik (bude-li vyhovovat pro skryte noseni), nebo ten jeden proste vyhradit skrytemu noseni. Kazdy den to stridani jak to dela Roman ale urcite nedam. Je to takovy paradox byt neprimo nuceny mit mensi pocet naboju v zasobniku, aby se snizilo riziko prip. problemu.

Spousta lidi ale na tech zahranicnich forech psala, ze nosi s max. kapacitou roky a nemeli nikdy problem. Taky nejaky vlastnik konkretne prave Walther PPS volal primo vyrobci a bylo mu receno, ze doporucuji vymenu pruziny tusim po cca 2.500 - 3.500 ranach s danym zasobnikem. To jsem si pak nezavisle na tom potvrdil jeste na dalsim foru.

roman77

Příspěvek#124 » ned 27. zář 2015, 23:00

tomas fuk píše:A jsme u toho. Jak jsem napsal, pravidelne cyklovani je pro pruzinu zasobniku vetsi zlo, nez když bude rok stlacena. At si paskuje každý jak uzna za vhodne.

víš co to znamená "napáskovat" náboje do zásobníku?

tomas fuk

Příspěvek#125 » pon 28. zář 2015, 07:20

Roman77: Jestli mas na mysli nabijeni pomoci nabijecich pasku, tak vim. Bezne se hovorove pouziva stejny vyraz "paskovani" k ladovani naboju do zasobniku. Jejda a ted mi napises, ze se laduji kanony. Takze prestan slovíčkařit.
Magic: Vydelej zásobníkovou pruzinu ven a poradne si ji prohlidni. Je tam spousta ohybu, když zacnes tu pruzinu stlacet, tak se ta pruzina v tech ohybech krouti. Pouhym okem to není videt, ale dochazi tam ke krutu. Co udela drat, když s nim budes pravidelne kroutit? Nejdriv zeslabne a pak praskne.
Jasne, ten pruzinovy drat, ze kterého je ta pruzina vyrobena něco vydrzi, ale jak dlouho? Proto jsem napsal, ze je pro pruzinu mensi zlo, když je delší dobu trvale stlacena, nez když bude denne cyklovat.

roman77

Příspěvek#126 » pon 28. zář 2015, 09:16

...víš to tak řádově několik hodin co sis to našel na internetu...

roman77

Příspěvek#127 » pon 28. zář 2015, 09:54

ten drát, ze kterého je pružina vyrobena, je namáhán na krut po celé své délce, v případě nekruhového tvaru pružiny je to namáhání proměnlivé, ale není pravda, že předmětná pružina je namáhána pouze v ohybech...

roman77

Příspěvek#128 » pon 28. zář 2015, 10:01

...a co udělá drát, když ho budeš namáhat krutem v rozsahu cca 10ti úhlových stupňů jednou denně aniž bys překročil mez pružnosti matriálu, ze kterého je vyroben? no určitě se jeho průměr nezmenší...

Magic

Příspěvek#129 » pon 28. zář 2015, 11:09

Nasel jsem par zajimavych videi:
https://www.youtube.com/watch?v=HlaBPm2-2ZU - 10 let naplneny zasobnik
https://www.youtube.com/watch?v=DnnJ2NJlrJs
https://www.youtube.com/watch?v=DvTD7cbYqGQ

Vsichni vlastne do jednoho tvrdi, ze cyklovani (pouzivani) je to co pruzinu unavuje a konstantni naplneni (pokud nedojde k pretizeni vice nez na co byla pruzina vyrobena) neni. Na druhou stranu uz kvuli nabojum by se asi jednou za cas mel zasobnik preci jen vyprazdnit a znovu naplnit.

Mozna uz by si ale tahle diskuze zaslouzila vlastni tema, nebo sloucit. Prijde mi i kdyz jsem si tim puvodne jako zacatecnik nebyl uplne jisty, ze se to bez rozdilu tyka vsech zasobniku a neni to zadne specifikum pro Walther PPS.

mihlit

Příspěvek#130 » pon 28. zář 2015, 11:57

Nemám PPS, ale na zbrani to asi stejně nezávisí, hádám. Můj postup je ten, že mám napáskováno v jednom zásobníku (A) a tam je to stále, než jdu střílet. Na střelnici na začátku napáskuji druhý zásobník (B) a střílím z toho prvního (A). Pak odcházím s napáskovaným druhým zásobníkem (B) a ten první (A) je prázdný. Zásobníky takhle střídám.

Důvod proč nejrpve páskuji druhý zásobník je ten, aby mi do něj náboje zbyly. S náboji v předchozím zásobníku vždy střílím celou padesátku (pokud nepřidám druhou krabičku). Zároveň nepáskuji z nové krabičky, takže mám ověřenou kvalitu těch nábojů - menší pravděpodobnost napáskování ze zmetkové série.

Magic

Příspěvek#131 » pon 28. zář 2015, 12:11

Myslim, ze tohle ma hlavu a patu, protoze se tim zaroven ujistis o kvalite streliva.

Ja se chystam brat na strelnici komercni prebijenky, tak jsem premyslel, ze na skryte noseni si radeji ponecham ve vybranem zasobniku napaskovane tovarni S&B, cimz zase o dost minimalizuji tu rotaci, ale tam clovek pravda taky muze narazit na zmetek z horsi serie.

Jinak mam u PPS 3 zasobniky a na strelnici by mi asi bylo lito mit jen jeden, protoze s tim nejmensim se mi strili z hlediska drzeni docela blbe a mam malicek v lufte. S prihlednutim k ucelu zbrane na skryte noseni tu obet ale asi radeji udelam a vyclenim si proste jeden zasobnik na skryte noseni, kde nebude dostavat pruzina tolik zabrat a budou tam prave ty originaly S&B, ktere jednou za cas (par mesicu) koupim na obmenu.

V kazdem pripade tohle uz asi bude hodne subjektivni volba a urcite se nechci dostat k tomu, ktere strelivo je lepsi, na to tu je taky plno jinych vlaken :-).

Michalll

Příspěvek#132 » pon 28. zář 2015, 16:43

Vůbec nerozumím tomu, proč se to tady řeší, origo pružina na PPS stojí 120 Kč, když koupím pružinu na CZ 75B, stojí asi 45 Kč a jenom ji zkrátím na požadovanou délku, když už teda chce někdo ušetřit. A kdy měnit ?? No, předpokládám, že většina z nás minimálmně o víkendech střílí, a i kdyby minimálně jednou měsíčně ... tak na střelnici, když nezůstane po vystřelení posledního náboje v zadní poloze, tzn. otevřen do výhozného okénka, tak je to právě tím, že tlak prázdného zásobníku nedomáčkne pojistku závěru, aby zachytila závěr v zadní poloze. A to je ještě čas, kdy už je pružina unavena tak, že ještě sice zatlačí náboj do závěru, ale už není silná tak jak má být. Takže při uvedených cenách dílů ... je to k zasmání. A pokud mi někdo bude oponovat, že má buchnu rok v sejfu a jednou za uherák si jde zastřílet a chce funkční zbraň ... v pořádku, v tom případě si dejte do sejfu revolver a buďte v klidu.

Magic

Příspěvek#133 » pon 28. zář 2015, 17:03

Michalll: Mas naprostou pravdu. Myslenkovy pochod je tedy alespon za mne takovy, ze vubec nejde o cenu pruziny v zasobniku, ale aby jeden zasobnik byl napaskovany dejme tomu do maxima v trezoru a pouzity pro skryte noseni. Jednou za delsi cas ho protahnes na strelnici a obmenis naboje. Pouze nejhorsi stav je, kdyz pruzina vypovi sluzbu (nepoda naboj) nikoliv na strelnici, ale zrovna v krizove situaci pri NO. Tzn. resi se tu jak a jestli se tomu snazit predejit mensim poctem naboju v zasobniku, nebo naopak castou rotaci. Jinymi slovy co je mensi zlo, zda-li na ten zasobnik sahat a vybijet ho, nebo ho radeji nechat tak pod tlakem. Duvod proc to je v tomto vlaknu byl puvodni dotaz jak tohle resi majitele primo Walther PPS (znaji kvalitu tech pruzin). Kazdy k tomuhle evidentne pristupuje jinak a tudiz na to zrejme neexistuje jedina "spravna odpoved". Zrejme bude lepsi k tomu, co bylo napsano vyse jeste pridat castejsi obmenu pruzin prave po vyrobcem udanych cca 2.500 - 3.500 ks vystrelech a normalne s temi zasobniky chodit strilet. Btw. revolver za sebe urcite nechci.

Michalll

Příspěvek#134 » pon 28. zář 2015, 17:25

Jasný, já se to jen snažím položit do praktické roviny, prostě vyměním průžinu v zásobáku, když nezachytí závěr, a to platí obecně, ne jen u PPS. A ano, taky se mi revolvery nelíbí, ale pokud bych měl mít někde zbraň jako "pojistku" kdyby náhodou, tak dám dám revolver a vím, že šance na selhání je o proti samonabíjecí pistoli minimální.

tomas fuk

Příspěvek#135 » pon 28. zář 2015, 19:15

Roman77: Tim, ze zeslabne bylo mysleno, ze se zmensi jeho pruznost, ne prumer. Narozdil od tebe si nemusim nic hledat na internetu. Byl jsem na vojne a naboju jsem se tam něco napaskoval. Takze prestan vyrypovat, ze něco nevim, nebo hledam na netu. Pruzina pravidelnym a castym cyklovanim ztraci svou puvodni pruznost a po case praskne. S tim se smir uz jednou pro vždy. Klidne si pln zásobníky třeba kazdou hodinu, to je tvoje věc. Ja si je naplnim do plna, pak na strelnici vystrilim a doma zase naplnim do plna. Takhle to delam furt.

Zpět na