Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Honza 777
Příspěvek#916 » sob 21. úno 2015, 17:51
Ahoj přátelé PM ! Jako nový majitel makarova bych měl ještě dotaz, doufám, že tím nebudu nějak otravovat. Prohlížel jsem si svého nového makarova opravdu velmi důkladně, to značí, že jsem se na vývrt díval i pomocí lupy. Leskne se opravdu fantasticky a myslím, že hlaveň je v dobré kondici, ale přece jen jsem ve vývrtu objevil jeden vlasový škrábanec. Je po směru střely, délka asi 2 - 3 cm, kopíruje směr vývrtu, z čehož usuzuji, že tam "zaúřadovala" nějaká problematická střela. Škrábanec je opravdu tenoučký, jde vidět jen v určitém úhlu, ale přesto se chci zeptat, jestli si s tím mám lámat hlavu, nebo to naopak hodit za hlavu a nemyslet na to. Může to způsobovat nějaký problém? Možná z toho předchozí majitel střílel nějaké oceláky, co já vím, já jsem pistoli na střelnici ještě neměl.....díky za případnou radu, Honza.
- Vojta
Příspěvek#918 » ned 22. úno 2015, 10:32
Souhlasím s Bohulibym, jestli je to jen mělký povrchový škrábaneček, tak to nebude mít žádný negativní vliv, reznout ti to od toho snad také nezačne, sám mám také několik škrábanečků ve vývrtu a rozhodně to není problém. Někdo tam asi moc rajboval s nějakým tvrdým vytěrákem.
- Honza 777
Příspěvek#919 » ned 22. úno 2015, 16:39
díky Bohuliby a Vojta. Dneska jsem byl s PM poprvé na střelnici, na seznámení jsem zvolil vzdálenost 15m, zbraň mě až překvapila svými vlastnostmi a také přesností. Po prvních pár ranách jsem se brzy pohyboval jen v devítce a desítce. Asi ale musím nacvičit lepší úchop, resp. polohu palců, protože mi 3x nezůstal závěr vzadu a já předpokládám, že jsem si zřejmě drbnul při zpětném rázu do záchytu závěru palcem. Palec mám těsně u páčky.
- Georg
Příspěvek#920 » pon 23. úno 2015, 09:59
Honza 777:
ten škrábanec je v té hlavni kde ? Na začátku u komory uprostřed nebo u ústí ? A není to špatně vyčištěná hlaveň ? Ptám se jen spíše ze zajímavosti. Osobně mám podobný škrábanec v hlavni jiné zbraně, ale garantuju ti, že takový škrábaneček nemá na funkci či přesnou střelbu z takovéto pistole vliv. Není to terčovka
ten škrábanec je v té hlavni kde ? Na začátku u komory uprostřed nebo u ústí ? A není to špatně vyčištěná hlaveň ? Ptám se jen spíše ze zajímavosti. Osobně mám podobný škrábanec v hlavni jiné zbraně, ale garantuju ti, že takový škrábaneček nemá na funkci či přesnou střelbu z takovéto pistole vliv. Není to terčovka

- Honza 777
Příspěvek#921 » pon 23. úno 2015, 11:10
Georg : hlaveň je vyčištěná dobře, řekl bych precizně
) jedná se o vlasový škrábanec, který začíná kousíček za komorou, délka cca 2-3cm. Díky za názor, ale asi se tím přestanu zabývat, zřejmě takový škrábanec nemá na střelbu žádný vliv. Jak jsem psal, zbraň mě na střelnici až překvapila svou přesností. Jen musím ještě dostat víc do ruky manipulaci, už jsem se zmínil, že možná jsem si asi 3x drbnul palem do páčky záchytu závěru a závěr mi nezůstal mi vzadu (nebo vadný zásobník??). Jinak, jak jsem už někde četl názory, že někomu makarov nesedí do ruky, tak já to mám přesně opačně. Mám poměrně malou ruku a mně PM sedí, jak kdybych se s ní narodil
).

- Vojta
Příspěvek#922 » pon 23. úno 2015, 16:36
Honza 777:
Tak gratuluji k volbě zbraně, která ti skvěle sedne a k parádní mušce. Ať ti vše dobře slouží. Časem jistě sám poznáš, že PM je surovec a opravdu snese hodně. Jinak příčiny nezachycení závěru v zadní poloze jsi diagnostikoval správně, jedno z toho to s nejvyšší pravděpodobností bude.
Tak gratuluji k volbě zbraně, která ti skvěle sedne a k parádní mušce. Ať ti vše dobře slouží. Časem jistě sám poznáš, že PM je surovec a opravdu snese hodně. Jinak příčiny nezachycení závěru v zadní poloze jsi diagnostikoval správně, jedno z toho to s nejvyšší pravděpodobností bude.
- Georg
Příspěvek#923 » úte 24. úno 2015, 16:38
Honza 777: ten problém se závěrem může být taktéž způsoben slabším úchopem zbraně, díky kterému nedojde k úplnému dojezdu závěru vzad a tím jeho zachycení. Zbraň ti v ruce "cestuje" a tím závěr ztrácí svou energii, aby se dostal až do té zadní polohy, kde bude zachycen. Občas se mi to taky stávalo. Oba zásobníky jsou naprosto v pohodě. Abych však co nejvíce eliminoval tento nešvar, tak jsem si ještě navíc upravil zásobníčky propilováním drážky, kde dosedají ty malé výstupky podavače - na boku zásobníku. Až budu u svého PC, nahodím foto. Není to nic světoborného, nic drastického, nic složitého a kromě zlepšení zachytávání závěru to na nic nemá vliv 

- RomanB74
Příspěvek#924 » úte 24. úno 2015, 19:58
Zdravím pánové. Sice nejsem majitelem Makarova (a zřejmě ani touto cestou nepůjdu), ale uznávám jej jako funkční a účinnou zbraň.
Při studování právě Makarova jsem našel velmi zajímavá videa. S dovolením uvádím link je jedno takové, velmi povedené.
http://youtu.be/IAEbbhRJNYw
Při studování právě Makarova jsem našel velmi zajímavá videa. S dovolením uvádím link je jedno takové, velmi povedené.
http://youtu.be/IAEbbhRJNYw
- Honza 777
Příspěvek#925 » úte 24. úno 2015, 20:08
Georg : díky za podrobné a podstatné informace, o slabším úchopu zbraně už jsem také četl. Možná máš pravdu, měl jsem rukavice, i když tedy v dlaňové části pogumované. Zbraň v nich mohla trochu "cestovat", střenky makarky jsou kluzké jen co je pravda. Také si myslím, že zásobníky jsou v pořádku. Uvidíme při další střelbě v neděli.
- Honza 777
Příspěvek#926 » úte 24. úno 2015, 20:16
RomanB74: až si koupíš makara, tak bych chtěl vidět jak s ním zkusíš takový test jako v tom videu.
)) Budeš ho ofukovat i v posteli před spaním
)) A pak, jak už tady napsal Vojta, zjistíš, že makar je surovec! A že vydrží vše. Mně se z něj střílí výborně. Takový krátký, rychlý, prudký štěk, kopanec, ale na záměrnou se vrací úplně senzačně.

- RomanB74
Příspěvek#927 » úte 24. úno 2015, 20:41
<Honza777: Ten test ve videu je fakt extrémní. Já bych v životě žádný železo vědomě do písku nehodil 
Ale jak jsem psal, Makara jako zbraň uznávám a co všechno vydrží je obdivuhodné. Je to podle mne kombinace kvalitní technologie (pokud se nepletu Walther) a zpracování s důrazem na funkčnost vyvolané událostmi předcházejícím konstrukci PM. Podobně vnímám ,,Kalacha" - funkční zbraň za všemožných podmínek. Vše samozřejmě technologicky poplatné své době.

Ale jak jsem psal, Makara jako zbraň uznávám a co všechno vydrží je obdivuhodné. Je to podle mne kombinace kvalitní technologie (pokud se nepletu Walther) a zpracování s důrazem na funkčnost vyvolané událostmi předcházejícím konstrukci PM. Podobně vnímám ,,Kalacha" - funkční zbraň za všemožných podmínek. Vše samozřejmě technologicky poplatné své době.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí