Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

mikymoto

Příspěvek#901 » úte 20. led 2015, 18:11

No vlastním pouze rusáka, takže nemůžu porovnávat s maďarem z vlastních zkušeností, ale na základě dostupných informací bych to shrnul asi takto.

Co mají společné:
- Použitý náboj 9 mm Makarov
- Vycházejí z Walthera PP (pevná hlaveň, dynamický závěr, SA/DA)
- Mají chromovaný vývrt

Co je jinak:
- Makarov PM je celoocelový, FEG má hliníkové tělo (je tedy lehčí, ale i teoreticky méně odolný)
- Makarov PM má zásobník na 8 nábojů, FEG na 7
- Vypouštění zásobníku je u Makarova na spodní části pažbičky (někomu se hůře ovládá, je třeba obou rukou), FEG jej má klasičtěji na levé straně (zvládneš vypustit palcem střílející ruky, u praváka)
- Makarov PM má na pažbičce očko na řemínek, FEG nikoliv (pro někoho plus)
- FEG nemá páčku ovládání záchytu závěru, závěr zůstane zachycen v zadní poloze po dostřílení zásobníku a ke shození závěru po přebití zásobníku je třeba potáhnout závěrem dozadu a pustit, Makarov PM páčku má a stačí ji stisknout.
- Úderník je u Makarova volně uložený (bez vratné pružiny), FEG má úderník klasicky s pružinou.

Já osobně bych do maďara nešel, když se dají sehnat rusáci. Nejen kvůli tomu že mám rád železo (hliník patří do letadel), ale i kvůli dostupnosti náhradních dílů. Na Makarova se toho stále dá sehnat dost. Díly na FEG jsem nikde neviděl. Pokud jsem uvedl něco u FEGu blbě, tak ať mě vlastníci těchto pistolí opraví.

A k těm makarovům vyrobeným po rozpadu SSSR - výroba pokračovala dále pod značkou Baikal. Tyto pistole mívají už nějaké fičury navíc (zásobníky na 10 a 12 nábojů, jiné pažbičky, stavitelné hledí, ...), ale kvalitativně na tom jsou údajně spíš hůře než za bolševika vyráběné.

marinakus

Příspěvek#902 » úte 20. led 2015, 18:24

Nejsem špičkový střelec, jsem prostý uživatel a blboun do zbraní. Rukama mi toho prošlo asi dost. Jestli si na něčem nepamatuju závadu způsobenou zbraní, tak je to klasický ruský Makarov. Jsou určitě zbraně tímto srovnatelné, jestli lepší fakt nevím.

Georg

Příspěvek#903 » úte 20. led 2015, 20:42

Ahoj, omlouvám se za pozdní odpověď, nicméně, já osobně radši železo než hliník (vyjímku jsem udělal jen u jedné malé Italské pistolky :D ) a to hlavně kvůli výdrži. Někde jsem četl takovou pomluvu, že z čeho Maďaři vyrábí hrnce, vyrábí i pistole. Ale je každému jasné, že to nebude až taková pravda :lol: Nicméně ...
Kvality výroby bych se snad až tak nebál, podstatný je, aby byl tvrdochrom v hlavni. Měl-li by být určen na osobní ochranu, tak rozhodně verzi bez stavitelného hledí (kvůli eliminaci výstupků kterými je možno zachytit o oděv).
P.S. pokud je to ten inzerát na stránkách panceru, tak proč ne. I ta cena je dost dobrá :lol:

marinakus

Příspěvek#904 » úte 20. led 2015, 20:49

Jo, panzer je podle mě určitě solidní prodejce.

Lynx

Příspěvek#905 » sob 24. led 2015, 18:40

Tento týden jsem začal nosit odjištěného Makarova v pouzdru Dasta 201-3 (přímo pro Makarov), ale už dvakrát se mi stalo, že při vyndání zbraně byla tato zajištěná. Pro nošení je tohle nepřijatelné. Máte někdo stejnou zkušenost? A tip na jiné pouzdro?

Vojta

Příspěvek#906 » ned 25. led 2015, 17:57

Tak Makarova nosím samozřejmě také odjištěného, nicméně zatím se mi nikdy sám nezajistil. Nosím ale na levé straně, takže pojistka mi nepřiléhá k tělu. Nechodí ti pojistka příliš na volno? Ta moje i po třech letech jde pěkně ztuha jako nová.

fixfokus

Příspěvek#907 » ned 25. led 2015, 18:13

To mě taky napadlo. Možná by stačilo vyndat pojistku a napružit tu pružinku ("drátek"), která drží pojistku v krajních polohách. Nebo zbrousit hmatník pojistky do placata, nebo aspoň tak, aby nedřel o pouzdro.

EDIT: Drátková pružinka je vidět tady: http://www.zelenysport.cz/nahradni-dily ... -kompletni

Georg

Příspěvek#908 » ned 25. led 2015, 22:13

Já si nemyslím, že by "hadrové" pouzdro bylo schopno zajistit Makarova při zasouvání jen tak. I moje pojistka jde dost ztuha a to ho nosím a manipuluju s ním skoro každý den (s pojistkou samozřejmě ne, ale párkrát za měsíc s ní cvaknu). Ale vždy úmyslně, nikdy se mi ještě nestalo, že by to šlo nějak zlehka. Takže problém bude buď v rukách, paměti (např. neúmyslné zajištění prstama při zasouvání a neuvědomění si to a nebo cílené zajištění a zapomnění na to) a nebo špatná pružinka pojistky.

Lynx

Příspěvek#909 » pon 26. led 2015, 00:10

Už pár let nějakou zbraň nosím a nic takového si nepamatuju. Pojistka jde ztuha a používám ji jen na vypouštění kohoutu (střídám dvě až tři zbraně a každá má polohu odjištěno jinak). Naštěstí nežiju v Bronxu šedesátých let, takže si zkusím pár dní dávat pozor na to vypouštění kohoutu a uvidím, jestli se to bude opakovat, třeba je to opravdu hlavou nebo rukama.

Díky za tipy a komentáře.

Georg

Příspěvek#910 » pon 26. led 2015, 09:10

Taky mám více pistolí, ale jedině u Makarova jde ta pojistka hodně ztuha. U žádné jiné pistole jsem se s tím ještě nesetkal. Schválně jsem si vyzkoušel zasunování pistole do pouzdra, jestli jde odjištěnou zbraň zajistit nechtěným pohybem prstu a přišel jsem na dvě varianty:
- buď to nejde
nebo
- nebo to jde s prstama, ve kterých není cit
protože ta pružina klade celkem slušný odpor.
Pak je tu ještě třetí varianta. K té jsem se dobral tak, že jsem pojistku z polohy zajištěno přetahoval do polohy odjištěno, ale "nedocvakl" jsem ji tam. Ale dalo mi to celkem práci zůstat s pojistkou v mezipoloze(resp. hodně pokusů), protože ta pojistka po prvotním překonání odporu pružiny z polohy zajištěno (kde je aretována v důlku) už dále pokračuje pod malým tlakem a skoro sama "spadne" do polohy odjištěno. Jde o to, že je třeba vždy nějakou silou (a zde u Makarova je ta síla nezanedbatelná) překonat odpor pružinky pojistky, jejíž koncový oblouček (je ukryt mezi páčkou pojistky a závěrem a není při bočním pohledu na zbraň vidět) zapadne do důlku v závěru, přičemž tento důlek je vždy na konci dráhy pohybu pojistky při polohách odjištěno - zajištěno.

Doporučil bych tedy, jak píšeš se na toto zaměřit a pozorovat.

P.S. po ještě znovupřečtení problému a odpovědí mne napadlo, jestli u Makarova náhodou nevypustíš kohout přes pojistku a pak ji necháš nahoře (v poloze zajištěno) a nestrčíš takto zbraň do pouzdra. Pak je pochopitelné, že když pistol vytahuješ z pouzdra, tak je zajištěna. Pak by byla otázka technického problému zbraně vyřešena. Nevím, jen pátrám po příčinách.

Bohuliby

Příspěvek#911 » pon 26. led 2015, 23:25

Přesně, jak píše George, mě také opravdu nic jiného nenapadá.
Také jsem po přečtení zkoušel a pouze jsem zakroutil hlavou a Maka uložil zpět do trezoru. Nic.

Honza 777

Příspěvek#912 » sob 14. úno 2015, 06:12

Ahoj,
mám "polského makarova" P-64. Nevěděl jsem, že vratná pružina má být na hlavni nasazena užším (těsnějším) koncem, než jsem to uviděl na youtube. Co se stane, když ji máš na hlavni opačně? Tedy nasazenou volnějším koncem. Už jsem to nasadil správně, ale mohlo se teda něco zásadního stát? Díky Honza

allegro

Příspěvek#913 » sob 14. úno 2015, 10:23

Ahoj, mohla se leda tak poškrábat hlaveň z vnější strany, hlavně, že už to máš správně :-).

Honza 777

Příspěvek#914 » stř 18. úno 2015, 16:36

Tak se vítám, přátelé, mezi vás. Dnes jsem si koupil PM, ročník 1976. Neděle (střelnice) asi nedočkám!

Bohuliby

Příspěvek#915 » stř 18. úno 2015, 23:02

No musíš to vydržet, ale doporučuji přečíst tohle opravdu dlouhé vlákno celé.
Dozvíš se opravdu dost, jako já před časem.

Zpět na