Mosin

Sportovní, lovecké, "odstřelovačky" a další
Také jednoranné nebo vícehlavňové dlouhé zbraně

Jarda89

Příspěvek#436 » úte 3. zář 2024, 03:16

Bez Mosina v trezoru to prostě není ono :) M44 z Iževsku rok výroby 1944 (zkušebnu má německou ze 70. let). Povrchovka vypadá původní, hlaveň poměrně slušná. Semtam nějaká povrchová koroze je ale je vidět spíš až pod ostřejším světlem. Horší místa jsem seškrábnul desitikačkou a zaolejoval. Na bodáku je místy taková divná krusta, která nevím co je. Pod pažbou jsou dokonce ještě pořád mraky kosmolínu :)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Jarda89

Příspěvek#437 » stř 4. zář 2024, 09:23

Jediný dvě horší místa, když nepočítám semtam rezavou skvrnku a pár míst na bodáku. Na 80let starou potvoru, to celkem ujde :)
7.jpg
12.jpg

Střelec

Příspěvek#438 » stř 4. zář 2024, 10:39

Značka pod značkou zbrojovky značí arsenalovou repasi.

Jarda89

Příspěvek#439 » stř 4. zář 2024, 11:17

Takže někdy za války nebo chvíli po ní. Tam je těch značek tolik, že i s pomocí několika článků neznám význam všech :) Co jsem si všiml, tak kosmolin v tenké vrstvě vypadá taky jako rez. Na pár místech šlo seškrábnout takovou hnědočervenou voskovitou vrstvičku. Ale některý místa ještě budu muset odrbat (sice Nanoprotech má korozi zastavovat ale stejně).
13.jpg

stip

Příspěvek#440 » stř 4. zář 2024, 13:05

Viděl jsem na allegro.pl u poláků, že tam prodávají spoustu součástek na Mosina. Podle fotek, toho mají prodejci celé bedny. Co mě překvapilo, že tam jsou k vidění závorníky pro ráži 7,62x39. Viděl jsem na kanále Iana McColluma, experimentální Mosinku v téhle ráži, ale byl to jenom prototyp (jestli si dobře pamatuju). Neznáte někdo původ těch zásob co poláci rozprodávají? Mají tam i různé polotovary, nebo naopak se zavařeným otvorem pro zápalník (znehodnocené?).

Jarda89

Příspěvek#441 » stř 4. zář 2024, 13:42

Poláci vyráběli mosiny v licenci, takže tam toho mají plný sklady ;) Něco bude asi jejich výroba něco asi dovoz... Tu ráži budou mít spíš blbě popsanou, to bys musel mít i komoru jinou. Ale měl bych trochu obavu o stav dílů. Třeba co jsem tam koukal na komplet zadní hledí, tak ho mají taky parádně orezlý. Chci tam ale zkusit objednat šrouby a zápalník s pružinou. To mají poláci i na českým allegru.

zarozak

Příspěvek#442 » stř 11. zář 2024, 14:47

Jarda89 píše:Bez Mosina v trezoru to prostě není ono :) M44 z Iževsku rok výroby 1944 (zkušebnu má německou ze 70. let). Povrchovka vypadá původní, hlaveň poměrně slušná. Semtam nějaká povrchová koroze je ale je vidět spíš až pod ostřejším světlem. Horší místa jsem seškrábnul desitikačkou a zaolejoval. Na bodáku je místy taková divná krusta, která nevím co je. Pod pažbou jsou dokonce ještě pořád mraky kosmolínu :)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Pěkný, ale ta pažba není válečná. Lepenka se u mosinů za války nikdy nepoužila. Pouze bříza....naopak jak každý řeší odvrtané/neodvrtané ústí v rámci poválečných repasů, tak toto se už víc jak hojně využívalo za války. Dokonce jsem přesvědčen, že to ani nebyl nějaký druh opravy, ale u některých sérií přímo výrobní proces k ochraně korunky. Co jsem už viděl různých vykopaných mosinů, tak to měly i některé M44 a nebylo jich málo, skoro každý druhý, co se vykopal

Jarda89

Příspěvek#443 » čtv 12. zář 2024, 05:32

Pažba mi nevadí. Laminovaná je pevnější a mě se líbí vzhledově. Co jsem měl před časem dlouhýho, tak ten měl břízu a to se kroutilo při silnější úchopu. Ohledně ústí - četl jsem různý informace ale hlavně šlo o to, že když ústí schováš "do hloubky" tak je těžší ho poškodit. Včera jsem prohlížel jednu M44 z roku 1948 ve Wildgame. Sice měla hezčí železo než moje ale solidně orezlý závěr a horší vývrt. A cena? 15000,- :D Ještě chci trochu oškrábat bajonet. Zatím to šlo pěkně vzít nábojnicí ale stavím se do železářství pro mosaznou drátěnku.

Jarda89

Příspěvek#444 » čtv 12. zář 2024, 06:16

Poznámka k pažbám - Podle jednoho nejmenovanýho fóra se laminopažby začaly objevovat kolem roku 1943 na M38 v té době ještě bez ztužovacího šroubu. Na M44 se většinou dávaly seříznuté z M91/30 akorát do ní vytvořili drážku na bajonet.

JohnM11

Příspěvek#445 » pát 13. zář 2024, 14:12

Věnujte poz/ornost stavu závěrů a dílů kupovaných Mosinů.J e dobré zkontroolovat, zda nejsou silně zrezivělé, zejména ty nabízené polskými prodejci.Také se vyplatí investovat do správných konzervačních prostředků;)

Jarda89

Příspěvek#446 » pát 13. zář 2024, 22:56

Jo, souhlas. Někdo tam nabízel spojku závěru a ta vypadala, jak kdyby to vykopal na zahradě... Na mým je závěr hezký. Jsou tam dvě tmavá místa ale to vypadá na něco v materiálu a trošku přeleštím kuličku :D Používám teď Nanoprotech. Nechává sympatickou lesklou vrstvu, která není příliš mastná.

Gimpel

Příspěvek#447 » sob 14. zář 2024, 12:58

.......,,do železářství pro mosaznou drátěnku". ......

Dnes se prodávají mosazné drátěnky? :?: :?:
Nejsou z bakelitu?

Jo a máš hezký kus, nemyslím drátěnky.

Jarda89

Příspěvek#448 » sob 14. zář 2024, 21:16

Konečně mi přišlo čištění, tak jsem dneska projel hlaveň. Vývrt je hrubší ale pořád hezky lesklý. Jj prodávají a dokonce i v plastové krabičce. Používají se na čištění pájecích hrotů.

Zpět na