Rossi 92 Puma .44 Mag. & .357 Mag. atd.

Sportovní, lovecké, "odstřelovačky" a další
Také jednoranné nebo vícehlavňové dlouhé zbraně
Héfaistos

Příspěvek#1 » stř 12. úno 2025, 14:07

Zdravím všechny nadšence do pákovek. Už nějakou dobu pokukuji po Marlinu 1895 v 45-70 Govt., nicméně než zainvestuji, tak jsem chtěl vyzkoušet, zda mě pákovka bude vůbec bavit. A tak jsem zakoupil Rossinu 92 Puma, Laminated nerez verzi s railem, v ráži 44 Magnum (protože v této ráži už mám revolver Ruger Blackhawk /viz ZDE/ a přebíjím si). Netrvám úplně na tom, že by pákovka měla být co nejvěrnější své historické předloze, nebudu s tím střílet žádné spoutěže, a proto jsem šel do této "moderní" verze.

Jak vypadá:

Rossi 92 Puma Laminated.jpg

Jak střílí - naše první seznámení na střelnici po nastřelení mířidel:
Výsledek 10 ran na 50 m v sedě s oporou (z bagu), originální mechanická mířidla (peep sight - tj. dioptr) střelivo Magtech 44 REM MAG FMJ-FLAT (44C), 240 grs. Moje starý a slepý oči bohužel lepší výsledek přes mechaniky neumí:

Rossi 92 Puma Targer 50 m.jpg

Bohužel díra v dioptru je větší, než bych si představoval a mám to výškově trochu rozlítané (zvláště ta stržená 9 úplně dole zamrzí). Na nějakou akční střelbu OK (dioptr se dá ještě vyšroubovat a pak je tam díra jak do p*dele - asi na přestřelku uvnitř srubu) ale na mířenku by to chtělo menší díru. Zkusím na soustruhu vystrouhat dioptr s menší dírou.

Také je vidět, že ač mám hledí posunuté v úplně nejnižší poloze, co to jde, tak zásahy jdou na těch 50 m pár cm nad střed. Nicméně s podmotorovanými plivátky od S&B (které mají z pětapůl palcového revolveru o cca 11% nižší V0 než Magtechy - z té Rossiny jsem to ještě neměřil) to zase chodí 5 cm pod střed - pak si vyber...

Ještě zauvažuji o nějakém miniaturním nízkoprofilovém kolimátoru, to by mohlo omezit ten vertikální rozptyl, uvidíme. S mým astigmatismem bych pak ale musel střílet s brýlemi.

Takže jaká ta puška vlastně je? Střílí dopředu a zdá se, že i celkem přesně. Nicméně zpracování je dost otřesné - výrazné stopy po nástrojích na vnitřních plochách, chod páky a závěru dost hrubý, některé šrouby nedotažené, ovšem největším "překvapením" byla spoušť, která měla z výroby snad deset kilo!!! Původně jsem si dokonce myslel, že je spoušťový mechanismus zaseklý protože spoušť "nešla zmáčknout" - muselo se opravdu kurev*ky zabrat. Ona taky na spoušti je snad přes milimetr a půl tlustá listová pružina. Takže zbraň rozebrat, pružinu mírně narovnat a hle - už je odpor "pouhých" 2,5 kg.

Další z věcí je, že pružina kohoutu je tak silná, jako by měla odpalovat dělostřeleckou munici - každá cca desátá nábojnice má proraženou zápalku. Asi pořídím sadu laděných pružin, které (společně se zaleštěním styčných ploch kohoutu a spouště) snad spouštění zkultivují.

Takže pokud někdo pokukujete po Rossině, jako levnější variantě Winchesteru/Marlinu/ap., tak si musíte uvědomit, že za (relativně) málo peněz nemůže očekávat špičkovou kvalitu. Já do toho šel s vědomím, co za svoje peníze +- dostanu a navíc hodně věcí se dá stylem DODO "doladit" - na YT je spousta videí, co a jak na závěru a páce zabrousit a zaleštit, aby byl chod závěru plynulý a hladký, co se spouští aby nebyla jak šutr atp. Nicméně při koupi doporučuji opravdu PEČLIVOU prohlídku zbraně. Takže tož asi tak. Kdybyste měl někdo nějaké otázky, klidně se ptejte.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

iloveguns

Příspěvek#2 » čtv 13. úno 2025, 09:46

Mám to stejné, pouze v jiné ráži, 357 MAGNUM. Mám problém se sháněním náhradních dílů. Zlomila se mi po krátké době střelby pružina nabíjecí klapky, která je pevně spojena s tou klapkou. Nová klapka nesehnatelná, náhradní díly jsou totálně nedostupné. Nikdo je nedováží. KOZAP, který pušky ROSSI prodával, od toho dává ruce pryč. Podruhé bych byl již opatrný, kdybych měl něco od ROSSI znovu kupovat. Když budete potřebovat náhradní díl, tak nemáte šanci.

Héfaistos

Příspěvek#3 » čtv 13. úno 2025, 16:22

Nyní je oficiálním dovozcem Rossi tuším ProArms, tak bych to zkusil tam. Ale je pravda, že s dodáním náhradních dílů na zbraně bývá občas dost problém (pokud to není zrovna Glock nebo pokud nežijete v USA) a neplatí to asi jen pro Rossi.

Jinak jsem včera hodně googlil proč mi to střílí i v nejnižší možné poloze hledí nahoru a objevil jsem, že tyto verze s railem jsou zmršené (resp. ten rail je zmršený) a hledí je na něm příliš vysoko. Což mi potvrdilo i moje následné měření, kdy střed perličky mušky je od osy vývrtu/hlavně vzdálen 19 mm a střed apertury hledí, byť v nejnižší poloze, 23 mm. Hledí je tedy o 4 mm výš od osy hlavně než muška, což je, při vzdálenosti hledí od mušky 450 mm, brutální sklon. Řeší to prakticky každý kdo má peep sight na originálním railu a je jedno, zda jde o ráži .44 nebo .357 - v základním setupu jim to na 25m střílí klidně o 20 cm nad záměrnou.

Změřil jsem výšku mušky na pušce a ta je zřejmě .530. Podle mých výpočtů by však byla potřeba muška o výšce alespoň .610, nicméně taková se standardně nevyrábí a nejvyšší běžně prodávané mušky mají výšku .570 (což je oproti .530 zvýšení o cca 1 mm). Takže jsem na brownells objednal alespoň mušku .570 a zároveň jsem do objednávky přihodil i aperturu s dírou .093 která by měla být na mířenku lepší než ta co je na flintě teď (.125). Tož uvidíme...

Shotgun ED

Příspěvek#4 » čtv 13. úno 2025, 17:37

Děkuji mockrát za recenzi. Taky se koukám po pákovce a jak to vidím, asi opustím ty levnější nápady a obětuju ty peníze do něčeho kvalitnějšího a asi mi zůstane ve výběru buď Marlin, Winchester nebo Henry.

Héfaistos

Příspěvek#5 » čtv 13. úno 2025, 19:12

Je pravda, že kdybych chtěl primárně 44 Magnum, asi bych šel rovnou alespoň do Marlina. Já tu Rossinu kupoval s tím, jestli mě pákovka opravdu bude bavit, tak pak koupím Marlina v 45-70 Govt. Ale asi jsem měl přece jen trochu přihodit a koupit nějakého levnějšího Marlina rovnou v 44 (rozdíl mezi touto Rossinou a Marlinem 1894 Classic je jen cca 6000,-) a na tohle DODO z Brazílie se vyprdnout...

Ona ta střelba 44 Mag je s tou puškou celkem zábavná a nekope to jako mula.

Shotgun ED

Příspěvek#6 » čtv 13. úno 2025, 21:48

No a jaké je v podstatě tedy konečné resumé pokud už padlo? Baví pákovka, nebaví nebo nerozhodně? Já zkušenost nemám, ale mám to právě, že "vždycky jsem jí chtěl". Tak se rozhoduju, jestli vzít novou, nebo z druhé ruky, protože určitě to bude jen na "zábavu". A zase to není tak rozšířený artikl, aby toho z té "druhé ruky" byl nějaký extra velký výběr.

Héfaistos

Příspěvek#7 » čtv 13. úno 2025, 22:47

Rozhodně baví, a to tak, že hodně. Určitě do toho Marlina v 45-70 půjdu (akorát ještě nevím, jesli to bude SBL, Trapper, nebo Trapper+Magpul, nebo nějaká klasika ap.) Ale na stáří jsem prostě přišel na to, že mě spíš obecně baví více opakovačky, než samonabíječky. Prostě už nemusím chrlit olovo jak za mlada, spíš mě baví mířenka na delší vzdálenosti a jsem rád, když to např na 50 m chodí vše "do záslepky". (A baví mě různé obskurní flinty jako CZ600 Trail v 223 apod.).

Takže za mě dobrý - tu Rossinu budu mít do páru s tím Rugerem Blackhawk - oboje na 44 Mag. Sice ani jedna z těch zbraní není "pure western", ale nejsem rigidní westerňák - stačí mě když se to drží stejně blbě, jako originál, což platí především pro toho blackhawka s dřevenou pažbičkou ;-) ) A můžu říct, že ty Magtechy jsou z něj celkem výživný - a to nejsem žádnej drobek...

Myslím si, že po odladění dětských nemocí i ta Rossina bude bez problémů (pokud teda na ní něco nepraskne, jako uživateli iloveguns) už jsem si do ní objednal i spring kit, který by měl to spouštění posunout na úplně jiný level, než jsou ty originální super tvrdá péra spouště, kohoutu i vyhazovače.

Redsnake

Příspěvek#8 » pát 14. úno 2025, 07:53

Odkud jsi bral ten spring kit? Ja pred tydnem taky jednu rossinu privezl. Uprimne - na rossi jsem vzdy koukal pres prsty a mel k tomu trochu despekt. Nicmene nedavno na toto tema prisla rec a po prvotnim poctivem zhejteni jsem se jal vzdelavat a s prekvapenim jsem zjistil, ze rossi strili rada lidi od kterych bych to uprimne necekal. Procetl jsem si fora kde lze samozrejme jako u jakekoliv jine zbrane najit pozitivni i negativni zkusenosti a nakonec jsem si jel do pro arms prohlednout jejich nabidku. Predvybranou jsem mel 24” ve .44 magnum. Musim rict, ze vnejsi zpracovani me velmi prijemne prekvapilo, ma hluboke cerneni a celkove je muj kus pomerne pekne zpracovan. Vybiral jsem ze dvou kusu a jedine nedostatky ktere jsem na nich nasel bylo poskozeni vznikle pri preprave nebo skladovani. Vnitrni zpracovani je hrubsi, ale nijak me neurazi a na fci zda se nema vliv.

Mam v planu dat dioptr na krk pazby a pak se uvidi.
Tez jsem si myslel, ze bych koupil marlina nebo neco podobneho, ale pokud se nepletu, 24” nedelaj nebo jsem je nikde nevidel, a v mem pripade by byl treba o 10-15k drazsi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

iloveguns

Příspěvek#9 » pát 14. úno 2025, 10:15

Já jsem koupil Rossinu již s vyladěnou spouští, která jde tak lehce, že je to úžasné a velice příjemné. Ten, co mi ji prodával, je totiž puškař a navíc vrcholový závodník ve westernu. Takže spoušťové ústrojí je na ní doslova paráda. Akorát jsem za těch dvacet let co ji mám, ještě nikde nesehnal novou nabíjecí klapku. Tak jsem improvizoval jak se dá a pokaždé jsem to nějak zbastlil, ale vždy jen na chvíli, než se to znovu rozsypalo...

Redsnake

Příspěvek#10 » pát 14. úno 2025, 10:38

Ono je otazka jak moc je dnesni produkce srovnatelna s tou pred 20 lety.. to mozna melo zaznit hned na zacatku.

Héfaistos

Příspěvek#11 » pát 14. úno 2025, 11:16

Redsnake píše:Odkud jsi bral ten spring kit?

Je to předobjednávka z Brownells:
https://www.brownells.cz/ROSSI-92-SPRING-KIT-LEES-GUNSMITHING-92-65-92-100000512

Co jsem k tomu googlil, tak si to všichni vychvalují - jen snad pružina západky nabíjecí páky není třeba měnit, ale když se vymění bicí, spoušťová a vyhazovače, tak je celý chod a spouštění prej někde úplně jinde.

Redsnake

Příspěvek#12 » pát 14. úno 2025, 11:22

80% odporu paky prej dela masivni pruzina vytahovace. Taky to tam chci vzit

Héfaistos

Příspěvek#13 » pát 14. úno 2025, 11:44

Redsnake píše:...Mam v planu dat dioptr na krk pazby a pak se uvidi...

To by pak mělo s takto dlouhou hlavní (a tedy dlouhou záměrnou) chodit na 50m "jednou dírou". Taky jsem o tom uvažoval, na brownels mají (https://www.brownells.cz/ROSSI-92-REAR- ... -579009807) ale je potřeba k tomu ještě vzít šrouby - ty se nevímproč prodávají zvlášť (https://www.brownells.cz/TANG-SIGHT-SCR ... -579000101) a to vyjde celkem přes šestku...(!!!) Zatím uvidím, jak to bude s tou novou muškou.

Navíc málokterá puška pro to má předpřipraven závit a u většiny se pro ten dioptr musí vyříznout závit pro ten horní šroub.

Redsnake

Příspěvek#14 » pát 14. úno 2025, 11:54

Koukal jsem na https://www.strobl.cz/en/lyman-1894-no. ... ion_p15421

Je tam vic verzi, divam se jen na mobilu, snad je tohle kompatibilni s 92

Héfaistos

Příspěvek#15 » pát 14. úno 2025, 12:42

Kompatibilní by to mělo být, 1892 a 1894 se v zadní části, pokud vím, nijak neliší. Ta verze od Lyman ale nemá stranovou korekci, takže se se musí (v případě potřeby stranové korekce) posouvat muška. Ta verze z Brownels od MARBLE ARMS má stranovou korekci přímo na hledí, takže se s muškou nemusí dělat nic. Nicméně je skoro o dva tácy dražší a někdo si občas stěžuje, že právě ten čudl na stranovou korekci a šířka hledí v tom místě zavazí trochu úchopu.
Naposledy upravil(a) Héfaistos dne pát 14. úno 2025, 12:53, celkem upraveno 1 x.

Zpět na