Mosin

Sportovní, lovecké, "odstřelovačky" a další
Také jednoranné nebo vícehlavňové dlouhé zbraně
Poli

Příspěvek#241 » pát 6. bře 2015, 20:52

Když budeš hledat, určitě toho najdeš dost o long range střelbě. Pro začátek, dobrá sestava puška, montáž, sklo, střelivo, pak se můžeš něco učit, protože chyba bude na tvé straně. Pokud bude více špatných částí celku, tak se budeš akorát trápit a stejně se nic nenaučíš, protože nepoznáš, kde je chyba. Jestli chceš střílet se sklem na větší vzdálenost a nejde ti o historii, tak zapomeň na mosina a jdi jinou cestou.

mihlit

Příspěvek#242 » sob 16. kvě 2015, 17:17

Ahoj,
byl jsem dnes kupovat mosina 91/30. Na výběr bylo ze dvou kousků. Jeden předválečný z hexa závěrem a jeden válečný s kulatým. Oba byly ve velmi dobrém stavu, hezký vývrt, malé vůle na závěru. Bohužel oba měly odvrtané ústí. Určitě to nebylo, že by byly nějak moc opotřebované. Když jsem se divil, tak prý teď to mají nově všechny importy. Slyšel jsem, že ty novější typy mosinů jsou odvrtané skoro vždy, ale zrovna u 91/30 jsem to moc neslyšel.

Nevíte někdo jak je to s novými importy 91/30 s ohledem na odvrtané ústí?

Já si nakonec nevybral, protože odvrtané ústí se mi nelíbí, ale jestli je vize taková, že teď budou odvrtané všechny, tak nevím jestli hledat dál nebo vzít odvrtaného... Chci to s výhledem na doplnění optikou a střelbu na 100-250m.

Bohuliby

Příspěvek#243 » pon 18. kvě 2015, 23:22

A jaký je smysl odvrtání ?

mihlit

Příspěvek#244 » úte 19. kvě 2015, 07:55

Smysl odvrtání části vývrtu u ústí má být oprava. Nejvíce tepelně a korozně namáhaná část vývrtu je u přechodového kužele a právě u ústí. Takže vývrt u ústí bývá nejpoškozenější. Také může být poškozený mechanicky, když si voják opře flintu o zem hlavní dolu nebo s ní do něčeho vrazí. Poškození vývrtu u ústí (a poškození koruny) má velký vliv na přesnost. Proto se poškozené pušky odvrtávaly, aby se přesnost vrátila do normálu a mohlo se střílet dál. Někdy se odvrtávaly i zdravé flinty v rámci údržby skladu (alespoň se to tvrdí) za účelem ochrany ústí proti mechanickému poškození (je hlouběji).

Bohuliby

Příspěvek#245 » úte 19. kvě 2015, 22:43

Jasně, asi to má logiku, děkuji za vysvětlení.

Misak01

Příspěvek#246 » čtv 19. lis 2015, 11:59

Zdravím. Prosím o radu. Rád bych koupil Mosina a zvažuji snipera. často čtu že jsou to jenom skládačky :( V Gumshopu ho mají na obědnání a píší že to není skládačka, cena asi 15tis. Dá se tomu věřit? :shock: Má někdo zkušenosti s tímto obchodem? Nechci vyhodit 15tis oknem. Děkuji za rady.

mihlit

Příspěvek#247 » čtv 19. lis 2015, 12:53

Záleží na co to chceš? Na střílení nebo jako muzejní kousek? Já osobně bych tomu nevěřil. To, že to neskládal prodejce, neznamená, že to nemohl skládat někdo v řetězu dodavatelů. Četl jsem o tom tolik, že fakt bych tam tu důvěru neměl. Že to někdo neposkládal, nepřerazil, nezrecykloval (vystřílená sniperka předělaná na obyč v rusku cestou předělaná zpět na sniperku, ale tu přesnost již nemá,..).

Pokud je to do archivu mít historický kousek, tak bych to možná vzal a doufal...
Pokud je to na střílení, tak na sniperské výkony bych ji nepořizoval. Cena nábojů je nízká, ale leze nahoru, přitom jsou to ne zas extra přesné náboje pro sniperské výkony. Času mám málo a tak po nějaké době začne nutné čištění po korozivní munici být dost otravné. Přesné a nekorozivní (nové) náboje nějsou již levné.

Když jsem kupoval já, tak jsem to chtěl na střílení a náboje byly za 3,75 což byla hlavní motivace (koupil jsem ale obyč verzi a provedl zpřesňující úpravy). Cena se ale za ten rok zvedla na 6,- Dnes bych to ale nekoupil a vzal bych za podobné peníze marlin x7vh.

Vše ale záleží na tom, proč to chceš a k jakému účelu.

Misak01

Příspěvek#248 » čtv 19. lis 2015, 14:40

Musím se přiznat že se těším na stříleni ale také jsem chtěl prostě Mosina vlastnit. Jo a samo také nízká cena střeliva. Druhá str. věci je že sniper nejsem a střílím max na 100m. Tak nevím. Dík za info mrknu na Marlina.

mihlit

Příspěvek#249 » čtv 19. lis 2015, 15:02

Funkci "vlastnit Mosina" asi jiná flinta nesplní, takže pak zas k přemýšlení moc není. Záleží na tom, jak moc řešíš peníze. Pokud ne, tak tě třeba ten mosin za 15 trápit moc nemusí. Záleží taky na tom, jak velkou věc hodláš na těch 100m trefovat (jak přesnou potřebuješ pušku), jestli chceš jen trefit terč nebo naopak cokoliv pod 7-8 je špatně. Taky si spočítat kolik těch nábojů za rok zrovna z takovéto pušky vystřílíš, což je dost podstatné pro porovnání marlin-mosin. S (lepším) levným střelivem budeš z mosina na 100 m trefovat terč. Takže musíš kromě pušky i vybrat střelivo pro plánované použití.

Mosin určitě vyjde levněji, než marlin+308w náboje. U marlina ale zas nemáš takovou sázku, co si to vůbec koupíš. Nemusíš důsledně čistit po každé střelbě ("drahou" mosinku na přesné střílení znamená mít ve velmi dobrém stavu). Mě osobně nejvíc vadí právě to čištění (pořizovacím a upravovacím procesem jsem si již prošel). Na střelnici si občas musím čas "ukradnout" a raději čistím důsledněji, než méně, což znamená hodinu a půl čištění (spolu se schnutím a čekáním). Oproti tomu třeba saigu vrazim do trezoru a čistím jednou za čas, když mne to napadne a nemusím hned po střelbě.

Misak01

Příspěvek#250 » čtv 19. lis 2015, 17:55

Marlin je asi kvalitou někde jinde, jasná věc. Ale zvostanu u Mosina. Prachy bohužel musím řešit tak asi půjdu do pěchotní verze aby mě to moc nebolelo když bude něco špatně. čistim zbraně vždy po střílení kromě ZKM 456 tam to moc nedoporučují. Zajedu do Praglu a skusím se na nějekého podívat. A to ještě musím tajně aby drahá nevěděla, nemá moc pochopení. Chi. Tak zatím moc děkuji za rady. Ahooj.

mihlit

Příspěvek#251 » čtv 19. lis 2015, 19:01

Tak i s mosinem se dá dobře a za levno (zatím) zastřílet velmi slušně. Podstatné je vybrat dobrý kus. Velmi doporučuji vzít na nákup baterku, kterou se dá posvítit dovnitř a zkouknout vývrt. Ještě lépe diodu na drátcích, kterou lze vývrtem prostrčit.Viděl jsem dva kousky, co měly pomlácený vývrt zhruba 5 cm od ústí a při klasickém posvícení baterkou to nebylo vidět.

Misak01

Příspěvek#252 » čtv 19. lis 2015, 23:37

Ok nějakou si pořídím a vyrazím na čumendu. Snad to dobře dopadne.

ferda_mravenec

Příspěvek#253 » sob 12. pro 2015, 20:42

Kolegové, dnes jsem si koupil krásnou karabinu 1944. Doufám, že mi na střelnici bude dělat radost.

Obrázek
Obrázek

ferda_mravenec

Příspěvek#254 » pon 28. pro 2015, 20:22

Ahoj, mám dotaz - dnes jsem střílel á 20 nábojů (dle všeho no name čína) a na uzamykacím ozubu se mi objevila tato rýha. Kde hledat chybu?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Grasel

Příspěvek#255 » čtv 31. pro 2015, 19:54

Zrnko písku?

Zpět na