Samonabíjecí karabina v 9L
Samonabíjecí pušky
- Erix
Příspěvek#407 » úte 10. pro 2024, 19:20
Hlavně u produkce Czub jsou tam úplné anomálie. To co tady člověk nedá klasickým Evem, tak to tam dokáží i s Micrem a ještě líp. Jo, může to být fejk, ale nemyslím si. Buď mají lepší hlavně, nebo konzistentní náboje, nebo obojí, nebo jsem jenom kopyto.
Úplně nepochopitelný je výsledek Sig MPX 4" na 100yard soustřel 1", to je jako slušné sci-fi.
U BTčka jsou taky slušné grupy: https://www.thefirearmblog.com/blog/202 ... ew-bt-tp9/
Úplně nepochopitelný je výsledek Sig MPX 4" na 100yard soustřel 1", to je jako slušné sci-fi.
U BTčka jsou taky slušné grupy: https://www.thefirearmblog.com/blog/202 ... ew-bt-tp9/
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1166
- Jarda.Jezek
Příspěvek#408 » stř 11. pro 2024, 07:41
Ona délka hlavně může být i kontraproduktivní. Pokud už prach nestíhá zvyšovat tlak, střela významně nezrychluje. Tedy hlavní funkce hlavně už pak nefunguje. Zato začnou fungovat nežádoucí efekty, jako třeba vibrace hlavně. Při delší hlavni se při nedostatečně konzistentním střelivu projeví nestejné kmitání hlavně tak, že hlaveň v okamžiku výletu střely z hlavně bude v jiné poloze, takže pošle střelu jinam. Delší hlaveň může mít větší amplitudu, takže i rozptyl může být větší než u kratší hlavně. Chce to pak jemněji naladit střelivo a trefit takovou frekvenci, při které bude při výletu střely z hlavně její ústí vždy na tomtéž místě. Pak bude rozptyl minimální.
Naposledy upravil(a) Jarda.Jezek dne stř 11. pro 2024, 07:44, celkem upraveno 1 x.
- Gimpel
Příspěvek#410 » stř 11. pro 2024, 08:56
..... ,,délka hlavně může být i kontraproduktivní" ......
Německá devítka s vhodným prachem, navážkou a koulí, má zrychlovati až do ,,nekonečných" 14" až 16" palců délky, jsem jen četl.
Pustě spekuluji, že do metrů sto a přesnosti těchto karabin, jsou ty vysokofrekvenční výstřelové vibrace laufu bezpředmětné. Striktně můj názor a třeba i zcela špatný.
Sám pro sebe považuji za nejlepší délku 6" až 7".
Německá devítka s vhodným prachem, navážkou a koulí, má zrychlovati až do ,,nekonečných" 14" až 16" palců délky, jsem jen četl.
Pustě spekuluji, že do metrů sto a přesnosti těchto karabin, jsou ty vysokofrekvenční výstřelové vibrace laufu bezpředmětné. Striktně můj názor a třeba i zcela špatný.
Sám pro sebe považuji za nejlepší délku 6" až 7".
- Héfaistos
Příspěvek#411 » stř 11. pro 2024, 09:49
Za prvé - nejsou to vysokofrekvenční kmity, ale spíš nízko/středně frekvenční.
Za druhé - nejsou bezpředmětné, pokud člověk honí záslepku na 100m - a to s jakoukoliv ráží.
Za třetí (a to hlavní) - pro standardní střelu 115/125 grs a standardní navážku 9 Luger nemá z hlediska rychlosti střely význam hlaveň delší jak 8'', neboť prachová slož je již zcela vyhořelá a s narůstající délkou hlavně se rychlost zvyšuje už jen v jednotkách procent (a v některých případech jako slabší navážky s rychlým prachem nebo subsoniky se dokonce může už snižovat!). Pokud by někdo chtěl u 9 Luger smysluplně využít u karabiny hlaveň delší jak 8'', musí si dělat speciální navážky s pomalým prachem (ideálně +P+) - pak se dá i u Lugeru z delších hlavní dosáhnout zajímavých rychlostí. Ale nesmí se takovéto střelivo pak nabít do pistole.
Za druhé - nejsou bezpředmětné, pokud člověk honí záslepku na 100m - a to s jakoukoliv ráží.
Za třetí (a to hlavní) - pro standardní střelu 115/125 grs a standardní navážku 9 Luger nemá z hlediska rychlosti střely význam hlaveň delší jak 8'', neboť prachová slož je již zcela vyhořelá a s narůstající délkou hlavně se rychlost zvyšuje už jen v jednotkách procent (a v některých případech jako slabší navážky s rychlým prachem nebo subsoniky se dokonce může už snižovat!). Pokud by někdo chtěl u 9 Luger smysluplně využít u karabiny hlaveň delší jak 8'', musí si dělat speciální navážky s pomalým prachem (ideálně +P+) - pak se dá i u Lugeru z delších hlavní dosáhnout zajímavých rychlostí. Ale nesmí se takovéto střelivo pak nabít do pistole.
- Henry
Příspěvek#412 » stř 11. pro 2024, 09:55
Jak již zde bylo psáno řekl bych že dost záleží na náboji a střele. Vidím to jen z pistole co udělá třeba třela FMJ, JHP, nebo olovo v barvě. Za mě nejhorší je FMJ. Chce to vzít několik druhů a prostě zkusit a uvidí se. Jaký by byl tedy podle váš dobrý rozptyl na 100 m?
- Héfaistos
Příspěvek#413 » stř 11. pro 2024, 10:03
Jen pro představu - zákmit ústí hlavně od osy o 0,05 mm (pět setin milimetru) - tj rozkmit o 0,1mm může při hlavni dlouhé 8'' (a první harmonické) dělat rozdíl v zásahu v terči na vzdálenost 100 metrů rozptyl 100 mm - tj. 10 centimetrů!!! (Pokud by se střela na ústí strefila do opačných amplitud).
V praxi to ale není tolik, neboť málokdy jsou ty kmity v první harmonické a paradoxně čím více harmonických (tj. čím vyšší frekvence vlnění hlavně vůči její délce), tím nižší rozptyl. Navíc rozkmit bývá většinou u stejného střeliva +- stejný a tak rychlostně konzistentní střelivo chodí relativně do stejného místa.
EDIT - už jsem z oboru více jak třicet let, takže vše nemusí být úplně přesné neb znalosti jsou za tu dobu už značně děravé, takže pokud zde má někdo kvalitní znalosti vnitřní a přechodové balistiky, jistě mě doplní příp. opraví.
V praxi to ale není tolik, neboť málokdy jsou ty kmity v první harmonické a paradoxně čím více harmonických (tj. čím vyšší frekvence vlnění hlavně vůči její délce), tím nižší rozptyl. Navíc rozkmit bývá většinou u stejného střeliva +- stejný a tak rychlostně konzistentní střelivo chodí relativně do stejného místa.
EDIT - už jsem z oboru více jak třicet let, takže vše nemusí být úplně přesné neb znalosti jsou za tu dobu už značně děravé, takže pokud zde má někdo kvalitní znalosti vnitřní a přechodové balistiky, jistě mě doplní příp. opraví.
- Gimpel
Příspěvek#414 » stř 11. pro 2024, 12:32
................................... ,,Za prvé" ......................................
Zřejmě se mi to popletlo s vibracemi, co u pistole při výstřelu vznikají.
Pamatuji si, že v zápalníku jsou vysokofrekvenční, uvedl Ing. Kuračina.
Od jiného autora a byl to jakýsi kapacita, že snad přímo vážený s. Ing. Přemysl Liška jsem četl, že ty v rámu snad mají být opět na vysokých frekvencích. Ale roků desítky nazad tomu jsou již.
++++++++
Nenapadlo mne, že z karabiny v německé devítce, někdo na sto metrů honí zálepku.
Dle mého mínění, je na předmětnou vzdálenost, rozptyl deset cm naprosto skvělý. U sebe bych o takové to přesnosti ani nesnil, neblouznil jen.
P.S. : to je pokaždé dřina, než si alespoň trochu přijatelně, dohoním tu interpunkci, co ji dávno neumím.
Navíc mi připadá, že její pravidla se na časové ose mění.
Zřejmě se mi to popletlo s vibracemi, co u pistole při výstřelu vznikají.
Pamatuji si, že v zápalníku jsou vysokofrekvenční, uvedl Ing. Kuračina.
Od jiného autora a byl to jakýsi kapacita, že snad přímo vážený s. Ing. Přemysl Liška jsem četl, že ty v rámu snad mají být opět na vysokých frekvencích. Ale roků desítky nazad tomu jsou již.
++++++++
Nenapadlo mne, že z karabiny v německé devítce, někdo na sto metrů honí zálepku.
Dle mého mínění, je na předmětnou vzdálenost, rozptyl deset cm naprosto skvělý. U sebe bych o takové to přesnosti ani nesnil, neblouznil jen.
P.S. : to je pokaždé dřina, než si alespoň trochu přijatelně, dohoním tu interpunkci, co ji dávno neumím.
Navíc mi připadá, že její pravidla se na časové ose mění.
- Erix
Příspěvek#417 » stř 11. pro 2024, 17:48
Tak to by potom znamenalo, že veškerá PCC typu AR9, Evo Carbine,... jsou jen dlouhé "obludy" bez užitku, pokud nepočítáme sportovní aspekt. Nač se tedy honit dál, než těch 8". Ono pokud se udělá průzkum, tak stejně většina nabízí laufy max do 10", jen ta AR9 a Evo Carbine vybočuje, asi tedy vědí, že tady cesta již není a raději šetří na velikosti a hmotnosti.
Pak nám tu tedy zůstane ta vnitřní a vnější balistika + vliv střeliva a samozřejmě kvalita laufu.
Pak nám tu tedy zůstane ta vnitřní a vnější balistika + vliv střeliva a samozřejmě kvalita laufu.
- Gimpel
Příspěvek#418 » stř 11. pro 2024, 18:14
........ ,,"obludy" bez užitku" ..........
Tak kategorický rozhodně nejsem. Pro mne nikoliv, někdo jiný však, za jistých podmínek a k jistým účelům, dlouhý lauf ocení. Kor s nedynamickým závěrem.
O sportovních aspektech nemluvím, tato degradace zbraní mne nezajímá. Dle mého mínění se má závodit s těmi bojovými, co který soudruh používá. Je mi velmi dobře známo, že někteří závodníci jsou názoru diametrálně opačného. Je to však dobře jen, do střelectví rozmanitost patří, sem rozhodně ano .
Tak kategorický rozhodně nejsem. Pro mne nikoliv, někdo jiný však, za jistých podmínek a k jistým účelům, dlouhý lauf ocení. Kor s nedynamickým závěrem.
O sportovních aspektech nemluvím, tato degradace zbraní mne nezajímá. Dle mého mínění se má závodit s těmi bojovými, co který soudruh používá. Je mi velmi dobře známo, že někteří závodníci jsou názoru diametrálně opačného. Je to však dobře jen, do střelectví rozmanitost patří, sem rozhodně ano .
Naposledy upravil(a) Gimpel dne stř 11. pro 2024, 18:28, celkem upraveno 2 x.
- xor
Příspěvek#420 » stř 11. pro 2024, 18:30
Měření rychlosti 9mm Luger podle délky hlavně
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html
https://youtu.be/7kFtBtNkkz4?si=G5_uicvbTYPhJaEH (čas 7:12)
Potvrzuje co píše Héfaistos.
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html
https://youtu.be/7kFtBtNkkz4?si=G5_uicvbTYPhJaEH (čas 7:12)
Potvrzuje co píše Héfaistos.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX