AR 9 a tlumic?

Samonabíjecí pušky

luger9

Příspěvek#1 » sob 15. bře 2025, 19:54

Ahoj,

K sve AR15 si chci koupit AR9, neco mezi 8" az 11", mate nekdo vcetne tlumice? Jaka varianta je vyzkousena, funkcni?

Je treba Flow through jako u 223, aby to netlakovalo pusku, nebo u 9mm to neni podstatne?

Diky

Jacobson

Příspěvek#2 » sob 15. bře 2025, 21:01

Mám NFA AR9 s 12,5" hlavní a tlumicem G.I.S. TRI-LUG CSR9 WB Steel.
Přidal jsem těžší buffer a jeho pružinu dal tvrdší, aby se zpomalilo otevření komory a tím se ještě víc utlumil zvuk.
O dost víc fouká dozadu, ale s dobrými brýlemi, co pořádně zakrytí oči, není problém.
Musel jsem zvětšit průměr posledních 4 přepazek, protože to rozhazovalo soustřel. Tlumic je rozebiraci a přepážky musí mít vůli, aby šly vysunout. Výrobce se snažil udělat otvor pro střelu co nejuzsi, aby tlumil co nejvíc, jenže v kombinaci s tou vůli pro vysouvani přepazek z tlumiče, která by podle mě mohla být klidně menší, dochází k tomu, že si střela skrtne o přepážku a to ji rozhodi. Při pohledu skrz tlumic bylo vidět, jak ty poslední přepážky už dost zasahují do dráhy střely. Po úpravě už to chodilo jak má a přitom se pocitově zvuk vůbec nezvysil.

received_3160610370744814.jpeg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Gimpel

Příspěvek#3 » sob 15. bře 2025, 22:00

Tlumič kde bych předem věděl, že škrtají koule nekoupím a nedoporučuji.

Od G.I.S. jeden devítkový znám (bez Nielsen device) a považuji za malý.

zarozak

Příspěvek#4 » pon 17. bře 2025, 16:58

Jaký byl původní průměr otvoru přepážek a koncového víka?

Jacobson

Příspěvek#5 » úte 18. bře 2025, 09:48

Víko 11,12mm
Přepážka 10,05mm
Vnitřní průměr těla tlumiče 31,03mm
Průměr přepážky 30,62mm

Hankye

Příspěvek#6 » úte 18. bře 2025, 13:34

Mam to samý NFA co je nahoře, akorát v 8mipalci. Funí dost zpátky. O dost víc používám HIS HP. Intergrováno pod 10.5 MidwestIndustries SP předpažbím. Používám na kryté střelnici, jsem spokojen.
ar.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

zarozak

Příspěvek#7 » stř 19. bře 2025, 16:02

Jacobson píše:Víko 11,12mm
Přepážka 10,05mm
Vnitřní průměr těla tlumiče 31,03mm
Průměr přepážky 30,62mm

10,05mm je docela hodně těsný průměr, tam je potřeba mít extrémní souosost. Běžněji se používá průměr okolo 10,5mm

luger9

Příspěvek#8 » stř 19. bře 2025, 19:31

No mne by se libil asi od SilentSteel, bud micro nebo compact, ocel. Mate nekdo zkusenost, jak a zda funi zpatky?

Gimpel

Příspěvek#9 » stř 19. bře 2025, 20:18

... ,,Přepážka 10,05mm" ...

Samotný průměr je OK. Takto to však vyžaduje pořádnou souosost.

luger9

Příspěvek#10 » ned 13. dub 2025, 19:56

Mate nekdo na karabine nebo cemkoliv dlouhem v 9mm tlumic? Jake jsou zkusenosti?

erteple

Příspěvek#11 » ned 13. dub 2025, 23:09

Hlavně se vyvaruj použití boosteru (aka Nielsen device). Ten mlátí "zpátky" a to nechceš. Zaznamenal jsem různé názory, co se může stát, ale začínalo to zničeným závitem a pokračovalo třeba zničeným uchycením hlavně atd. V USA používají "spacery", představ si to jako kovový váleček, kterým se "zajistí" pružina. V ČR nejde sehnat (opravdu jsem zkoušel), ale jsou na netu i návody, jak to vyrobit; jen nevím, jestli věěřit instalatérské měděné trubce.

No a ohledně tlumičů bez toho zařízení tak asi řešíš závit, útlum a trvanlivost (m. j. materiál, způsoby čištění a rozebrání), na karabinu ne tolik váhu a rozměry, protože je to o něco a) stabilnější než pistole, a hlavně b) nepotřebuješ vidět na mířidla, protože stejně koukáš přes něco vysokého a položeného co nejblíž u hlavně.

Konkrétní příklady vidíš: Ase Ultra nebo B&T jsou obecně dobré a využívá je celý svět, A-TEC myslím taky dobré a na GIS kdo má, tak buď nadává a nebo kognitivně disonuje :lol: ...

luger9

Příspěvek#12 » pon 14. dub 2025, 05:52

Diky. Jak moc rozumny tlumic "posila" plyny zpatky? Tzn dejme tomu klasicky Ase Utra - dam s tim 300 ran s tlumicem, nebo nedam, protoze puska zahnojena a bude zavadit?

Gimpel

Příspěvek#13 » pon 14. dub 2025, 12:01

.......................... ,,a na GIS" .......................

Tento jsem měl onehdá v rukou a rozebral si. Na můj vkus o jednu přepážku krátký (jako jejich malorážkový). Jinak se mi líbil (oba).
Střeleckou zkušenost žel nemám.

erteple

Příspěvek#14 » úte 15. dub 2025, 13:21

luger9: Já se nepovažuji vůbec za odborníka, s tlumiči toho mám nastříleno málo. Ale s foukáním záleží i na zbrani - podle pružin, odvodu plynů (pokud je) a tak. Existují ale i tlumiče zvané Low Blowback (nebo flow-through). Jde relativně o novinky - do deseti let třeba, které jsou o dost tlustší, ale v tom zvětšeném průměru obsahují speciální "nábobu" navíc, která plyny dále chladí a pak posílá dopředu. Vznikly původně, aby nezvyšovaly kadenci u automatických zbraní (vše se vracelo a tedy natahovalo rychleji), ale hodí se právě i proto, že to tolik nefouká a je to pohodlnější.

U AR9 se taky prodávají speciální (portované) natahovací páky, které pomáhají plyny odvádět (s AR nemám osobní zkušenosti, ale prý to fouká právě hlavně tou pákou) a dále "gas deflectory" (ty se přidělávají k výhoznímu okénku - ejection portu).

Jinak z mojí zkušenosti 300 ran asi záleží na tom, co vydržíš, ale jde to, není to tak, že bys měl ofoukanou jak z animáku na kost, ale kdybych věděl, že budu střílet 300, tak bych si určitě vzal pořádné brýle a počítal s tím, že to bude ke konci spíš za trest...

Gimpel

Příspěvek#15 » úte 15. dub 2025, 14:15

................ ,,zvané Low Blowback (nebo flow-through)." ............

Česky --- řízený výplach

Zpět na