Vz 58 nebo AR15
Samonabíjecí pušky
- ondrush
Příspěvek#136 » pon 13. črc 2020, 14:30
> Jinak sa58 si bude v ČR žít svůj svět ještě dlouho, kde je poptávka je i nabídka, ale jsou to zanedbatelné počty kusů...
jo, toto kazdopadne. Jak som ja spominal, ze mi ar15 vyslo vitazne pri rozhodovani co si nechat, tak akonahle sa mi nejak umudri financna situacia, vz58 planujem znovu kupit. Je to super zbran, skvele sa mi z nej striela, jej ovladanie sa mi tymi rokmi vzilo, ze je super intuitivne. bohuzial ar15 je takmer vo vsetkom lepsia, praktickejsia, takze racionalne proste vyhrava. Nie vzdy sa da rozhodovat iba emociami.
jo, toto kazdopadne. Jak som ja spominal, ze mi ar15 vyslo vitazne pri rozhodovani co si nechat, tak akonahle sa mi nejak umudri financna situacia, vz58 planujem znovu kupit. Je to super zbran, skvele sa mi z nej striela, jej ovladanie sa mi tymi rokmi vzilo, ze je super intuitivne. bohuzial ar15 je takmer vo vsetkom lepsia, praktickejsia, takze racionalne proste vyhrava. Nie vzdy sa da rozhodovat iba emociami.
- Kečup
Příspěvek#137 » pon 13. črc 2020, 14:34
Blacky píše:Expres. Sklady plne 7,62??? A to jako které sklady? Spíš bych se bál, ze to prave nebude, na rozdil od 5,56, který se ted laduje vsude. CR prodalo/predalo/darovalo spousty zbytecny munice do pulky sveta. Takze prvni co dojde bude tohle.
Muniční sklad AČR , PŘES DVACET LET SEM DĚLAL NÁČELNIKA VÝZBROJNÍ SLUŽBY ale nějak sem se za ty roky nevšiml že by tam byly hromady střeliva 5,56 kam na to hoši chodíte, nebo do kterých skladů koukáte ??????
Naše armáda má tuny střeliva 7,62 pro zbraně ve skladech a těch 5,56 zas tolik není, moc koukáte na televizi.
Co se týče komentů o plných regálech nových Brenů v 5,56 tak těch tak je několik stovek ale určitě převyšují stavy v ráži 7,62 . A ráže 7,62 tady bude a je stále plno arnád ji stále používá protoi třeba i Francouzská vláda si objednala Bren 2 v ráži 7,62
To že ČR darovalo plno munice není proto že by byla zbytečná ale proto že se potřebovala zbavit střeliva s nízkou dobou uskladnění což je předpis o uskladnění střeliva a staré střelivo se likviduje střelbou a podobně.
Omlouvám se za OT ale nešlo nereagovat na odborníky ohledně zásob zbraní a střeliva AČR
- LordSalix
Příspěvek#138 » pon 13. črc 2020, 14:46
"A ráže 7,62 tady bude a je stále plno arnád ji stále používá protoi třeba i Francouzská vláda si objednala Bren 2 v ráži 7,62"
Nutno ovšem podotknout, že si Brenů v 7,62x39 objednala celých 68 kusů na speciální použití pro jednotku GIGN. Jinak má 700 000 Famasů v 5.56 a nahrazuje je objednávkou na 100 000 KH416 v 5.56. Dle wiki pak Francie ještě u speciálů použivá SCAR a M16 samozřejmě vše v 5.56.
Nutno ovšem podotknout, že si Brenů v 7,62x39 objednala celých 68 kusů na speciální použití pro jednotku GIGN. Jinak má 700 000 Famasů v 5.56 a nahrazuje je objednávkou na 100 000 KH416 v 5.56. Dle wiki pak Francie ještě u speciálů použivá SCAR a M16 samozřejmě vše v 5.56.
- Georg
Příspěvek#139 » pon 13. črc 2020, 14:58
sonor píše:. . . . . Máte možnost šáhnout buď po Vz58 nebo AR15, ale v základu, tak jak dorazí na krám. Co si vyberete a proč?
Takže v základu jsem šel do Sa58, 7,62x39. Směšná pořizovací hodnota (3,5 tis), směšná cena střeliva (max 5kč/ks i méně), neustálá dostupnost střeliva. Nemusím řešit stoupání vývrtu, váhu střel a pod. 3,14čoviny. Funguje s českým i zahraničním střelivem. I po 60 letech naprosto splní účel obrany. Jednoduchá, v případě potřeby neklade velké nároky na čištění.
To byl základ. Pokud bych chtěl flintu na sport s vyššími nároky, možná AR15. Tam bych u základu nemohl zůstat. Ale to už je jiné téma.
- Haluziak
-
blacknocturno - Příspěvky: 557
- blacknocturno
Příspěvek#141 » pon 13. črc 2020, 17:36
No takže asi takhle osobně mám prudce vytuňenou AR 15 která mě už stála přes 100k předtím jsem měl vytuňenou kosu která mě stála přes 40k proto vím že kosa se nemůže AR rovnat a to ani když se budou porovnávat základ se základem nebo vytuněná s vytuňenou toť fakt! Ale otázka zněla na pušku do krize. Taková zbraň by měla být co nejjednodušší, čím méně dílů tím méně se toho může podělat. A když už se něco podělá musí být taková zbraň opravitelná "na koleně". Měla by se osvědčit v boji. Měla by mít jednoduchou údržbu. Měla by vydržet hrubé zacházení a všemožné klimatické podmínky. A tyto podmínky dle mě nejlépe splňuje Mosin! Navíc má přidanou hodnotu v možnosti použití jako palác, oštěp, stanová tyč a mnoho dalších možností využití
. Jedinou nevýhodou jsou náboje které nejsou tak běžné jako. 223 nebo 7,62x39 ale i to se dá řešit předzásobením.

- Hankye
Příspěvek#142 » pon 13. črc 2020, 18:04
blacknocturno píše:No takže asi takhle osobně mám prudce vytuňenou AR 15 která mě už stála přes 100k předtím jsem měl vytuňenou kosu která mě stála přes 40k proto vím že kosa se nemůže AR rovnat a to ani když se budou porovnávat základ se základem nebo vytuněná s vytuňenou toť fakt! Ale otázka zněla na pušku do krize. Taková zbraň by měla být co nejjednodušší, čím méně dílů tím méně se toho může podělat. A když už se něco podělá musí být taková zbraň opravitelná "na koleně". Měla by se osvědčit v boji. Měla by mít jednoduchou údržbu. Měla by vydržet hrubé zacházení a všemožné klimatické podmínky. A tyto podmínky dle mě nejlépe splňuje Mosin! Navíc má přidanou hodnotu v možnosti použití jako palác, oštěp, stanová tyč a mnoho dalších možností využití. Jedinou nevýhodou jsou náboje které nejsou tak běžné jako. 223 nebo 7,62x39 ale i to se dá řešit předzásobením.
Tak když si to stočil tímhle směrem tak sem bytostně přesvědčenej o LA karabinách. Mam doma Marlin 1984. Je to krátký, lehký, spolehlivý, ráže 357MAG doma navařím do pušky i revolveru či subsoniky, HP i SP. 10+1 do zásobníku. Pokud si stoupnu vedle borce co to vedle střílí ze samonabíječky v pohodě, tak ho s odřenejma ušima stihnu. Ono ne nadarmo to je u lovců v jůesej tak oblíbený. Samo se najdou takový co říkaj že je to nahovno. Pro jejich účely asi jo ale taky si dokážu tipnout, že s ARkou, kosou nebo kalachem po lesích s loveckým lístkem netrajdáte. Ono mít ten kvér ovešenej zbytečnostma, aby měl 7kilo a stoupnout si do kóje je náramný i včetně balistiky ale pokud se s tím člověk nehejbe v kuse, třeba dva tři dny tak ví prd jak se to chová. Stejně tak píčoviny ala trojbodovej řemen atp.
To nechci rozjíždět OT , ale když už jsi to nakous

- Georg
Příspěvek#143 » pon 13. črc 2020, 19:21
Haluziak píše:A teď mi ukaž kde mají SA58 za 3,5 tis
Myslím že pod 11 nejsou ani na bazarech
Norinco CQ-A1 - z krabice slušná flinta s lepšími mířidly než kosa cena cca 17tis. Sežrala vše co dostala.
Možná bych ještě někde vyhrabal účtenku, jeli jsem si pro ni do UB. Uznávám, že tomu už je nějaký ten roček, ale i v té době se "AR15" prodávaly o dost dráž. Mě stála přesně 3.500,-Kč. Že dnes neseženeš pod 11 ? Co tohle ? :
https://zlata-puska.cz/kategorie-produk ... onabijeci/
A že jsi dal za "malorážku" 17 ? Jo, každého boj a preference.

Ale aspoň si na rozdíl od jiných pochopil, že se tu nebavíme o všerůzných "tuňácích" a různých "divočinách", ale o Sa58 nebo AR15. V základu.

- MRBLUE
Příspěvek#144 » pon 13. črc 2020, 21:06
Porovnavat akukolvek dlhu ci kratku zbran na pistolovy alebo revolverovy naboj s 58mou, AKckom ci ARkom je nezmysel. V pripade nejakeho "pruseru" u nas je asi AR ci 58 najlogickejsia volba. Niekedy pred rokmi by som jednoznacne preferoval 58, ale v sucastnosti uz preferujem AR platformu. Moje dovody su tieto: nizsia hmotnost pusky a streliva. Pri rovnakej vahe nakladu si mozem zobrat viac streliva a vody navyse pri presune. A co sa nahradnych dielov a doplnkov tyka, tak na AR momentalne moze clovek kupit z Ciny za par halierov veci, na 58 to stoji balik. Tiez napriklad e-shopy su stale viac zasobene vecami na AR a na 58micku je dostupnost veci stale horsia. A este jedna malickost. Kopa dielov co sa pouzivaju na airsoftky je pouzitelnych aj na AR. Predpazbia, pazbicky, pazby, mieridla, uchyty na popruhy, listy... Co sa tyka pouzitia v zastavbe, su na tom asi rovnako, v otvorenom terene je na tom AR lepsie.
- Béďa
- bitkar
- LukynZ
Příspěvek#149 » pon 13. črc 2020, 22:21
Pointa toho článku spíš měla být spokojenost armády s těmito zbraněmi...neboli chceme něco jiného, ve válečné praxi nic moc. A to se bavíme o armádních kouscích, ne pro civilní trh... Což v původním dotazu "U nás a ve světě začne být dusno. Máte možnost šáhnout buď po Vz58 nebo AR15, ale v základu, tak jak dorazí na krám. Co si vyberete a proč?" bych řekl, že je to docela relevantní...kor v základu.
Inu přišlo mi to do této diskuse docela zásadní.
Inu přišlo mi to do této diskuse docela zásadní.
- Hankye
Příspěvek#150 » pon 13. črc 2020, 22:28
MRBLUE píše:Porovnavat akukolvek dlhu ci kratku zbran na pistolovy alebo revolverovy naboj s 58mou, AKckom ci ARkom je nezmysel. V pripade nejakeho "pruseru" u nas je asi AR ci 58 najlogickejsia volba. Niekedy pred rokmi by som jednoznacne preferoval 58, ale v sucastnosti uz preferujem AR platformu. Moje dovody su tieto: nizsia hmotnost pusky a streliva. Pri rovnakej vahe nakladu si mozem zobrat viac streliva a vody navyse pri presune. A co sa nahradnych dielov a doplnkov tyka, tak na AR momentalne moze clovek kupit z Ciny za par halierov veci, na 58 to stoji balik. Tiez napriklad e-shopy su stale viac zasobene vecami na AR a na 58micku je dostupnost veci stale horsia. A este jedna malickost. Kopa dielov co sa pouzivaju na airsoftky je pouzitelnych aj na AR. Predpazbia, pazbicky, pazby, mieridla, uchyty na popruhy, listy... Co sa tyka pouzitia v zastavbe, su na tom asi rovnako, v otvorenom terene je na tom AR lepsie.
Důvod, proč to nejde by mě zajímal. Klidně napiš SZ ať tu nejsme OT
Průměrná úsťová energie 7.62x39 cca 2000J,
0.357 mag https://www.buffalobore.com/index.php?l ... tail&p=396
18.5-inch Marlin 1894
a. Item 19A/20-180gr. Hard Cast = 1851 fps
b. Item 19B/20-170gr. JHC = 1860 fps
c. Item 19C/20-158gr. Jacketed Hollow Point = 2153 fps---- Can you believe this?!!!
d. Item 19D/20-125gr. Jacketed Hollow Point = 2298 fps---- Or this?!!!
Bude to víc padat ale účinek v cíli bych vidět nechtěl. Energie nad 2000 joule se stejnou zbraní co mam já. Jasně že v revolveru to bude stát zaprd, ale ne v 18.5´ hlavni. Navíc ať přebiju co přebiju, tak to bude dycky fungovat a pokud uděláš nekvalitním střelivem z jakýkoliv samonabíječky přímotah tak v rychlosti není šance. Navíc pokud budu limitovanej střelivem tak s tím na krycí palbu plejtvat nebudu. Tzn. Rychlost i energie je relativní. Dostřel taky páč na víc než 150m bych zbytečně nestřílel ani s kosou - protože toho člověka prostě nevidím. Navíc tohle nosím a chodím s tím často. Takže mi to vyhovuje a o tom to je - navíc když se mi s tím hezky střílí
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí