AR15-obecně

Samonabíjecí pušky
CzechJoker

Příspěvek#2071 » pát 4. pro 2020, 07:28

Tím argumentuje i ten borec - že je na tom číslo. Jenže na eshopu to normálně můžu objednat, žádná poznámka o osobním převzetí po předložení ZP nikde není. A na mém závorníku v NEA15 žádné číslo není. Navíc podle definice v zákoně je hlavní částí pouzdro závěru a toto pouzdro závěru není.
Cemada píše, že na své PAR má na závorníku číslo. Mě bylo argumentováno pro změnu V-AR - taky má číslo...???
Až půjdu na policii, tak se pro zajímavost zeptám, ale do té doby budu spíš věřit doslovnému výkladu zákona, tzn. že závorník je součástka taxativně nevyjmenovaná a tudíž se na něho toto nařízení nevztahuje, protože - jak praví Ústava ČR - co není zakázáno, je povoleno.

jezekif

Příspěvek#2072 » pát 4. pro 2020, 07:58

Policie je téměř ten nejméně důvěryhodný zdroj informací (bohužel), přestože existují zářivé výjimky z tohoto pravidla. Je tam spousta dalších součástek a na některé se čísla ani nevejdou.

blacknocturno

Příspěvek#2073 » pát 4. pro 2020, 08:29

CzechJoker píše:Tím argumentuje i ten borec - že je na tom číslo. Jenže na eshopu to normálně můžu objednat, žádná poznámka o osobním převzetí po předložení ZP nikde není. A na mém závorníku v NEA15 žádné číslo není. Navíc podle definice v zákoně je hlavní částí pouzdro závěru a toto pouzdro závěru není.
Cemada píše, že na své PAR má na závorníku číslo. Mě bylo argumentováno pro změnu V-AR - taky má číslo...???
Až půjdu na policii, tak se pro zajímavost zeptám, ale do té doby budu spíš věřit doslovnému výkladu zákona, tzn. že závorník je součástka taxativně nevyjmenovaná a tudíž se na něho toto nařízení nevztahuje, protože - jak praví Ústava ČR - co není zakázáno, je povoleno.

No pozor on nepíše že tam má číslo ale značku zkušebny a to je celkem rozdíl i já mám na PARce značku zkušebny na závorníku ale výrobní číslo je pouze na loweru.

electrickota
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2074 » pát 4. pro 2020, 09:01

V-AR nemá na závorníku nic, a nesetkal jsem se s ar15 která by tam něco měla, prostě kvůli tvrdosti materiálu není možné tam něco vyrazit.

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2075 » pát 4. pro 2020, 09:07

Na PAR jsou značky zkušebny laserované :-)

LordSalix

Příspěvek#2076 » pát 4. pro 2020, 09:29

Trošku odbočím, ale stále v tématu "AR15-obecně". Kolik částí AR-15 je nejméně potřeba k výstřelu? Není to hlaveň + závorník + zápalník (+ v ruce kladivo)?

Pokud ano, není právě závorník technicky závěrem zbraně a ne jeho částí? On je sice součástí nějaké sestavy, ale to už je jenom nadstavba, konkrétní technické řešení výrobce, nastavovat jde všechno donekonečna. Uzamknout jde i samotným závorníkem, to on je samotným závěrem, ne?

https://youtu.be/2znMSAcldMs?t=232

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2077 » pát 4. pro 2020, 09:46

Tak nějak to právě chápu. U opakovačky je to klasický posuvný otočný závěr s klikou ("jeden" kus železa), u AR15 je to závorník. Sice potřebuje jiné díly k tomu aby to kompletně fungovalo, ale závorník je ten díl který uzamyká komoru.

blacknocturno

Příspěvek#2078 » pát 4. pro 2020, 10:15

No ono technicky vzato k tomu výstřelu ten závorník ani potřeba není. V podstatě by měla stačit hlaveň s komorou, zápalník a kladivo. Rozhodně by to nebylo bezpečné a určitě bych to nezkoušel ale k výstřelu by došlo a v momentě výstřelu by nabojnici imho v komoře přidržel zápalník a do něho udeřívší kladivo.

frantisekkozisek

Příspěvek#2079 » pát 4. pro 2020, 11:29

Došlo by k výstřelu, ale ne střely, vyletěla by nábojnice dozadu a neměl bys šanci ji tam tím kladivem udržet

CzechJoker

Příspěvek#2080 » pát 4. pro 2020, 12:41

blacknocturno píše:No pozor on nepíše že tam má číslo ale značku zkušebny a to je celkem rozdíl i já mám na PARce značku zkušebny na závorníku ale výrobní číslo je pouze na loweru.

Doslova mi k závorníku napsal, že je opatřen jak výrobním číslem, tak zkušební značkou. A pak se začal odvolávat na zákony té které země a skončil u nosiče závorníku.

Pro mě to není principiální otázka, ale pokud se prezentuje jako odborník...

electrickota
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2081 » pát 4. pro 2020, 15:37

hlavní části střelné zbraně: hlaveň, vložná hlaveň, vložná
nábojová komora, rám, válec revolveru, pouzdro závěru nebo tělo a závěr
Závorník není ani jedno z výše uvedeného

jezekif

Příspěvek#2082 » pát 4. pro 2020, 18:18

Prezentovat se může jak chce (třeba mu to někdo bude věřit, já bych se například rád prezentoval jako mladý s vysportovanou postavou, ale mě by to asi nikdo nevěřil). Jinak viz: viewtopic.php?f=22&t=111&p=243988#p243988 nebo: viewtopic.php?f=22&t=111&start=2055#p243888 A nakonec nejenom, že si skladníci mohou číst Vergilia v originále, ale i odborníci se mohou mýlit.

Machead

Příspěvek#2083 » pát 4. pro 2020, 18:38

BCG ti predaju kedykolvek na dialku aj z Brownells. Nosic zavornika.

Samotny zavornik nikde. Pokial viem, je to povazovane za hlavnu cast zbrane, byt zbrane z USA maju cislo jedine na loweri (a skusobna cislo inde ani nedava, ja mam evidovany len lower na celu pusku).

Mozem sa mylit, za skusku nic nedas ale mam na 99 % istotu, ze Ti ho nepredaju len tak. Ako som povedal, s nosicom zavornika problem nie je.

antonspelec

Příspěvek#2084 » pon 14. pro 2020, 21:32

Uz ma nekdo prime zkusenosti s novou DI V-ARkou?

http://zbrane.habresto.cz/ar-15/1418-ku ... nova-.html

Machead

Příspěvek#2085 » úte 15. pro 2020, 08:40

Problem je, ze upper je zas proprietarny Vosatkov vymysel – vyska gas tube je ina ako byva standardom, tudiz zas len puzdro zaveru a predpazbie ako aj gas block od vosatka :roll:

Ja uz tejto „logike“ miestnych vyrobcov absolutne nerozumiem. 99 % produkcie, byt kvalitnej (vyjma PAR) su proprietarne piestove nezmysli, to malo co je plynove je zas proprietarny system. Ani zaboha vyrobit cistu, poctivu, standardnu DI AR-15 v kvalite, v akej vyrabaju to, co vyrabaju teraz. Je to snaha odlisit sa za kazdu cenu? Priviazat zakaznika napevno k sebe? Nerozumiem.

Zpět na