První dlouhá samonabíjecí puška, co vybrat?

Samonabíjecí pušky
audis

Příspěvek#226 » pon 3. pro 2018, 09:46

Pro mě (v mém městě) :
1. Cena: Sa 58 stojí deset, ar 15 dvacet.
2. Spolehlivost : mám obě (cz 858 a DPMS Oracle) závady nula. Za mě stejné.
3. Cena strelivo: u nás mě městě mohu kosivo koupit 6 Kč (STV ARMS) , nebo bazar 5,5 Kč (asi ty Číny Bulharsko apod nevím) . 223Rem. 8,5 nebo 9 Kč a vice. Zde rozdíl je u mě.
4. ND : to bych viděl rovno obě pušky
5. Presnost: myslím si, že na těch mých 50 m, bych nejdřív musel vycvičit ruce, lepší kolimator, používat vlastní prebíjené odladene náboje, vyměnit hlaveň za tercova hlaveň, než mě začne omezovat svými drobně horšími ostrelovacskymi vlastnostmi balistika náboje 7,62x39.
6. Ergonomicky vede o několik levelu ar-15. Ale to neznamená, že s kosou se to nedá střílet.
7. Netunim. Ale na kosa nejde snadno přidělat ani kolimator, nebo to stojí tisíce a stejně to není úplně ono.

Já to beru tak, že kosa má vlastnosti nějaké, střelba je výborná a stojí půlku, co používání ar-15 (která je o něco lepší). Finančně něco za něco. Oboje jsou dobré za své peníze.

Nebo jinak:
nechceš šetřit? Kup ar 15.
Chceš šetřit? Sa 58 v základu.
Sentiment líbí se, právě tu si kup. Oboje jsou dobré za danou cenu.

Steel

Příspěvek#227 » pon 3. pro 2018, 09:47

Děkuji @sided za shrnutí. Asi máte pravdu, že AR bude lepší. Navíc mám kousek střelnici na 300m, takže ji využiji. Mimochodem, o přebíjení už taky uvažuji, zatím jsem měl v plánu přebijet jen 9mm Luger ale asi se tedy přidá i .223(na kolik vyjde náboj?). Teď ještě vybrat jaké AR. Docela se mi líbí Mossberg MMR, 24tis. Co vy na to? Jinak vám děkuji za čas a rady :) ,jsem v tom fakt nový a sám bych si asi moc neporadil.

Int1m1thy

Příspěvek#228 » pon 3. pro 2018, 10:11

uz sem ti to psal, to stary MMR nekupuj!, kup tohle novy! ten cenovej rozdil neni tak hroznej, ale to co za to dostanes je uplne z jinyho vesmiru ;) navic to vypada ze stary stejne uz neni dostupny... tady dostanes hnedka v baleni uzasnou spoust, M-Lock predpazby, lepsi materialy, lepsi pazbu, dorazec... tohle je tactical rada MMR, to stary je obycejna ;)

http://www.zelenysport.cz/pusky/mossber ... jeci-puska

Steel

Příspěvek#229 » pon 3. pro 2018, 10:38

Int1m1thy píše:uz sem ti to psal, to stary MMR nekupuj!, kup tohle novy! ten cenovej rozdil neni tak hroznej, ale to co za to dostanes je uplne z jinyho vesmiru ;) navic to vypada ze stary stejne uz neni dostupny... tady dostanes hnedka v baleni uzasnou spoust, M-Lock predpazby, lepsi materialy, lepsi pazbu, dorazec... tohle je tactical rada MMR, to stary je obycejna ;)

http://www.zelenysport.cz/pusky/mossber ... jeci-puska

Jak poznám, že se jedná o staré nebo nové MMR?

Tommy00

Příspěvek#230 » pon 3. pro 2018, 10:40

Např. podle katalogové čísla:

Starý model:

Omlazený model:

Nový model:

viz: https://www.mossberg.com/category/series/mmr-carbine/

Neví někdo jestli se k nám dováží i verze 18"" (Pro Rifle #65080)?
Nikde jsem ji nenašel.
Naposledy upravil(a) Tommy00 dne pon 3. pro 2018, 10:49, celkem upraveno 1 x.

Int1m1thy

Příspěvek#231 » pon 3. pro 2018, 10:43

novy maji predpazby M-LOK...

nova
Obrázek

stara
Obrázek

dale jak psal kolega podle cisel, ten novej co maji na ZS je i vyssi rada

*oprava kolega to napsal blbe, ty cisla co napsal on nejsou stary verze ale zakladni verze Carbine jako ta starsi co si chtel

Petzold

Příspěvek#232 » pon 3. pro 2018, 11:08

Docela by mně zajímalo, jestli má MMR pořád hlaveň s vývrtem neošetřeným chromem nebo nitridací. To je při zachování přesnosti tak na 5000 -7000 ran.

Int1m1thy

Příspěvek#233 » pon 3. pro 2018, 11:18

Phosphate/MilSpec Hardcoat Anodized

Petzold

Příspěvek#234 » pon 3. pro 2018, 11:38

To je vnější povrchovka, fosfátování a elox ..

jezekif

Příspěvek#235 » pon 3. pro 2018, 11:46

Já myslel že: "Barrel Finish Phosphate/MilSpec Hardcoat Anodized" je vnitřní hlavně/ povrchovka vnější.

Petzold

Příspěvek#236 » pon 3. pro 2018, 12:27

Pokud se nemýlím, tak fosfátování, někdy v US označované jako Parkerizace je jen protikorozní úprava vnějšího povrchu (výrazně odolnější než brynýr) a nikde se na vývrt nepoužívá. Anodizace, neboli eloxování se používá na hliníkové slitiny a norma Mil Spec stanovuje přesný postup. Oni v tom označování mají trošku bordel. Vycházím z nějakých starších diskuzí na mossbergovners, kde i zástupce firmy potvrdil vývrt bez jakýchkoliv úprav.

Machead

Příspěvek#237 » pon 3. pro 2018, 12:29

Za dobru cenu je v CR napr. S&W MP-15 alebo Savage Arms. V prvom rade si treba ujasnit cim idem strielat a aku dlzku hlavne chcem. Colt LT6920 je slusna vojenska kvalita, zial len carbine gas system (cim trpi cely mechanizmus).

1.) Dlzka hlavne a plynovy system - ak 16" tak Mid length plynovy system, ak 18" a viac tak rifle length. Ak 14.5" tak carbine length. Ak menej, pistol length. Dlzku 14.5" pokladam za uplne minimum pre .223. Inak je z toho brutalny plamenomet, pri ktorom sa neda stat lebo rezonancie zvuku prechadzaju celym telom. Keby s tym v reale nejaky CQB wannabe strielal v budove tak sa fakt poserie a nebude schopny ani konat.

2.) Ak idem strielat lahkym strelivom (drviva vacsina ludi), tak stupanie 1:8 az 1:9. Da sa aj 1:7 ale to uz chce kvalitneho vyrobcu hlavni, napr. Daniel Defense, kde to ide ustabilizovat. Alebo prebijat so strelami s dlhou vodiacou castou. Inak to bude kropenie a nie "do jednej diery", coho je AR-15 platforma bezpochyby schopna.

3.) Chcem zaklad na ktorom budem stavat alebo kupit a okrem optiky uz dalej neinvestovat? Dobra spust na AR sa da docielit vymenou pruziny spuste (aj kladiva na ukor spolahlivosti), netreba kontajnerovku za stovky eur.

Ad prebijanie - s dobrou strelou na IPSC a kropenie sa da ist na 19 centov teda nieco pod 5 Kc/ks. Neratam celkovu vybavu na prebijanie a lis.
Naposledy upravil(a) Machead dne pon 3. pro 2018, 12:31, celkem upraveno 1 x.

DJ Die

Příspěvek#238 » pon 3. pro 2018, 12:31

To je fosfátování hlavně zvenku a elox hliníkových částí, elox na ocel nelze a fosfátování není nijak extra odolné.

Petzold

Příspěvek#239 » pon 3. pro 2018, 13:00

Machead: Nechci nijak výrazně oponovat, ale co se týká bodu 1) není to tak striktní. Carbine gas system je pro vojenské účely, tedy strašně přeplynovaný. 14,5" s middy střílí úplně v pohodě, dokonce jsem teď postavil 11,5" s middy a bez jakéhokoli ladění bufferu a pružiny to střílí naprosto kouzelně. :-) A s dobrým lineárním kompem na konci, třeba Troy Claymore, je ten 11,5" dokonce méně obtěžující, než 16" s PA Severe Duty nebo Lancer Nitrous na konci.

Machead

Příspěvek#240 » pon 3. pro 2018, 13:21

Nehadam sa a netvrdim ze to nejde, len uz to nemusi stihat dostatocne obtahovat :).

Jasne, ze carbine pre 16" je pre armadne ucely aby to slo s cimkolvek. Na druhu stranu, BCM aj DD maju midlength a zrovna DD je dodavatelom pre armadu.

Opacne smerom nadol dlhsi gas system nemusi vadit, ak je dobre vyladeny system. Naopak, ako pises, typicka klasika lacnych 16" karabin je carbine gas system a to je preplynovane az hruza. Funguje to, je to spolahlive ale nasledne buffer a zavornik dostavaju tak na prdel ze ich zivotnost je znacne nizsia. Nehovoriac o zvacsovani sa otvoru na odvod plynov, co casom problem este moze zhorsit do tej miery, ze zbran bude cyklovat prilis rychlo a bude dochadzat k porucham.

Zpět na